Helene undrer sig: Hvad er status på det skandaleramte Njals Tårn?

Højhuset på Amager rager stadig op som en ufærdig skal. I har bedt os følge op på, hvor sagen står i dag, tre år efter at byggeriet blev sat i bero.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Det 86 meter høje Njals Tårn har i årevis stået som en spøgelsessilhuet over Islands Brygge på Amager.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Svaret kort:

  • Et nyt godkendt fundament er på plads, men fortsat byggeri er ikke godkendt.

  • Københavns kommune mangler stadig dokumentation for, at det er sikkert at bygge videre

  • Stopklodsen for slut-rapporten er manglen på en certificeret statiker af 'højeste klasse'

Siden september 2020 har Njals Tårn stået som en 86 meter høj skal midt i boligkomplekset Bryggens Bastion tæt på Københavns Universitet på Amager.

Tårnet på Islands Brygge skulle have stået færdigt i sommeren 2023, men det rager stadig halvfærdigt i vejret. Det har fået flere af jer til at skrive til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os.

En af dem er Helene Brinch fra Amager, som fik os til at undersøge sagen allerede for to år siden. Dengang var forklaringen på det ufærdige tårn, at Bach Gruppen, der står bag byggeriet, ikke havde afleveret den nødvendige dokumentation for, at det var sikkert at bygge tårnet færdigt.

Samtidig forsikrede Bach Gruppen, at den var opsat på at gøre byggeriet færdigt. Nu er der gået to år, og det undrer Helene Brinch:

- Der er stadig intet sket med tårnet. Hvorfor er der ikke nogen, der tager ansvar for det? Er det politikerne, der sløser, eller er det Bach Gruppen, der trækker det i langdrag?, spørger hun. 

Det undersøger vi her.

(Artiklen fortætter efter boksen)

Sagen om Njals Tårn i punkter

  • En whistleblower skrev til Københavns kommune i februar 2020 og advarede om groft byggesjusk, fordi det meste af bundpladen under højhuset var støbt ved brug af byggeaffald. Whistlebloweren fortalte, at betonen var blandet på et ikke-certificeret værk og kaldte den for svag, ustabil og præget af store revner.

  • Teknologisk Institut rykkede ud, undersøgte betonen og bekræftede mistanken, hvorefter kommunen meldte entreprenøren Bach Gruppen til politiet.

  • Bach Gruppen var på det tidspunkt selv ved at efterforske betonleverandøren, datterselskabet BG Beton, på en mistanke om snyd med dokumenter.

  • Københavns kommune satte byggeriet af Njals Tårn i bero den 18. september 2020, da rapporter udarbejdet af Teknologisk Institut viste, at betonens styrke i bygningens bundplade var lavere end forudsat i byggetilladelsen.

  • I februar 2021 gav Københavns kommune byggetilladelse til at udføre en ny bundplade under tårnet - et såkaldt aflastningsfundament til den eksisterende betonbundplade.

  • I marts 2021 godkendte kommunen også prøveprogrammet, der skulle undersøge de bærende søjler, der strækker sig op gennem bygningen.

  • Efter endt efterforskning valgte politiet i januar 2022 ikke at rejse tiltale mod selskaber BG koncernen.

  • Teknik- og Miljøforvaltningen bad d. 30. januar 2023 Bach Gruppen om en "estimeret tidshorisont for aflevering af en endelig rapport".

  • Standsningsmeddelelsen fra Københavns kommune gælder, indtil forvaltningen har fået sikkerhed for, at 'bygningen har en tilstand, der muliggør, at byggearbejdet kan genoptages.'

Forstærket fundament

Når man kigger op ad tårnet, kan det være svært at se, men der er faktisk sket noget i sagen siden sidst.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, der har dialogen med Bach Gruppen. Forvaltningen har ad flere omgange modtaget resultater af forskellige prøver og målinger, som Bach Gruppen har sendt ind:

- Ansøger har oplyst, at de er færdige med at forstærke fundamentet, og forvaltningen har sammen med forvaltningens eksterne rådgivere – COWI og Aalborg Universitet - besigtiget det udførte arbejde, der har forstærket bygningen, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

(Dine data er sikre hos os som public service-mediehus. Læs mere om cookies i svaret her.)

Hele bygningens tilstand

Næste skridt er afklaringen af, om resten af højhuset er klar til at blive bygget færdig.

Politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalget sagde allerede i marts 2021 god for det prøvetagnings-program for søjlekonstruktionerne i byggeriet, som Bach Gruppen havde afleveret. Resultaterne fra det skal indgå i den endelige rapport:

- Programmet skal afklare bygningens tilstand. Forvaltningen afventer p.t. den endelige rapport fra ansøger, som skal redegøre for hele bygningens tilstand, før der kan tages stilling til den videre proces, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen.

Venter på statiker

Bach Gruppen fortæller, at det tog to år at projektere det oprindelige tårn og forklarer, at arbejdet med at komme videre med højhuset har været næsten som at skulle begynde forfra:

- Grunden til, at vi i dag endnu ikke bygger, er at vi skal dokumentere hele tårnet på ny ud fra de nye løsninger. Det er et meget stort arbejde. Dette er vores rådgivere nu faktisk ved at være færdige med, oplyser Martin Rasmussen, der er juridisk direktør i Bach Gruppen.

Særligt mangler én brik i puslespillet, der skal genstarte byggeriet:

- Det, vi har manglet et stykke tid, er en Anerkendt eller Certificeret Statiker. Der er stor mangel på disse, hvorfor det har været svært at finde en, der kan tage denne sag, oplyser Martin Rasmussen.

(Artiklen fortætter efter billedet)

Byggepladsen på Islands Brygge for tre år siden. I dag er de lave boliger omkring Njals Tårn beboede.
Foto: Christina Gerion/TV 2 Kosmopol

Afviser langdrag

Både Bach Gruppen og Københavns kommune anerkender, at det føles som en langstrakt sag, men afviser også, at nogen trækker sagen i langdrag:

- Sagen følger det givne Bygningsreglement, og det er som sådan ikke noget, som vi eller politikerne i Københavns kommune kan have indflydelse på.

Det er klart, at vi ikke har nogen som helst interesse i at forhale sagen. Det koster os mange penge hver dag, at huset bare står og venter, og vi glæder os i øvrigt til at færdiggøre dette fantastiske højhus. Hvis man går en tur igennem Bryggens Bastion kan man allerede nu fornemme, hvor godt et område det bliver, når vi er færdige, siger Martin Rasmussen.

Teknik- og Miljøforvaltningen pointerer også, at både den og politikerne har gjort deres, og kan ikke gøre andet lige nu end at vente på den endelige rapport:

- Forvaltningen har tidligere orienteret Teknik- og Miljøudvalget om, at ansøgers statiker af højeste konstruktionsklasse har mistet sin status som anerkendt og certificeret statiker i højeste konstruktionsklasse. Ansøger (Bach Gruppen, red.) har ikke fundet en ny statiker af højeste konstruktionsklasse, der skal være ansvarlig for at udarbejde ansøgningsmateriale.

Ansøger arbejder således fortsat med at udfærdige den endelige rapport med kvalitetssikrede prøveresultater, der skal give det fulde billede af bygningens tilstand. Forvaltningen er stadig løbende i dialog med ansøger om fremdrift i sagen, oplyser Miljø- og Teknikforvaltningen

(Artiklen fortætter efter billedet)

Skæbnen er stadig uvis for højhuset, der skulle have stået færdigt i begyndelsen af i år. Foreløbig er har byggeriet ligget stille i tre år.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hele tiden været sikkert

Mens vi venter på statikeren og den endelige rapport, forsikrer begge parter, at det halvfærdigt højhus ikke er og aldrig har været til fare for sine omgivelser.

På Bach Gruppens hjemmeside om Njals Tårn kan man læse følgende beskrivelse, som TV 2 Kosmopol har fået bekræftet stadig holder:

- I tårnet har der siden august siddet 4 målepunkter, der løbende bliver kontrolleret af professionelle inspektører. Instrumenterne kan registrere bevægelser ned til under én millimeter, og der har ikke været det mindste udslag, skriver Bach Gruppen.

Teknik- og Miljøforvaltningen bekræfter, at der ingen problemer er med bygningen, som den står nu:

- Ansøger har oplyst, at bygningen forudsat lav nyttelast (ingen personer og inventar m.v. i bygningen) – allerede før fundamentet blev forstærket – fortsat er sikker. Forvaltningens eksterne rådgivere havde ingen anmærkninger til dette, oplyser forvaltningen.

Kostbar ventetid

På Bach Gruppens hjemmeside kan man også læse, at arbejdet med en ny løsning på tårnet bliver en dyr omgang for gruppen:

- Alle implementerede løsninger, som godkendes af Københavns Kommunes rådgivere, vil leve op til alle krav og forskrifter for byggeriet. Vi vurderer, at de samlede omkostninger til rådgivere og udbedringer vil koste mere end 100 millioner kroner, skriver Bach Gruppen.

På TV 2 Kosmopols spørgsmål om, hvordan det måtte påvirke muligheden for at gøre byggeriet færdigt, svarer Bach Gruppen:

- Med hensyn til, om det er muligt at skaffe kapital til at færdiggøre: Det har vi hele tiden haft styr på, så det er som sådan ikke et issue, og har ikke været det, oplyser Martin Rasmussen.

Det er sådan her, Bryggens Bastion og Njals Tårn er visualiseret og tænkt.
Foto: Pressefoto - Bryggens Bastion

Fortsat tålmodighed

Det er altså fortsat uvist, hvad tidsplanen bliver for, at Bach Gruppen som ønsket kan gå i gange med sidste etape for at forvandle skallen Njals Tårn til boliger. Det hele afhænger af den afsluttende rapport:

- Standsningsmeddelelsen er fortsat gældende og vil være gældende, indtil Forvaltningen har fået sikkerhed for, at bygningen har en tilstand, der muliggør, at byggearbejdet kan genoptages, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen i København.

Det er forvaltningen, der sammen med sine eksterne rådgivere i sidste ende skal vurdere, om det overhoved bliver sikkert at gøre byggeriet af Njals Tårn færdigt.

Tak til alle for spørgsmålene.

Hvis du også undrer dig over noget, som vi på TV 2 Kosmopol kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder:

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google