TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Nye beregninger: Gigantisk stormflod på fem meter kan ramme hovedstadsområdet

Helt nye beregninger viser, at hovedstaden - samt kysterne nord og syd for København kan blive ramt af voldsom stormflod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Vi har ikke glemt det endnu.

Selv om foråret nærmer sig, vil mange huske dette vinterhalvår for skadelige stormfloder, som ramte både i oktober og igen i december. Der blev anrettet skader på kystnære helårsboliger og sommerhuse, havne blev ødelagt, mens hele områder stod under vand. 

Nu fastslår nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI, at hovedstadsområdet allerede i dag er i fare for store stormfloder - og langt værre: i fremtiden kan stormflodshændelser nå et omfang, der for de fleste kan være svært at begribe.

Den nye undersøgelse indgår i en større forundersøgelse, der handler om hvordan København skal stormflodssikres - og læser man tallene, er der ikke tvivl om, at der skal markante tiltag til for at beskytte både hovedstaden og de kyster, der ligger både nord og syd for København.

Op til 5 meter over normalt niveau

Det værst tænkelige scenario i dag vil indebære vandstande, der er mellem 2,9 og 3,9 meter over normalen. Nord for København vil man kunne nå 2,9 meter - i København 3,4 meter og syd for København 3,9 meter. 

Men da klimaforandringer i stigende grad gør sig gældende, så bliver de maksimale vandstande bare højere og højere. DMI og Kystdirektoratet vurderer, at vi taler om maksimale vandstande på mellem fire og fem meter over normalvandstand i år 2125.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ødelæggelser efter stormflod i Rødvig Havn i oktober 2023.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

- Klimaforandringer og stigende havniveau vil gøre fremtidens stormfloder markant større. Mens den værst tænkelige stormflod i dag kræver et sammenfald af flere ekstreme og uheldige vejrforhold, vil fremtidens klima give øget risiko for oversvømmelser i København. Der er betydelig usikkerhed om havniveaustigningerne på lang sigt, men jo mere verden reducerer udledningen af drivhusgasser, jo lavere risiko vil der være, siger Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning på DMI i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

To gange stormflod i 2023

Vinteren var end ikke begyndt, da vi i oktober 2023 blev ramt af stormflod. Og her var et eksempel på netop den vejrsituation, der kan blive kritisk for hovedstadsområdet.

Flere dages kraftig blæst fravest pressede store vandmængder ind i Østersøen, og så skiftede vindretningen - vi fik hård blæst fra øst. Alt det opstemmede vand i Østersøen blev nu presset mod Danmarks østvendte kyster. I Rødvig Havn på Stevns nåede vandstanden op på 169 centimeter over dagligt niveau, og det var nok til at forårsage store ødelæggelser. Der var tale om en såkaldt 100-års-hændelse.

Og der gik ikke længe, før vi igen blev ramt. Lige før jul meldte stormen Pia sin ankomst. Det var en vestenstorm, og dermed blev der presset vand ind i Roskilde Fjord og mod Kattegats kyster på Nordsjælland. I Jægerspris nåede vandstanden op på 180 centimeter over dagligt niveau.

Borgmestre: Skræmmende

Undersøgelsen fokuserer på København og nogle af nabokommunerne. Og voldsomheden i de stormflodshændelser vi allerede i dag risikerer - og de endnu værre begivenheder, der kan opstå i fremtiden - har fået borgmestre fra København, Hvidovre, Dragør og Tårnby til at efterlyse handling.

 - Det er skræmmende, at en ekstrem stormflod i København kan nå op i fem meters højde eller mere i fremtiden. Det viser med al tydelighed, hvad det er for kræfter, vi er oppe imod. I København og nabokommunerne har vi i lang tid advaret om, at vi har brug for en ydre stormflodssikring for at beskytte de mange mennesker og værdier i hovedstadens kystkommuner, siger København Kommunes teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL) i en fælles pressemeddelelse fra de fire kommuner.

Det er skræmmende, at en ekstrem stormflod i København kan nå op i fem meters højde eller mere i fremtiden.

— København Kommunes teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL)

I Hvidovre peger borgmester Anders Wolf Andresen (SF) på, at der skal sættes skub i arbejdet med fælles sikring. Han pointerer, at en stormflodshændelse på fem meter vil sætte huse, skoler, hospitaler og butikker under vand, men at også metro, lufthavn og kraftvarmeværker vil blive sat ud af spillet.

- Så vi skal handle nu – men vi skal gøre det klogt og finde de gode løsninger, der både muliggør byens fortsatte funktion og samtidig understøtter vores kystnatur og havmiljø, siger han.

Den lille Amagerkommune, Dragør, er med sin placering særdeles udsat hver gang noget, der bare minder om stormflod, rammer. Her siger borgmester Kenneth Gøtterup (K):

- Det er voldsom læsning, men vi er nødt til at forberede os til fremtidens vind og vejr. Dragør Kommunes kyststrækning udgør en meget væsentlig del af den samlede kystlinje til København, når vandet presser sig på fra Østersøen og Øresund. Jeg er derfor også helt på linje med mine kolleger i nabokommunerne.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

80 druknede: Da den værste stormflod nogensinde ramte

Rapporten fra DMI og Kystdirektoratet peger mod skræmmende forhold, der ligger op til 100 år ude i fremtiden. Men selvsamme rapport tager sit udgangspunkt i hændelser, der fandt sted for godt 150 år siden. Nemlig da den værste stormflod nogensinde ramte Sjælland og Lolland-Falster i november 1872.

Her opstod der nemlig lige præcis den vejrkombination, der får vandmasserne til at fosse ind over os. Den perfekte storm ramte.

I dagene inden den 13. november 1872 havde en kraftig vind fra vest presset meget store mængder havvand op i Østersøen og den Botniske Bugt. Vinden drejede derefter pludselig om i nordøst. Stormen fra vest blev afløst af en voldsom østenstorm, som gav uhyggeligt høje vandstande i Østersøen.

Med tilskud fra det allerede opstemmede vand var det nu enorme vandmasser, der blev drevet mod vest.

Vandet kom med en sådan kraft, at det ikke kunne rummes i de forholdsvis smalle sunde og bælter rundt om Sjælland og Fyn. Havet steg flere steder op mod 3,5 meter, et niveau, som ikke har været målt siden. Mange lavtliggende områder på især Lolland og Falster og på øerne i det Sydfynske Øhav stod fuldstændig under vand. Skaderne var enorme, og utallige familier mistede deres hjem, ejendele og alle deres husdyr. I alt døde 80 mennesker i stormfloden.

I dag ville en kopi af stormen fra dengang have endnu værre konsekvenser. Vandstanden er højere end dengang, og de områder, der blev oversvømmet, er nu langt tættere bebygget.

Stormen i 1872 bliver beskrevet som en såkaldt 1000-års-hændelse. Altså man vurderer, at forholdene var så ekstreme, at det statistisk kun vil ske en gang på 1.000 år. Men klimaforandringerne betyder, at det kan vi ikke regne med.

-Hændelser som i dag er sjældne og statistisk kan forventes at indtræffe en gang på 100 år vil kunne forekomme hvert år, når vi når frem mod år 2100, skrev Kystdirektoratet i forbindelse med 150-års jubilæet for stormen.

Kilde: Kystdirektoratet

Sådan kan vi sikre os

Når vi taler kystsikring af hovedstaden, så bliver der tale om et eller flere projekter, der inddrager flere kommuner. Nemlig Hvidovre, Dragør, Tårnby - og selvfølgelig København selv.  

På kortet herunder kan du se den lange strækning, der skal sikres, hvis man vil undgå, at København og de tre andre kommuner kommer til at stå under vand hvis den værst tænkelige stormflodshændelse opstår. 

(Artiklen fortsætter efter kortet.)

I planerne - som TV 2 Kosmopol blandt andet omtalte i november sidste år - indgår store digebyggerier langs kysten og en op til fem meter høj mur, der vil kunne standse vandmasserne, der hvor Amager møder Sjælland og hvor Kalvebodbroen i dag leder motorvejstrafikken mellem Amager og Sjælland. 

Og så er der selvfølgelig det københavnske Lynetteholm-projekt, som trods års voldsom debat rent faktisk er  i gang med at blive etableret.

Problemet er, at kystsikring i det omfang er dyrt. Og borgmestrene i netop København, Tårnby, Hvidovre og Dragør slog i den anledning alarm hos TV 2 Kosmopol i november sidste år. 

De gjorde i et fælles nødråb opmærksom på, at lovgivningen spænder ben for et stort, fælles projekt. Her gælder nemlig det såkaldte nytteprincip. Det betyder, at dem, der får direkte gavn af en kystsikring - ja det er dem, der skal betale. 

Bor man længere tilbage, skal man ikke betale, selv om man jo har gavn af, at infrastruktur som transport og energi ikke tager skade ved en stormflodshændelse.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Minister: Alle skal betale

Og en del tyder på, at deres nødråb bliver hørt. I hvert fald understregede miljøminister Magnus Heunicke (S) over for TV 2 Kosmopol, at når vi taler om et projekt i den størrelsesorden, så skal alle betale.

- Jeg forstår de her borgmestre. Vi er i gang med at skulle beskytte vores hovedstad. Hovedstaden er en særlig case, for der bor mange mennesker, og der er mange store statslige værdier, som vi skal beskytte. Og der skal vi finde ud af, hvordan vi finansierer det, hvordan kan vi lave et sammenskudsgilde, hvor alle, der får nytte af de indsatser, der skal laves, spytter i kassen, sagde han dengang.

Nu står vi med en ny rapport fra DMI og Kystdirektoratet, som peger på, at der i høj grad kan blive brug for netop den fælles indsats. 

TV 2 Kosmopol arbejder på at få en aktuel kommentar fra miljøministeren.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Over 1.000 har fået dobbelt straf på Christiania

Den 6. april i år gravede christianitter Pusher Street op og det blev begyndelsen på enden på den berygtede gade.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Flere end 1000 mennesker har fået en fordobling af den normale straf, fordi de har besiddet eller solgt hash på og ved Christiania.

Det er sket, efter at Københavns Politi besluttede at indføre en såkaldt skærpet strafzone i området. Zonen blev indført 10. januar i år.

Frem til 4. november i år er der rejst i alt 1689 sigtelser, der er omfattet af strafskærpelsen. Det fremgår af en aktindsigt fra Københavns Politi som Ritzau har søgt.

I politiets operative specialafdeling vurderer chefen, vicepolitiinspektør Simon Hansen, at den dobbelte straf i sig selv har haft en præventiv effekt.

- Vi har hørt, at nogle ikke gider mere, når de har udsigt til mange måneder i fængsel, siger Simon Hansen. Men den dobbelte straf er kun et af flere redskaber, bemærker han.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Vejdirektoratet: Sådan bliver juletrafikken

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Vejdirektoratet forventer, at søndag bliver en rejsedag med jævn trafik på de danske veje.

Det oplyser Mark Sigvardt, vagthavende i Vejdirektoratets trafikcenter.

Mandag ventes til gengæld at blive den helt store rejsedag på vejene med mest trafik fra klokken 11 til 14.

- Vi regner ikke med, at i dag bliver den helt store juletrafikdag. Det bliver først i morgen.

- I dag kalder vi en "grøn dag", men lillejuleaften forventer vi, at der kan være stærk trafik særligt fra øst mod vest og omvendt mellem klokken 11 og 14, oplyser Mark Sigvardt.

Han tilføjer, at de største hjemrejsedage bliver juledag og særligt 2. juledag fra vest mod øst.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Skadedyrbekæmper igennem 45 år har ikke oplevet noget så voldsomt før

Man kan helt ufrivilligt give rotterne et godt levegrundlag i kloakken.
Foto: Kim Drud / Rottefængeren Aps

Det er væltet ind med anmeldelser om rotter i landets kommuner i 2024. Derfor vil Miljøstyrelsen øge antallet af kurser, så flere skadedyrsbekæmpere kan blive rustet til kampen mod gnaverne.

Og det er tiltrængt, lyder det fra Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

- I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser, siger han.

Det er i første omgang kommunerne, der får anmeldelser fra borgerne, når der er set rotter eller tegn på rotter.

Det er blandt andet et vådt efterår kombineret med en indtil videre mild vinter, der er skyld i den store rotteplage. Dertil kommer, at det har været et såkaldt oldenår med mange agern og bog som fødekilde for rotter.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Psykisk mistrivsel fylder i julen hos Børnetelefonen

Arkivfoto: Noget af det, der også fylder i juledagene, er problemer i kategorien "forholdet mellem barn og forældre". I 2023 udgjorde den kategori 19 procent af henvendelserne i perioden 23. december til 31. december.
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Børnetelefonen og HØRT forventer at få travlt i juledagene med opkald fra børn og unge, for hvem juledagene sværere at komme igennem.

Børns Vilkår oplever en stigning i andelen af henvendelser, som omhandler psykisk mistrivsel. Fra 2021 til 2023 er andelen steget fra 22,4 procent til 28,8 procent.

Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, som Børnetelefonen og HØRT hører under, oplyser, at spiseforstyrrelser kan være svære at håndtere i julen.

- Der er en del unge, der kæmper med spiseforstyrrelser, og der kan være nogle forventninger om, at der skal spises store mængder mad sammen. Og det kan give anledning til konflikter i nogle af familierne, siger Kjeldahl.

Derudover er der nogle skilsmissefamilier, som vælger at holde jul sammen, men ikke formår at holde den gode stemning, uddyber han.

Rasmus Kjeldahl nævner også, at der bliver åbnet mange øl og flasker med rødvin i julen, hvilket kan få det til at kamme over og føre til omsorgssvigt i familierne.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Resistent hudsvamp fra Asien spreder sig i Danmark

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det begynder som en lille rød plamage på huden, og så vokser det udad i en ringformet zone med skæl på.

Sådan beskriver Ditte Marie Saunte, overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og formand for Europæiske Hudlægers Svampeudvalg, en resistent hudsvamp, der er dukket op i Danmark.

Der er tale om svampen "Trichophyton mentagrophytes genotype 8". Den stammer fra Asien, og det første tilfælde af svampen i Danmark blev opdaget i 2018.

Svampen er resistent overfor det mest anvendte svampemiddel. Det gør den svær at behandle. Tilmed spreder den sig hurtigt til store dele af kroppen.

- Nogle patienter vågner om natten på grund af kløe, så det påvirker deres livskvalitet. Og så er det socialt hæmmende, siger Saunte.

Udover det udbredte udslæt, og at den spreder sig hurtigt, er svampen ikke farlig, tilføjer Ditte Marie Saunte. Hun understreger, at de danske tilstande "heldigvis" er et godt stykke fra den epidemi, man ser i Asien.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet finder større mængde fyrværkeri i garage

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Nordsjællands Politi har lørdag aften fundet en større mængde fyrværkeri i en garage i Gentofte.

Det oplyser vagtchef Rune Mandrup til TV 2 Kosmopol.

- Der er mere, end den normale forbruger har, og hvad der er lovligt at have, men der ikke tale om hele paller. Nu skal vi have beredskabet herud, så vi kan få registreret det, siger han.

Han oplyser videre, at det ikke har været nødvendigt hverken at evakuere beboere i nærheden eller tilkalde forsvarets ammunitionsrydningstjeneste i forbindelse med fundet.

- Det ligner umiddelbart fyrværkeri til forbrugermarkedet, så der er altså ikke tale om kanonslag eller lignende.

Politiet har hverken sigtet eller anholdt nogen i sagen, men de er i kontakt med ejeren af garagen.

De vil være til stede på adressen nogle timer endnu.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister vil skærpe krav til taxachauffører efter flere sager om overgreb

Et nyt klistermærke skal være med til at sikre kundernes tryghed hos Dantaxi.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Der er behov for at kigge på de krav, der stilles til taxachauffører, og transportminister Thomas Danielsen (V) har derfor indkaldt taxaforligskredsen til en evaluering af den danske taxalov.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der har nemlig de seneste år været flere sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder.

Ministeren peger derfor på, at de såkaldte vandelskrav - krav om pålidelighed, etik og integritet - skal tages op til eftersyn.

- Vi skal have væsentligt skærpede vandelskrav. Altså skærpede krav til, hvordan man får et chaufførkort og får lov at køre med mennesker - som jo også nogle gange er mennesker i en sårbar situation af den ene eller anden art. Det kræver en høj etik, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge mediet KøbenhavnLIV har der i hovedstadsområdet været fem sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder, i perioden fra juni 2022 til december 2024.

I starten af december lancerede Dantaxi et klistermærke, som chaufførerne kan køre med, hvis de lever op til en række krav.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google