Tog iPad fra dreng – reaktionen betød, at hun aldrig underviste hans årgang igen

To unge kvinder fra hovedstadsområdet vil aldrig arbejde i folkeskolen igen, efter deres oplevelser som lærervikarer. Eksperter er ikke overraskede over mistrivslen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
20-årige Silja von Deden blevet truet med en kniv af en ung elev, da hun var lærervikar. Foto: Privat
Foto: Privatfoto

Pludselig stod han foran hende. Rasende, råbende og truende løftede han kniven mod hende.

Han var ikke så høj, kun en dreng i indskolingen. Men alligevel blev hun ekstremt bange.

Få minutter forinden havde den dengang 19-årige Silja von Deden fra København ellers bare forsøgt at passe sit arbejde som lærervikar i drengens klasse. Hun skulle have ham i gang med timens opgaver.

Men i stedet for at løse opgaven på skolens iPad, brugte han skærmen på noget, han hellere ville.

Der er helt indiskutabelt problemer for lærervikarerne

— Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på VIA University College

Igen og igen nægtede drengen at stoppe sit spil. Til sidst slap Silja Von Dedens tålmodighed op, og hun tog iPad'en ud af hænderne på ham.

På det tidspunkt havde hun været lærervikar i et par måneder og vidste, at konfliktniveauet kunne være højt.

Men hun var alligevel i chok, da drengen fluks efter, at hun havde taget iPad'en fra ham, rejste sig fra sin stol og stormede hen til en skuffe, hvor brødknive blev opbevaret.

TV 2 Echo bad deres følgere på Instagram, om at dele deres oplevelser med at være lærervikar og modtog beskeder om vold, chikane og mobning fra 46 personer.
Foto: Asbjørn Østlund

Uden tøven hev han en brødkniv op ad skuffen og hamrede kniven ned i bordet foran hende igen og igen. Så løftede han blikket, så hende lige ind i øjnene og rettede kniven mod hende.

- Først stivende jeg fuldstændig, jeg var simpelthen i chok, siger Silja von Deden.

Optrinnet varede ikke mere end et minut, måske to, og det endte med, at drengen lagde kniven fra sig, mod at han fik sin iPad igen.

Hun satte autopiloten på og gennemførte undervisningen, men oplevelsen satte sig så meget i hende, at skolen endte med at tilbyde hende psykologsamtale. Og skolen sørgede for, at hun aldrig skulle undervise den årgang igen.

Hun er langtfra den eneste lærervikar, der står tilbage med den slags oplevelser fra landets folkeskoler.

- Ikke et job for teenagere

TV 2 Echo har talt med 10 nuværende eller tidligere lærervikarer, der fortæller lignende historier med chikane, vold og tilråb fra elever fordelt på tværs af klasser, årgange og skoler over hele landet.

TV 2 Echo bad deres følgere på Instagram, om at dele deres oplevelser med at være lærervikar og modtog beskeder om vold, chikane og mobning fra 46 personer.
Foto: Asbjørn Østlund

TV 2 Echo har desuden bedt folk på Instagram om at dele deres oplevelser med at være lærervikar, og redaktionen har modtaget beskeder om vold, chikane og mobning fra 46 personer.

De oplevelser kommer ikke bag på hverken Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen eller en række eksperter, som TV 2 Echo har talt med.

Mistrivslen er nemlig steget i takt med, at der er kommet markant flere timelønnede lærervikarer i folkeskolen, fordi de danske folkeskoler oplever en større lærerflugt.

De seneste ti år er antallet af løst tilknyttede vikarer i folkeskolen steget med næsten 90 procent. I 2023 var cirka 30 procent af underviserne i grundskolens ældste klasser vikarer uden en læreruddannelse, viser en ny rapport fra OECD.

Jeg blev simpelthen overfaldet af fire små elever, og drengen endte med at bide mig i benet

— Signe Vanggaard Støttrup, tidligere lærervikar

En af landets førende eksperter på skoleområdet er Andreas Rasch-Christensen, som er forskningschef ved Forskningscenter for pædagogik og dannelse på VIA University College.

Ifølge ham er ”lærervikarjobbet langt fra et nemt job”, som alle og enhver bare kan gå ind fra gaden og løse – hverken fagligt eller socialt.

Slet ikke teenagere eller unge i starten af 20erne, som ofte ansættes i deres sabbatår, og som kun har en studentereksamen i bagagen.

- Der er helt indiskutabelt problemer for lærervikarerne, og det er på alle mulige måder en meget uholdbar situation, som vi skal finde en løsning på, siger Andreas Rasch-Christensen.

Fik kastet sten efter sig og blev bidt i benet

TV 2 Echo har talt med Silja von Deden et år efter episoden med brødkniven, hvor hun fortæller om sine oplevelser som lærervikar.

Overordnet følte hun sig især udfordret af inklusionen af elever med særlige behov. Noget, hun på ingen måder følte sig klædt på til at håndtere som ufaglært 19-årig.

Hun har delt sine frustrationer med sin nu 20-årige veninde Signe Vanggaard Støttrup fra Gladsaxe, som også arbejdede som lærervikar efter gymnasiet.

20-årige Signe Vanggaard Støttrup husker, at hun og flere af hendes gymnasieveninder, der også var lærervikarer, ofte mødtes og talte om deres udfordrende arbejdsliv.
Foto: Privatfoto

Silja von Deden husker tydeligt, at en indskolingslærer sagde til hende: "Det handler bare om at overleve", inden de trådte ind i en af klasserne.

Den følelse genkender hendes veninde.

Det mener Danmarks Lærerforening

Hos Danmarks Lærerforening, der er fagforeningen for lærere ansat i folkeskolen, kommer det ikke som en overraskelse, at flere lærervikarer har oplevet vold, mobning og chikane fra eleverne i folkeskolerne.

Og det er 'fuldstændig uacceptabelt', lyder det fra Thomas Andreasen, der selv er tidligere lærer og nu formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening.

- Vi ved, at vold og chikane og trusler er et stort problem på skolerne over for lærerne og noget, man oplever i hele landet. Det vil desværre også gøre sig gældende for lærervikarerne, siger han. 

Ifølge Thomas Andreasen er skolerne så pressede, at mulighederne for at skabe en god skole i dag er 'yderst begrænsede' mange steder. Og det går også udover de mange lærervikarer, siger han. 

- Det er en kæmpe udfordring, at lærervikarer ikke bliver set som en autoritet eller ikke bliver respekteret af eleverne, siger han

Han peger på, at vikarerne i højere grad skal oplæres af en uddannet lærer, så eleverne kan se, at de er en del af lærerteamet. Derudover er det vigtigt, at skolerne bliver bedre til at klæde lærervikarerne ordentligt på til, hvad der forventes fra dem. 

- Altså faktisk fuldstændig ligesom man forventer af andre brancher, når der starter en ny, siger Thomas Andreasen.

På det halve år, hvor de to kvinder var ansat som lærervikarer på to forskellige skoler, blev de slået, sparket og råbt ad.

Flere gange om ugen lagde de øre til udbrud fra eleverne som "din fucking bitch", "idiot", "hold din kæft" og "møgso".

Særligt en episode, hvor Signe Vanggaard Støttrup var gårdvagt på skolen, har gjort stort indtryk på hende.

Signe Vanggaard Støttrup (tv.) og Silja von Deden understreger, at jobbet også var givende, når de havde tid til at danne relationer til børnene.
Foto: Privatfoto

Hun havde gentagne gange bedt en håndfuld elever om at stoppe med at klatre på en farlig side af et legestativ. Uden held.

- Til sidst blev de så sure, at de råbte, at jeg skulle holde min kæft og begyndte at jagte mig rundt i skolegården, imens de kastede småsten efter mig, siger hun.

Hun husker episoden som "enormt ydmygende" og med en følelse af, at hun ikke anede, hvad hun skulle stille op.

Den selvsamme følelse stod hun med, da hun ville hjælpe en udadreagerende dreng med at finde en fodbold i frikvarteret.

Hun havde udset sig en mulighed for at blive tættere med eleven og låste op til redskabsrummet.

Men boldene var ubrugelige, ingen var pustet op, og udsigten til et boldfrit frikvarter fik barnet og hans tre venner "til at gå fuldstændig amok på hende", fortæller Signe Vanggaard Støttrup.

Når jeg kom hjem, frygtede jeg tit at skulle derhen igen morgenen efter

— Silja von Deden, tidligere lærervikar

- De skreg, at jeg var en lorte-vikar, slog og sparkede ud efter mig, og jeg blev nødt til at beskytte mig selv bag et af boldburene. Jeg blev simpelthen overfaldet af fire små elever, og drengen endte med at bide mig i benet, siger hun.

De mange episoder har sat sig så meget i både Silja von Deden og Signe Vanggaard Støttrup, at det er med en knude i maven, at de fortæller om deres oplevelser.

- Jeg overvejede meget, om jeg bare skulle stoppe som vikar, og om det hele bare var blevet for meget. Men jeg besluttede at tage tilbage til skolen. For de elever og oplevelser skulle ikke få mig ned med nakken, siger Silja von Deden.

Det mener Skolelederforeningen

Dorte Andreas er næstformand i Skolelederforeningen, der er en fagforening for ledere i skolen, og hun er godt klar over, at der er et problem med vold på folkeskolerne: 

- På et eller andet tidspunkt vil alle, der arbejder i folkeskolen, opleve, at en elev bliver truende eller har en udadreagerende adfærd. Og det skal man desværre kunne håndtere at være i, siger hun. 

De seneste par år er der kommet højere forventninger til lærervikarerne, men det betyder samtidig også, at skolederne har et større ansvar for at klæde vikarerne bedre på til den voksende opgave, anerkender næstformanden. 

- Det her kalder i den grad på, at vi skal have endnu mere opmærksomhed på, hvordan vi støtter de unge vikarer bedst muligt, laver indkøringsforløb og holder øje med deres trivsel. Det har vi en forpligtelse til som skoleledere, siger Dorte Andreas.

Men det er vel skoleledernes ansvar at skabe et godt arbejdsmiljø. Har I været gode nok til det?

- Det er det absolut, men jeg mener også, at skolerne gør deres allerbedste i forhold til de vilkår og rammer, som de har til at drive skole ud fra.

Lærere oplever ofte vold på arbejdet

De to lærervikarers historier taler ind i en større tendens om, at lærere er en af de faggrupper, der oplever mest vold på deres arbejde – på samme niveau som fængsels- og politibetjente.

Det viser en gennemgang, som mediet Folkeskolen har lavet af tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet.

Der er simpelthen sket alt for mange grænseoverskridende ting

— Silja von Deden, tidligere lærervikar

I juni kom det frem, at Arbejdstilsynet havde dømt arbejdsmiljøet på 46 skoler i Danmark til at være decideret sundhedsfarligt for ansatte på grund af "store problemer med vold og trusler" fra udadreagerende elever.

Altså vold og chikane, som også går udover den voksende andel af uuddannede, unge vikarer, som hverken har redskaberne, erfaringen eller fagforeninger i ryggen, lyder det fra Andreas Rasch-Christensen, forskningschef for Center for pædagogik og dannelse på VIA University College.

- Vikarerne træder ind i hårdere miljøer med stor lærermangel og en generelt presset folkeskole, så de her historier er meget beklagelige, men ikke overraskende, siger han.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

"Luder" og "lortevikarer"

Selvom det langt fra var alle eleverne, som råbte ad de to kvinder eller jagtede dem rundt, så blev det hverdag at blive kaldt "luder".

De fik at vide, at de skulle "holde kæft" og blev truet med at blive indberettet til ledelsen af eleverne, der syntes, at de var "lorte-vikarer".

Jeg var så lettet, da jeg stoppede

— Signe Vanggaard Støttrup

- Når jeg kom hjem, frygtede jeg tit at skulle derhen igen morgenen efter. For de mange episoder satte sig virkelig i mig, og jeg kunne ikke gå til pause uden af være ked af det, siger Silja von Deden.

De to står tilbage med en følelse af ikke at slå til. At ansvaret og udfordringerne var alt for store til deres alder, erfaring og manglende oplæring.

TV 2 Echo bad deres følgere på Instagram, om at dele deres oplevelser med at være lærervikar og modtog beskeder om vold, chikane og mobning fra 46 personer.
Foto: Asbjørn Østlund

- Jeg var så lettet, da jeg stoppede. Jeg var kørt så død i det til sidst, at jeg endte med at gøre mig utilgængelig inde i vikar-appen to uger før tid. Jeg kunne ikke mere, jeg orkede det simpelthen ikke, siger Signe Vanggaard Støttrup.

Deres erkendelser taler ind i resultaterne af en undersøgelse fra 2023 lavet af Danmarks Evalueringsinstitut, der viser, at 47 procent af dem, der har arbejdet som lærervikar, er blevet afskrækket fra at tage en uddannelse til folkeskolelærer.

Det siger skolerne

TV 2 Echo har været i kontakt med skolerne, som kvinderne arbejdede på.

Signe Vanggaard Støttrups tidligere arbejdsgiver genkender de episoder, som hun beskriver, men mener ikke, at hendes oplevelser er repræsentative for lærervikarernes oplevelser på skolen. Samtidig siger skolen, at episoder med fysisk eller psykisk vold fra elever sker, men bestemt ikke er hverdagskost på skolen, og hændelser, der opstår, bliver behandlet ens for lærere og vikarer.

Den skole, som Silja von Deden, var ansat på, bekræfter hendes oplevelser og forklarer, at lærervikarernes trivsel og arbejdsbetingelser er områder, som skolen tager meget alvorligt. I den forbindelse bliver vikarerne tilknyttet en kontaktperson for at give vikarerne og undervisningen de bedst mulige betingelser.

Silja von Deden blev så slidt af jobbet, at hun søgte andre jobs ved siden af.

Hun endte dog med at "hænge i", indtil hun tog på sin planlagte sabbatårsrejse. Hun lovede sig selv, at hun aldrig skulle tilbage og arbejde med børn i folkeskolen, når hun vendte retur igen.

- Det kommer aldrig til at ske. Der er simpelthen sket alt for mange grænseoverskridende ting, siger Silja von Deden.

De to kvinder ønsker både at åbne op om, hvordan det er at være i det, som Signe Vanggaard Støttrup kalder et ”vildt, krævende og til tider grænseoverskridende job”.

Men de har også et håb om, at nogen med magt vil kigge en ekstra gang på folkeskolens problemer.

- For den lider virkelig. Den er ved at falde sammen, og det var faktisk ret skræmmende at opleve, siger Signe Vanggaard Støttrup.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2.dk
Nye lærere flygter fra folkeskolen – "urovækkende", siger lærerforening
46 danske skoler har fået påbud for farlige arbejdsmiljøer
Flere børn er udadreagerende i folkeskolen – minister varsler ændringer

Seneste nyt

Superligaklub tager første skridt mod kvindehold

Superligaklubben Lyngby tager de første skridt til at etablere af eliteafdeling for kvindefodbold.

Det skriver klubben på sin hjemmeside.

Målet er, at Lyngby kan præsentere et setup for pige- og kvindefodbolden senest til sommer.

Det første skridt i processen indebærer en afdækning af potentiale og mulighederne i og omkring Lyngby.

Klubben beskriver forløbet som en "projektfase", hvor man vil mødes med samarbejdsklubber fra blandt andet Virum, Rudersdal, Lundtofte og Holte.

Link kopieret!

Lukningstruet spillested får økonomisk støtte

Arkivfoto.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

I den netop fremlagte finanslovsaftale er der blevet afsat en million kroner spillestedet Jazzhus Montmartre.

Som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet stod spillestedet tidligere i til at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, efter Jazzhus Montmartre blev forbigået ved uddelingen af statslige puljemidler til spillesteder.

Det førte til ramaskrig blandt dele af musikmiljøet, eftersom Montmartre siden 1959 har været en af landets fremmeste jazzscener og har huset store kunstnere som Ben Webster og Dexter Gordon.

I august meddelte kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), at han ville forsøge at samle et politisk flertal om en særlig bevilling til spillestedet på en million kroner.

Denne bevilling var dog betinget af, at Københavns Kommune ligeledes ville øge den årlige bevilling til Jazzhouse Montmartre til 1,5 millioner kroner. Dette beløb blev afsat af et enigt kultur- og fritidsudvalg i september.

Link kopieret!

Forsøg med gratis skolemad gælder fra næste skoleår

Regeringen, SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, hvor der oprettes forsøg med gratis skolemad.

Det fremgår af finansloven, som er blevet præsenteret fredag.

På fredagens pressemøde fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at skolemaden er et "storskalaforsøg".

- Vi får nu et storskalaforsøg med skolemad. Det er vigtigt, at det er på alle klassetrin. Det ser jeg frem til at forhandle på plads med SF og De Radikale, siger han.

Han tilføjer at forsøger kommet til at omfatte flere klassetrin i hele landet. Det er tanken, at forsøget skal gælde fra næste skoleår.

Link kopieret!

Pernille fødte sin søn tre måneder for tidligt: Nu er hun del af ny finanslov

Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.

Det siger SF's Pia Olsen Dyhr fredag, hvor aftalen er blevet præsenteret.

Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.

Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.

Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.

Læs også: Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Link kopieret!

12-årig pige antastet af mand på vej hjem fra skole

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 12-årig pige blev forleden antastet af en mand i en bil, da hun var på vej hjem fra skole i Værløse.

Det skriver Nordsjællands Politi på X.

På baggrund af hændelsen vil politiet fredag eftermiddag i tidsrummet fra 13.00 til 15.00 være tilstede med en mobil politistation ved Hareskov Skole i Værløse.

- Her er både børn og voksne velkomne til at komme forbi og få en snak om tryghed, skriver politiet.

Link kopieret!

Mand stjal 47 plader chokolade

En 22-årig mand fra Rumænien blev torsdag aften anholdt i Køge og sigtet for butikstyveri, da han havde stjålet 47 plader Marabou-chokolade til en samlet værdi af 1598 kroner.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i deres døgnrapport.

Sagen blev afgjort med en bøde.

Link kopieret!

Skolemad er på finansloven, erfarer TV 2

Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Et udsnit af landets folkeskoleelever kan fremover se frem til offentligt betalt mad i folkeskolerne. Det har partierne bag finansloven forhandlet sig frem til, erfarer TV 2. 

Partierne er blevet enige om at afsætte 850 millioner kroner frem mod 2028 til en national forsøgsordning med skolemad.

Det er uvist, hvor mange af landets knap 500.000 folkeskoleelever, der kan se frem til ordningen. Det skal partierne forhandle på plads på et senere tidspunkt.

Det bliver imidlertid langt fra alle. Børne- og Undervisningsministeriet har i 2021 estimeret, at en indførelse af skolemad på landets folkeskoler vil koste omkring 3,3 milliarder kroner.

Link kopieret!

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google