Skal København gøre som Berlin og Rom: Ny afgift på vej

De gør det i Berlin, i Amsterdam, på Mallorca - og mange andre steder. Nu vil et politisk flertal på Københavns Rådhus have lov til at indføre en særlig turistafgift.

Hvis du rejser meget, så har du sikkert allerede oplevet det.

Når du skal betale regningen på dit hotel, kigger receptionisten venligt på dig og siger: "Og så skal du betale turistskat". Afhængig af hvor mange overnatninger du har haft, og hvor fint et hotel, du har boet på, kan den lille ekstraregning let løbe op i flere hundrede kroner.

quote Turisterne bidrager ved at bruge byens tilbud, ligesom vi selv gør. Men derudover betaler de jo ikke noget bidrag.

Rasmus Steenberger, SF, Københavns Borgerrepræsentation

Og den tarif skal turister, der besøger Danmarks hovedstad også pålægges. Det mener et flertal i Københavns Borgerrepræsentation bestående af SF, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet, som torsdag aften forventer at kunne stemme forslaget hjem.

Det er dog ikke noget, Københavns Kommune alene kan vedtage, da den særlige skat kræver en lovændring.

- Vi mener, at det er fint, hvis turismen også bidrager til at holde byen ren og få servicen til at fungere, siger Rasmus Steenberger fra SF, der har stillet forslaget.

Ekstra penge til rengøring

Han nævner som eksempel, at hvis politikerne gerne vil gøre noget ved gaderengøringen i byen, så strander det ofte på en melding om, at pengene ikke er der.

Med en turistafgift kan man sikre, at turisterne spytter i kassen og bidrager - ligesom når københavnerne betaler deres skat.

- Og målet er ikke, at vi skal have turisterne til at fravælge København. Derfor skal beløbet ikke være så højt - måske en eller to euro om dagen. Og så kan man forestille sig, at afgiften ikke skal betales i det ydre København. På den måde kan man flytte turister fra Indre By og Christianshavn og til andre bydele. Måske der ligefrem vil være investorer, som så gerne vil bygge hoteller i ydre København, siger Rasmus Steenberger.

Spørg Os - Formular

_

Forslaget får opbakning fra Socialdemokratiet på Københavns Rådhus. Og sammen med stemmerne fra Enhedslisten og Alternativet er der flertal.

Rasmus Steenberger håber dog på, at de borgerlige partier også vil være med. Men over for TV 2 Kosmopol har den konservative Morten Melchiors dog fastslået, at hans parti stemmer nej, blandt andet fordi den planlagte afgift kun skal gælde i København - og ikke i hele landet. 

Også i Venstre vender man sig mod forslaget - byen er i forvejen dyr at besøge, og en afgift kan koste arbejdspladser, lyder det.

Ministeren siger nej

København kan dog ikke bare indføre en ny afgift af egen drift. Det kræver en lovændring, som skal stemmes igennem af Folketinget.

Men her er erhvervsminister Morten Bødskov (S) er ikke med på ideen.

- Vi ønsker flere turister til vores land, ikke færre. Turisme bidrager til at skabe liv, vækst og arbejdspladser, skriver han i en mail til mediet Altinget som tidligere har beskrevet sagen.

Hvordan vil I gribe det an, når I ikke har ministeren med?

- Nu er han jo socialdemokrat, og socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen støtter forslaget, så jeg tænker, der er nogle muligheder. Derudover skal forvaltningen selvfølgelig grave i detaljerne, inden vi sender et brev, lyder det fra Rasmus Steenberger.

quote Da den offentlige økonomi er presset, så kan vi ikke bare knipse med fingrene og få nye turisttiltag.

Jonas Bjørn Jensen, S, Københavns Borgerrepræsentation

Socialdemokraternes Jonas Bjørn Jensen mener dog også at have argumenter over for sin partifælle, erhvervsminister Morten Bødskov.

- Vi vil gerne fastholde København som en stærk turistdestination i tråd med det, ministeren siger.

- Hvis man skal det, så skal man have en god by at tilbyde turisterne, og samtidig skal dem, der bor i København opleve turisterne som noget positivt. Da den offentlige økonomi er presset, så kan vi ikke bare knipse med fingrene og få nye turisttiltag, siger han og tilføjer, at hvis Morten Bødskov har statspenge, der kan gavne hovedstadsturismen, er han meget velkommen.

Turistskatten er vidt udbredt

Et meget stort antal byer og lande har vedtaget, at turister skal betale skat, når de er på besøg. Og de fleste steder er det nogenlunde det samme, man skal betale. En hurtig rundtur på nettet giver følgende eksempler:

Mallorca har som mange andre indført en skat, der afhænger af, hvordan man bor. Det betyder, at man betaler 4 euro om dagen for luksushoteller, 3 euro for mellemklasse og 2 euro for budgethoteller. (Det samme gælder krydstogtsturister.)

Venedig: Mellem 1 og 5 euro om dagen. Her skal endagsbesøgende som noget nyt betale 5 euro for at komme ind i byen. I Rom når afgiften helt op til 7 euro per dag.

Amsterdam: Fra 2024 lægges der 12,5 procent oven i hotelregningen.

Paris: Mellem 0,25 og 5 euro.

Berlin: 5 procent af hotelregningen.

Grækenland: Mellem 0,5 og 4 euro.

Barcelona: Op til 6,25 euro per dag.

Wien: 3,02 procent af hotelregningen

Ender turister med at skulle betale en afgift for at besøge København, så skal pengene ikke bruges til daginstitutionspladser og ældrepleje.

- Det vil være mest rimeligt, hvis pengene øremærkes til turistbrug. Det kan for eksempel være gaderengøring og mobilitet. Vi har en dårlig økonomi, men hvis turismen bliver mere selvbærende, så kommer det til at frigive midler, vi kan bruge på andre områder. Jeg synes ikke, at en turistafgift skal være en malkemaskine, siger Rasmus Steenberger fra SF.

Stor indtægt i vente

København havde i 2019 9.617.978 overnatninger. Under coronapandemien faldt det tal markant, men nu nærmer tallet sig igen cirka 10 millioner overnatninger om året.

En by som Paris har ifølge Europa Kommissionen 71 millioner overnatninger, mens Rom har 29,2 millioner og Berlin 26,3 mio. overnatninger.

Hvis en turist i København skal betale 2 euro per overnatning, vil det med 10 millioner overnatninger betyde en indtægt på 20 millioner euro - altså noget i stil med 150 millioner kroner om året.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Turisterne har det med at flokkes de samme steder i København. Her ved Den Lille  havfrue.Både Socialdemokratiet og SF håber, at man med en ny turistafgift kan få dem spredt bedre i byen.
Turisterne har det med at flokkes de samme steder i København. Her ved Den Lille havfrue.Både Socialdemokratiet og SF håber, at man med en ny turistafgift kan få dem spredt bedre i byen.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Og står det til SFs Rasmus Steenberger, så skal det være alle overnattende, der betaler - så når ægteparret fra Ålsgårde i Nordsjælland beslutter sig for en romantisk weekend på et københavnsk hotel, ja så skal de betale på lige fod med turisterne fra Spanien, Kina og USA.

Turistafgift - nej tak!

Ikke helt overraskende, så er brancheorganisationen for hoteller og restauranter, Horesta, meget lidt begejstrede for tankerne om en turistafgift.

 - Det er dybt skuffende og overraskende, at S går sammen med de øvrige partier om det her. Målet er tilsyneladende at bremse turisterhvervet i hovedstaden.

- Og turismen er altså et godt stykke fra at belaste hovedstaden i et omfang, så det er relevant at begrænse den, siger Jeppe Møller-Herskind, der er kommerciel direktør i Horesta.

quote Jeg synes, man skal begynde at behandle og respektere turismeerhvervet bedre og anerkende det bidrag, der kommer fra det.

Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør, HORESTA

Han påpeger, at turismen er en afgørende indtægtskilde i København, og at den vækst, der er, skal bruges offensivt.

- Så kan vi jo se på, hvordan man fordeler dem bedre, og hvordan vi åbner landet fra København og ud, så turisterne får øjnene op for perler på Vesterbro på Amager, i Humlebæk og i Værløse, siger han.

Jeppe Møller-Herskind anerkender, at mange andre byer har turistafgifter. Men han understreger i den forbindelse, at i mange af vores nabolande er der differentieret moms, så det for eksempel er billigere at gå ud og spise. Det har vi ikke her i landet.

- Så med en turismeskat vil man have både i pose og sæk. Nu har vi lige haft en debat, hvor de ville begrænse udeservering til klokken 22. Jeg synes, man skal begynde at behandle og respektere turismeerhvervet bedre og anerkende det bidrag, der kommer fra det, siger han.

Forslaget skal behandles i Københavns Borgerrepræsentation torsdag aften.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik