Multivitaminer bør være på recept, siger forskere efter stort studie

Langt størstedelen af danskerne får deres vitaminbehov dækket gennem kosten, vurderer forsker, og derfor er vitaminpiller overflødige, lyder det.

Et stort studie gør nu op med gavn af de populære multivitaminpiller, hvis du ellers er sund og rask.

I det amerikanske studie konkluderer forskerne, at en daglig multivitaminpille ikke får folk til at leve længere.

Faktisk viste studiet, at personer med et dagligt indtag af multivitaminer var i marginalt større risiko for at dø i den observerede periode i forhold til personer, der ikke tog pillerne.

quote I bund og grund mener jeg ikke, at multivitaminer bør være i håndkøb

Susanne Gjedsted Bügel, professor, Københavns Universitet

Det resultat overrasker ikke Susanne Gjedsted Bügel, der er professor og sektionsleder på Sektion for Ernæring og Sundhed på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

For det er det samme resultat, som flere tidligere studier også er kommet frem til, lyder det.

- Der er ingen effekt af at tage kosttilskud eller multivitaminer, hvis man i øvrigt spiser nogenlunde varieret og sundt, siger hun til TV 2.

Multivitamin bør være receptpligtig, mener forskere

Studiet, der er udgivet af American Medical Association i det medicinske tidsskriftet JAMA, har sammenholdt tre tidligere sundhedsstudier i USA, hvor næsten 400.000 voksne uden alvorlig, længerevarende sygdom indgik.

Forskerne har analyseret sundhedsdata fra den enorme pulje mennesker i en periode, der strækker sig over 20 år.

Den lille overdødelighed for personer, der dagligt tager multivitamin, er ikke noget, der alarmerer Susanne Gjedsted Bügel.

I stedet understreger det, som forskning i årevis har påvist – at der ikke er nogen grund til, at raske mennesker, der spiser en varieret og sund kost, tager multivitaminer.

- I bund og grund mener jeg ikke, at multivitaminer bør være i håndkøb. Det bør være noget, man får på recept, siger Susanne Gjedsted Bügel.

Det bakker Anja Pia Biltoft-Jensen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, op om, for det er hendes fornemmelse, at kosttilskud er populære blandt danskerne.

- Så var man sikker på, at det kun var dem, der havde behov for det, der tog det, siger hun til TV 2 med henvisning til at gøre vitaminpillerne receptpligtige.

Den seneste opgørelse over danskernes forbrug af kosttilskud blev udgivet af DTU Fødevareinstituttet i 2014. Den viste, at cirka halvdelen af alle voksne tog en form for multivitamin- og mineraltilskud, og at danskerne havde et af Europas højeste forbrug af kosttilskud.

Kosten dækker behovet for de fleste

Susanne Gjedsted Bügel forklarer, at multivitaminpiller ofte indeholder, hvad man har brug for på en dag, og at man dermed vil indtage flere vitaminer, end man har brug for. For langt størstedelen af danskerne får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten, mener hun.

Konsekvenserne af et for højt indtag kan variere alt efter, hvad man får for meget af. Gælder det et generelt for højt vitaminindtag gennem multivitaminer, kan det gå ud over kroppens stofomsætning, lyder det fra Susanne Gjedsted Bügel.

quote Der er ingen effekt af at tage kosttilskud eller multivitaminer, hvis man i øvrigt spiser nogenlunde varieret og sundt

Susanne Gjedsted Bügel, professor, Københavns Universitet

I stedet skal man sørge for at spise ”fra alle de forskellige fødevaregrupper”, såsom rigeligt frugt og grønt, fuldkornsprodukter, lidt mejeriprodukter, både fed og mager fisk og en smule kød.

Samtidig er det godt at variere inden for de forskellige fødevaregrupper, så man for eksempel spiser forskellige frugter og grøntsager over ugen.

- Man kan ikke erstatte det med en pille, og heldigvis for det, for ville det ikke være kedeligt, hvis vi bare skulle spise piller, tilføjer Anja Pia Biltoft-Jensen.

Begge forskere henviser til Fødevarestyrelsens kostråd for en sund og varieret kost.

Kan gavne visse grupper

Mens det ifølge forskerne ikke giver mening for raske mennesker at spise multivitaminer og kosttilskud, så er der tilfælde, hvor det gavner.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne og børn over fire år tager et tilskud af D-vitamin fra oktober til april, og for nogle grupper gælder anbefalingen hele året, blandt andet personer over 70 år og børn og voksne med mørk hud.

Hvis man er syg, kan der være nogle vitaminer og mineraler, der kan være en fordel at tage, alt efter hvilken sygdom man har, forklarer Susanne Gjedsted Bügel.

Unge kvinder, der bløder meget under menstruationen, skal være opmærksomme på jernmangel, og veganere skal sørge for, at de får nok B12-vitamin, lyder det. Gravide skal have kosttilskud i form af blandt andet jern og D-vitamin.

Susanne Gjedsted Bügel opfordrer til, at man opsøger sin læge, hvis man har mistanke om, at man er i underskud af vitaminer og mineraler, og på den måde finde ud af, om man bør tage vitamintilskud.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik