Overblik: Sådan påvirker Tour de France trafikken i København, Roskilde og Lejre
En af verdens største sportsbegivenheders indtog i hovedstadsområdet påvirker naturligvis trafikken, når vejene spærres af for cykelløbet. Her får du et overblik over trafiksituationen.
Man må som bekendt tage det sure med det søde.
Og intet megaevent er helt uden gener, således ej heller en af verdens største sportsbegivenheder.
Derfor kommer afholdelsen af Tour de France i København og Roskilde samt Lejre og Vestsjælland også til at medføre en del trafikale udfordringer, for især bilister, men også andre trafikanter i Østdanmark.
Spærrede veje, aflukkede dele af bydele, et enormt indtog af tilskuere og hele cykelløbets store set-up betyder nemlig, at trafikanter skal tage sine forholdsregler i dagene omkring slutningen af juni og starten af juli.
TV 2 Lorry har her samlet et overblik over, hvordan trafikken i hovedstadsområdet og i den del af Sjælland, som TV 2 Lorry dækker, påvirkes i dagene op til og under Tour de France.
Inden vi dykker ned i de specifikke landsdele, er det værd at nævne, at et væld af trafikinformationer er at finde på både den danske Tour de France-hjemmeside, på Vejdirektoratets trafikinformationsside samt en særlig Tour-hjemmeside og hos de forskellige trafikselskaber, der sammen har lavet en fælles hjemmeside særligt til begivenheden.
Det er blandt andet fra disse sider, vi har fundet de følgende informationer.
Tour-arrangørernes fire anbefalinger
- Vælg offentlig transport
Det danske Tour de France-sekretariat påpeger, at metro, S-tog og regionaltog er gode måder at komme til, fra og rundt i især København på. Det opfordres dog til, at man lader være med at medbringe sin cykel - især fredag i København, hvor der forventes mange passagerer med det offentlige.
Samtidig opfordres der til, at man bruger trafikselskabernes hjemmeside transporttiltouren.dk, og at man planlægger sin transport på rejseplanen.dk.
- Kom rundt til fods
Vælg de to flade fødder, når du er kommet frem til Tour-ruten. Fodgængere kan gå langs med de afspærrede vejarealer i København fredag og kan krydse ruten via gangpassager. Det er noget nemmere end at have cyklen med sig. Lørdag er det også godt at stille cyklen i nærheden af ruten og så ellers tage opstilling til fods.
- Planlæg din cykelrute på forhånd
Du kan ikke færdes på cykel, sådan som du normalt plejer. Især ikke inde i København fredag, hvor der vil være ekstraordinær trængsel og spærrede veje. Desuden kan du ikke cykle langs ruten, hvor en kødrand af tilskuere vil tage opstilling mange timer inden løbet. Så vær forberedt på at skulle cykle uden om Indre By og de dele af Nørrebro og Østerbro, hvor løbet kommer forbi. Du kan såmænd godt bruge cyklen som transportmiddel til og fra etapen, men sørg for at parkere den en stykke væk fra ruten.
Skal du ind og ud af Indre By, så tjek Tour de France's interaktive kort ud, hvor du kan finde cykelpassager.
Hvad angår Roskilde-etapen, så har du lidt bedre muligheder for at have din cykel med ud til ruten. Men også her skal du være opmærksom på, at du kun i begrænset omfang kan cykle langs ruten.
- Lad bilen stå
Kort og godt: Lad bilen stå, hvis du kan undvære den som transportmiddel til og fra Tour-etaperne. Det er i øvrigt også en meget god rettesnor til alle andre forhold. Tag offentlig transport, brug din cykel eller gå i stedet for at køre i bil.
Især fredag og lørdag, men også torsdag og onsdag, vil det være vanskeligt eller umuligt at færdes i bil i Københavns Indre By, og fra torsdag morgen til lørdag eftermiddag vil der desuden være forbud mod standsning og parkering langs hele ruten. For Roskilde-etapen gælder samme anbefaling: Lad være med at tage bilen - kom i stedet på cykel, til fods eller via kollektiv trafik.
Igen, brug det interaktive kort og trafikinfo.dk til at finde information om vejnettet rundt om København og på tværs af landet.
Kilde: Det danske Grand Départ-sekretariat Grand Départ Copenhagen Denmark 2022 I/S
Sådan påvirkes trafikken i Roskilde
Lørdag den 2. juli cykler rytterne 202 kilometer over Sjælland til Fyn med afgang fra Roskilde. Trafikken påvirkes dog flere dage inden etapen. Vi giver dig et oveblik dag for dag.
Og så anbefaler vi også, at du bruger det interaktive kort på Tour de France-hjemmesiden via dette link.
Torsdag den 30. juni:
- Der afspærres for biler på Vindeboder (også kendt som Bananen) omkring Vikingeskibsmuseet fra torsdag morgen. Den afspærring opretholdes frem til lørdag den 2. juli omkring klokken 18.
- Langs hele Ledrebrog Allé indføres et parkeringsforbud fra torsdag indtil lørdag eftermiddag.
Fredag den 1. juli:
- Fra midnat natten til fredag spærres Frederiksborgvej fra Baldersvej og ned til rundkørslen ved Sankt Clara Vej, mens Sankt Clara Vej bliver lukket fra rundkørslen ved Frederiksborgvej til rundkørslen ved Sankt Ibs Vej/Vindeboder.
- Desuden omlægges en lang række busruter til og fra Roskilde fra fredag aften klokken 23.00 og frem til lørdag omkring klokken 18.00. Det drejer sig om følgende linjer: 123, 201A, 202A, 204, 205, 206, 207, 212, 216, 220, 358 samt 600S. Find nærmere info om alle linjernes ændrede køreplaner i perioden via dette link.
- Bemærk i øvrigt, at buslinjerne 201A, 202A, 203, 204, 205, 206 og 212 er gratis at køre med under Tour de France.
Lørdag den 2. juli: 2. etape af Tour de France med start i Roskilde
- Her går det løs med 2. etape af Tour de France - og det betyder store trafikændringer i Roskilde.
- Goes without saying, at selve etaperuten spærres for trafik. Den første del af ruten er spærret allerede fra midnat natten til lørdag, mens næste del er spærret fra klokken 06, mens etapestrækningen på vej ud af Roskilde spærres fra klokken 09.00.
- Og så afspærres hele bymidten for biltrafik - nærmest alt inden for O1 (med undtagelse af enkelte lommer).
- Den sydlige del af bymidten omkring Vikingeskibsmuseet og Byparken spærres for biltrafik fra klokken 00.00 natten til lørdag og frem til omkring klokken 17.00.
- Den "midterste" del af bymidten omkring Domkirken, stationen og Stændertorvet spærres for biltrafik fra klokken 06.00 lørdag morgen og frem til omkring klokken 14.00.
- Området omkring Østervangsskolen ved Astersvej og mellem Køgevej, Holbækmotorvejen og Østre Ringvej spærres desuden mellem klokken 09.00 og klokken 14.00.
- Derudover skriver Vejdirektoratet, at man som bilist lørdag på Sjælland skal afsætte ekstra god tid og orientere sig om trafikken på forhånd.
- Det forventes desuden, at en del trafikanter benytter færger lørdag den 2. juli, så book færgebillet i god tid.
- Dette hænger naturligvis sammen med, at Storebæltsbroen lukker i begge retninger lørdag i tidsrummet fra klokken 13.00 til 18.00. Motorvejene, der fører til Storebæltsbroen, kan blive spærret allerede fra klokken 12.30 ved Nyborg V og ved Slagelse V. Trafikanter anbefales så vidt muligt at undgå at passere Storebæltsbroen lørdag og i stedet planlægge at køre, torsdag, fredag eller søndag.
Hvad med Roskilde Festival?
- Ej at forglemme. Lørdag er jo også sidste dag med koncerter på Roskilde Festival, og derfor ventes der også at være meget trafik til og fra Dyrskuepladsen. Motorvejsafkørsel 12, Roskilde Syd, er så vidt muligt forbeholdt kørsel til festivalen, mens tilkørsel syd er også forbeholdt kørsel til og fra festivalen.
- Via dette link kan du finde et kort over festivalpladsen med områder, hvor man som bilist kan parkere eller hente/bringe.
Sådan påvirkes trafikken i Lejre
Trafikken i og gennem Lejre påvirkes naturligvis også, når Tour de France-feltet drøner gennem kommunen lørdag den 2. juli med retning vestpå. Også her anbefaler vi, at man holder sig opdateret via Tour-arrangørernes interaktive trafikkort, som du finder på dette link.
Den gode nyhed for trafikanter i Lejre er imidlertid, at kommunen nærmest udelukkende påvirkes på selve dagen, hvor etapen kommer forbi. Der er dog en enkelt undtagelse:
- Fra torsdag den 30. juni og frem til lørdag eftermiddag (den 2. juli) er der forbud mod at parkere i begge sider af Ledreborg Allé.
- Ellers er hele ruten gennem Lejre Kommune spærret lørdag den 2. juli fra klokken 09.00 til klokken 15.00. Tour de France-feltet benytter følgende veje på deres tur gennem Lejre:
- Ledreborg Allé
- (til højre ad) Orehøjvej
- (forbi) Gevninge byskilt
- (til venstre ad) Lindenborgvej/rute 155
- (til højre ad) Hornsherredvej
- (til venstre ad) Munkholmvej
- (over) Munkholmbroen
- Derudover er de tilstødende veje Torkilstrup og Søndre og Nordre Ryevej samt Hornsherredvej også afspærret lørdag fra klokken 09.00 til klokken 15.00.
- Kommer man til ruten via bil - som man altså frarådes at gøre - så opfordrer Tour-arrangørerne til, at man benytter afkørsel 14 Roskilde V eller afkørsel 16 Kr. Sonnerup.
- Kommer man med tog, anbefales det, at man står af på Lejre Station og søger mod Ledreborg Allé
Sådan påvirkes togtrafikken på tværs af Sjælland
Lad os lige starte med at slå fast, at togtrafikken over Storebælt ikke vil være påvirket af nedlukningen af Storebæltsbroen under etapen lørdag den 2. juli.
Så kort og godt kan man sige, at togtrafikken på tværs af Sjælland ikke påvirkes synderligt af Tour de France.
Det er dog lidt en forsimplet konklusion, da DSB forventer ekstraordinært høj rejseaktivitet især lørdag den 2. juli, hvorfor selve oplevelsen af at rejse med tog netop den dag bliver ud over det sædvanlige.
- Med så mange mennesker på så lidt plads, skal man være forberedt på, der vil være tidspunkter, hvor man kommer til at stå i kø. Vi anbefaler kunder, der gerne vil være fremme på et bestemt tidspunkt, til at komme i god tid. I spidsbelastningsperioder lukker vi kunderne ind på stationen i hold, og de kan ikke nødvendigvis regne med at komme med det første tog, har DSB’s Kundechef Charlotte Saltoft Kjærulff tidligere udtalt.
Derfor sætter DSB længere tog ind og opfordrer kunderne til at rejse i god tid og købe retur- og pladsbilletter til rejsen. Samtidig indsættes infoguider på de største stationer, som hjælper rejsende med eventuelle tvivlsspørgsmål.
Det er samtidig en god idé at få sin billet bestilt i god tid og sørge for på selve rejsedagen at komme hjemmefra i god tid.
Også her er det en god idé at benytte trafikselskabernes fælles hjemmeside transporttiltouren.dk samt Rejseplanen, når man skal tilrettelægge sine rejser i dagene omkring og under Tour de France.
Sådan påvirkes trafikken i København
Trafikken i København påvirkes gradvist i takt med, at løbet rykker tættere på. Vi giver dig et overblik dag for dag, fordi trafiksituationen i København er væsentligt mere påvirket end i resten af sendeområdet.
Vi anbefaler også, at du bruger det interaktive kort på Tour de France-hjemmesiden letourcph.dk:
Mandag den 27. juni:
- Fra klokken 09.00 mandag bliver det forbudt at standse og parkere bilen mellem på H.C Andersens Boulevard Tietgensgade og Vesterbrogade. Det gælder en uge frem.
- Dele af H.C. Andersens Boulevard spærres for biltrafik mandag aften klokken 20.00 og frem til mandag den 4. juli klokken 05.00.
Tirsdag den 28. juni:
- Forbud mod biltrafik udvides til flere dele af H. C. Andersens Boulevard, så der nu spærres op til Hammerichsgade/Nørre Voldgade.
- Samtidig udvides det eksisterende område, hvor det ikke er tilladt at standse eller parkere biler til omfatte Vesterbrogade hen til Bernstorffsgade, H.C. Andersens Boulevard op til Hammerichsgade samt Nyropsgade mellem Kampmannsgade og Dahleruopsgade. Parkering og standsning forbydes også på dele af Øster Allé på Østerbro, Landgreven i Indre By samt et område af Hulgårdsvej/Borups Allé.
Onsdag den 29. juni:
- Onsdag er der holdpræsentation, og det betyder, at flere veje omkring Rådhuspladsen afspærres mellem klokken 15 og 23.
- Det gælder Tietgensgade, H.C. Andersens Boulevard i sydgående retning ned Niels Brocks Gade, Ny Kongensgade, Rysensteensgade, Vester Voldgade, Christians Brygge, Lille Langebro, området omkring Langebro (men ikke selve broen) samt et stykke af Islands Brygge. Disse gader føjes til det område, der tidligere har været afspærret. Afspærringen ophører igen klokken 23.
- Forbuddet mod standsning og parkering for biler udvides med en række gader rundt om Rådhuspladsen - i høj grad mange af de samme, som der også afspærres.
Torsdag den 30. juni:
- Mens tirsdagens afspærringer omkring Rådhuspladsen og på H.C. Andersens Boulevard fortsat opretholdes, tilføjes en afspærring for gennemkørende trafik helt op til søerne, så der nu er spærret for nord-/sydgående trafik på H.C. Andersens Boulevard samt Gyldenløvesgade fra Ved Søerne ned til Ny Kongensgade.
- Langs hele den 13,2 kilometer lange enkelstartsture gennem København bliver standsning og parkering forbudt fra klokken 09 torsdag og frem til lørdag klokken 16.
- Dertil kommer flere sideveje til ruten, hvor standsning og parkering bliver forbudt. Det gælder blandt andet Nørre Voldgade, Vester Søgade, Blegdamsvej.
- Tog og metro kører som udgangspunkt normalt, mens flere busruter omlægges eller ophører inden Indre By. Det opfordres til, at man holder sig opdateret via www.transporttiltouren.dk samt på www.rejseplanen.dk.
- Dantaxi oplyser til TV 2 Lorry, at det ikke vil være muligt at bestille vogne fra torsdag klokken 23.00 til lørdag den 2. juli klokken 16.
Fredag den 1. juli: 1. etape af Tour de France i København
- Fredag eftermiddag og aften kulminerer det hele, når første etape af Tour de France 2022 afvikles som en enkeltstart i Københavns gader.
- Hele den 13,2 kilometer lange enkelstartsture spærres fuldstændig for trafik fra klokken 01.00 natten til fredag og frem til lørdag klokken 16.
- Afspærringen ved ruten gælder både for biler, cykler og gående. Der etableres dog nogle sluser forskellige steder på ruten, hvor alle tre transportformer har mulighed for at krydse - dog ikke i tidsrummet fra klokken 12 til 20 (med undtagelse af gående, der sporadisk kan have mulighed for at krydse).
- Tog og metro kører som udgangspunkt normalt, mens busser selvsagt ikke kan køre ind og ud af Indre By. Det opfordres til, at man holder sig opdateret via www.transporttiltouren.dk samt på www.rejseplanen.dk.
Lørdag den 2. juli:
- Frem til klokken 16 lørdag er hele ruten i København forsat spærret for biltrafik, mens ruten benyttes af folket i forbindelse med begivenheden Tour de København. Her har cyklister blandt andet mulighed for at køre ruten rundt i København.
- Samme vilkår for standsning og parkering for biler som fredag gælder frem til klokken 16 lørdag.
- Der er en række trafiksluser for biler rundt omkring på ruten, hvor det er muligt at komme ind og ud - dog ikke i tidsrummet fra klokken 07.30 til 12.30, hvor Tour de København pågår.
- Når først Tour de København er afviklet, og afspærringerne er pakket ned, forventes det, at København - med undtagelse af enkelte steder omkring Rådhuspladsen - vender tilbage til normal trafik.
Søndag den 3. juli:
- H.C. Andersens Boulevard er fortsat spærret for trafik mellem Vesterbrogade og Tietgensgade.
- Samtidig er der naturligvis fortsat forbud mod standsning og parkering i selv samme område.
Mandag den 4. juli:
- H.C Andersens Boulevard genåbnes for biltrafik klokken 05.00.
- Fra klokken 08.00 er det igen tilladt at standse og parkere på strækningen. Herefter er trafikken normaliseret og Tour de France er over alle bjerge.
Herunder kan du se, hvordan og hvornår ruten i København spærres af: