Populær spisefisk er kritisk truet: Restauranter fortsætter med at holde ålegilder
Ålen er en kritisk truet dyreart, og fangst er nu forbudt halvdelen af året. Forening håber på fangstforbud.
Et stykke med røget ål og røræg er en klassiker, når vi taler dansk smørrebrød. Og er man helt vild med den fede, velsmagende havspise, så sætter man sig måske også fornøjet til bords ved et egentligt ålegilde, hvor deltagerne mæsker sig i stegt ål med persillesovs og kartofler.
Der er bare et problem - ålen er en kritisk truet dyreart, og der bliver færre og færre af dem.
- Når en art er listet som kritisk truet, så er der reelt fare for, at arten uddør. Og ålen er kritisk truet. Det betyder, at man bør lade være med at fiske efter den, og at politikerne bør indføre et stop, indtil bestanden kommer op igen, siger Cathrine Pedersen Schirmer, der er chefrådgiver om hav- og fiskeripolitik i Danmarks Naturfredningsforening, til TV 2 Kosmopol.
Også Miljøstyrelsen nævner, at ålen er en kritisk truet dyreart.
Danmarks Naturfredningsforening har i årevis kæmpet for begrænsninger af ålefiskeriet, og de er nået et stykke vej - men der er langt til målet. Den 1. juli trådte et EU-forbud mod fiskeri af ål i kraft i perioden 1. oktober og seks måneder frem. Men resten af året er der stort set ingen begrænsninger.
Alligevel mener Cathrine Pedersen Schirmer, at man helt skal holde sig fra ål.
- Mange af dem, der går ud og spiser, ved ikke, at det er en kritisk truet fisk. De tænker måske, jamen vi har jo altid spist ål. De færreste ved dog, hvor dårligt det står til, så her opfordrer vi supermarkeder, fiskehandlere, restauranter og forbrugere til at tage ansvar, siger hun.
Opdrættede ål er også et problem
Alligevel er der restauranter, der flittigt annoncerer med stort anlagte ålegilder. En af dem er Ganløse Kro, som på sin hjemmeside skriver, at de holder ålegilder både den 1. og den 8. september.
TV 2 Kosmopol har ringet til Ganløse Kro, hvor man svarer meget kortfattet på vores spørgsmål om ålegilderne.
- Jeg synes, at du skal researche noget mere, før du ringer, siger manden i telefonen.
Undskyld, hvad mener du?
- Vores ål er opdrættede.
Men..
- Farvel, og så bliver forbindelsen ellers afbrudt.
Spørger man Danmarks Naturfredningsforening, så er de opdrættede ål en misforståelse.
- Man kan ikke reproducere ål i fangenskab. Der er kun en ålebestand, og de ål, der sælges som opdrættede, er fanget som glasål (unge ål, red.) Og så bliver de fedet op hos opdrætteren. Men det er stadig ål fra den vilde bestand, siger Cathrine Pedersen Schirmer fra Danmarks Naturfredningsforening.
Restauranten Kareten på Amager holder også ålegilder. Her siger indehaver Martin Due, at de kun serverer opdrættede ål.
Men de er jo også fanget vildt - bare som små?
- Det har jeg ikke den store holdning til, når jeg får at vide hos min fiskehandler, at det er opdræt, siger han.
Ganløse Kro og Kareten er langt fra ene om ålegilderne. Et opslag på Google viser, at mange restauranter fra september fortsat afvikler arrangementer, hvor der spises ål i store mængder.
Her går kunderne forgæves
Andre restauranter har dog valgt at gå en anden vej. En af dem er Told & Snaps i Nyhavn, hvor ålen ikke har været på menuen i adskillige år.
- Det er jo en truet dyreart. Og ligesom vi heller ikke bruger burhøns, så serverer vi ikke ål. Vi har alle sammen et ansvar - både som forbrugere - men også os, der sælger mad. Vi har kunder, der spørger efter ål, og som ikke kan forstå, hvorfor vi ikke har det - men så forklarer vi dem det, siger Mette Borum, der har været indehaver af restauranten siden år 2000.
Flere supermarkedskæder har indført et totalt stop for salg af ål. Det gælder Salling Group med Netto, Føtex og Bilka samt Coops supermarkedskæder.
Og imens bliver ålebestanden mindre. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er antallet af glasål ved de europæiske kyster faldet med 98 procent siden 1980.
Så hvis jeg inviterede dig ud på middag og sagde, vi skulle til ålegilde...
- Så ville jeg sige nej tak og fortælle dig om, at ålen er truet. Og jeg ville foreslå, at vi spiste rødspætter. Dem er der mange af, og de smager godt, siger Cathrine Pedersen Schirmer fra Danmarks Naturfredningsforening.