Mail fra død direktørs computer kaster nyt lys over skandalehøjhus

Efter fire år har Bach Gruppen stadig ikke bygget højhuset på Amager færdigt. Og Bølgen i Vejle er heller ikke blevet forstærket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: TV 2 + Scanpix

I fire år har byggeriet af det skandaleramte højhus på Amager stået stille. Prøver af betonen i fundamentet viste nemlig, at der var blandet byggeaffald og plasticrester i cementen, og at betonen derfor var langt under den påkrævede styrke.

'Operation X' har fået adgang til en afdød direktørs computer, og en mail fra den viser, at bestyrelsesformanden i firmaet Bach Gruppen, som stod bag byggeriet, var direkte involveret i, hvordan betonen i fundamentet skulle blandes.

Byggeskandalen var særlig, fordi Bach Gruppen straks skød skylden på direktøren Henrik Steffensen i datterselskabet BG Beton, der var død i en bilulykke et år efter, fundamentet blev støbt. Han havde været direktør for BG Beton i København, som leverede beton til højhusbyggeriet.

Bach Gruppen skrev dengang i en pressemeddelelse, at selskabet havde politianmeldt Henrik Steffensen og fire andre medarbejdere, fordi selskabet havde begrundet mistanke om, at de fem blandt andet havde forfalsket betonrecepter.

- Der har de sørget for, at den bundplade ikke er, som den skal være, udtalte Bach Gruppens direktør, Lene Christensen, til TV MidtVest.

Men her godt fire år senere har politiet vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale mod den afdøde Henrik Steffensen og de fire andre tidligere ansatte, og efterforskningen mod dem er indstillet.

Og nu viser en mail fra den døde direktørs computer altså, at Finn Bach, der er bestyrelsesformand og ejer af Bach Gruppen, havde en samtale på tomandshånd med Henrik Steffensen om, hvordan betonen i fundamentet skulle blandes.

Persongalleriet

Finn Bach er stifter, ejer og bestyrelsesformand af Bach Gruppen, som har bygget og udlejer en lang række bolig- og erhvervsejendomme i Danmark. Han er oprindeligt uddannet som automekaniker. 

Henrik Steffensen var direktør i Bach Gruppens datteselskab, BG Beton. Han døde i en bilulykke i april 2019. Da skandalen om højhuset blev offentligt kendt i 2020, gav Bach Gruppen Henrik Steffensen skylden for den dårlige beton. 

Lene Christensen begyndte sit arbejde for Finn Bach som garderobe-pige på baren Finn Inn i Viborg. Hun fik siden ansættelse i Bach Gruppen, som hun i dag er direktør for. 

Martin Rasmussen er juridisk direktør i Bach Gruppen, og udtalte sig i 'Operation X' på vegne af Finn Bach. 

Finn Bach anklaget af sine egne ansatte

I 'Operation X'-programmet 'Milliardæren og den døde direktør' fortalte den tidligere betonblandemester hos Bach Gruppen, Frank Poulsen, at Finn Bach godt kunne finde på at blande sig i den konkrete sammensætning af betonopskrifter til byggerier.

- Der kunne han godt finde på at sige: "Jamen, du behøver slet ikke at bruge den dér styrke", men hvor jeg så godt vidste, at vi var nødt til at bruge den styrke for at betonen kunne bære. Så skældte og smældte han jo ud, fortalte Frank Poulsen.

'Operation X' kunne også afsløre, at en betonarbejder på en skjult telefonoptagelse fortalte, at Finn Bach stod bag ordren om at blande betonen op med byggeaffald.

- Jamen, var det Finn direkte, der sagde, at det skulle bare gøres? spurgte en tidligere kollega, som foretog telefon-optagelsen.

- Det var Finn (Bach, red.) og Henrik (Steffensen, red.) oppe at skændes noget så grusomt om. Og Henrik gav op. Han sagde: "Finn får sin vilje", fortalte Robert Clifton, som selv var med til at støbe fundamentet til højhuset.

Mail kaster nyt lys over sagen

Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen, afviste kildernes forklaringer, og sagde, at han ikke "har fundet indikationer på", at Finn Bach vidste noget.

Men TV 2 har fået adgang til den døde direktør Henrik Steffensens computer, og her er der dukket en interessant mail op.

En måned inden fundamentet skulle støbes, skrev den afdøde direktør nemlig en mail til Bach Gruppens ledelse og betonblandemestre. Mailen indeholdt den recept – altså den opskrift på betonen – som Henrik Steffensen ville bruge til fundamentet.

Professor emeritus Bjarne Jensen fra Syddansk Universitet har gennemgået de nyeste undersøgelser af højhusets søjler
Foto: TV 2

'Operation X' har vist denne mail til beton-ekspert Bjarne Jensen, som er professor emeritus fra Syddansk Universitet. Han vurderer, at hvis recepten i mailen var blevet fulgt, så havde betonen i fundamentet været god nok.

- Under forudsætning af, at grus og sten var af den rigtige kvalitet, så kan den opskrift godt give den styrke, som skulle bruges til fundamentet, forklarer Bjarne Jensen.

Henrik Steffensen fik få timer efter, han sendte betonrecepten, et svar fra Bach Gruppens direktør, Lene Christensen. Hun kommenterede ikke selve recepten, men skrev blot:

- Jeg giver Finn denne, men måske du skal (tale, red.) med ham herom.

Da fundamentet blev støbt en måned senere i juli 2018, blev recepten fra mailen ikke fulgt, og resultatet var altså beton af alt for svag styrke.

Finn Bach er god at sparre med

Bach Gruppen har aldrig før fortalt, at Finn Bach var direkte involveret i beslutningen om, hvilken opskrift der skulle bruges til betonen i fundamentet. Derfor vil 'Operation X' gerne vide, hvad Finn Bach talte med den nu afdøde direktør om.

Morten Spiegelhauer har ringet til Lene Christensen for at høre, hvorfor hun dengang mente, at Henrik Steffensen skulle tage en snak på tomandshånd med Finn Bach om betonen i fundamentet.

Morten Spiegelhauer forsøgte at blande lige så dårlig beton, som det Bach Gruppen havde støbt i fundamentet under højhuset. Men det lykkedes ikke trods brug af både plastic, tegl og byggeaffald.
Foto: TV 2

Men direktør Lene Christensen har ikke ønsket at svare på spørgsmålet. Og da Morten Spiegelhauer umiddelbart bagefter ringede til Finn Bach selv, så havde han allerede talt med Lene Christensen om forespørgslen.

- Du har snakket med Lene, ik?, sagde han.

Herefter lagde Finn Bach på, inden Morten Spiegelhauer nåede at spørge mere ind.

Efterfølgende skrev Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen, til 'Operation X', at den døde direktør Henrik Steffensen skulle tale om opskriften til betonen i fundamentet med Finn Bach, fordi bestyrelsesformanden er god at sparre med.

- Lene Christensen beder Henrik Steffensen om at drøfte recepten med Finn Bach, fordi Finn Bach har stor overordnet erfaring med beton og byggeri. Det betyder ikke, at Finn Bach kan sammensætte betonrecepter eller regne statik på en bygning. Det betyder blot, at han har en overordnet erfaring, der er god for mange andre at sparre med, lyder det.

Selvom det er fire år siden byggeriet af højhuset blev standset, så er der stadig ikke nogen plan for hvordan det skal bygges færdig på lovlig vis.
Foto: Ulf Hedin, TV 2

Også dårlig beton i søjlerne

Efter Henrik Steffensen døde i 2019, fortsatte byggeriet af højhuset, og en grundig undersøgelse har nu fastslået, at betonen i søjlerne også var af for ringe kvalitet.

Bjarne Jensen har gennemlæst de undersøgelser, som eksterne konsulenter har foretaget af søjlerne, og han mener, at byggeriet er utroligt dårligt.

- Søjlerne er jo helt centrale i bæreevnen af sådan en konstruktion. Det værste sted jeg har set, der er man nede under halvdelen af den styrke, der oprindeligt var krævet, forklarer professoren.

Der blev altså også brugt alt for dårlig beton efter Henrik Steffensens død.

Bach Gruppen har forklaret det med, at man fortsatte med at blande efter den døde direktørs anvisninger.

Her fire år efter byggeriet af højhuset blev standset efter krav fra kommunen, så er der stadig ikke godkendt en plan for, om, eller hvordan højhuset kan forstærkes, så det bliver lovligt at færdiggøre og bo i.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Bølgen i Vejle

'Operation X'-programmet om højhuset på Amager afslørede også, at Bach Gruppen havde bygget Bølgen i Vejle på en ulovlig måde.

Selskabet overtog Bølgen, da der manglede at blive bygget tre af de ikoniske bygninger. Men Bach Gruppen besluttede i hemmelighed at fravige den byggetilladelse, der var givet, på et helt centralt punkt, som handlede om bygningernes stabilitet.

Vejle Kommune fastslog efter afsløringen i dokumentaren, at højhusene var bygget ulovligt.

Derfor skal der foretages gennemgribende konstruktive ændringer af de tre bygninger, som blandt andet skal forstærkes via indførsel af stålprofiler i kernen af bygningen.

En aktindsigt fra Vejle Kommune viser, at den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco tilbage i oktober 2021 anbefalede følgende vedrørende Bølgen:

- Konklusionen og anbefalingen uddraget fra de foreløbige beregninger er, at der udføres et forstærkningsprojekt for hver af de 4 trappekerner i form af 4-6 fladjernsstænger per kerne i op til 2 etagers højde og forankret i den eksisterende bundplade.

Forstærkningsarbejdet er blevet udsat flere gange.

Bach Gruppen har ikke ønsket at lade TV 2 filme renoveringsarbejdet, og selskabet vil heller ikke svare på, hvornår de konstruktive ændringer af det Danmarksberømte byggeri bliver foretaget. Men en aktindsigt viser, at arbejdet efter planen skal være afsluttet i oktober i år.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV 2
Først nægtede arbejdsgiveren ham at bo med sine børn – så blev han fyret
Helgstrand tager fuldt ansvar for mishandling
Skjulte optagelser afslører hest få ulovlig bedøvelse hos Helgstrand Dressage

Seneste nyt

To mænd yderligere sigtes for knivdrab på 23-årig

Endnu to mænd sigtes for drab i forbindelse med en 23-årig mands død ved Søndervangshallen i Birkerød 28. oktober.

Det oplyser Nordsjællands Politi til Ritzau.

Anklagemyndigheden vil have de to mænd varetægtsfængslet i sagen, og der afholdes et grundlovsforhør i Retten i Lyngby klokken 09.15.

En 19-årig mand sidder i forvejen fængslet i sagen.

Link kopieret!

Bavarian Nordics salg står i stampe under mpox-udbrud

Vaccineselskabet Bavarian Nordic har omsat for 1,36 milliarder kroner i årets tredje kvartal. Det er omtrent på niveau med tredje kvartal i 2023.

Det viser selskabets regnskab, som er blevet offentliggjort fredag morgen. Driftsresultatet lyder på 250 millioner kroner, hvilket er 34 procent mindre end samme periode året før.

Bavarian Nordic står bag en vaccine mod mpox, som er godkendt både af EU's lægemiddelagentur og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til personer fra 12 år og op.

I august erklærede WHO for anden gang inden for to år, at mpox-udbruddet udgør en global sundhedskrise. Det aktuelle udbrud begyndte i januar.

Særligt i Den Demokratiske Republik Congo har der været mange tilfælde, men sygdommen har også spredt sig til nabolandene.

Link kopieret!

Uheld på Motorring 3

Der er fredag morgen sket et uheld på Motorring 3 i nordgående retning. Det skriver P4 Trafik. Uheldet skal være sket ved afkørsel 19 Buddinge, hvor højre spor er spærret, og det giver voksende kø. Politiet er på stedet.

Link kopieret!

Nanna ætsede ihjel: Nu står ansat frem for første gang og fortæller om fund af ætsende ovnrens

Et øjenvidne fortæller, at der blev fundet en flaske grill- og ovnrens i et uaflåst rum, kort tid efter handicappede Nanna var blevet udsat for ætsninger, som kostede hende livet. En retsmediciner vurderer, at flasken med ovnrens kan være et potentielt gerningsvåben i sagen.

Ventetiden på livsvigtig lægehjælp er stigende i Region Sjælland

Ventetiden på livsvigtig lægehjælp er blevet længere for flere borgere i Region Sjælland. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Tidligere på året overtog Region Sjælland ambulancedriften med et mål om at styrke det akutte beredskab, men ventetiden er steget i flere områder, skriver mediet.

Trods flere ambulancer på vejene, er den gennemsnitlige responstid steget med 9 sekunder. I halvdelen af regionens postnumre er ventetiden blevet længere.

Direktør i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen mener, at situationen er helt gal i en række byer og postnumre.

- De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, såfremt de ikke får livreddende hjælp indenfor 10 minutter, siger Morten Lorenzen til Sjællandske Nyheder.

Steder som Veksø, Viby Sjælland, Sjællands Odde, Gedser, Rødvig Stevns dele af Møn og Fejø har i perioden fra februar til oktober haft gennemsnitlig ventetid på ambulancen på mellem 13 og 17 minutter.

/ritzau/

Link kopieret!

Ansøgninger om julehjælp slår alle rekorder

Hos Blå Kors Danmark er der allerede over 18.600 familier, som har søgt om julehjælp. Det er flere end nogensinde før.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Hjælpen er forbeholdt økonomisk trængte børnefamilier, men allerede nu - en uge før fristen udløber - står det klart, at antallet af ansøgninger er rekordhøjt. Det vidner om det høje økonomiske pres, som mange familier oplever, lyder det fra Morten Skov Mogensen, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

- Det er rekordmange ansøgninger, men det er desværre ikke overraskende. Vi møder mange familier, som har svært ved at få pengene til at række. Det gælder hele året, men vi ser, at op til jul skaber økonomien ekstra mange bekymringer, fordi forældrene frygter, at de ikke kan give deres børn en god jul med gaver og julemad, siger Morten Skov Mogensen.

Blå Kors uddeler julehjælp til familier på overførselsindkomst med børn under 18 år. Julehjælpen består i år af et gavekort på 700 kroner til dagligvarekæden Lidl.

I 2023 modtog Blå Kors 18.426 ansøgninger om julehjælp, hvilket var en stigning på 52 procent i forhold til året forinden.

Link kopieret!

Gråvejr i weekenden

Det siger Erik Hansen, som er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), fredag morgen.

- En weekend med mange skyer lørdag og forbigående regn. Søndag ser pæn ud med kig til solen og enkelte byger, men blæsende, siger Erik Hansen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google