Borgmester raser over trafikstøj: Nu samler han underskrifter
Vallensbæk får ingen støjskærme i denne omgang. En uforståelig beslutning, mener kommunens borgmester, der nu starter et borgerforslag.
Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen, Kons. er i det røde felt.
Den støjplagede kommune har heller ikke i denne gang fået penge fra de statslige puljer, der giver penge til støjafskærmning.
- Jeg kan ikke forstå, at vi gentagne gange har haft ministre herude for at kigge på de støjproblemer, vi har, og hver gang er de gået herfra og har sagt, at de godt kan forstå problemstillingen. Jeg skal ikke negligere, hvad andre har fået, men jeg må konstatere, at puljerne er for små, siger han til TV 2 Lorry.
TRAFIKSTØJ OG SUNDHED
Det er skønnet, at flere hundrede danskere hvert år dør for tidligt på grund trafikstøj
Trafikstøj kan medføre:
- Kommunikations-besvær
- Hovedpine
- Søvnbesvær
- Stress
- Forøget blodtryk
- Forøget risiko for hjertesygdomme
- Hormonelle påvirkninger
Borgmesteren er nu gået så langt, at han vil oprettet et borgerforslag i samarbejde med en række grundejere i kommunen. Hvis 50.000 borgere skriver under på forslaget, forpligtes Folketinget til at tage forslaget op til debat.
- I min fortvivlelse over den manglende indsigt og vilje til at gøre det fornuftige fra politikere og embedsmænd, så må jeg gå til borgerne. Vi vil indsamle 50.000 underskrifter og få Folketinget til at sikre, at støjpuljerne løbende bliver fyldt op, så vi kan få lukket for den forfærdelige støj i hele Hovedstadsområdet, siger borgmesteren.
Svigtet af politikerne
I Vallensbæk er 70 procent af beboerne generet af trafikstøj. Den lille kommune gennemskæres af to motorveje, og to jernbaner. Kommunen har tidligere fået titlen af at være den mest støjplagede kommune i Region Hovedstaden
Kirsten Erlendsson er en af de borgere, der dagligt er ramt af støjen. Hun føler sig svigtet af Folketinget.
Foto: TV 2 Kosmopol
- Jeg syntes, det er rystende, at der ikke er sat så meget som en krone af. Og vi har trods alt løbet politikerne på dørene i tre et halvt år. Der er ikke så meget som tænkt på dem, der bor herude, siger hun, der også er bestyrelsesmedlem i Ejerlauget Rendsagerparken i Vallensbæk.
Den samme følelse har borgmesteren:
- Jeg er både utilfreds og uforstående overfor, at Vallensbæk og Vestegnen generelt ikke er blevet prioriteret i forhold til støjpuljen.
Sådan krydser motorveje og jernbaner Vallensbæk:
Foto: TV 2 Kosmopol
Forstående politikere gav ingen penge
Henrik Rasmussen har haft flere Christiansborg-politikere - herunder to transportministre - på besøg, og forståelsen har hver gang været stor. Men penge er der ikke kommet nogen af.
DE FIK STØJPENGENE:
- Bjæverskov i Køge på sydsiden af Vestmotorvejen fik 37,3 millioner til at etablere en støjskærm. Den bliver 1.500 meter lang og 4 meter høj.
- Bregnerød ved Hillerødmotorvejen i Furesø Kommune får 10,3 millioner til at etablere en 400 meter lang støjskærm.
- Taulov på Fyn får 14,6 millioner til støjskærm.
- Tapsøre i Sønderjylland får 7,7 millioner til en støjskærm.
Vallensbæk blev igen forbigået:
- Det er ikke i orden, at man bygger motorveje, udvider dem og laver jernbaneanlæg, så man kan komme hurtigt fra provinsen til København, men man vil ikke beskytte de borgere, der har valgt at bo tæt på deres arbejdsplads. Det, synes jeg, ikke er okay, siger han.
Transportminister Ole Birk Olesen skriver i en mail til TV 2 Lorry, at midlerne er givet til de projekter, Vejdirektoratet har vurderet kunne afsluttes i år. Men der skal flere penge til området, skriver han:
- Vejstøj langs statens veje er generelt et område, som har vores bevågenhed. Og der er en række andre vigtige projekter, herunder i Vallensbæk og på Vestegnen, hvor finansieringen mangler. Derfor vil regeringen arbejde for flere midler til støjbekæmpelse langs statens veje.
Men i Vallensbæk larmer det stadig :
- Vi har været udnævnt til et af de mest støjplagede områder de sidste fem år, og der er intet sket. Vi fortsætter kampen, siger hun.
Borgmesteren har endnu ikke offentliggjort borgerforslaget, men det vil ske snarest.