Kulturministeren ønsker flere statuer af kvinder: Her er ti af jeres bud på, hvem det skal være

Kulturministeren ønsker flere statuer af kvindelige frontfigurer i bybilledet. Vi har samlet jeres bud på, hvem der skal præge det københavnske bybillede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Der har været mange viljestærke og samfundsændrende kvinder gennem tiden. Deres bedrifter dækker både politik som kultur.
Foto: Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

Kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M) vil have flere statuer af kvinder i København. 

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag fredag har TV 2 Kosmopol bedt jer læsere komme med jeres bud på, hvilke kvinder der skal laves statuer af. 

Her er ti af de kvinder, I nævnte flest gange:

Annisette Koppel.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Annisette Koppel

Annisette Koppel blev født i København i 1948. Hun er en dansk sangerinde, som siden 1967 har været med i bandet Savage Rose, der oprindeligt bestod af de musikalske brødre, Thomas Koppel og Anders Koppel. 

I 2019 modtog Annisette Koppel en hædersydelse af Statens Kunstfond blandt andet for at være en af de mest skælsættende sangstemmer i dansk beat- og rockmusik. 

Ifølge Statens Kunstfond besad Annisette Koppel en "helt særlig poetisk åre". 

Hun er særligt kendt for sine politiske budskaber, der tit kom til udtryk gennem hendes sange. 

Savage Rose spillede i både ind- og udland til støttearrangementer, i fængsler, flygtningelejre og fungerede som protestorkester til demonstrationer rundt i Danmark i forbindelse med havnearbejderstrejken i 1983. 

Ifølge Statens Kunstfond kredser Savage Roses tekster om håbet, freds- og kærlighedsbudskabet kombineret med politisk stillingtagen. 

Karen Blixen
Foto: Afp/Ritzau Scanpix

Karen Blixen

Karen Blixen blev født den 17. april 1885 i Rungsted, og hun var en af Danmarks mest berømte forfattere. Hun er mest kendt for værkerne Syv fantastiske Fortællinger og Den afrikanske Farm.

Ifølge Karen Blixen Museet skrev Karen Blixen allerede som otteårig sine første historier. Som 11-årig skrev hun skuespil, og som 15-årig begyndte hun at tegne illustrationer, blandt andet til "En skærsommerdrøm" af William Shakespeare. 

Hun blev den første kvindelige danske forfatter af internationalt format, og hun fornyede den klassiske fortælling ved at indskrive en moderne kvindes livssyn i genrens kendte udstyr.

Den 7. september 1962 sov Karen Blixen ind i sin seng.

I 2019 blev det besluttet, at der skulle opføres en statue af Karen Blixen på Sankt Annæ Plads. 

Tove Ditlevsen.
Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen, var en dansk forfatter, som blev født på Vesterbro den 14. december 1912. 

Mest kendt for sit værk, Barndommens Gade fra 1943, hentede Ditlevsen inspiration til sine værker i sit eget liv som kvinde. Hendes forældre har efter sigende haft stor indflydelse på hendes kunst - ikke som positive forbilleder, men som eksempler på svigt og manglende omsorg.

Ifølge Danmarkshistorien.dk begyndte hun at skrive digte allerede som 12-årig, men skjulte sine værker for omverdenen. 

Hun skrev om angsten, kriserne og tog udgangspunkt i de smertefulde minder fra barndommen. Sin indsigt i moderne kvinders splittede liv udfoldede hun også som brevkasseredaktør i Familie Journalen, hvor hun bidrog til tidens kvindedebat.

Tove Ditlevsen levede fra 1945 og resten af sin tid som narkoman og den 7. marts 1976 tog hun sit eget liv. 

Johanne Luise Heiberg. Kilde: Pressefoto fra Nationalmuseet

Johanne Luise Heiberg

Johanne Luise Heiberg var forfatter, danser og skuespiller. Hun blev født på Nørrebro den 22. november 1812. 

På trods af at være vokset op i en familie præget af en voldelig og alkoholisk far, blev hun en af 1800-tallets helt store teater-stjerner. 

Fra 1826 og til 1864 spillede Johanne Luise Heiberg mere end 275 roller ved Det Kongelige Teater. Størstedelen af disse var hovedroller. 

Johanne Luise Heiberg havde bestemt, at hendes erindringer ikke måtte udgives før efter hendes død. Og selv om hun var blevet rådet til at udelade mange synspunkter og meninger i sine fortællinger, skabte de ifølge Det Kgl. Bibliotek så mange indsigelser, at man ikke har hørt og læst noget lignende siden. 

Johanne Luise Heiberg døde den 21. december 1890 i København og blev 78 år. 

Marguerite Viby i filmen "Frøken Nitouche"
Foto: Nf/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Marguerite Viby

Marguerite Viby var skuespillerinde og blev født i København den 25. juni 1909. 

Hun bliver omtalt i B.T som "Danmarks revydronning", men var også en af tidens mest populære filmskuespillerinder, der medvirkede i blandt andet "Skal vi vædde en million" (1932), "Mille, Marie og mig" (1937) og "Frøken Kirkemus" (1941). 

Flere af disse genindspillede hun i Sverige i 1940'erne, hvor hun fik udvidet sit publikum. 

I 1965 medvirkede hun i Cirkusrevyen og i 1983 spillede Marguerite Viby i "Don Ranudo de Colibrados" på Det Kongelige Teater. 

Dronning Margrethe 2. til nytårstalen 31. december 2023.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe 2. 

Den 15. januar 1972 blev Margrethe 2. udråbt til Danmarks dronning, og hun blev dermed landets første regerende dronning. 

Siden barndommen har dronning Margrethe været optaget af at tegne, og hendes kunstneriske virke fortsatte i hendes liv som dronning. 

Som voksen blev hun involveret i balletten som scenograf og kostumedesigner, og den 3. februar i år fik dronning Margrethe tildelt en Robert-pris som Årets Kostumedesigner for hendes arbejde i filmen Ehrengard - Forførelsens Kunst.

Derudover har dronning Margrethe arbejdet med découpage, billedkunst, broderi og design.  

Den 14. januar 2024 abdicerede dronning Margrethe 2. og overlod tronen til sin søn, kong Frederik.

Tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Helle Thorning-Schmidt 

Helle Thorning-Schmidt er tidligere statsminister og blev født den 14. december 1966 i Rødovre. 

I 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt til partiformand for Socialdemokratiet - og dermed den første kvinde, der bestred formandsposten i partiet. 

I 2011 blev Helle Thorning valgt til statsminister og blev dermed Danmarks første kvindelige statsminister. 

Efter 11 år i Folketinget valgte hun at træde ud i forbindelse med sin udnævnelse som direktør for Save the Children International i januar 2016. 

I dag arbejder Helle Thorning-Schmidt dels for Facebook og dels som formand for et FN-panel, der bekæmper skattely og korruption.

Natalie Zahle. Kilde: Lange, E. (Otto Hermann Emil) og Det Kgl. Bibliotek.

Natalie Zahle 

Natalie Zahle var skolegrundlægger og forkæmper for kvinders ret til uddannelse og selvstændighed. 

Hun blev født i Hvedstrup præstegård ved Roskilde den 11. juni 1827.

En af Natalie Zahles største drømme var at skabe bedre uddannelsesmuligheder for piger. Hun var af den opfattelse, at kvinder var nyttige samfundsressourcer og derfor burde gå i skole - uanset om de blev husmødre eller fik et erhverv. 

I 1849 kom Natalie Zahle ind på Annestine Beyers og Emil Bojsens Højere Dannelsesanstalt for Damer, som var en progressiv kvindeskole. 

I 1852 blev hun tilbudt at overtage barneskolen Frk. Foersoms Skole, hvor hun startede N. Zahles Skole op. Snart efter kom flere og flere elever til, og ti år senere havde skolen mere end 200 elever. I 1856 flyttede skolen til Gammel Strand. 

I 1885 gjorde hun N. Zahles Skole til en selvejende institution, der rakte ud over hendes egen levetid.

Politisk var Natalie Zahle nationalliberal, patriotisk og kongetro. Hun var ærgerrig, viljestærk og disciplineret ud over det sædvanlige, men også rastløs, impulsiv og temperamentsfuld. 1891 fik hun Fortjenstmedaljen i guld.

Natalie Zahle døde den 11. august 1913.

Marie Hammer. Kilde: Naturplanteskolens venner

Marie Hammer

Marie Hammer er født i København den 20. marts 1907. 

I 1926 begyndte hun et magisterstudie i zoologi, hvilket var atypisk for kvinder i den tid. 

Marie Hammer var særligt kendt for sin forskning af mider, og hun viede sit liv til at forske i deres udbredelse på tværs af kontinenter. 

På en af sine rejser opdagede hun i Argentina en mosmide, der var helt identisk med en, der også fandtes i kolde lande som Lapland og Rold Skov. 

På den måde konkluderede hun, at arten måtte have overlevet siden kontinenterne hang sammen for mere end 200 millioner år siden. 

Foto: Michael Barrett Boesen/Ritzau Scanpix

Natasja

Natasja Saad var dansk rapper og blev født den 31. oktober 1974 i København. 

Hendes karriere gik først for alvor i gang i Danmark efter hendes alt for tidlige død som 32-årig i 2007, hvor hun især blev kendt med sangen "Gi' mig Danmark tilbage".

Hun indledte sin karriere som sanger inden for hiphop, reggae og dancehall. Hendes navn blev stort i Jamaica, hvor hun i forbindelse med et besøg omkom i en trafikulykke. 

Foruden chaufføren var også hendes veninde, sangerinden Karen Mukupa, og hendes kæreste Tyquan i bilen.  

Link kopieret!

Seneste nyt

40-årig tilstår besiddelse af 68 kilo amfetamin

En 40-årig mand fra Amager er fredag blevet idømt ti års fængsel for besiddelse af en større mængde amfetamin samt ecstasy.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Dommen er faldet ved Retten i Holbæk, hvor den 40-årige tilstod, at han 11. april 2024 modtog 68 kilo amfetamin og 5,4 kilo ecstasy på en parkeringsplads i Ringsted.

Herefter transporterede han efter aftale med andre narkotikaen til først Tårnby Torv i én bil, hvorefter han i en anden bil sammen med en anden sigtet i sagskomplekset fragtede den ulovlige last til Svallerup Kirke ved Kalundborg.

Her mødtes den dømte ifølge sin tilståelse med en tredje person, hvorefter narkotikaen blev kørt til en landejendom syd for Kalundborg.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til eventuel anke af dommen. Han blev varetægtsfængslet efter dom.

Link kopieret!

Paludan er skyldig i at komme med racistisk udtalelse i 2019

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Partistifter Rasmus Paludan er skyldig i at have overtrådt racismeparagraffen på baggrund af en udtalelse i en video fra 2019.

Videoen blev offentliggjort på hans parti Stram Kurs' YouTube-kanal i sommeren 2019 og er filmet under en demonstration på Nørrebrogade i København.

Her siger partistifteren, at den gennemsnitlige IQ i Somalia er 68, og at det for en orangutang "vist nok" er 69.

Det er Københavns Byret, der fredag har fundet stifteren af Stram Kurs skyldig i forhold til videoen.

I fredagens dom frifindes Paludan for en anden anklage, som drejede sig om en video, som blev offentliggjort på YouTube-kanalen kort før jul i 2018. Retten mener, at der er "rimelig tvivl" om, hvorvidt det er Paludan, som er lagt videoen op på YouTube.

Paludan modtager dommen og vil altså ikke anke til landsretten. Anklagemyndigheden har mulighed for at anke inden for 14 dage.

Link kopieret!

Store udfordringer kan ramme myldretrafikken

Når mange tager på weekend fredag eftermiddag, kan snevejret stadig give problemer i trafikken.

Særligt Østdanmark har udsigt til et udbredt snevejr, som vil påvirke eftermiddagens trafik i Hovedstadsområdet og de mange danskere, der skal på tværs af landet.

- Eftermiddagens myldretrafik risikerer at blive udfordret med store forsinkelser på grund af snevejret, siger Andreas Nyholm, meteorolog ved TV 2.

Han forudser, at selv et par centimeter sne kan være nok til at give trafikale udfordringer i form af glatte veje.

- Vi så på Sydsjælland, hvordan sneen lammede trafikken i flere timer torsdag aften, lyder det fra Andreas Nyholm.

Link kopieret!

Indfaldsvej spærret efter alvorlig trafikuheld

Husumvej i Brønshøj er fredag formiddag spærret i begge retninger efter et alvorligt trafikuheld, oplyser Københavns Politi, ifølge DR P4 Trafik.

- Der er spærret på stykket mellem Haraldsvej og Skippingevej, skriver mediet.

Link kopieret!

Superligaklub tager første skridt mod kvindehold

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Superligaklubben Lyngby tager de første skridt til at etablere af eliteafdeling for kvindefodbold.

Det skriver klubben på sin hjemmeside.

Målet er, at Lyngby kan præsentere et setup for pige- og kvindefodbolden senest til sommer.

Det første skridt i processen indebærer en afdækning af potentiale og mulighederne i og omkring Lyngby.

Klubben beskriver forløbet som en "projektfase", hvor man vil mødes med samarbejdsklubber fra blandt andet Virum, Rudersdal, Lundtofte og Holte.

Link kopieret!

Lukningstruet spillested får økonomisk støtte

Arkivfoto.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

I den netop fremlagte finanslovsaftale er der blevet afsat en million kroner spillestedet Jazzhus Montmartre.

Som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet stod spillestedet tidligere i til at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, efter Jazzhus Montmartre blev forbigået ved uddelingen af statslige puljemidler til spillesteder.

Det førte til ramaskrig blandt dele af musikmiljøet, eftersom Montmartre siden 1959 har været en af landets fremmeste jazzscener og har huset store kunstnere som Ben Webster og Dexter Gordon.

De seneste måneder har Jazzhus Montmartre fået flere økonomisk rygstød.

Først besluttede et samlet politisk flertal at tildele en særlig bevilling til spillestedet på en million kroner. Dette lykkedes, men var betinget af, at Københavns Kommune ligeledes ville øge den årlige bevilling til Jazzhouse Montmartre til 1,5 millioner kroner. Dette beløb blev afsat af et enigt kultur- og fritidsudvalg i september.

Link kopieret!

Forsøg med gratis skolemad gælder fra næste skoleår

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Regeringen, SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, hvor der oprettes forsøg med gratis skolemad.

Det fremgår af finansloven, som er blevet præsenteret fredag.

På fredagens pressemøde fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at skolemaden er et "storskalaforsøg".

- Vi får nu et storskalaforsøg med skolemad. Det er vigtigt, at det er på alle klassetrin. Det ser jeg frem til at forhandle på plads med SF og De Radikale, siger han.

Han tilføjer at forsøger kommet til at omfatte flere klassetrin i hele landet. Det er tanken, at forsøget skal gælde fra næste skoleår.

Link kopieret!

Pernille fødte sin søn tre måneder for tidligt: Nu er hun del af ny finanslov

Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.

Det siger SF's Pia Olsen Dyhr fredag, hvor aftalen er blevet præsenteret.

Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.

Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.

Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.

Læs også: Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google