Midt i boligjagten fik hun ubehagelig video – ”Det er desværre normen”

Flere unge kvinder fortæller, at de modtager upassende beskeder, når de søger efter en lejebolig på sociale medier. Flere med seksuelle hentydninger.

Studielivet stod for døren for 21-årige Joseffa Ojén og hendes 22-årige veninde Nicole Mitrea, og derfor kastede de sig ind i Københavns ombejlede boligmarked.

Med kun SU’en på lommen var det begrænset, hvilke lejligheder de to veninder kunne gøre sig forhåbninger om. Så de skrev opslag på Facebook og andre sociale medier og rakte ud til deres netværk.

Beskederne tikkede ind, men desværre måtte de sande, at mange henvendelser ikke handlede om en bolig. Samtlige beskeder, de fik fra mænd, var ubrugelige.

- Nogle spurgte, om jeg var alene, og nogle skrev om, hvor gamle de selv var. Det var ikke noget, der hjalp os med at finde en lejlighed, siger Joseffa Ojén.

Hun havde skrevet frem og tilbage med en mand om en bolig, som de to kommende studerende måske kunne flytte ind i. Men da de spurgte om billeder af lejligheden, fik de noget andet end ventet.

I en video, som TV 2 har set, filmede manden rundt i lejligheden, og da han filmede over på to madrasser i soveværelset, rykkede han en knyttet næve frem og tilbage som seksuel reference.

- Det er virkelig uacceptabelt, at det er blevet på den her måde. Det er blevet så normalt, at man nærmest er vant til at håndtere de her situationer, siger Joseffa Ojén.

22-årige Nicole Mitrea og 21-årige Joseffa Ojén er begge vant til at få upassende henvendelser fra fremmede mænd, og det var derfor ikke overraskende, da det skete under deres boligsøgning.
22-årige Nicole Mitrea og 21-årige Joseffa Ojén er begge vant til at få upassende henvendelser fra fremmede mænd, og det var derfor ikke overraskende, da det skete under deres boligsøgning.
Foto: Privatfoto

Kvinder fortæller om upassende beskeder

Hun er ikke alene om den oplevelse.

En række unge kvinder beskriver over for TV 2, hvordan de har modtaget flere upassende beskeder fra fremmede mænd, efter de har delt et opslag om deres boligjagt på Facebook.

TV 2 har set flere af beskederne, der dækker over alt fra et ”hej” med en hjerte-emoji til opfordringer til sex.

Nogle mænd spørger kvinderne ind til, hvor gamle de er, og hvor de bor, uden at have nogen boligtilbud. Andre skriver til kvinderne, at de er flotte og foreslår at mødes med dem – igen uden boligtilbud.

- Det burde ikke være normen, at unge kvinder skal acceptere, at sådan noget her sker, når man bare søger lejebolig, eller bare går en tur i byen. Det er så åbenlyst, at det ikke burde være et problem, men det er så meget normen, at jeg er blevet vant til at navigere i det, forklarer Joseffa Ojén.

En række kvinder har over for TV 2 beskrevet, hvordan de har modtaget flere upassende beskeder fra fremmede mænd, når de har søgt efter en lejebolig på Facebook.
En række kvinder har over for TV 2 beskrevet, hvordan de har modtaget flere upassende beskeder fra fremmede mænd, når de har søgt efter en lejebolig på Facebook.
Foto: TV 2 Grafik / Emma Haunstrup

Særligt et problem omkring studiestart, siger organisation

Hos Everyday Sexism Project Danmark (ESPD) genkender bestyrelsesmedlem og talsperson Zen Donen problemet.

Organisationen, der arbejder med at oplyse om og bekæmpe sexisme, har ikke lavet deciderede undersøgelser af sexisme i boligsøgningen, men når de skriver ud om problemet, hører altid om flere eksempler fra kvinder.

- Det kan rangere fra noget mere implicit, hvor manden skriver, ”at du betaler lidt mindre i husleje, hvis du forstår, hvad jeg mener,” til mere seriøse tilfælde, siger hun til TV 2.

Hun forklarer, at problemet ofte dukker op omkring studiestart, hvor mange unge skal sikre sig en bolig i studiebyerne, og jagten på tag over hovedet til en fair pris kan blive desperat.

Zen Donen kender også til eksempler, hvor unge kvinder har fået et værelse, mens så oplever, at udlejer kommer ind på værelset i tide og utide, blandt andet mens de er ved at klæde om og overrasker dem.

- Det er alt sammen knyttet til, at man som ung kvinde oplever at blive behandlet som et seksuelt objekt, siger Zen Donen.

Alliance opfordrer til at ødelægge den "gode" stemning

Det taler ind i et større perspektiv, der rækker ud over bare boligmarkedet.

En undersøgelse fra VIVE fra april viste, at 72 procent af de adspurgte kvinder havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed inden for de sidste 12 måneder. For mænd gjaldt det 47 procent.

Herunder havde 39 procent af kvinderne modtaget uønskede beskeder med seksuelt indhold.

Den uønskede seksuelle opmærksomhed gjaldt især for unge kvinder under 25, hvor næsten ni ud af ti havde oplevet det inden for det sidste år.

Spørg Os - Afstemning

_

Alliancen mod seksuel chikane, der består af en lang række organisationer, blandt andet ESPD, lancerede torsdag en ny kampagne med navnet ’Ødelæg den ”gode” stemning’. Kampagnen skal få flere til at hjælpe til og sige fra, når de ser andre blive udsat for seksuel chikane.

- Når man bevæger sig rundt i verden som kvinder, så får man uønskede kommentarer hele tiden – om man søger lejlighed, sælger tøj, spiller spil online, laver et opslag nærmest om hvad som helst. Det er i alle mulige sammenhænge, specielt for unge kvinder, siger Zen Donen fra ESPD.

Hun påpeger, at mange kan finde på at bagatellisere eksempelvis beskeder fra fremmede, der roser en kvindes udseende, og at kvinderne får at vide, at de ”bare skal tage det som et kompliment.”

- Der er en manglende forståelse for, at det her ikke er et enkelttilfælde, men at man oplever det hele tiden, siger Zen Donen.

Behov for en kulturændring, siger organisationer

Paraplyorganisationen Digitalt Ansvar arbejder for at fremme en ansvarlig digital udvikling, der beskytter grundlæggende rettigheder, herunder retten til et liv uden chikane. Det kommer ikke bag på direktør Ask Hesby Holm, at kvinder får de her upassende beskeder fra fremmede.

- Det er hverdagssexisme, og det er noget, hvor der er behov for en kulturændring, for det kan være svært med loven at ramme dem. Men bare fordi loven ikke rammer det, så er det ikke ensbetydende med, at det ikke er problematisk, siger han til TV 2.

Både han og Zen Donen fra ESPD opfordrer til, at vi som samfund bliver bedre til at sige fra, hvis vi oplever upassende kommentarer eller direkte sexisme og chikane. Også hvis det sker for andre end en selv.

- Man kan hurtigt negligere sådan nogle oplevelser, men det er ubehageligt, når det er noget på spil. Det kan alle nok sætte sig ind i, hvis man ikke har noget tag over hovedet, siger Ask Hesby Holm.

- Det handler om at ændre en kultur, og det gør vi ikke ved at fortsætte, som vi har gjort i mange år. Det virker bare ikke. Der bliver ikke mindre grænseoverskridende adfærd af at bagatellisere det, tilføjer Zen Donen.

Joseffa Ojén, der nu har nu fået tag over hovedet i København gennem et udlejningsfirma, bliver ikke voldsomt påvirket af at få de upassende beskeder, fordi hun har vænnet sig til dem. Men netop dét, mener hun også, er et tydeligt tegn på problemet.

- Det er rigtig ærgerligt, at det er kommet så vidt, at det ikke får en vildere reaktion hos min veninde og mig at få de her beskeder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik