Jonas samler ind til trafikdræbtes børn: 7.000 bakker allerede op

En familiefar fra Nyborg har startet en indsamling til to børn fra Hillerød, der i lørdags mistede deres forældre i en trafikulykke. Han kender hverken børnene eller området, og alligevel har han sat sig for at hjælpe dem.

Jonas Patall Andersen bor langt fra Hillerødmotorvejens forlængelse, hvor der lørdag skete en tragisk trafikulykke. Rigtig langt væk.

Faktisk bor han slet ikke på Sjælland. Han bor på Fyn i Nyborg. Og han kender heller ikke nogen af dem, der var involveret i ulykken. 

Alligevel påvirker weekendens hændelse i Nordsjælland ham dybt.

- Da jeg hører om ulykken, går jeg sådan helt i stå. Altså min verden går lidt i stå, og mine tanker går på, hvordan de her børn nu skal til at leve deres videre liv, og hvordan de har det lige nu, fortæller han og fortsætter:

- Det rammer mig, fordi jeg selv har børn, som også er unge. Og det kunne ligeså godt være sket for mig selv det her.

Ulykken involverede fem personer, og tre mennesker mistede livet. Blandt andet et forældrepar der havde deres to børn på bagsædet. De to børn på 10 og 14 år overlevede og er fortsat indlagt. En 24-årig mand er nu varetægtsfængslet for vanvidskørsel.

Jonas Patall Andersen og en kvinde fra Hillerød har valgt at starte en indsamling, hvor de i første omgang tager imod ting til børnene. Snart gør de det også muligt at donere penge til børnene, men det kræver, at de først får stablet en sikker betalingsmetode på benene.

- Der er overraskende meget arbejde i det. Vi troede ikke, at det ville være så svært at starte en indsamling. Men lige nu bliver vi kastet lidt rundt imellem forskellige instanser, MobilePay, banken og staten. Det er et fuldtidsjob at få det op at køre, men vi bliver ved, til det lykkes.

Men hvorfor bruge så mange timer på det, når du egentlig ikke har noget med ulykken at gøre?

- Jeg kan bare ikke lade være. Jeg har også brug for at komme af med nogle følelser på en eller anden måde. Det tror jeg også, at jeg gør ved at lave sådan et projekt.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_


Psykolog: Naturligt at ville donere efter tragedier

Ifølge psykolog hos Falck Jonas Mortensen er Jonas Patall Andersens adfærd meget naturlig. Det samme gælder alle dem, der på indsamlingens Facebookside, skriver, at de gerne vil donere penge.

- Det, der skete forleden, var en forfærdelig, tragisk hændelse, og det gør, at vi mennesker bliver følelsesmæssigt ramt. Især når børn er impliceret. Nogle bliver vrede, nogle bliver kede af det, og fælles er, at det vækker et stort ønske om at ville hjælpe, forklarer han.


- Nogle bliver vrede, nogle bliver kede af det, og fælles er, at det vækker et stort ønske om at ville hjælpe, forklarer Jonas Mortensen.
- Nogle bliver vrede, nogle bliver kede af det, og fælles er, at det vækker et stort ønske om at ville hjælpe, forklarer Jonas Mortensen.
Foto: Jan Christiansen/TV 2 Kosmopol

- Hvis der er noget, vi mennesker igennem mange tusinde år ikke er særlig gode til, så er det, når noget er uforudsigeligt og ukontrollerbart. Der vil vi forsøge at genskabe kontrollen med at gøre noget, og det kan eksempelvis være at donere penge eller starte en indsamling for at hjælpe dem, der er direkte ramt af ulykken, i det her tilfælde de to børn.


Ifølge Jonas Mortensen spiller det også en rolle, at ulykken var forårsaget at et bilsammenstød.

- Jo nemmere vi har ved at forholde os til noget, jo nemmere har vi også ved at blive ramt, og jo mere ramt vi bliver, jo større er ønsket ofte til faktisk at ville gøre en forskel. 

- Netop det med at køre i bil er jo noget, mange mennesker gør hver dag, eller i hvert fald kender mange, der gør. Derfor er det også nemt for mange at forestille sig, hvad det faktisk er, der er sket, og hvor forfærdelig en hændelse, det er. Og det gør, at mange vil bidrage til indsamlingen, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik