"En Super Brugsen for cannabis": Københavns politikere kalder på ét værktøj mod Pusher Street
En række partier i Københavns Kommune mener ikke, at en skærpet strafzone omkring Christiania er den rigtige løsning.
Hårdere straffe mod købere og sælgere af hash på Christiania er et fornuftigt tiltag, mener Københavns Kommunes overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S).
Men det kan ikke stå alene, mener hun.
- Situationen i Pusher Street er totalt uholdbar med kriminaliteten derude og folk, der bliver skudt. Det er helt ude af proportioner, og derfor skal Pusher Street lukkes, siger overborgmesteren til TV 2 Kosmopol:
- Men politiet kan ikke løse problemet alene. Derfor skal vi have en helhedsplan om Christiania.
Det var på et pressemøde onsdag, at justitsminister Peter Hummelgaard (S) udmeldte, at regeringen vil indføre en skærpet strafzone på Christiania, hvor man kan blive straffet dobbelt så hårdt som i dag for at købe, sælge og være i besiddelse af euforiserende stoffer.
I dag straffes man med en bøde på 2000 kroner, første gang man bliver taget med hash til eget forbrug. Det vil stige til 4000.
Hvis man bliver taget gentagne gange, kan man blive straffet med fængsel.
Men den udmelding er der delte meninger om på Københavns rådhus, viser en rundringning, TV 2 Kosmopol har foretaget.
Flertal vil have fri hash
Overborgmesteren fortæller, at hun tilbage i juni måned tog initiativ til et møde med en række myndigheder og Fonden Fristaden Christiania om en helhedsplan for Pusher Street.
Her blev det drøftet, hvordan man bedst muligt får hashhandlen ud af Christiania - både på kort og på lang sigt, blandt andet for at undgå, at hashhandlen ikke bare flytter placering, fortæller hun. Men løsningen er ikke på plads endnu.
- Det er et kæmpe ønske fra et flertal i Borgerrepræsentationen, at lave et forsøg med legalisering af hash som en del af løsningen for Christiania. Efterspørgslen på hash er stor, og jeg så helst, at den blev kanaliseret over i nogle butikker, som kommunen stod for, og hvor pengene går til bandebekæmpelse og misbrugsarbejde, siger Sophie Hæstorp Andersen.
K: Justitsministeren har lyttet
I TV 2 Kosmopols rundspørge er det kun De Konservative, der er helt på linje med regeringen.
- Vi forholder os meget positivt. Jeg var måske den første til at foreslå det, så jeg er meget glad for, at Hummelgaard har lyttet lidt, for det mener jeg, at han har, siger Niels Peder Ravn (K) til TV 2 Kosmopol:
- Lige nu fungerer Pusher Street som en Super Brugsen for cannabis. Alle mennesker ved, hvor de kan gå hen, både københavnere, folk fra oplandet og turister, og sådan er det, når man har et centralt marked. Jeg tror, det er et godt første skridt på vejen, at vi får splittet Pusher Street ad, så det bliver sværere at få fat på, og så vi får sendt nogle tydelige signaler om, at det her faktisk er ulovligt.
Niels Peder Ravn medgiver, at en skærpet strafzone omkring Pusher Street højst sandsynligt vil få hashhandlen til at sive ud til andre dele af København, men det vil gøre det sværere for særligt unge hashbrugere at købe det ulovlige produkt, mener han.
- Der er mange unge mennesker, der bruger hash, og jeg tror, de vil være lidt forvirrede over, hvor de så kan få fat i deres joints. Og Pusher Street vil jo ikke blive reetableret på Kronprinsensgade eller Amager Torv, så for dem, der ikke er misbrugere, bliver det sværere at få fat på, siger Niels Peder Ravn.
Ramt af virkeligheden
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) fortæller, at han er enig i, at man bør rydde Pusher Street, men det løser ikke det grundlæggende problem, at mange køber hash af kriminelle, og at det bliver mere og mere udbredt, mener han.
Han har tidligere været imod legalisering af hash. Men i dag har han skiftet mening.
Han mener ikke, at problemet kan løses gennem skærpede straffe. Vi bliver nødt til at ty til nye metoder, mener han.
- Jeg frygter, at det betyder, at hashsalget spredes til andre steder i byen, og at vores fængsler vil blive endnu mere overfyldte. Vi har lavet de samme tiltag i 50 år, vi har forsøgt at bremse det igen og igen, og der er kun kommet flere hashbrugere. Så jeg synes, man burde kigge på at legalisere det, siger han til TV 2 Kosmopol:
- Vi i Venstre har sådan set været imod, men jeg er blevet ramt af virkeligheden. Jeg synes ikke, at det er særlig fornuftigt at ryge hash, men man er nødt til at tage bestik af, hvordan virkeligheden er.
Minister på automatpilot
Heller ikke Klaus Mygind fra SF mener, at hårdere straffe på Christiania vil løse problemet - problemet vil bare blive flyttet et andet sted hen, siger han.
- Det hjælper ikke, hvis salget bliver delt op 100 steder i København. Samtidig er der ikke meget, der tyder på, at hårdere straffe hjælper. Vi har gjort en masse ting på det her område gennem årene, men det eneste, der er sket, er, at markedet er blevet større, siger han til TV 2 Kosmopol:
- Det, Peter Hummelgaard har gjort, er at trykke på automatpiloten og gøre det, vi plejer at gøre. Men når problemet har eksisteret så længe, er det nok ikke den måde, det bliver løst på. Jeg håber, at regeringen vil overveje en forsøgsordning med legalisering af hash. Vi bliver nødt til at gøre noget mere.
Også teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) forholder sig skeptisk til regeringens udmelding om strengere straffe.
- Det er bare mere af det, man har prøvet i mange år. Det kommer ikke til at virke. Der er brug for akut hjælp til christianitterne, og det kræver en massiv polititilstedeværelse lige nu og her, skriver hun i en mail til TV 2 Kosmopol:
- På den lange bane er der brug for nytænkning - der skal ses på legalisering, og så skal der sammen med christianitterne ses på, hvad Pusher Street skal udvikles til.