Helle undrer sig: Hvorfor forbyder vi ikke al 'snus' herhjemme?

De små hvide nikotinposer bliver brugt af mange unge, og så er de enormt afhængighedsdannede. Vi har forbudt snus og puff-bars, så hvorfor er poserne egentlig lovlige?

Svaret Kort

  • Teknisk set er det muligt at forbyde nikotinposer

  • Et forbud mod nikotinposer kan skabe andre problemer, og ikke nødvendigvis stoppe unges forbrug

  • Regeringen og en række andre partier har netop sat andre initiativer i gang for at mindske især unges nikotinforbrug

Man skal ikke gå mange meter på gaden for at se dem.

De små hvide nikotinposer ligger overalt på fortove og cykelstier, og de bliver særligt spyttet ud af unge.

Helle Jensen fra København bekymrer sig over synet, for hun ved, at poserne er meget vanedannende. Hun undrer sig over, hvorfor nikotinposerne overhovedet er lovlige at sælge.

- Man kan bare skjule dem under læben, og folk bliver dybt afhængige. Der er også små hundehvalpe, der spiser dem, og så skal de lynhurtigt til dyrlægen, siger Helle Jensen til TV 2 Kosmopol.

Derfor har hun skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os.

- Kunne man forbyde 'snus' herhjemme?

Det undersøger vi her!

Ugens vinderspørgsmål

  • 2059 personer stemte, da Helles spørgsmål var til afstemning

  • 41 procent pegede på, at det var hendes spørgsmål, vi skulle undersøge.

  • Du kan selv stemme på denne uges spørgsmål her i artiklen.

Hvad er nikotinposer? 

Nikotinposer blev lovlige i Danmark i 2019. De bliver ofte omtalt som snus, men det er ikke det samme produkt.

Nikotinposer indeholder nemlig ikke tobak, i modsætning til snus, der i 2021 blev ulovligt at sælge herhjemme. 

snus, tyggetobak, nikotinposer, forbud, afhængighed, tobak, nikotin, puff bars, spørg os
Der findes mange forskellige mærker af nikotinposer.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Fælles for poserne er, at man bruger dem ved at placere dem mellem overlæben og tandkødet, hvor nikotinen bliver optaget gennem slimhinden.

Det er særligt unge, der bruger nikotinposer. I følge Sundhedsstyrelsen var der i 2022 12,9 procent af de 15-29 årige, der brugte røgfrie nikotinprodukter dagligt eller lejlighedsvis.

Til sammenligning havde mellem 90 procent og 96 procent af folk mellem 35-44 år aldrig prøvet et røgfrit nikotinprodukt. Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2021.

Hvad er snus, tyggetobak og nikotinposer?

  • Snus er pulveriseret tobak i små poser, som placeres i munden. Snus er ulovligt at sælge i Danmark.

  • Tyggetobak er også tobak i små poser, der placeres i munden. I modsætning til snus er tyggetobak lovligt. Det er fordi, tyggetobak er skåret tobak, mens snus er pulveriseret tobak.

  • Nikotinposer ligner snus og tyggetobak. Det er små hvide portionsposer, som består af plantefibre tilsat salte, smagsstoffer og nikotin. De bruges på samme måde som snus, men indeholder altså ikke tobak. De er lovlige at sælge i Danmark.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Bedre end cigaretter?

Nikotinbranchen er en brancheforening for røgfrie nikotinprodukter. Brancheforeningens direktør Inger Schroll-Fleischer ser de små poser som et alternativ til for eksempel cigaretter, for dem, der allerede ryger, fordi brugerne undgår den skadelige røg.

- Jeg synes, man skal tænke sig godt om, før man begynder at bruge et afhængighedsskabende produkt som nikotinposer, hvis man ikke allerede har et nikotinforbrug. 

- Men et forbud vil skabe helt nye problemer, ikke få de gamle problemer med for eksempel affald i naturen til at forsvinde og tage en mulighed fra rygere for at skifte til en mindre skadelig måde at bruge nikotin på, siger Inger Schroll-Fleischer.

Tandlægeforeningen: Forbyd nikotinposer til 18-29 årige

  • I slutningen af juli kom Tandlægeforeningen med en opfordring om at forbyde nikotinposer til 18-29-årige.

  • I en undersøgelse lavet af foreningen har 59 procent af tandlægerne oplevet "flere" eller "mange flere" patienter med skader efter nikotinposer og snus.

Kilde: DR

Ekstremt vanedannende

Selvom nikotinposerne ikke indeholder tobak, er der mange andre skadelige virkninger ved dem. Det fortæller Charlotta Pisinger, der er professor i tobaks- og nikotinforebyggelse og overlæge hos Region Hovedstaden.

- Poserne indeholder nikotin, som er ekstremt afhængighedsdannende. Dem, der bekymrer os mest, er unge mennesker, fordi hjernen er under ombygning, indtil man er 25. Vi har moderat bevis for, at nikotinbetændelse påvirker koncentrationsevnen, indlæringsevnen og giver risiko for angst, depression og stress, siger Charlotta Pisinger.

snus, tyggetobak, nikotinposer, forbud, afhængighed, tobak, nikotin, puff bars, spørg os
Tyggetobak indeholder, som navnet afslører, også tobak.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Professoren fortæller også, at nikotin har en såkaldt gateway-effekt, der betyder at man er mere tilbøjelig til at drikke alkohol, tage kokain eller ryge hash, hvis man har et højt nikotinforbrug.

Derudover siger Charlotta Pisinger, at nikotinposer ikke bliver brugt som et alternativ til rygning, som det ellers ofte bliver fremstillet, men i mange tilfælde bliver brugt sammen med rygning. 

Det kan være, at man tager 'snus' på uddannelsen og ryger smøger i weekenden sammen med vennerne.

Spørg Os - Afstemning

_

Forbud skaber et sort marked

Et forbud betyder ikke, at produktet vil forsvinde, mener Inger Schroll-Fleischer fra Nikotinbranchen.

- Som det kan ses med eksemplet puff bars og de ulovlige engangs e-cigaretter, der kom frem i kølvandet på smagsforbud i e-cigaretter, er det ikke en automatisk god løsning at forbyde produkter. Det skaber gerne et stort illegalt marked, som er vanskeligt at håndhæve et forbud imod, siger direktøren til TV 2 Kosmopol.

For professor Charlotta Pisinger er ideen om et forbud god, men det er for sent.

- Det er et drømmescenarie, at de var ulovlige fra starten. Når vi først har et marked, hvor de unge synes, de har et cool produkt, så vil der komme et stort sort marked, hvor man får det leveret via sociale medier eller lignende, siger Charlotta Pisinger.

I stedet foreslår hun, at man sætter prisen op på produktet og sætter aldersgrænsen op til 21 år.

Og så skal de små poser ikke smage af noget rart. Siden 1. juli 2024 har det kun været lovligt at tilsætte poserne en smag af mint og menthol. 

Charlotta Pisinger vurderer, at at forbud mod også de to sidste smage kunne reducere unges forbrug af nikotinposer.

Kommuner og arbejdspladser går foran

  • I TV 2 Kosmopols sendeområde har Hørsholm, Ballerup og Tårnby kommuner forbudt deres ansatte at bruge nikotinprodukter i arbejdstiden.

  • Ballerup og Tårnby oplyser til TV 2 Kosmopol, at det er af sundhedsmæssige årsager, og for at kommunens ansatte kan være gode forbilleder i for eksempel kommunernes børnehaver og skoler.

  • Kommunernes Landsforening (KL) har anbefalet, at alle kommuner forbyder nikotin i arbejdstiden.

  • De private virksomheder Salling Group, Normal og Imerco har indført nikotinfri arbejdstid for deres sammenlagt mere end 71.000 ansatte.

Kilde: Tårnby Kommune, Ballerup Kommune, TV 2 og Politiken

Hvad vil lovgiverne?

Teknisk set er det muligt for regeringen at forbyde nikotinposer, ligesom da de for nyligt forbød de såkaldte puff bars. Puff bars er e-cigaretter, der ofte bliver brugt af de helt unge, og som smager af alt fra cola til jordbær.

snus, tyggetobak, nikotinposer, forbud, afhængighed, tobak, nikotin, puff bars, spørg os
De farverige og smagfulde puff bars er ulovlige.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det betyder dog ikke, at politikerne kommer til at forbyde nikotinposerne.

Sundhedsordfører fra Alternativet, Helene Liliendahl Brydensholt, fortæller til TV 2 Kosmopol, at partiet ikke ser et totalforbud som den bedste løsning og peger på det samme hovedargument som vi har hørt før:

- Et forbud betyder ikke nødvendigvis, at det forsvinder fra markedet, siger Helene Liliendahl Brydensholt, der er valgt i Nordsjællands Storkreds.

Sammen med SF, Konservative, Danmarksdemokraterne og regeringen - det vil sige Moderaterne, Venstre og Socialdemokratiet - indgik Alternativet i efteråret 2023 en forebyggelsesplan, der i stedet skal begrænse børns og unges nikotinforbrug.

Det er på grund af forebyggelsesplanen, at nikotinposer fra 1. juli i år kun må have smag af mint og menthol. Tidligere kunne man købe nikotinposer med alt fra citrus til lakridssmag. 

 Udover det indeholder aftalen også kommende prisstigninger på nikotinposer og mere ensartet emballage ligesom cigaretpakker.

snus, tyggetobak, nikotinposer, forbud, afhængighed, tobak, nikotin, puff bars, spørg os
Nikotinposeindpakning kommer snart til at ligne cigaretternes.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Alternativets Helene Liliendahl Brydensholt så gerne - ligesom nikotinforskeren - at man tog al smag ud af nikotinposerne, så mint og menthol smag heller ikke var lovlige.

"Dyrt og besværligt"

Moderaternes sundhedsordfører, Monika Rubin, ser en større værdi i at regulere og kontrollere salget af nikotinposer frem for at lave et forbud, der ikke virker. 

- Det (et ukontrolleret marked red.) er ikke holdbart. Det vigtigste er, at de unge aldrig begynder på nikotinposer, og det løser vi blandt andet ved at gøre det dyrt og besværligt at købe produkterne, siger Monika Rubin, der er valgt i Københavns Omegns Storkreds.

Godt der sker noget

Der er altså ingen, der synes, at et forbud vil løse udfordringen med det stigende forbrug af nikotinposer. 

Det og resten af forklaringen præsenterer vi for vores spørger Helle Jensen.

Hun er glad for, at man gør nikotinposerne mere neutrale og dyrere, for at forhindre unge i at tage dem. 

- Jo kedeligere jo bedre. Jeg er glad for, at det her emne bliver belyst, siger Helle Jensen. 

Tak til Helle Jensen for spørgsmålet!

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder. Så kan det være, at det er dit spørgsmål, der går videre til afstemning næste gang.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik