Mette F. og Mogens Jensen har ingen kommentarer til Frank Jensen-sag - nu svarer partisekretær
Der har været - og er måske stadig - en usund kultur i Socialdemokratiet, siger partisekretær.
- Det virker alvorligt. Det er trist, at der kommer den ene anklage efter den anden om upassende opførsel.
Sådan siger Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, lørdag eftermiddag til TV 2, efter overborgmester i København Frank Jensen (S) er kommet under anklage for at have krænket et tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Maria Gudme, i 2012.
Lørdag eftermiddag har Frank Jensen givet en "uforbeholden undskyldning" i et opslag på Facebook og indkaldt til hastemøde søndag, hvor hans partifæller på rådhuset vil være til stede.
Hverken statsminister Mette Frederiksen eller ligestillingsminister Mogens Jensen vil kommentere sagen. Statsministeren henviser til partisekretær Jan Juul Christensen.
Sendte mail til formand og partisekretær
Fredag beskrev Jyllands-Posten, at 59-årige Frank Jensen i 2012 ifølge Maria Gudme og flere vidner havde taget hende på låret under en tur i byen.
Jan Juul Christensen blev gjort opmærksom på sagen, da Maria Gudme 20. september i år sendte en mail til ham og Socialdemokratiets formand i København, Jan Salling.
Jan Juul Christensen kommenterede i sit svar til Maria Gudme ikke direkte hendes oplevelse, og han forholdt sig ikke til, hvordan Socialdemokratiet har håndteret eller ville håndtere den konkrete sag med overborgmesteren, skriver Jyllands-Posten.
To dage efter Maria Gudmes mail blev hun ringet op af Frank Jensen, som ifølge hende fortalte, "at han var ked af, at hun havde den opfattelse, at det var sket". Hun har siden fortalt, at hun opfatter opkaldet som en ny krænkelse og en "ny magtdemonstration", og at hun ikke havde givet samtykke til, at hendes navn kunne blive givet videre til Frank Jensen.
Maria Gudme har beskrevet, at hun henvendte sig til dig om sagen, og Frank Jensen efterfølgende ringede til hende. Hvad tænker du om det forløb?
- Jeg har drøftet sagen med Maria Gudme. Jeg har også vendt tilbage på hendes henvendelse dengang. Vi skulle fra starten have sendt den sag videre til den advokatinstans, vi har nu. Den var vi i gang med etablere på det tidspunkt, og derfor skete det ikke, men det skulle vi have gjort.
Han understreger, at han nu har bedt den uafhængige advokatordning, som Socialdemokratiet for nylig har etableret til håndtere mulige krænkelsessager, om også at kigge på Frank Jensen-sagen.
Frank Jensen ringede
Hvad tænker du om, at Frank Jensen ringede til hende? Det kan vel ikke læses som andet end et forsøg på at lukke sagen der?
- Det var Franks beslutning, så det kan jeg ikke kommentere.
Kan du forstå, hun savner en bedre reaktion fra jer?
- Jeg kan godt forstå, at man synes, at man gerne vil have noget, når man har haft sådan en oplevelse. Jeg var ikke partisekretær i 2012. Vi skulle nok have håndteret sagen anderledes dengang. Nu er den kommet frem, fordi hun har henvendt sig igen, og nu skal forløbet afdækkes. Det har jeg bedt advokaterne om at gøre.
Hvad tænker du om, at hun er gået til pressen med sagen med navns nævnelse?
- Det står enhver frit for, men det vigtigste er, at man har et trygt sted, hvor man kan henvende sig, hvor man kan være sikker på, at tingene bliver behandlet ordentligt og professionelt. Det har været en del af kritikken, at vi ikke havde det. Nu har vi det, og man kan gøre brug af det.
Hvad mener du om Frank Jensens undskyldning?
- Frank må svare på, om han har sagt undskyld på den måde, som der skal siges undskyld på. Det kan jeg ikke gøre på Franks vegne. Det skal han gøre. Jeg kan undskylde på partiets vegne for, at der har været sådan en situation.
Hvorfor siger statsministeren ikke noget?
Statsministeren har bakket op om MeToo, og ligestillingsminister Mogens Jensen har taget kraftig afstand til andre sager. Hvorfor siger de ikke noget?
- Jeg er partisekretær og er den organisatorisk øverst ansvarlige. Så det er mig, der normalt har sådanne sager og håndterer dem.
DSU-formanden i København mener, Frank Jensen bør gå af. Hvad siger du til det?
- Det må DSU i København jo snakke med Socialdemokratiet i København om. Det er jo Socialdemokratiet i København, som opstiller kandidater til næste års kommunalvalg. Så det må de tage en snak om.
Hvis undersøgelsen bekræfter, at Maria Gudme har ret, hvilke konsekvenser får det så for Frank Jensen?
- Det vil jeg ikke stå og udtale mig om, før advokatundersøgelsen er tilendebragt. Det er ikke rigtigt på nuværende tidspunkt at konkludere.
En usund kultur
Han er næstformand i dit parti. Hvad siger det om kulturen i Socialdemokratiet?
- Det er beklageligt, at der har været og måske stadig er en usund kultur, hvor det ikke bygger på ligeværdige relationer. Vi er i gang med at arbejde på de her ting, så alle føler, det er trygt at være i Socialdemokratiet, og at de ikke skal risikere at blive udsat for krænkende adfærd.
Er der andre sager i forhold til advokatundersøgelsen?
- Nej, ikke på nuværende tidspunkt. Men jeg opfordrer alle, som har været udsat for noget eller været vidne til noget om at henvende sig.
Hvor meget skader det partiet?
- Sådan synes jeg ikke, man kan stille det op. Det afgørende er, at vi skal være et trygt sted, hvor folk kan være. Det er det vigtigste at få skabt en kulturændring. Der er over et år til kommunalvalget, så det er lidt tidligt at udtale sig om, hvorvidt det her får konsekvenser for det. Jeg vil da håbe på, at vi står med et rigtig stærkt hold og får et lige så godt valg, som vi har fået de foregående gange.