Maria spørger: Kan man blive smittet med omikron, hvis man lige har været syg med corona?
Den nye coronavariation omikron spreder sig lige nu i samfundet. Hvor meget smitter den, og er man beskyttet, når man lige har været igennem en omgang Covid-19?
Et nyt ord, der fylder i hverdagen, er den nye variant af coronavirus kaldet Omikron. Varianten spreder sig lige nu i samfundet, og den er en af grundene til, at der er igen er indført en række restriktioner.
Snakken om Omikron har fået Maria fra Brønshøj til at undre sig. Derfor har hun skrevet til vores Spørg Os-redaktion med spørgsmålet:
- Kan man blive smittet med Omikron, hvis man lige har været syg med corona, eller har man også antistoffer mod den?
Der er meget, vi stadig ikke ved om den nye variant, men TV 2 Lorry har prøvet at finde et svar.
Dette er et af vores Hurtige Svar
- Se, hvad vi allerede har svaret på
- Stem på ugens udvalgte spørgsmål
- Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
- Kom ind på Spørg Os siden her
Rammer de 20-29-årige
Den seneste rapport fra Statens Serum Institut viser, at der mandag den 12. december 2021 var registeret 2.471 tilfælde af smitte med Omikron her i landet.
Rapporten viser også, at smitten med Omikron er størst hos de 20-29-årige. Over 35 procent af de smittede med Omikron er i denne aldersgruppe. Dernæst er Omikronsmitten størst hos de 30-39-årige, som udgør omkring 15 procent af smitten.
Laveste smittetal for Omikron ses aldersgruppen over 64 år og under 15 år.
Hvad er omikron?
Omikron-varianten blev først rapporteret i en prøve fra Botswana d. 11. november 2021 og blev første gang påvist i Danmark den 28. november 2021. Det skriver SSI på sin hjemmeside.
Statens Serum Institut vurderer Omikron til ''muligvis'' at være mere smitsom end den tidligere kendte variant Delta, der kom til landet i april 2020.
Man ved endnu ikke, om Omikron giver et værre sygdomsforløb eller højere dødelighed. Man kender heller ikke vaccineeffekten for Omikron på nuværende tidspunkt.
- Der er fortsat ikke nok data til at kunne konkludere noget om alvorligheden af sygdom med Omikron, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.
Men med de nuværende data mener Statens Serum Institut, at Omikron ''formentlig'' har nedsat følsomhed overfor antistoffer. Det kan have betydning for, hvor effektiv vaccinen er mod den nye variant.
SSI oplyser derudover, at varianten vurderes til at være bekymrende for Danmark på grund af den tiltagende smittende.
Hvad er forskellen på en variation og en mutation?
Alle typer virus vil med tiden mutere. Mutationer opstår, når en virus formerer sig. Mutationen sker i virus' arvemateriale, og kan ændre på dens egenskaber, hvilket kan gøre virussen mere smitsom. De fleste mutationer ændrer ikke på virussen egenskaber og er derfor ubetydelige.
Gør mutationen virussen stærkere og øger dens evne til at sprede sig, kaldes den en Variant of Concern.
Dette kendertegner en Variant of Concern:
- er mere smitsom
- giver anledning til mere alvorlig sygdom
- spreder sig fra dyr til mennesker og omvendt
- mindsker effekten af vacciner
Kilde: SSI
Mindre følsom for antistoffer
Omikron er stadig en ny variant, og der er derfor områder, hvor der ikke er tilstrækkelig data til at konkludere ud fra.
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meldte torsdag ud, at de smittede med Omikronvarianten lader til at udvise "overvejende milde" symptomer, men at der endnu ikke kan konkluderes noget uden yderligere undersøgelser.
Statens Serum Institut kan dog oplyse, at noget tyder på, at varianten er mindre følsom overfor antistoffer, hvilket kan have betydning for den hurtige smitteudbredelse.
- Der er mistanke om nedsat følsomhed overfor neutraliserende antistoffer, skriver SSI på sin hjemmeside.
- Der er dog en forventning om, at de nuværende vacciner har delvis bevaret effekt, men størrelsen af effekten er ukendt, vurderer instistuttet.
Ingen garanti for immunitet
Selvom man har været smittet med coronavirus, er der ifølge Sundhedsstyrelsen ingen garanti for, at man er blevet komplet immun.
Sundhedsstyrelsen skriver i et notat om immunitet efter vaccination mod COVID-19 og infektion med COVID-19, at graden af immunitet vil variere fra person til person og over tid.
Det er altså muligt at blive smittet igen med COVID-19 - også med Omikron-varianten - selvom man allerede har været smittet med corona-virus.
- Risikoen for en reinfektion afhænger både af graden af immunitet hos den enkelte, men også hvilken virusvariant, som vedkommende eksponeres for, samt formentlig også graden af eksponering over for virussen, skriver Sundhedsstyrelsen.
- Der er dokumentation for, at en andel af tidligere smittede ikke udvikler et målbart antistofrespons, skriver styrelsen.
Der mangler altså stadig en del dokumentation om den nye Omikronvariant, men den dokumentation, der findes, viser, at immunitet er en relativ størrelse.
Tak til Maria for spørgsmålet.