Nu er det afgjort, om der skal sættes elge ud i nordsjællandsk skov

I foråret 2026 bliver der sat op mod otte elge ud i Naturnationalpark Gribskov.

Efter en håndsoprækning blandt de 21 medlemmer af bestyrelsen for Naturnationalpark Gribskov onsdag aften står det nu klart, at der skal sættes elge ud i Gribskov.

12 stemte for, otte stemte imod - og en stemte blankt.

Det oplyser en lettet formand for Naturnationalpark Gribskov, Kaare Larsen, til TV 2 Kosmopol.

- Jeg er glad. Jeg vil gerne være formand for en ambitiøs naturnationalpark, så dem, der kommer efter os vil sige, at de gjorde det rigtige dengang. Nu har vi fået ekstra biodiversitet og et andet skovbillede med elgen, siger Kaare Larsen til TV 2 Kosmopol.

Afstemningen onsdag aften var omgærdet af stor spænding internt i bestyrelsen, der er udpeget af miljøministeren. Den består af medlemmer indstillet af mange af de foreninger og institutioner, der har en interesse i naturnationalparken.

Frygt for ulykker

Modstandere - blandt andet Venstre-manden Tue Villebro fra byrådet i Gribskov - har lagt vægt på, at mødet mellem elge og skovens mange brugere vil resultere i ulykker.

Han har også været bange for, om elgene vil få nok mad, og så har han været skeptisk over for, at det hegn, der skal omkranse naturnationalparken, skal være højere, hvis der kommer elge.

- Der var en del bestyrelses medlemmer, der havde det svært med det, siger Kaare Larsen til TV 2 Kosmopol.

- Men der gik en lettelsens suk igennem folk, da beslutningen var klar. Så kunne ingen bebrejdes mere, og det gav en god og lettet stemning i lokalet, lyder det fra formanden om mødet, der blev afholdt i Naturstyrelsens lokaler på Ostrupgård.

quote Der gik en lettelsens suk igennem folk, da beslutningen var klar

Formand for Naturnationalpark Gribskov, Kaare Larsen

Han har op til mødet været bekymret for, om beslutningen ville splitte bestyrelsen.

- Det ville måske kunne give dårligt arbejdsmiljø fremadrettet, men det er ikke mit indtryk. Alle gik hjem med et smil, selvom nogen ikke fik det, det de havde håbet på.

Elge sættes ud i 2026

Den første konsekvens ved beslutning er, at der til september vil blive sat et 2,5 meter højt hegn op. I foråret 2026 vil seks til otte elge blive sat ud i Gribskov.

Naturstyrelsen har oprindeligt foreslået, at det skal udsættes elge i Gribskov. Formålet er at øge biodiversiteten. Det er netop den truende biodiversitetskrise, der er årsag til, at et bredt folketingsflertal i 2020 besluttede at anlægge naturnationalparker.

70 procent af Danmarks naturtyper er i dårlig tilstand og i stor fare for at miste deres unikke karakteristika og tilknyttede arter. I de almindelige nationalparker dyrkes meget jord stadig som landbrug, ligesom der fortsat kan være industriel produktion i naturområderne.

Formålet med naturnationalparkerne er at råde bod på dette, og altså dedikere områder til primært at være der af hensyn til naturen og biodiversiteten. En naturnationalpark skal forvaltes med natur og biodiversitet som hovedhensyn, med henblik på at naturen i området så vidt muligt kan udvikle sig på egne præmisser, står der i den lov, der baner vejen for naturnationalparkerne.

I den nordjyske naturpark Lille Vildmose blev der i 2016 udsat elge. Her er det tilladt at have hunde med ind, så længe de føres i snor. Og her har der ikke været episoder, hvor hunde og elge er kommet op at slås.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik