TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Batteri skyld i kæmpebrand – den kan man ikke "bare lige" slukke, siger ekspert

Hvis den type batteri, der blandt andet findes i elcykler, først går i brand, er det meget alvorligt, siger faglig leder hos Teknologisk Insititut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Presse-fotos.dk

Torsdag aften var et batteri fra en elcykel tilsyneladende skyld i en kæmpe brand – og det er langtfra et enestående tilfælde.

Faktisk er Sikkerhedsstyrelsen særligt opmærksom på antallet af brande i de såkaldte lithium-ion-batterier, der blandt andet findes i elcykler, fordi der de seneste år er sket en stigning i disse sager.

Bekymringerne hjælper ikke, men det hjælper at være på forkant

— Kristian Sylvester-Hvid, faglig leder, Teknologisk Institut

Derfor er det vigtigt, at man tænker sig om og er på forkant med, hvordan man undgår det, siger Kristian Sylvester-Hvid, der er faglig leder ved Teknologisk Institut, til TV 2.

- Der er heldigvis få brande i forhold til mængden af batterier, men når de bryder i brand, er det meget alvorligt. Den kan man ikke bare lige slukke, og røgen er meget giftig, siger Kristian Sylvester-Hvid.

Antallet af brande stiger

Branden torsdag aften opstod i en beboelsesejendom på Landsdommervej i København, hvor tre opgange måtte evakueres.

Ingen er foreløbigt kommet til skade, men branden spredte sig hurtigt til bygningens tag, da ilden fik fat i lejlighedens loft.

Og det skyldtes altså ifølge 112-opkaldet til Hovedstadens Beredskab, at der var gået ild i en elcykel, hvis batteri stod til opladning på fjerde sal i ejendommen.

Det er netop den type af sager med brande i lithium-ion-batterier, der ifølge Sikkerhedsstyrelsen er i stigning.

I 2021 og 2022 blev der registreret henholdsvis 30 og 73 brande, mens der ifølge de seneste tal alene i første halvår af 2023 blev registreret 58 brande.

Ifølge Kristian Sylvester-Hvid er batteribrandene et problem i hele verden, og lithium-ion-batterier findes i mange af de produkter, vi får flere og flere af – såsom telefoner, computere, elcykler, elværktøj og elektriske tandbørster.

Er det særligt risikabelt at eje en elcykel?

Brandene sker dog oftest i produkter inden for "lette" elektriske transportmidler, som blandt andet tæller elcykler, segboards og løbehjul, siger han.

Det skyldes dels, at batterierne er større end i eksempelvis telefoner, og at der globalt kommer flere og flere leverandører og producenter om buddet, som ikke nødvendigvis har styr på sikkerheden.

Men det betyder altså ikke, at der er en særlig risiko ved at eje en elcykel eller et elløbehjul, siger Kristian Sylvester-Hvid.

- Ikke hvis du tænker dig om. Bekymringerne hjælper ikke, men det hjælper at være på forkant, siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Først skal du vælge, hvor du køber

Batteribrandene opstår typisk i forbindelse med opladning, siger Kristian Sylvester-Hvid.

Det kan også skyldes fejl i batteriet, eller at det er beskadiget, men typisk er det, fordi det bliver for varmt, når det lades op, og antænder.

Derfor er der ifølge Kristian Sylvester-Hvid to ting, man først og fremmest skal være opmærksom på: Hvor man køber batteriet, og hvor det bliver repareret, når tiden er til det.

- Der er helt klart en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Jo billigere batteriet er, jo større risiko er der for fejl og dermed brand under opladning, siger han.

Derfor skal man undgå batterier, som er meget billige, og som sælges af leverandører uden for EU, hvor der er ingen eller i bedste fald ringe kvalitetskontrol.

Når batteriet begynder at blive sløvt, skal man være opmærksom på, hvilke certificeringer reparatøren har, og spørge kritisk ind til det, lyder det.

Tre råd mod at undgå brand

Derfra er det heldigvis ikke "raketvidenskab" at lade batteriet op derhjemme, mens man samtidig holder styr på sikkerheden, siger Kristian Sylvester-Hvid.

Man skal sikre, at man:

Aldrig gå fra et batteri, der er til opladning

Man skal ikke sætte det til og så blot tage afsted hjemmefra eller lægge sig til at sove.

For hvis der opstår en fejl, kan batteriet ikke nødvendigvis selv slukke og sørge for ikke at blive overopladt – og overopladning giver netop risiko for brand, siger han. 

Oplad batteriet under de bedste forhold.

Hvis batteriet oplades indenfor, skal det oplades et sted, hvor man opdager i tide, hvis det bryder ud i brand, og hvor det ikke antænder andre ting i boligen. Derfor må man heller aldrig lægge tøj eller lignende ovenpå eller ved siden af under opladning, lyder det.

Batteriet kan også oplades udenfor, så længe det ikke bliver vådt eller udsættes for hård frost. 

Har du en plan, hvis det bryder i brand?

Selvom batteribrande sker sjældent, er det en god idé at tænke over, hvordan du får batteriet udendørs, hvis det bryder i brand. Et lithium-ion-batteri brænder nemlig videre, selvom man forsøger at kvæle ilden, lyder det.

Derfor hjælper hverken skum, pulver eller et vådt håndklæde, ligesom der skal meget vand til, fordi batteriet skal nedkøles, før branden stopper – og det er ikke i praksis muligt derhjemme.

Man kan for eksempel oplade batteriet i en kurv af metaltrådnet på en rest af gipsplade, så det kan bæres ud, hvis det bliver varmt, lugter brændt eller udvikler røg. I så fald skal laderen slukkes som det første, siger Kristian Sylvester-Hvid.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2.dk
Flere vælger hjemmepasning, og den primære årsag overrasker forsker
Regeringens kerneargument for lønløft gælder ikke soldater – trods større udfordringer
Han skyndte sig ned, da han hørte om branden – så blev der råbt om hjælp

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Tysk par tog hele vejen til Nordsjællandsk fyrtårn for at forevige kærligheden

Foto: Museum Nordsjælland

Det sydtyske par Kerstin Sprafke og Jan Sprafke er helt vilde med fyrtårne.

Så vilde at de har taget turen helt nede fra den sydlige del af vores tyske naboland og her op til Nakkehoved fyr i Nordsjælland.

De har dog ikke tilbagelagt den lange rejse blot for at se det 252 år gamle fyrtårn.

Nej de har taget turen for at blive gift i fyret og på den måde blive en del af stedets historie. De blev derfor i dag klokken 13 udråbt til mand og kone i 21 meters højde.

Og de er faktisk ikke det eneste udenlandske par, der har ønsket at forevige kærligheden i fyrtårnet, som hører under Museum Nordsjælland.

Hvert år bliver der viet et sted mellem fem og ti udenlandske par i toppen af tårnet. Det oplyser Museum Nordsjælland til TV 2 Kosmopol.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Brøndby ansætter ny fodbolddirektør

(Arkivfoto).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Efter lang ventetid har superligaklubben Brøndby fundet sin nye fodbolddirektør.

Klubben har ansat den 39-årige tysker Benjamin Schmedes, oplyser klubben i en selskabsmeddelelse.

Han afløser Carsten V. Jensen, der blev fyret i jobbet den 8. oktober.

Senest var Benjamin Schmedes teknisk direktør i hollandske Vitesse Arnhem, og inden da var han sportsdirektør i VfL Osnabrück, hvor han var med til at sikre klubben oprykning til 2. Bundesliga.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

17-årig dreng får straksdom for kniv i nattelivet

En dreng på 17 år blev søndag idømt en straksdom på 40 dages fængsel for besiddelse af kniv og et afbrækket støtteben til en cykel.

Det skriver anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Straksdommen falder efter, at drengen natten til søndag blev truffet og visiteret i nattelivet i Indre By i København.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Håndgranat blev gravet ned før kioskangreb under bandekrig

En håndgranat blev detoneret i en kiosk i Husum i december 2023. Her blev en 19-årig mand alvorligt såret. Politiet vurderede, at sprængningen er en del af den aktuelle bandekonflikt imellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia.
Foto: Presse-fotos.dk

Et netværk af personer fra banden Loyal To Familia (LTF) deltog ifølge anklagemyndigheden, da en håndgranat i dagene før nytårsaften sidste år blev fragtet fra Næstved til København og sprængt i en kiosk.

Ved sprængningen blev en 19-årig mand alvorligt såret, og nu har anklagemyndigheden rejst tiltale mod to teenagere i sagen.

De tiltalte er henholdsvis 16 og 19 år og er begge anklaget for at medvirke til drabsforsøg som led i en verserende konflikt mellem LTF på den ene side og rockergruppen Hells Angels på den anden.

Sagen er blot en af flere, som relaterer sig til netop den konflikt, og fredag efter nytår tager Retten på Frederiksberg hul på sagen, som efter planen behandles over syv dage i alt.

De tiltalte nægter sig skyldige, men anklagemyndigheden mener, at de begge spillede en rolle i at fragte granaten fra Næstved til kiosken på Islevhusvej i Husum i København, hvor sagens offer blev ramt i både underben og hals af fragmenter fra granaten.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

13-årig skød med ulovligt bomberør fra altan i København

(Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lørdag aften måtte politiet rykke ud til en adresse i Københavns nordvestkvarter, hvor en 13-årig affyrede bomberør fra sin altan.

Det skriver Københavns Politi på X.

Drengen holdt ifølge politiet bomberøret i hænderne, mens han affyrede det. Det er ikke tilladt at affyre fyrværkeri på andre dage end den 31. december og 1. januar. Ydermere var bomberøret ikke såkaldt CE-godkendt og dermed ulovligt, oplyser politikredsen.

- Det lykkedes at finde frem til en kiosk, som vi mistænkte havde solgt det ulovlige fyrværkeri. I et baglokale fandt vi flere kasser med de ulovlige bomberør, skriver Københavns Politi.

Ejeren af kiosken er derfor blevet sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven, mens de sociale myndigheder er inddraget i forhold til den 13-årige dreng.

Det er ikke første gang i denne måned, politiet har frataget ulovlige bomberør fra børn i Københavns nordvestkvarter. Tidligere på måneden rykkede betjente således også ud til børn i bydelen, der skød med den ulovlige type krudt.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Uskarpe Holger Rune lider sæsonens første nederlag

Mens Clara Tauson fik en perfekt start på sæsonen med en sejr i Auckland, endte premieren knap så godt for Danmarks bedste tennisspiller på herresiden.

I australske Brisbane løb 21-årige Rune ind i et nederlag på 5-7, 3-6 til tjekkiske Jiri Lehecka i første runde.

Det var første gang på ATP-niveau, at det lykkedes Lehecka at få skovlen under verdens nummer 13.

Turneringen i Brisbane er en ATP 250-turnering. Det er den laveste rangering inden for ATP-turneringer, men et stærkt felt er alligevel til start.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google