Ask, Momo, Pingu og Rod klatrede op over Langebro og risikerede fængsel: Nu er dommen faldet
Fire klimaaktivister risikerer onsdag lange fængselsstraffe i kampen for klimaet.
Ask har tænkt scenariet igennem flere gange.
Hvis han onsdag bliver idømt en fængselsstraf, vil han sørge for at holde sig i gang med de aktiviteter, der nu er tilgængelige bag tremmer. Måske vil han at få tiden til at gå med noget undervisning. Eller kreative projekter i fængslets værksted.
- Det er jo en fuldstændig omlægning af ens hverdag, måske lidt som at komme tilbage på efterskolen. Bare med lidt strengere lærere, og hvor man ikke må forlade området, siger Ask, der er i starten af tyverne.
Ask vidste godt, at han kunne ende i denne situation, da han flere år forinden begyndte at deltage i klimaaktioner. Det var noget, der blev snakket om. Men det føltes fjernt. Det gør det stadig, fortæller han.
- Jeg føler mig ikke forbundet til det kriminelle miljø, så det ville være underligt at komme ind at sidde med andre kriminelle, siger Ask.
Sammen med aktivisterne Momo, Rod og Pingu er Ask tiltalt for at have klatret op i skiltningsmasten på Langebro i København den 27. maj 2021.
Aktivisterne er en del af klimabevægelsen Extinction Rebellion, der benytter civil ulydighed for at råbe regeringen op omkring klimaet, som bevægelsen ikke mener, der er nok fokus på at redde.
I sagen om Langebro risikerer aktivisterne op mod seks års fængsel - Ask risikerer op mod 12 år, da han er tiltalt for at have gjort det to gange.
De er nemlig tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 193, der bliver taget i brug, når en handling har voldt særligt omfattende forstyrrelser i driften, fortæller Nanna Grønning-Madsen, der forsker i strafferet ved Syddansk Universitet.
Den seneste retssag, hvor denne paragraf var i spil, er fra 2016. Her blev en DSB-medarbejder idømt ni måneders fængsel, hvoraf tre måneder var ubetinget, da han udgav sig for at være offer for et røveri på Hovedbanegården og forstyrrede 100.000 passagerers rejser.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix
Onsdag skal sagen for landsretten, hvor Extinction Rebellion har varslet demonstration foran Østre Landsret.
Ifølge anklageskriftet var de fire aktivister skyld i "omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdselsmidler", da de kravlede op i Langebro.
Det resulterede i "busomlægninger og forsinkelser samt forstyrrelse af den offentlige orden".
Langebro var spærret i knap tre timer, hvilket gjorde, at bilister og cyklister måtte finde andre ruter til og fra Amager, skrev TV 2 Kosmopol dengang.
Foruden fængsel risikerer Ask at få konfiskeret sin sikkerhedshjelm, klatresele, karabinhager, tov, snore, mobiltelefon, GOpro kamera, SD-kort og to bannere.
Sagen var for byretten i efteråret 2021, hvor aktivisterne blev idømt bøder på omkring 2000 kroner hver. Anklagemyndigheden gik efter tre måneders fængsel og ankede dommen til landsretten.
Aktionen
Momo kan huske, at hun følte sig meget vred, da hun sammen med de andre aktivister hejste sig op over Langebro.
Hun var vred over, at klimakrisen ikke blev taget alvorligt nok, og hun havde et brændende ønske om at gøre noget, der kunne skabe opmærksomhed om det, hun kategoriserer som et klimakollaps.
Inden aktionen havde de øvet sig i at klatre i metalkonstruktioner, der minder om Langebro. De var alle godt forberedte og havde erfaring med at klatre.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Ask og Momo
Ask og Momo er dæknavne. De to aktivister optræder anonymt, da de er involveret i en verserende retssag og risikerer at inkriminere sig selv, hvis de står frem med deres rigtige navne.
TV 2 Kosmopol er bekendt med de to aktivisters identiteter.
Momo var alligevel spændt og nervøs, da det blev hendes tur til at hænge ned over den trafikerede bro.
- Folk bliver jo vrede. Man bliver lidt den, der kommer med den dårlige nyhed, og det er aldrig rart at kigge folk i øjnene, der er bange, siger hun:
- Men jeg gør det, fordi det er vigtigt, at vi handler på den her klimakrise. Jeg laver ikke klimaaktivisme for min egen skyld, jeg gør det for de mennesker, der bliver ramt af klimakrisen, særligt i det globale syd.
Hvordan hjælper det mennesker i det globale syd, at I demonstrerer for klimaet i Danmark?
- Det skaber noget postyr. Vi mærker ikke klimakrisen så meget herhjemme, og så må vi skabe den forstyrrelse selv.
Gør det ikke igen
Momo vidste godt, at hun ville blive straffet for aktionen. Men omfanget kom bag på hende.
Da politiet havde fået de fire aktivister ned med en kran, givet dem håndjern på og kørt dem på stationen, blev de placeret i detentionen i otte timer med beskeden om, at politiet ønskede at varetægtsfængsle dem.
Det blev de dog ikke. Men efterfølgende kom sigtelsen.
- Jeg havde troet, at jeg ville blive sigtet for overtrædelse af færdselsloven og ikke straffeloven, siger Momo:
- Jeg er nervøs, men også vred over, at det er mig, der bliver slæbt i retten i stedet for alle dem, der har skabt klimakrisen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Tanken om fængsel skræmmer hende. Hun har ikke lyst til at miste sin frihed. Men hvis det når så vidt, vil hun tale klimaets sag fra sin fængselscelle, fortæller hun.
Hverken Ask eller Momo har planer om at lægge klimaaktivismen på hylden, men den høje strafferamme i denne sag har gjort, at de nok ikke kravler op over Langebro igen lige foreløbig.
- Jeg har ikke lyst til at sidde i fængsel i længere tid end højst nødvendigt, siger Ask, og Momo giver ham ret:
- Et eller andet sted har politiets taktik nok virket, for jeg ville nok ikke gøre det igen.
Opdatering
Efter artiklens udgivelse er dommen faldet. Ask, Momo, Pingu og Rod er blevet idømt bødestraf på 2000 kroner hver. Ask forventer en højere bødestraf, da han er tiltalt for at have gjort det to gange. De fire klimaaktivister blev tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 193, der har en strafferamme på seks års fængsel. Deres sag var onsdag i Østre Landsret, hvor byretsdommen blev stadfæstet.