Trump eller Harris? DI fælder dom over valgets betydning for hovedstadsområdet
Valgresultatet vil næppe påvirke virksomheder og borgere i hovedstadsområdet, uanset om Trump eller Harris vinder, vurderer Dansk Industri.
Det kan måske få konsekvenser for helt almindelige københavneres økonomi og jobs om et par år eller mere, hvis de mest dystre forudsigelser ved en Trump-sejr holder. Men på den korte bane går livet videre, som det var i går. Det vurderer Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i global handel og investeringer hos DI.
- USA er Danmarks største eksportmarked. Større end Tyskland. Så den amerikanske økonomi er altafgørende for os i Danmark. Og når USA hoster, kan vi meget nemt få influenza. Så vi har selvfølgelig altid øjnene rettet mod USA, også de kritiske, siger Peter Bay Kirkegaard og fortsætter:
- Både Kamala Harris og Donald Trump har valgløfter om indgreb, der skal sikre amerikansk økonomi og amerikanske produktionsarbejdspladser. Der er ikke meget forskel i den mission, trods traditionelle industriarbejdspladser kun udgør otte procent af den amerikanske arbejdsstyrke. Men det er jo politik.
Trumps told rammer amerikanerne - ikke københavnerne
- Harris med nogle ikke så præcise løfter om prisregulering, og Trump med told på varer fra andre lande, særligt fra Kina. Jeg kan godt stille mig meget tvivlende over for, om Harris kan få prisregulering implementeret. Det er meget lidt amerikansk at fastsætte markedspriser.
- Derimod bliver det spændende, om Trump indfører de toldsatser, han har proklameret, og det kan få konsekvenser for verdenshandlen og dermed også for Danmark. Men mest af alt rammer tolden den amerikanske forbruger mere, end det rammer danske eksportvirksomheder, og dermed livet i Danmark. Tolden og de ekstra udgifter lander som oftest hos forbrugeren i sidste ende, så isoleret set vil det ikke få konsekvenser her, siger Peter Bay Kirkegaard til TV 2 Kosmopol.
Foto: Dansk Industri
Ingen indflydelse på hovedstadens tre største indtægtskilder
I hovedstadsområdet og kommunerne omkring lever folk i overvejende grad af jobs og økonomi fra tre store områder: logistik, sundheds- og medicinalområdet samt oplevelses- og turismeindustrien. På logistikområdet, hvor hovedstadsområdet har store spillere, kan det få konsekvenser på sigt, hvis Trump vinder og indfører den lovede told, fortæller Peter Bay Kirkegaard.
- Hvis det i værste fald kommer til at betyde, at verdenshandlen vil tabe lidt af pusten, vil disse virksomheder blive ramt. Men på den anden side vil varerne stadig skulle fragtes rundt – måske ad andre veje og på lidt andre måder – så markedet er der stadig.
- Hvad angår sundheds- og medicinalområdet og oplevelsesindustrien, vil vi her i regionen være relativt upåvirkede, uanset om Trump eller Harris vinder. Sundhedsbehovene er der stadig, så efterspørgslen vil være intakt. Hvad angår turisme, kan det få konsekvenser om nogle år, hvis amerikanerne ender med at have færre penge mellem hænderne og dermed fravælger eksotiske destinationer som København og Danmark. Men det vil ikke være i de første år.
Trump eller Harris på ønskelisten hos Dansk Industri?
- Det er jo ikke sådan, at vi sidder og holder med en bestemt kandidat eller opfordrer amerikanerne til, hvad de skal stemme, siger Peter Bay Kirkegaard og fortsætter.
- Jeg kan bare generelt sige, at virksomheder og markedet meget bedre kan lide forudsigelighed og kontinuitet frem for uro og usikkerhed. Og det er indiskutabelt, at Kamala Harris kommer med det første, og Trump kommer med det sidste. Men nu må vi se. Livet i hovedstaden går også videre efter i morgen, og på den korte bane vil vi regionalt, som sagt, være relativt uberørte, vurderer seniorchefkonsulent hos DI, Peter Bay Kirkegaard, over for TV 2 Kosmopol.