Taskforce, der skulle undersøge 22-årigs psykiatriske forløb, møder kritik: - De giver sig selv karakterer
Den taskforce, der skulle kulegrave den 22-årige Fields-mistænktes forløb i Region Hovedstaden, møder nu kritik fra flere kanter.
På månedsdagen for skyderiet i Fields – 3. august i år – nedsatte Sundhedsministeriet og Region Hovedstaden en taskforce, der skulle granske den formodede gerningsmands forløb i psykiatrien op til skyderiet.
Granskningens resultater blev præsenteret 11. oktober. Her kom taskforcen blandt andet med seks forslag til forbedringer.
Taskforcens formand, Tina Gram Larsen, der til daglig er lægefaglig direktør i Region Nordjyllands psykiatri, præsenterede på et pressemøde den overordnede konklusion.
- Vi kan vel nærmest skære ud i pap, at vi ikke har fundet noget, der gik galt. Det er klart, at når man ser bagud, så er der jo noget, der er gået galt, men vi kan ikke pege på noget i forløbet, der gik galt.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Sådan lød de seks anbefalinger fra taskforcen
1. Der skal være en øget kontinuitet i behandlingen. Så få fagpersoner ind over forløbet som muligt.
2. En styrket diagnostik.
3. En mere systematisk vurdering af effekten og bivirkningerne af medicin.
4. En mere systematisk anvendelse af voldsrisikoscreening for ambulante patienter.
5. Man skal forbedre behov og muligheder for målrettet behandlingstilbud
6. Det tværsektionelle samarbejde skal styrkes, så patienter hurtigere kan få hjælp.
Den konklusion møder nu kritik fra psykiater Peter Handest, der har et langt arbejdsliv bag sig i psykiatrien, hvor han blandt andet har været overlæge på den psykiatriske afdeling på Hvidovre Hospital.
- Det, jeg lægger mærke til, er, at det er dem, der er ansvarlige for, hvordan psykiatrien er i dag, som sidder og evaluerer en patients case, der lige så godt kunne være sket i deres egen psykiatri. De skal give sig selv karakterer, lyder kritikken fra Peter Handest.
Han finder det desuden kritisabelt, at der ikke sad nogle "praktikere" eller folk med patientkontakt i taskforcen.
- De fleste af dem har ikke set patienter i årevis. Hvor er deres kompetencer til at beskæftige sig med det? spørger psykiateren.
Kritikken kommer, efter at TV 2 i samarbejde med Frihedsbrevet har afdækket den 22-årige formodede gerningsmands forløb i psykiatrien i halvåret op til skyderiet.
Af det fremgår det, at den formodede gerningsmand blev henvist fire gange rundt til forskellige afdelinger på Psykiatrisk Center Amager. Og at han undervejs blev afvist i et specialiseret tilbud målrettet unge med skizofreni og psykose.
Et forløb og en afvisning, som møder kritik fra Peter Handest.
- Det lyder fuldstændig som et eksempel på standarden i den danske psykiatri, og den er ikke god, siger han.
Advokat: - Region frikender sig selv
Den 22-åriges forsvarsadvokat, Luise Høj, beskylder i forlængelse af kritikken regionen for at frikende sig selv.
- De vil jo ikke tage det ord i deres mund, at der er begået en fejl. De siger, at der skal laves justeringer. Fra systemets side har man en interesse i at skubbe ansvaret fra sig, lyder det fra Luise Høj.
Hun henviser til sammensætningen af taskforcen, der består af en direktør, en vicedirektør og en overlæge i Region Hovedstaden samt en direktør fra Region Nordjylland og en vicedirektør fra Region Sjælland.
Du har jo også en interesse i at sige, at det er regionen, der har dummet sig?
- Det er klart, at jeg har en interesse i, at hvis min klient ikke er blevet behandlet ordentligt i systemet, så vil vi gerne have det frem. Men det, tænker jeg, er i alles interesse.
Netop sammensætningen af taskforcen har psykiater Peter Handest også svært ved at forstå.
- Der er et system, og man sætter dem, der har styring med systemet, til at evaluere, om tingene er i orden. Det kan vel kun give én slags resultater, lyder kritikken.
Region Hovedstaden afviser at stille op til interview om taskforcen. I et skriftligt svar til TV 2 skriver regionen:
- Taskforcen er nedsat af Region Hovedstaden og Sundhedsministeriet med repræsentanter fra andre regioner, så vi sikrede os et blik udefra. Formanden er således også hentet udefra i kraft af lægefaglig psykiatridirektør Tina Gram Larsen fra Region Nord. Taskforcen blev nedsat for se på, om der var læring at hente i blandt andet forløbet. Om der er er begået decideret fejl, er op til Styrelsen for Patientsikkerhed at vurdere, og det har Region Hovedstadens Psykiatri bedt styrelsen om. Den afdækning afventer vi stadig.