Trecifret millionbeløb til ikonisk kirke: "Når man siger A, må man også sige B"
Vor Frelsers Kirke har i dag, tirsdag, modtaget en donation fra A.P. Møller Fonden på et trecifret millionbeløb til færdiggørelsen af kirkens renovering.
Siden 1696 har Vor Frelsers Kirkes snoede spir tårnet sig op over Christianshavn.
Men tiden har tæret på kirken, der hvert år bliver besøgt af 300.000 gæster, og derfor har den siden 2017 været under renovering, med det formål at bevare et af Københavns 'vartegn'.
Indtil videre er blandt andet kirkens ydre fliser blevet renoveret. Fliser der består af en række unikke sandsten.
- Sandstenene på facaden er ligesom vores tænder. De skal passes og plejes engang imellem - heldigvis ikke så ofte, som vi andre går til tandlæge, men engang hvert 100 år er godt for bygningerne, forklarer Lars Schou Pedersen, menighedsrådsformand i Vor Frelsers Kirke til TV 2 Kosmopol.
Nu er renoveringen så kommet til kirkens 'vartegn', tårnet, der af kirken beskrives som den mest markante del af bygningen.
Det er altså et større arbejde der ligger forude, og derfor glæder det kirken, at A.P Møller Fonden har valgt at støtte projektet med et trecifret millionbeløb.
En etape ad gangen
Renoveringsprojektet har både været dyrt og tidskrævende. Derfor vidste kirken heller ikke, hvor det ville ende, da de begyndte at renovere i 2017.
- Der har været en økonomisk usikkerhed i, om projektet kunne blive færdigt, men vi kastede os ud i det, fordi at der var et behov for det. Så håbede vi på at få penge til projektet undervejs, siger menighedsrådsformand, Lars Schou Pedersen.
Og nu er det økonomiske så på plads. Vor Frelsers Kirke har nemlig modtaget et trecifret millionbeløb i donation fra A.P. Møller Fonden, der ønsker at støtte projektet.
- Vi fik donationen her i sommers, og det er vi meget glade for. Alt andet ville have efterladt os med en ærgerlig følelse, fordi det ville betyde, at vi ikke blev færdige. Når man har sagt A, må man også sige B, fortæller Lars Schou Pedersen.
Bevaring af uddøende håndværk
Foruden at hjælpe med at færdiggøre renoveringsprojektet, forpligter A.P. Møller Fonden sig samtidig til at bevare et helt særligt håndværk med donationen til kirken.
- Vi har i Vor Frelser Kirke skrevet under på, at vi hjælper håndværkerbranchen med at uddanne flere stenhuggere, fortæller menighedsformanden.
- Stenhuggeri er et håndværk tilbage fra middelalderen, som faktisk lige er stoppet i Sverige, fordi man ikke har vedligeholdt det. Det vil vi gerne undgå, og projektet her hjælper med at styrke den branche, siger Lars Schou Pedersen.
Renoveringen af Vor Frelsers Kirke skulle med donationen fra A.P. Møller Fonden gerne stå klar til 2027.