Forældre beder deres børn om at blive væk, siger SSP-chef om nye visitationszoner

Det er politiets vurdering, at den aktuelle voldelige konflikt er mellem to kriminelle grupperinger, hvorfor to nye visitationszoner er oprettet.

I Københavns gader har utrygheden bredt sig, efter en verserende bandekonflikt torsdag kostede en 43-årig mand livet, da han blev skudt på åben gade på Nørrebro.

Færre unge befinder sig i gadebilledet, mens forældre beder deres børn om at blive væk fra bestemte områder.

Det fortæller sekretariatschef for SSP København Riad Tolba til TV 2.

- Stemningen er anderledes, konstaterer han.

Det er også årsagen til, at SSP København nu har valgt at opruste og pulje store dele af sin præventive indsats bestående af opsøgende SSP-medarbejdere i de områder, hvor der fredag blev oprettet nye visitationszoner.

De to nye visitationszoner

kort1
Foto: TV 2

Vil skride ind hurtigt

- Der bliver talt rigtig meget blandt de unge om, hvad der sker, og hvorfor der er visitiationszoner, siger SSP-chefen og henviser til, at den verserende konflikt også fylder "utroligt meget" på sociale medier.

Helt konkret har SSP København derfor valgt at kalde flere ind på arbejde for at skærpe en "tryghedsskabende indsats" i de berørte områder.

Og så handler det om at skride ind hurtigt, når det kriminalitetsforebyggende samarbejde opdager unge, der flirter med bandemiljøet, forklarer Riad Tolba.

- Så tager vi kontakt til dem og sikrer, at de kan få den hjælp, der skal til for, at de får nogle andre interesserer end at gå til bande – brobygning til skole, uddannelse, fritidsjob og så videre, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

- Et særskilt fænomen

Det er politiets vurdering, at den aktuelle voldelige konflikt er mellem to kriminelle grupperinger.

Ifølge en konfliktvurdering fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som TV 2 har fået indsigt i, er der tale om en konflikt mellem den ulovlige bande Loyal to Familie (LTF) og en endnu unavngiven gruppering.

Ifølge TV 2s oplysninger er begge sider af konflikten interesseret i at bestille unge svenskere til at udføre skyderier eller sprængninger i Danmark.

- Det er min opfattelse, at det her er et helt særskilt fænomen i forhold til unge i Sverige, siger Riad Tolba, som derfor ikke er videre nervøs for, at flere danske unge end tidligere bliver forsøgt hvervet til bandegrupperinger.-

 Vi må aldrig hvile og ikke være nervøse. Men når det så er sagt, så har vi en tidlig forbyggende indsats, som vi prioriterer højt.

Kan have en bremsende effekt

Udover at have indført to nye visitiationszoner har myndighederne også forsøgt at dæmme op for konflikten ved at skærpe kontrollen ved den dansk-svenske grænse.

Og spørger man tidligere videpolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller, kan tiltagene have en bremsende effekt på konflikten – og betyde, at politiet får bedre tid til at efterforske og i givet fald anholde de relevante gerningsmænd.

Særligt peger han på den øgede tilstedeværelse af dansk politi ved grænsen som et tiltag, der kan gøre det svære for gerningsmænd – bagmænd såvel som de personer, der udfører angreb – at transportere sig selv eller våben over grænsen.

- Jo mere, man skal agere, desto større er sandsynligheden for, at politiet kan overvåge og følge med i, hvad der sker, lyder det fra den tidligere drabschef.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik