Sådan foregår det: Følg PCR-testens rejse fra hals til svar
De fleste har nok fået lavet en PCR-test nu, men hvad sker der egentligt med testen, når den har forladt vores mund? Det har Kjeld Jensen fra Ballerup spurgt os om.
PCR-testen har været en del af vores liv det seneste år, men hvordan foregår processen, når den forlader teststedet?
Det har Kjeld Jensen fra Ballerup undret sig over. Han spørger sådan her inde på vores side "Spørg Os":
- Hvordan foregår det? Vi kan se, hvad der foregår i lyntests, men ikke i PCR-testene.
Og hvordan analyseres den egentlig? For som Kjeld siger:
- Det er svært at forestille sig, at der skulle sidde en laborant og se ned i hvert glas gennem et mikroskop, ikke?
Derfor er vi taget til PCR-test med Kjeld Jensen på teststedet ved Energivej i Ballerup for herefter at følge testen fra podning og indtil resultatet bliver tilgængeligt på Sundhed.dk.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry
PCR-testens rejse
"BIB" siger det, når Kjeld Jensens sundhedskort bliver scannet ved teststedet på Energivej i Ballerup. Han er nu inde i systemet og får udleveret et lille rør med en stregkode i bunden.
Det er den stregkode, der sørger for, at der er styr på, hvilke prøver der tilhører hvem. Efter scanningen er det videre ind for at blive podet. Det er for mange af os en velkendt følelse efterhånden, når vatpinden bliver skubbet ned i halsen.
Følg med på Spørg Os siden
- Se, hvad vi allerede har svaret på
- Stem på ugens udvalgte spørgsmål
- Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
Kom ind på siden her
Efterfølgende ønsker poderen en fortsat god dag til Kjeld Jensen, og han skilles fra sin PCR-test - men vi følger med.
Nu bliver podepinden knækket ned i røret. Røret bliver sat ned i en kassette, der ryger ind i et køleskab, klar til afhentning af Statens Serum Institut. Det er dem, der analyserer størstedelen af de offentlige PCR-tests.
Testene bliver afhentet tre gange i løbet af dagen, morgen, middag og aften. Herefter bliver de kørt til analyse på Statens Serum Instituts laboratorium.
Statens Serum Institut
Når testen ankommer til laboratoriet på Statens Serum Institut, skal den først pakkes ud, og så skal den igennem ikke bare ét, men tre forskellige laboratorier, før den er færdiganalyseret. Hos Statens Serum Institut analyserer de i gennemsnit cirka 170.000 prøver i døgnet, og det meste af processen er automatiseret.
Prøven står i en bakke med 95 andre prøver, hvoraf to er kontrolprøver med en negativ og en positiv prøve. Først får bakken med rørene en tur i en centrifuge for at sikre, at podepinden kommer helt ned i bunden af røret.
Så bliver der tilføjet noget væske til røret, som så igen bliver rystet for at sikre, at virus og væske bliver blandet. Herefter bliver der taget en lille prøve fra væsken med virus, og så bliver den prøve sendt til analyse.
Her bliver virussens RNA, som er virussens svar på et DNA, frigjort. Nu skal RNA'en så undersøges for coronavirus i en PCR-maskine. Her bliver RNA’en kopieret en hel masse gange - 45 for at være helt præcis - så man er sikker på at kunne se den.
Til sidst kan svaret på prøven aflæses på en graf.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry
Svar på Sundhed.dk
Når prøven er blevet færdiganalyseret, bliver den scannet og sendt videre i de digitale systemer.
Et par dage efter kommer resultatet ind, så man kan tjekke det på Sundhed.dk. Kjeld Jensen sidder i sin lænestol og tjekker sit testsvar:
- Lad os se, hvad der er sket. Jeg har fået svar på den seneste test, at der er ikke påvist Covid-19. Så jeg er negativ, som jeg har været så mange gange før, siger Kjeld Jensen.
Kjeld Jensen har nu fået svar på både sin test og på sit spørgsmål. Han er heldigvis tilfreds med begge svar.
- Jeg synes det lyder spændende og interessant. Det er godt at få et indblik i, synes jeg. Det har jeg gået og spekuleret meget over, siger Kjeld Jensen.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry
Hvad skal vi ellers undersøge?
Er der noget, du går og undrer dig over? Så kan du stille dit spørgsmål i formularen herunder.
Hvis du nu ikke sidder med et spørgsmål, kan du stemme på et spørgsmål, der allerede er stillet, og på den måde hjælpe os til at lave journalistik, der vedrører dig.
_