Danskerne vil forbyde mindreårige at købe alkohol: Her drikker de unge mest
Unge skal være 18 år for at købe alkohol i Danmark, lyder det fra et flertal af befolkningen. Særligt i en region drikker de unge tæt.
Skal en 16-årig kunne købe en dåseøl?
Det mener et flertal af danskerne ikke.
I en meningsmåling, som Blå Kors Danmark har fået foretaget af analyseinstituttet Voxmeter, svarer seks ud af ti danskere, at de støtter, at man hæver aldersgrænsen til 18 år for salg af alle typer af alkohol.
I dag kan 16-årige købe alkohol under 16,5 procent som for eksempel øl og vin, mens man skal være 18 år for at købe stærkere alkohol.
Interesseorganisationen Alkohol & Samfund er glade for, at flere ønsker at lave det om.
- Det er positivt, for det kan forhåbentlig skabe noget opmærksomhed til vores politikere om, at de må gøre noget ved det, siger Freja Jørgensen, der er sundhedsfaglig konsulent i Alkohol & Samfund, til TV 2 Kosmopol:
- En 18-års aldersgrænse er en rigtig god idé, hvis man ønsker at nedsætte alkoholforbruget, det viser både evidens og erfaringer fra andre europæiske lande. Vi kan se, at danske unge starter tidligt med at drikke, og de drikker meget. Det er en risikofaktor i sig selv, fordi det kan øge forbruget senere i livet.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Så meget bør du drikke
I 2022 opdaterede Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger om alkohol, hvor differentieringen mellem mænd og kvinder blandt andet blev fjernet. Læs her, hvor meget du bør drikke ifølge styrelsen.
Er du 18 år eller over?
Højst ti genstande om ugen
Højst fire genstande på samme dag
Er du under 18 år?
Lad være med at drikke alkohol
Er du mellem 18 og 25 år?
Vær særlig opmærksom på ikke at overskride anbefalingerne
Er du gravid, eller prøver du at blive det?
Lad være med at drikke alkohol
Ammer du?
Vær forsigtig med at drikke alkohol
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Aldersgrænsen vil samtidig sende et signal om, at det ikke er en god idé at drikke, når man er meget ung, fortæller Freja Jørgensen.
- Vi kan se, at unge er særligt sårbare over for alkohol. Det kan både påvirke deres kognitive funktioner, men vi ved også, at mange unge desværre ender i ulykker, fordi alkohol gør mennesker mere risikovillige, siger hun.
Ifølge Alkohol & Samfund dør der i gennemsnit et ungt menneske om måneden, hvor alkohol var den direkte eller medvirkende årsag.
De unge i Whiskybæltet
Det er særligt unge i Region Hovedstaden, der har et højt forbrug af alkohol, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofils seneste opgørelse i 2021.
Næsten hver fjerde ung mellem 16 og 24 år drikker mere end ti genstande om ugen.
Region Hovedstaden slår dermed rekord blandt regionerne. I Region Sjælland er det til sammenligning 16,5 procent af de unge i samme aldersgruppe, der drikker mere end ti genstande om ugen.
Det kommer ikke bag på Freja Jørgensen.
- Jeg tænker, at en del af forklaringen kan være, at alkohol er mere tilgængeligt i hovedstaden både i nattelivet, kiosker og supermarkeder, der holder døgnåbent, siger hun.
Samtidig drikker unge med forældre af højere socioøkonomisk status generelt mere end andre unge, fortæller hun.
- Jeg ved, at der i nogle af kommunerne nord for København er nogle unge, der drikker meget, siger Freja Jørgensen og fortsætter:
- De unge har ikke deres alkoholforbrug fra fremmede. Hvis vi kigger på den voksne befolkning i kommunerne nord for København, så vil det også være nogle af dem, som drikker mest.
Freja Jørgensen råder derfor forældre til at tage stilling til deres eget alkoholforbrug, hvis deres ønsker er, at deres børn udskyder deres alkoholdebut eller skruer ned for mængden.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Om meningsmålingen
Mere end tusinde danskere over 18 år er i januar 2023 blevet spurgt, hvad de mener om følgende forslag: "Aldersgrænsen for alle typer alkohol hæves til 18 år".
60,1 procent mener, at det er et godt eller meget godt forslag.
17,9 procent mener, at det er et dårligt eller meget dårligt forslag.
18 procent mener, at det hverken er et godt eller dårligt forslag.
4 procent ved ikke.
Kilde: Voxmeter
Mere viden er vejen frem
Forkvinden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Madeleine Steenberg Williams, er enig med Alkohol & Samfund i, at der skal forbedres på de unges alkoholkultur.
Alkohol fylder for meget i de unges fællesskaber, det er der ingen tvivl om, mener hun.
Men et forbud er ikke en holdbar løsning - særligt ikke på gymnasierne.
- En stor del af de elever, som går på gymnasiet, er 18 år. Så en aldersgrænse ville ikke forhindre, at der kom alkohol til festerne, siger Madeleine Steenberg Williams til TV 2 Kosmopol.
Og det gør den sociale situation svær, hvis det pludselig kun er halvdelen af gæsterne til festen, der må drikke en øl.
- Fra man er 16 år, vil man ofte indgå i sociale fællesskaber, hvor der også er folk over 18 år, eksempelvis på gymnasiet. Og de sociale fællesskaber har desværre ofte alkohol som fokus, siger hun og tilføjer:
- Det ønsker vi ikke. Men et forbud er ikke løsningen på det problem.
Ifølge Madeleine Steenberg Williams bør man i stedet tage en dialog med de unge ude på landets ungdomsuddannelser om, hvad konsekvenserne ved et stort alkoholforbrug er.
- Det vigtigste, man kan gøre, er at skabe et rum, hvor man snakker om, hvorfor det er dårligt at drikke. Alle ved, at det er dårligt at drikke, men langt fra alle ved, hvordan alkohol helt præcist påvirker os, siger hun:
- Det er ved at gå i dialog med de unge, at vi ser, man kan gøre den største forskel.