Sigtet lærervikar sendte beskeder til elever: "Gud, hvor er du køn"

En elev advarede skolen om vikarens grænseoverskridende adfærd for mere end et år siden. Nu ændres kommunale retningslinjer.

Den 27-årige lærervikar, som er sigtet for voldtægt af en elev på Søholmskolen i Birkerød, har igennem en årrække kontaktet flere af sine elever på sociale medier og sendt dem beskeder af flirtende karakter.

Det kan TV 2 nu afsløre på baggrund af dokumentation og interviews med både tidligere og nuværende elever.

Den sigtede har blandt andet fulgt eleverne på sociale medier, liket og kommenteret deres billeder, skrevet privat beskeder og sendt dem billeder og videoer.

Det drejer sig om piger i alderen 12 til 15 år.

En af dem, som TV 2 har talt med, er en nu 17-årig pige. Hun gik ud af 9. klasse på Søholmskolen sidste sommer, men havde vikaren som underviser gennem flere år. Ifølge hende var hans adfærd grænseoverskridende "allerede fra starten".

- Han begyndte at følge både mig og mine veninder på Instagram og Tiktok og likede vores ting. Jeg synes, at det var vildt mærkeligt, fordi han var jo vores lærer, siger pigen, der optræder anonymt af frygt for repressalier fra den sigtede.

- Jeg fandt også ud af, at han skrev privat og flirtende til nogle, som er meget, meget yngre end ham. Der følte jeg for alvor et stort ubehag.

Lærervikaren skrev igennem mange måneder med en elev. Han gav hende blandt andet kælenavne og kaldte hende sød.
Lærervikaren skrev igennem mange måneder med en elev. Han gav hende blandt andet kælenavne og kaldte hende sød.
Foto: Privatfotos/TV 2/Grafik

TV 2 har forelagt dokumentationen for den sigtedes forsvarsadvokat. Advokaten vil ikke forholde sig til oplysningerne, men understreger, at hans klient nægter sig skyldig i vold og voldtægt, som han er sigtet for.

Ved du noget?

Ligger du inde med informationer, som du vil dele med TV 2, så skriv til Ida Marie Lomholt Wismann på imlw@tv2.dk.

- Skal du ud, mus?

TV 2 har talt med fem piger, der alle er blevet undervist af den tidligere vikar og opsøgt af ham på sociale medier.

Ikke alle har ønsket at deltage i et interview, men flere har udleveret dokumentation og givet samtykke til, at TV 2 må offentliggøre det.

Eksempelvis viser en privat samtale på Instagram, at vikaren i en periode på over et år skrev med en mindreårig elev. Han fortalte hende blandt andet, at "hun da ser sød ud". Han var selv 25 år og hendes underviser på daværende tidspunkt. Pigen var 13 år, da han indledte kontakten.

TV 2 kan også dokumentere, at vikaren har opsøgt flere af sine elever på Tiktok og kigget på deres videoer, ligesom han har haft kontakt med elever på de sociale medier Snapchat og BeReal, hvor man kan sende billeder til hinanden.

Billedet dokumenterer, at den 27-årige har været inde og kigge på en elevs Tiktok-videoer.
Billedet dokumenterer, at den 27-årige har været inde og kigge på en elevs Tiktok-videoer.
Foto: Privatfotos/TV 2/Grafik

Alle fem piger fortæller desuden til TV 2, at lærervikaren ofte opfordrede sine elever til at følge ham på diverse sociale medier, eksempelvis Instagram, hvor vikaren blandt andet har delt billeder af sig selv i bar overkrop.

Billedet viser en samtale på snapchat, som vikaren havde med en pige, der gik i 9. klasse på en anden skole i kommunen. Han kalder hende køn og spørger, om hun ikke vil tage ham med ud.
Billedet viser en samtale på snapchat, som vikaren havde med en pige, der gik i 9. klasse på en anden skole i kommunen. Han kalder hende køn og spørger, om hun ikke vil tage ham med ud.
Foto: Privatfotos/TV 2/Grafik

Ekspert: Der er tale om grooming

TV 2 har vist eksemplerne og beskrivelserne til Lykke Møller, som er specialist i digitale medier. Hun er ikke i tvivl:

- Det er ekstremt grænseoverskridende, og det er aldeles upassende adfærd at have over for sine elever.

Lykke Møller opfordrer til, at alle landets kommuner kigger på deres retningslinjer for læreres omgang med elever på sociale medier.
Lykke Møller opfordrer til, at alle landets kommuner kigger på deres retningslinjer for læreres omgang med elever på sociale medier.
Foto: TV 2

Det samme mener Per Frederiksen, som er psykolog hos Red Barnet med særligt fokus på digitale overgreb.

- Der er klart et upassende sprog for en lærer over for en elev, men overhovedet det at have en privat samtale over et socialt medie er upassende. Vi ved, at private samtaler indgår i mange sager om grooming, siger han til TV 2.

Grooming er et fænomen, der dækker over, at en krænker opbygger en relation til et barn med henblik på at få barnet til at indgå i aktiviteter, der skal tilfredsstille krænkeren.

Lykke Møller mener klart, at vikaren har groomet eleverne.

- Han smiger dem og får dem til at reagere. Og når først børnene har svaret ham, så vil mange føle skyld og skam og ikke have lyst til at gå til en voksen.

Det ved vi om sagen

  • En 27-årig mand er sigtet og varetægtsfængslet for at have voldtaget en pige under 15.

  • Ifølge TV 2s oplysninger skete det før sommeren 2022 på Søholmskolen i Birkerød. Den 27-årige var lærervikar på skolen og pigen elev. 

  • Han er desuden sigtet for vold ved at have givet pigen en lussing inden voldtægten og vidnetrusler ved at have truet pigen til ikke at fortælle noget om overgrebet til nogen.

  • Han nægter sig skyldig i alle anklager. 

  • Rudersdal Kommune har efterfølgende igangsat en undersøgelse af sagen og afholdt 90 børnesamtaler. På nuværende tidspunkt er det kommet frem, at der er "konkret mistanke om flere overgreb eller krænkelser". Informationerne er videregivet til politiet. 

  • To ledere, som havde et ledelsesansvar på tidspunktet for voldtægten, er hjemsendt.

  • Rudersdal Kommune har igangsat en ekstern advokatundersøgelse, der skal undersøge eventuelt ledelsesvig. Resultatet ventes klar inden årets udgang.

Elev sendte advarsel

En, der dog gik videre med sine oplevelser med lærervikaren, er den 17-årige tidligere elev på Søholmskolen, der medvirker anonymt i artiklen. Inden hun forlod Søholmskolen i sommeren 2022, henvendte hun sig til ledelsen.

I en besked beskrev hun i detaljer vikarens adfærd på sociale medier og rundede af:

- Jeg tror, at vi er enige om på begge matrikler (skolens Toftevang- og Bistrup-afdeling, red.) på 9. årgang, at han er meget upassende og over grænsen.

Nyt billede sendte beskeder
Foto: TV 2

TV 2 har set dokumentation på, at en leder fra skolen takkede for advarslen og skrev, at de ville "tage sig af det".

Den 17-årige hørte ikke mere fra skolen og ved derfor ikke, hvad hendes advarsel medførte.

Rudersdal Kommune har tidligere meldt ud, at den ansatte ikke har været på skolen siden sommeren 2022, men vil ikke fortælle, om der er en sammenhæng mellem elevens advarsel og hans afgang.

Ude af trit med virkeligheden

TV 2 har spurgt Rudersdal Kommune, hvad Søholmskolens retningslinjer for ansattes kontakt med elever på sociale medier er.

Ifølge kommunen får alle vikarer udleveret en folder ved ansættelse, hvori der står: ”Det er vigtigt, at du ikke er ven med eleverne – derfor skal du heller ikke være ven med dem på sociale medier”.

Skrivelsen er fra før 2020, og skolen ændrede ikke retningslinjerne efter anmeldelsen fra eleven i sommeren 2022.

Ifølge Lykke Møller er retningslinjerne dog helt ude af trit med den digitale virkelighed anno 2023.

- Det er helt tydeligt ikke godt nok at skrive, man ikke må være ven med sine elever på sociale medier. Det vi ser i denne sag, er unge mennesker, der bliver stalket af en lærer, og man behøver ikke at være ven med nogen for at stalke dem, og man behøver heller ikke være venner med nogen for at skrive til dem.

Eksperten mener, at skolen bør udbygge retningslinjerne og eksempelvis skrive, at man hverken må like, kommentere eller generelt opsøge sine elever på sociale medier.

Det samme mener Per Frederiksen fra Red Barnet.

- Derudover er det selvfølgelig altafgørende, at reglerne kommer ud at leve, og at de er tydelige for både ansatte, forældre og børn, siger han.

En ulykkelig sag, siger kommunaldirektør

Rudersdal Kommune er enig i kritikken fra Lykke Møller og Per Frederiksen.

Kommunen oplyser til TV 2, at man er ved at "undersøge og præcisere" skolens regler for ansattes adfærd på sociale medier. De præciserede regler skal gælde for alle skoler i kommunen, lyder det.

- Denne ulykkelige sag har gjort det tydeligt, at der er behov for tydelige retningslinjer for medarbejderes kontakt med de børn og unge, de har ansvaret for, på sociale medier, siger kommunaldirektør Birgitte Lundgren.

Kommunen har de sidste uger afholdt børnesamtaler med op mod 90 børn på Søholmskolen, som mistænkes for at have været udsat for krænkende adfærd eller overgreb af lærervikaren.

Ifølge kommunaldirektøren er det blandt andet på baggrund af de samtaler, at kommunen er blevet klar over, at de sociale medier spiller en stor rolle.

Den 27-årige er sigtet for vold og voldtægt af en pige under 15 år og for vidnetrusler ved at have truet pigen til ikke at fortælle noget om overgrebet til nogen. Han nægter sig skyldig.

Manden sidder varetægtsfængslet frem til 26. oktober, hvor retten skal tage stilling til, om den skal forlænges.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik