Ingen må kunne betale sig fra straf med 100 kameler, siger minister efter moske-afsløring
Bandefolk har forhandlet blodpenge i en københavnsk moske. Nu vil minister sætte hårdt ind over for imamer og andre involverede.
Det er ”absurd”, ”uacceptabelt” og ”meget skræmmende”.
Sådan lyder det fra en række partier, efter TV 2 tirsdag kunne fortælle, at bandefolk har deltaget i forhandlinger om blodpenge i Al-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter efter et skuddrab på en 17-årig.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil nu bede sit ministerium og politiet undersøge, hvordan man kan sætte hårdere ind over for eksempelvis imamer og bandefolk, som forsøger at holde sager ude af politiets og domstolenes søgelys gennem forhandlinger om blodpenge.
- Det er i sagens natur fuldstændig uacceptabelt, siger han til TV 2.
En bod på 100 kameler
I politiaflytninger af bandemedlemmer er det kommet frem, at en imam i forbindelse med blodpengeforhandlingerne havde "fastsat et beløb", der skulle "rense" nogen efter drabet på den 17-årige.
Og et vidne, der selv har deltaget i et møde med bandemedlemmer i Al-Hidayyah-moskeen, har i en aktuel retssag forklaret, hvordan mødet foregik.
Ifølge vidnet var det op til en imam at beslutte, om nogen skulle betale en bod – og hvor stor den i så fald skulle være.
Til et sådant formål gælder det om at finde frem til en nutidig og retfærdig fortolkning af koranens ord, forklarede vidnet i retten:
- Hvis en troende muslim dræber en anden muslim ved en fejl, er boden 100 kameler. Det er det hellige skrifts udlægning.
Forhandlinger om blodpenge i moske
TV 2 kunne tirsdag fortælle, at der er foregået forhandlinger om blodpenge i AL-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter.
Oplysningerne om blodpengeforhandlingerne er kommet frem i en verserende retssag ved Retten i Glostrup, hvor tre personer er tiltalt for drab og drabsforsøg efter et drab på en 17-årig bulgarsk frisørelev i Rødovre 3. december 2021.
Det er aflytninger af ledende bandemedlemmer samt vidneudsagn, der afslører, at der har været forhandlinger om blodpenge i moskeen. Ifølge et vidne var også en imam tilstede.
Foreningen bag moskeen, Islamisk Center for de Europæiske Lande, afviser over for TV 2, at bestyrelsen, den daglige ledelse eller moskeens imam har “været involveret i eller har kendskab til" den slags forhandlinger. Det afvises dog ikke, at de kan have fundet sted.
Det er uvist, om der er blevet udbetalt blodpenge i sagen.
Da sagen skulle for retten, kunne et centralt vidne pludseligt stort set ikke huske noget fra skyderiet. Over for TV 2 afviser han at skulle have løjet i retten.
Justitsminister Peter Hummelgaard forholder sig ikke konkret til blodpengeforhandlingerne i den københavnske moske, da oplysningerne optræder i en verserende straffesag ved retten.
Men:
- Vi hverken kan eller skal i Danmark finde os i, at nogen følger koranens ord om, at man med 100 kameler kan betale sig fra at imødese en straf for en forbrydelse, man har begået. Det vil vi simpelthen ikke have i Danmark, siger han.
Justitsministeren er ikke alene om forargelsen.
"Skræmmende" afsløring
Danmarksdemokraterne vil hive justitsministeren i samråd i kølvandet på sagen, mens også Liberal Alliance og SF vil have en forklaring på, hvad regeringen helt konkret vil gøre for at sikre, at sager om kriminalitet ikke løses uden for domstolene.
- Det er helt absurd, at vi i det 21. århundrede er vidne til, at den slags overhovedet kan komme på tale i det danske samfund. Det skal vi på alle måder bekæmpe og sanktionere, siger Serdal Benli, udlændinge- og integrationsordfører for SF.
Politi kender til mæglingsråd
Østjyllands Politi fortæller, at der eksisterer såkaldte mæglingsråd, hvor blandt andet imamer betales for at deltage i forhandlinger for eksempelvis at holde alvorlige voldssager ude af domstolene og politiets søgelys.
Udover Østjyllands Politi kender tre andre politikredse også til mæglingsråd. Det kom frem i et folketingssvar i september.
Københavns Politi, Københavns Vestegns Politi og Fyns Politi oplyser, at de kender til såkaldte mæglingsråd, men vurderer ikke, at der er tale om "egentlige parallelle retssystemer".
Københavns Politi skriver derudover i et svar til TV 2, at kredsen ikke kan afvise, at der ”uden for politisager er blevet udvekslet pengebeløb mellem parter for at råde bod på en kriminel handling".
-Vi har dog ikke umiddelbart kendskab til konkrete tilfælde, hvor straffesager er blevet påvirket af eventuelle pengeudvekslinger, lyder det fra kredsen.
Københavns Vestegns Politi oplyser, at den ikke kender til andre sager om blodpenge, end sagen fra Al-Hidayyah-moskeen, som TV 2 omtaler.
- Vi er ikke bekendt med andre sager om såkaldt blodpenge end den nævnte. Som beskrevet kan vi pt ikke kommentere efterforskningen af drabssagen fra frisørsalonen, da sagen lige nu kører i retten, skriver politikrdsen til TV 2.
Peter Skaarup, retsordfører for Danmarksdemokraterne, kalder afsløringen af blodpengeforhandlingerne i den københavnske moske for “opsigtsvækkende” og ”meget skræmmende”.
Den beviser ifølge ham, at der er et problem med parallelle retssystemer og lyssky aftaler, som der er nødt til at blive handlet på:
- Det er helt ekstraordinært og usædvanligt, at det er lykkedes at få optagelser, der viser, at det foregår. Vi har endelig et bevis, og derfor er det også en ekstrem vigtig sag, siger han.
Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix
Målet med at kalde ministeren i samråd er få regeringen til at igangsætte en grundig kortlægning af, hvor udbredte problemerne med såkaldte mæglingsråd og blodpengeforhandlinger er.
Og så vil ordføreren have det gjort tydeligere i straffeloven, at illegitime mæglinger om alvorlig kriminalitet og blodpengeforhandlinger er forbudt.
- Jeg vil have regeringen i omdrejninger. Der er alt for meget snak. Man siger mange rigtige ting, men der sker ikke en bønne, siger Peter Skaarup.
Foto: TV 2
Vidner ændrer forklaring
TV 2 kunne tirsdag fortælle, hvordan et centralt vidne fra skuddrabet på den 17-årige pludselig ikke kunne "mindes noget som helst", da han i september skulle vidne i retten.
Han havde ellers tidligere fortalt flere detaljer til politiet om både gerningsmænd og selve skudepisoden.
Tidligere kritisk omtale
Islamisk Center for Europæiske Lande (ICEL) ligger på Bispevej 4 i Københavns Nordvestkvarter og driver Al-Hidayyah- moskeen, som ligger inde i centeret.
ICEL har tidligere fået kritisk opmærksomhed, da Berlingske i 2020 skrev, at centeret ”agerer som islamisk domstol”. Mediet begrundende det med ICELs egen beskrivelse på Kirkeministeriets liste over anerkendte trossamfund:
- Derudover udsteder centeret legale islamiske domme og besvarelser i alle sager vedrørende den islamiske tro, skrev ICEL ifølge Berlingske om sig selv.
Det fik daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at blive ”virkelig harm langt ned i maven” og kræve et opgør med moskeer, der har etableret "sharia-domstole".
Opmærksomheden fik ICEL til at udsende en pressemeddelelse, hvor den ”på det kraftigste” afviste Berlingskes beskrivelse af centeret som en domstol.
- Den eneste juridiske bevilling, vi har, er udstedelse af officielle vielsesattester i henhold til Kirkeministeriets tilladelse, lød det blandt andet.
På ICELs hjemmeside står der i dag, at centeret er grundlagt i 1991 som et “religiøst, kulturelt, socialt, sportsligt og uddannende center, der tilbyder aktuelle tjenester, tager sig af muslimernes anliggender og løser de problemer eller konflikter, som de måtte støde på”.
Vidnet afviser over for TV 2 at skulle have løjet i retten, men det er langt fra eneste gang, at et vidne pludselig har ændret forklaring i en straffesag.
Østjyllands Politi har til Berlingske og TV 2 fortalt, at der findes såkaldte mæglingsråd i Aarhus, som i voldssager får vidner til at ændre deres forklaring – eller til helt at trække den tilbage.
Ifølge politiet er det blandt andet imamer, der deltager i rådene.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Steffen Larsen, retsordfører fra Liberal Alliance, vil nu foreslå regeringen, at politiet undersøger de straffesager, hvor anklagemyndigheden oplever, at vidner pludseligt skifter forklaring. Det skal afdække, om sagerne har forbindelser til mæglingsråd.
- Når man begynder at finde noget, der minder om tegn, så skal man undersøge, om det her foregår, siger han.
Selvom det kan betyde, at politiet må fravælge andre opgaver, er det nødvendigt at få efterforsket de mulige sager om mæglingsråd eller blodpengeforhandlinger til bunds, mener ordføreren, der kalder sagen fra Al-Hidayyah-moskeen i København for ”uacceptabel”.
- Vi må tage det alvorligt. For nogle af vores medborgere lever altså slet ikke i retsstaten, siger Steffen Larsen.
Har ikke konkrete løsninger
Ifølge Justitsministeren er det værd at hæfte sig ved imamernes indblanding i forhandlinger uden om domstolene.
- Jeg synes kun, det understreger sagen alvor, hvis der er imamer, der misbruger deres autoritet i trossamfundet og i lokalområdet til at agere mellemmænd for hærdede organiserede bander, der enten slår folk ihjel eller forsøger at slå folk ihjel, lyder det fra justitsministeren.
Peter Hummelgaard vil ikke lægge sig fast på, hvilke redskaber der skal tages i brug for at slå ned på de ulovlige mæglinger og forhandlinger om blodpenge.
I første omgang har han dog bedt politiet svare på, om de har brug for flere værktøjer.
Derudover har han fået jurister i Justitsministeriet til at undersøge, om der er tilstrækkelige muligheder for at straffe imamer eller andre, der deltager i illegitime mæglinger om alvorlig kriminalitet.
- Vi kommer til at overveje meget, meget nøje, hvad vi kan gøre for at sætte ind over for det, siger han.