Medarbejder om bosted: De her mennesker bliver bare ikke passet ordentligt på
Forråelse, stressede beboere og trætte medarbejdere. Medarbejderes beskrivelser af det private bosted, HabitusHuset i Græsted, er stærkt kritiske. TV 2 Kosmopol har interviewet fire medarbejdere og fået aktindsigt i Socialtilsynets samtaler med medarbejdere.
"Personaleskift påvirker borgere og de stresser og nogle lukker ned. Det er som om hele Habitus er styret med frygt."
Sådan lyder det i et af de 24 medarbejderinterview, som Socialtilsyn Hovedstaden foretog i perioden fra den 24. april til 5. maj i år på bostedet HabitusHuset, Ny Mårumvej i Græsted. TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.
"Nogle borgere virker ret udfordret, grundet sygefravær og gennemstrømning," fortæller en anden medarbejder til tilsynet.
En tredje siger til tilsynet:
"Kan næsten ikke være i det mere. Borgerne burde ikke være der. Forråelse hele vejen igennem tilbuddet."
En fjerde fortæller: "Skal dække over for pårørende hvordan borgerne har det. Mange kolleger er fuldstændige trætte og orker ikke borgerne."
Over 11 tætskrevne sider i tilsynsrapporten bliver der tegnet et alt andet en kønt billede af bostedet. Der er et par medarbejdere, der er mere positive.
Bostedet er i dag under intensiveret tilsyn efter en meget alvorlige hændelse med ætsningsskader, der skete på bostedet den 29. april og som førte til, at Nanna Kirstine Dahl døde i lørdags.
Tip os
Kender du til sagen? Eller kender du til andre sager på bosteder, vi bør vide noget om?
Skriv til os på essl@tv2kosmopol.dk
TV 2 Kosmopol har over flere uger interviewet to nuværende og to tidligere medarbejdere på det udskældte bosted. De kan ikke længere leve med den forråelse, som de oplever, de er vidne til eller har været vidne til.
- Det bliver bare værre og værre og værre, konstaterer den ene af de to nuværende ansatte.
Og en kollega supplerer om sine oplevelser på bostedet:
- Selvskadende adfærd, som at spise afføring, banke hovedet ind i ting, spise cigaretskodder. Det er sådan gennemgående for flere af vores borgere.
- Det her kan vi ikke være bekendt
TV 2 Kosmopol har valgt at anonymisere medarbejderne, fordi alle ansatte i Habituskoncernen skal underskrive en tavshedsklausul i deres kontrakt, som også gælder efter deres ansættelse. For at beskytte dem kalder vi dem i denne artikel for 'nuværende ansat 1', 'nuværende ansat 2', 'tidligere ansat 1' og 'tidligere ansat 2'.
- Der er kollegaer, der tager deres computer og Playstation med, mens de placerer borgerne i en vindueskarm, siger den ene af nuværende ansatte. De sidder og gamer hele dagen.
Vores fire kilder kender HabitusHuset indefra:
- Det her kan vi ikke være bekendt, når vi arbejder med mennesker. Jeg vil aldrig sætte mit eget barn ind det sted, siger 'nuværende ansat 2' .
De mener alle fire, at det er på tide, at sandheden om det private bosted kommer frem.
- Det er vigtigt, fordi i §108 tilbud, der arbejder vi med de mest udsatte borgere i landet. De har ikke selv nogen stemme, siger 'Nuværende ansat 1'.
Og supplerer:
- Vi som medarbejdere i Habitus, vi skriver under på en tavshedspligt, hvor vi ikke må udtale os til medier. Vi må ikke udtale os til myndigheder.
Forbud mod at udtale sig
I kontrakten står der, at medarbejderne risikerer at miste deres job og blive retsforfulgt, hvis de udtaler sig offentligt om Habitus.
- Jeg har jo kollegaer, der har børn, som skal have mad på bordet. De er jo bange for, at de bliver bortvist og ikke får deres løn, siger 'Nuværende ansat 1'.
TV 2 Kosmopol har valgt at bringe medarbejdernes anonyme udsagn, da vi vurderer, at det er samfundsrelevant og vigtigt for offentligheden at få kendskab til forholdene på et bosted, hvor en beboer med Downs-syndrom og autisme netop er død efter skader, hun pådrog sig, mens hun var i bostedets varetægt.
- Jeg tænker jo, at det ikke burde være sket. Jeg forstår ikke, hvordan det kan være sket. Når man er i en 1 til 1-støtte fra klokken 8 morgen til klokken 22 aften, og derudover har nattevagter, der kigger til én jævnligt i løbet af natten, siger 'tidligere ansat 2'.
Bostedet er på grund af hændelsen blevet politianmeldt, og politiet efterforsker nu årsagen til den tragiske hændelse.
48 procent er ufaglærte
Men ifølge de ansatte på bostedet er det ikke overraskende, at der kan ske store fejl og ulykker.
- Når vi har alt for mange på gulvet, som ikke er fagligt uddannet, så synes jeg, det er svært at kalde det et specialiseret tilbud, siger 'tidligere ansat 2'.
48 procent af de ansatte på bostedet er ufaglærte, fremgår det af en aktindsigt hos Socialtilsyn Hovedstaden.
- Butiksassistenter, mekanikere. Hovedparten er jo yngre mænd uden nogen uddannelsesbaggrund, siger 'nuværende ansat 1', og fortsætter:
- Når man har stået på en tankstation, så jo, så har man måske noget kundekontakt, men dertil så at arbejde på et bosted med mennesker, der har så svære udfordringer. Det er jo så forrykt. Grotesk, er nok mere ordet.
Ifølge Socialtilsynet har personalegennemstrømningen været på "omkring 100 og 180 procent i de forskellige teams på stedet. Det vil sige, at der i visse teams har været en udskiftning i samme stilling mere end én gang på et år.
- Når man er autist, har man brug for gennemskuelighed. Det er genkendelighed og struktur, og det er der ikke her på nogen måder, siger Nuværende ansat 1.
Tidligere ansat 1, som var ansat indtil for nylig: Så har de måske haft mellem 6-10 forskellige medarbejdere på en uge til 14 dage.
Ingen kommentarer fra direktøren
En af de beboere, som har mærket konsekvenserne ved de mange personaleskift, er Thomas Sørensen.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Han er infantil autist og kræver konstant opsyn. Det private bosted modtager 3 ,3 mio. kr. om året for at passe på Thomas Sørensen.
Alligevel er han flere gange blevet kørt på skadestuen, fordi han har forgiftet sig selv ved at spise cigaretskodder fra personalets rygergård.
- De her mennesker bliver bare ikke passet ordentligt på, siger 'nuværende ansat 1'.
Tidligere ansat1:
- De mistrives ved at råbe og skrige og proppe afføring forskellige steder hen. De kan pludselig ikke gå på toilettet og tisser i bukserne og kaster lort i skraldespanden. Det, synes jeg, er forfærdeligt. Jeg bliver ked af det helt ind i mit hjerte.
Bostedet i Græsted er en del af den store private plejekoncern Habitus, som de seneste år er vokset markant.
I dag har koncernen bostedet over hele landet.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra koncernens direktør Martin Godske, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Og da vi onsdag mødte ham efter at han havde været til krisemøde i Socialtilsyn Hovedstaden, afviste han - som du kan se på videoen herunder - at udtale sig.