Daginstitutionerne er pressede – nu vil pædagoger fjerne central garanti til forældre
Én institution har ifølge BUPL-formanden skullet åbne med tre pædagoger til 70 børn.
Restriktioner lettes langsomt, og flere politikere og eksperter har den seneste tid forsigtigt sagt, at epidemien i Danmark synger på sidste vers.
Et sted i samfundet brøler epidemien dog højere end nogensinde.
Daginstitutionerne er nemlig mere pressede, end på noget andet tidspunkt i løbet af coronaepidemien, lyder det fra Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening BUPL.
- Det her er en uholdbar situation, siger Elisa Rimpler.
Derfor vil Elisa Rimpler have suspenderet den pasningsgaranti, der sikrer, at alle børn kan blive passet i en daginstitution, fra de er 26 uger gamle, til de starter i skole.
Kan allerede begrænse åbningstid
Indenfor den seneste måned har tre ud af ti daginstitutioner måttet opfordre forældre til at holde børn hjemme eller hente tidligt. Inden for den seneste uge har otte ud af ti institutioner haft corona blandt personalet.
Det viser en rundspørge blandt daginstitutionsledere lavet af BUPL.
- Hvor smitten er så høj, oplever man en undtagelsestilstand. På det her område hænger man virkelig i med neglene, siger Elisa Rimpler.
For mens forholdsvis få danskere efterhånden bliver alvorligt syge med covid-19, bliver rekordmange i øjeblikket smittet – heriblandt også pædagoger – og det tvinger dem til at blive hjemme fra arbejde.
I øjeblikket har daginstitutioner allerede mulighed for at begrænse åbningstider fra dag til dag.
Men ifølge Rimpler bør politikerne på Christiansborg sætte landets daginstitutioner fri ved at suspendere pasningsgarantien, så de selv kan planlægge, hvordan man tilrettelægger hverdagen længere ud i fremtiden.
- Den dag, hvor syv ud af ti medarbejdere er syge, kan vi blive nødt til at lukke midlertidigt. Men coronasmitte varer ikke bare en dag eller to. Det kan vare en eller to uger, siger hun.
Tre pædagoger til 70 børn
Derfor mener Elisa Rimpler, at det vil komme både pædagoger, forældre og børn til gode, hvis institutioner får mulighed for at tilrettelægge åbningstider og begrænse antallet af børn en uge eller to ude i fremtiden. Så kan pædagogerne nemlig få ro på, og forældrene kan få tid til at tilrettelægge deres hverdag efter det.
- Det her handler ikke om, at vi i en spidsbelastning skal passe nogle ekstra børn. Det er små børns liv. Vi har haft en lang og belastende periode, og nu hænger vi i med neglene, siger Elisa Rimpler.
Du sidder og taler om små børns liv. Vil du lægge hovedet på blokken og sige, at der er små børn, der lider overlast, fordi I ikke har tilstrækkeligt med pædagoger?
- Det er der, når en leder i går aftes fortæller mig, at hun i dag skal holde åbent med tre personaler – det er ikke engang sikkert, at det er pædagoger – og tage imod 70 børn, fordi det siger pasningsgarantien.
Og så mener Elisa Rimpler, at det er åbenlyst, at det går ud over børnene.
8 ud af 11 er syge
En af de institutioner, der har mærket, hvor hårdt tidens tårnhøje smittetal presser dem, er Vuggestuen Skottegården i Kastrup.
- Efter jul kunne vi starte med at sige til forældre, at 8 ud af 11 medarbejdere var syge. Vi spurgte, om de kunne hente deres børn tidligere eller holde dem hjemme, siger Maria Levin Vestergaard, der er tillidsmand i Vuggestuen Skottegården.
De tre medarbejdere, der var raske og på arbejde i Vuggestuen Skottegården, var henholdsvis pædagog, køkkenassistent og studerende.
- Nogle forældre kunne holde deres børn hjemme, så vi ikke skulle modtage de 33 børn, vi ellers skulle have modtaget, siger Maria Levin Vestergaard.
Havde forældrene ikke været fleksible, havde hun ikke vidst, hvad institutionen havde gjort. Derfor efterlyser hun ligeledes mulighed for at suspendere pasningsgarantien, så vuggestuen kan planlægge sig ud af sygdom med en længere tidshorisont end 24 timer ad gangen.
- Det er ikke tilstrækkeligt (at aflyse fra dag til dag, red.), fordi vi har kørt så hårdt på i en lang periode, og forældre og ansatte har været så fleksible så længe, siger hun.