TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Ask, Momo, Pingu og Rod klatrede op over Langebro og risikerede fængsel: Nu er dommen faldet

Fire klimaaktivister risikerer onsdag lange fængselsstraffe i kampen for klimaet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Tidligere på året havde Ask en aktivistven, der var varetægtsfængslet i tre måneder. De skrev mange breve til hinanden.
Foto: Presse-fotos.dk

Ask har tænkt scenariet igennem flere gange. 

Hvis han onsdag bliver idømt en fængselsstraf, vil han sørge for at holde sig i gang med de aktiviteter, der nu er tilgængelige bag tremmer. Måske vil han at få tiden til at gå med noget undervisning. Eller kreative projekter i fængslets værksted. 

- Det er jo en fuldstændig omlægning af ens hverdag, måske lidt som at komme tilbage på efterskolen. Bare med lidt strengere lærere, og hvor man ikke må forlade området, siger Ask, der er i starten af tyverne. 

Ask vidste godt, at han kunne ende i denne situation, da han flere år forinden begyndte at deltage i klimaaktioner. Det var noget, der blev snakket om. Men det føltes fjernt. Det gør det stadig, fortæller han. 

- Jeg føler mig ikke forbundet til det kriminelle miljø, så det ville være underligt at komme ind at sidde med andre kriminelle, siger Ask. 

Sammen med aktivisterne Momo, Rod og Pingu er Ask tiltalt for at have klatret op i skiltningsmasten på Langebro i København den 27. maj 2021. 

Det er aldrig rart at kigge folk i øjnene, der er bange

— Momo, klimaaktivist

Aktivisterne er en del af klimabevægelsen Extinction Rebellion, der benytter civil ulydighed for at råbe regeringen op omkring klimaet, som bevægelsen ikke mener, der er nok fokus på at redde. 

I sagen om Langebro risikerer aktivisterne op mod seks års fængsel - Ask risikerer op mod 12 år, da han er tiltalt for at have gjort det to gange. 

De er nemlig tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 193, der bliver taget i brug, når en handling har voldt særligt omfattende forstyrrelser i driften, fortæller Nanna Grønning-Madsen, der forsker i strafferet ved Syddansk Universitet. 

Den seneste retssag, hvor denne paragraf var i spil, er fra 2016. Her blev en DSB-medarbejder idømt ni måneders fængsel, hvoraf tre måneder var ubetinget, da han udgav sig for at være offer for et røveri på Hovedbanegården og forstyrrede 100.000 passagerers rejser. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ask ved ikke, hvor mange gange han er blevet anholdt. Han har haft håndjern på så mange gange, at det ikke rører ham længere.
Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Onsdag skal sagen for landsretten, hvor Extinction Rebellion har varslet demonstration foran Østre Landsret. 

Ifølge anklageskriftet var de fire aktivister skyld i "omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdselsmidler", da de kravlede op i Langebro. 

Det resulterede i "busomlægninger og forsinkelser samt forstyrrelse af den offentlige orden". 

Langebro var spærret i knap tre timer, hvilket gjorde, at bilister og cyklister måtte finde andre ruter til og fra Amager, skrev TV 2 Kosmopol dengang

Foruden fængsel risikerer Ask at få konfiskeret sin sikkerhedshjelm, klatresele, karabinhager, tov, snore, mobiltelefon, GOpro kamera, SD-kort og to bannere. 

Sagen var for byretten i efteråret 2021, hvor aktivisterne blev idømt bøder på omkring 2000 kroner hver. Anklagemyndigheden gik efter tre måneders fængsel og ankede dommen til landsretten. 

Aktionen

Momo kan huske, at hun følte sig meget vred, da hun sammen med de andre aktivister hejste sig op over Langebro. 

Hun var vred over, at klimakrisen ikke blev taget alvorligt nok, og hun havde et brændende ønske om at gøre noget, der kunne skabe opmærksomhed om det, hun kategoriserer som et klimakollaps. 

Inden aktionen havde de øvet sig i at klatre i metalkonstruktioner, der minder om Langebro. De var alle godt forberedte og havde erfaring med at klatre. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Ask og Momo

Ask og Momo er dæknavne. De to aktivister optræder anonymt, da de er involveret i en verserende retssag og risikerer at inkriminere sig selv, hvis de står frem med deres rigtige navne.

TV 2 Kosmopol er bekendt med de to aktivisters identiteter.

Momo var alligevel spændt og nervøs, da det blev hendes tur til at hænge ned over den trafikerede bro. 

- Folk bliver jo vrede. Man bliver lidt den, der kommer med den dårlige nyhed, og det er aldrig rart at kigge folk i øjnene, der er bange, siger hun:

- Men jeg gør det, fordi det er vigtigt, at vi handler på den her klimakrise. Jeg laver ikke klimaaktivisme for min egen skyld, jeg gør det for de mennesker, der bliver ramt af klimakrisen, særligt i det globale syd. 

Hvordan hjælper det mennesker i det globale syd, at I demonstrerer for klimaet i Danmark?

- Det skaber noget postyr. Vi mærker ikke klimakrisen så meget herhjemme, og så må vi skabe den forstyrrelse selv. 

Gør det ikke igen

Momo vidste godt, at hun ville blive straffet for aktionen. Men omfanget kom bag på hende. 

Da politiet havde fået de fire aktivister ned med en kran, givet dem håndjern på og kørt dem på stationen, blev de placeret i detentionen i otte timer med beskeden om, at politiet ønskede at varetægtsfængsle dem. 

Et eller andet sted har politiets taktik nok virket

— Momo, klimaaktivist

Det blev de dog ikke. Men efterfølgende kom sigtelsen. 

- Jeg havde troet, at jeg ville blive sigtet for overtrædelse af færdselsloven og ikke straffeloven, siger Momo:

- Jeg er nervøs, men også vred over, at det er mig, der bliver slæbt i retten i stedet for alle dem, der har skabt klimakrisen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Foto: Presse-fotos.dk

Tanken om fængsel skræmmer hende. Hun har ikke lyst til at miste sin frihed. Men hvis det når så vidt, vil hun tale klimaets sag fra sin fængselscelle, fortæller hun. 

Hverken Ask eller Momo har planer om at lægge klimaaktivismen på hylden, men den høje strafferamme i denne sag har gjort, at de nok ikke kravler op over Langebro igen lige foreløbig. 

- Jeg har ikke lyst til at sidde i fængsel i længere tid end højst nødvendigt, siger Ask, og Momo giver ham ret: 

- Et eller andet sted har politiets taktik nok virket, for jeg ville nok ikke gøre det igen. 

Opdatering

Efter artiklens udgivelse er dommen faldet. Ask, Momo, Pingu og Rod er blevet idømt bødestraf på 2000 kroner hver. Ask forventer en højere bødestraf, da han er tiltalt for at have gjort det to gange. De fire klimaaktivister blev tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 193, der har en strafferamme på seks års fængsel. Deres sag var onsdag i Østre Landsret, hvor byretsdommen blev stadfæstet.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange kvitter alkohol i januar

12 procent af danskerne vil droppe alkohol i årets første måned - altså holde såkaldt hvid januar. Det viser en rundspørge, som Voxmeter har lavet for Alkohol og Samfund. Sidste år var tallet 10 procent.

Det skriver Alkohol og Samfund i en pressemeddelelse.

Organisationen lancerer i forbindelse med rundspørgen en kampagne om at være såkaldt sober curious. Ifølge Alkohol og Samfund er man sober curious, hvis man "ikke absolut er helt afholdende over for alkohol, men man bliver mere opmærksom på sit forbrug og kontrollerer mængden."

Ifølge Janne Tolstrup, bestyrelsesforkvinde i Alkohol & Samfund, kan fænomener som sober curious være med til at påvirke, at vi i mindre grad binder alkohol sammen med sociale arrangementer.

- Alkohol fylder meget i vores kultur, og alkohol indgår ofte i vores sociale liv. Derfor kan alkoholfrie perioder hjælpe vores kultur til at blive mere rummelig, så det bliver endnu mere naturligt ikke at drikke alkohol. Forhåbentlig når vi dertil, hvor folk stopper med at spørge, hvad der er årsagen til, at man vælger at sige nej tak til alkohol i forskellige situationer, som ellers er forbundet med alkohol, siger Janne Tolstrup i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Motorvej spærret efter uheld

Et uheld betyder sent lørdag eftermiddag, at Rute 21 Holbækmotorvejen er spærret i retning mod Ballerup. Det skriver Vejdirektoratet på X. Vejen er spærret i Motorvejskryds Taastrup, hvor vejen går i retning mod henholdsvis Ballerup og København. Vejen ventes genåbnet først på aftenen, oplyser Vejdirektoratet.

Opdatering 17.50: Der er nu ryddet op efter uheldet. Alle spor er åbne

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Restaurantkæde runder tab på 46 millioner de seneste fem år

Det samlede tab for Vivaldi-restaurantkæden de seneste fem år er nu over 46 millioner kroner. Det viser et netop offentliggjort regnskab ifølge mediet FødevareWatch. I regnskabet præsenterer selskabet Vivaldi Gruppen en rød bundlinje på 10,4 millioner kroner. Kæden har nu igangsat en ”gennemgribende ændring af organiseringen af virksomheden og de enkelte cafeer.” Vivaldi gruppen har 20 restauranter - 11 i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Stribe af borgmestre råber op om chikane og trusler

Et stort flertal af landets borgmestre oplever chikane eller trusler i forbindelse med deres hverv som borgmestre. Det skriver Berlingske.

I en rundspørge, hvor 65 ud af 98 borgmestre har svaret, lyder det, at 72 procent af borgmestrene har oplevet chikane eller trusler. 

Resultaterne er bekymrende, mener professor Eva Sørensen, der er ekspert i offentlig forvaltning og forsker i demokrati ved Roskilde Universitet. 

- Det kan have flere konsekvenser, både fordi politikere ikke ønsker at blive på posten, og fordi nye politikere, som har lyst til at stille op, ender med ikke at gøre det, siger hun til Berlingske. 

En af de borgmestre, der flere gange har oplevet chikane er Pernille Beckmann (V) fra Greve Kommune. I 2022 fandt hun brandbar væske i en flaske tæt på hendes hus, og senest blev hendes bolig angrebet med sten.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hun er spidskandidat til ny storregion

Camilla Hove Lund (V)
Foto: TV 2 Øst

Venstrepolitiker og tidligere VU-formand Maria Ladegaard trækker sig som Venstres spidskandidat til den kommende Region Østdanmark. Det oplyser hun i et Facebookopslag.

I stedet støtter hun nu partifællen og regionsrådsmedlemmet Camilla Hove Lund (V), der er 1. viceborgmester i Holbæk Kommune.

- Med det skal også lyde fuldtonet opbakning til Camilla Hove Lund, som jeg er sikker på vil gøre en formidabel figur som Venstres spidskandidat. Du har hvad det kræver at styre os igennem så kompleks en sammenlægning - både politisk og organisatorisk, lyder det fra Maria Ladegaard (V) i sit opslag.

Kort før jul trak den tidligere FOA-sektorformand Torben Hollmann (S) sig også i kampen om blive formand for den nye sjællandske megaregion Region Østdanmark. Derfor ser det nu ud til, at det bliver den nuværende formand for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S) og Camilla Hove Lund (V), der skal kæmpe om pladsen.

TV 2 Øst

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET er orienteret om mystiske droner

Politiets Efterretningstjeneste (PET) er blevet orienteret om, at en række droner blev set i luften over havnen i Køge fredag aften og nat.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse til Ritzau.

- PET er opmærksom på anmeldelser om droneaktivitet i Danmark. Anmeldelserne bliver håndteret og efterforsket af den relevante politikreds, og PET er i løbende kontakt med kredsene om hændelserne - og det er også tilfældet i denne sag, skriver PET.

Sagen efterforskes af Midt- og Vestsjællands Politi.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet: Anmelder så op imod 20 større droner

Midt- og Vestsjællands Politi ved lørdag formiddag fortsat ikke meget om en række droner, der sent fredag aften blev observeret ved havnen i Køge - også kaldet Køge Marina.

Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

Her oplyses det også, at man fik anmeldelsen om dronerne ved 22.30-tiden fredag.

- Anmelderen mente at have set op imod 20 større droner, der fløj rundt i området omkring Køge Marina. Vi sendte derfor en patrulje til området, og de nåede selv at se fire af dronerne, siger vicepolitiinspektør Michael Sehedsted i pressemeddelelsen.

De sidste droner blev set omkring klokken 01.16, hvorefter de - ifølge politiet - "forsvandt ud over havet i høj fart".

Du kan læse mere om sagen her.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google