Danske børnelæger anbefaler, at skoldkoppevaccinen bliver en del af det danske børnevaccinationsprogram, og en af de danskere, som gerne så det ske, er Susie Jessen, der også er folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne og valgt ind i Sjællands Storkreds.
Alle hendes tre børn har haft skoldkopper, men da den mellemste i en alder af to et halvt år fik sygdommen, udviklede den sig så voldsomt, at familien flere gange måtte forbi lægen og hospitalet.
- Hun havde lige været igennem en halsbetændelse og hudsygdom, og så fik hun skoldkopper over hele kroppen. De var i øjnene, munden og alle steder, siger Susie Jessen til TV 2.
Havde hun kendt vaccinen, var de vaccineret
Datteren havde høje infektionstal, feber og svært ved at sove – og selvom Susie Jessens to andre børn havde markant lettere forløb med skoldkopper, havde Susie Jessen og børnene gerne været sygdommen foruden.
Dengang kendte hun bare ikke til vaccinen.
- Havde jeg været opmærksom på vaccinen, så havde jeg vaccineret alle vores børn. Sygdommen er utroligt ubehagelig for børnene, og vaccinen er testet og har været på markedet i mange år, så der er ingen grund til, at de skal gå det igennem, siger Susie Jessen, der til daglig bor i i Algestrup syd for Herfølge med sin familie.
En del af programmet i Europa
I flere europæiske lande er skoldkoppevaccinen allerede en del af vaccinationsprogrammerne, og for mindre end en måned siden anbefalede sundhedsmyndighederne i Sverige den også.
Dermed er den mest smitsomme børnesygdom med mange dages voldsomt kløende blister på store dele af kroppen hos en lang række europæiske børn kun et minde hos de ældre generationer.
Susie Jessen, der foruden at være mor også er folketingspolitiker, mener, at vi i Danmark skal have en diskussion om skoldkoppevaccinen.
- Det er læger og sundhedsmyndighederne, der ved noget om det her, og derfor mener vi i Danmarksdemokraterne, at vi skal have en medicinteknologisk vurdering af, om det giver mening, at vaccinen også bliver en del af vores vaccinationsprogram, siger hun.
Stor stigning i private vaccinationer
Herhjemme har vi de seneste år set en stigning i antallet af børn, som privat bliver vaccineret mod skoldkopper, fra få hundrede om året til 7500 sidste år.
For at vaccinen fungerer, skal man have to stik, der samlet koster cirka 1700 kroner.
Det er særligt i velhavende kommuner, at børnene bliver vaccineret, og det er ifølge Susie Jessen et stort problem, at vi får en skævhed i samfundet, når det kommer til, hvem der er vaccineret.
- Danmark er et lille land, men når flere bliver vaccineret, så går det udover dem, der ikke bliver vaccineret. Så får de det senere i livet, og der ved vi jo, at det rammer markant hårdere, siger folketingspolitikeren.
Ingen planer om skoldkoppevaccine, siger Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar til TV 2:
- Der er for nuværende ikke planer om at indføre vaccination mod skoldkopper i det danske børnevaccinationsprogram, men Sundhedsstyrelsen følger udviklingen tæt.
Styrelsen forklarer, at den løbende laver vurderinger af både nye og eksisterende vacciner. Styrelsen oplyser også, at en eventuel indførelse af en ny vaccine blandt andet kan ske på baggrund af en stigende forekomst af sygdommen, ny viden om alvorlighed eller ændringer i indikationen for at tilbyde en vaccine.