Flere flytter fra København end til. Her jubler de over den udvikling
Sidste år flyttede flere danskere fra København end til København. Især børnefamilier søger ud af byen, og det nyder man godt af i en kommune som Køge.
Flyttebilerne havde sidste år mere travlt med at køre ud af København end ind i København.
I 2022 flyttede 40.000 borgere fra København, mens 35.000 flyttede til. Det har fået kommunen til at granske flyttemønstrene for at finde ud af, hvem det egentlig er, der vælger at forlade storbyen.
Her er konklusionen nu klar: En stor del af dem, der sidste år fraflyttede København, er familier med børn i daginstitutionsalderen, skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
En fjerdedel af dem ville egentlig gerne være blevet, men har ikke råd til de dyre boligpriser i byen. Derfor vælger mange at se sig om efter et sted i omegnen.
Flere flytter ud end ind - så hvorfor vokser København?
På trods af flere fraflyttere end tilflyttere fortsætter indbyggertallet i Københavns Kommune med at stige.
De seneste tal fra Danmarks Statistik for tredje kvartal af 2023 viser, at der er 655.730 i Københavns Kommune. For et år siden - i tredje kvartal af 2022 - var tallet 647.509, mens tallet 12 måneder tidligere var 638.790.
Hvordan kan det lade sig gøre?
Jo, det er især udenlandsk indvandring til København kombineret med et højere fødselstal end dødstal, der driver indbyggertallet op.
Disse faktorer var medvirkende til, at Københavns indbyggertal voksede med cirka 9.200 fra årsskiftet 2022 til årsskiftet 2023 – til trods for, at byen sendte 6.000 fraflyttere flere ud af byen, end der kom fra andre kommuner.
Og netop det flyttemønster nyder man godt af i Køge, hvor københavnske tilflyttere udgjorde den største gruppe af nye borgere i kommunen.
En af dem, der valgte kystkommunen, er Kathrine Blæsbjerg Sørensen, som vi møder ved Køge Torv. Sammen med familien vinkede hun farvel til boligen i København.
- Jeg havde brug for lidt mere fred og ro, samtidig med, at vi skulle til en by, hvor der var nogle muligheder både for os og vores unger, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Hun bakkes op af Amalie Sophie Viberg, som vi også møder ved torvet, der også er tilflytter fra København.
- Boligpriserne er bedre end København, og så er min familie og mine venner i området. Og så synes jeg bare, det er en skøn by, siger hun om Køge.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Mere for pengene
Den københavnske migration kan aflæses på indbyggertallet i kommunen. I 2004 var kommunen hjemsted for 54.000 indbyggere, mens tallet i dag er 62.460. Sidste år kom 792 tilflyttere fra København, mens 595 – primært unge – forlod Køge til fordel for Københavns.
- Vi tilbyder nogle ting, som man ikke altid har i København. Det gode naboskab og nærværet. Vi har natur, og vi har kunst tæt på. Så det her er det lille, hyggelige dynamiske liv, som ikke altid er til stede i København, lyder det fra Allan Munch.
Han er direktør i erhvervsfonden Connect Køge, der arbejder for at fremme byens og kommunens udvikling.
Allan Munch erkender dog, at der er en vis anden faktor, der velnok spiller en større rolle end gloser om godt naboskab.
- Man skal jo også være ærlig om, at prisen på boligen er nummer et på listen over årsager. Vi har hørt fra mange, at man herude kan få konverteret sin lejlighed i København til en større bolig, siger han.
For viceborgmester Ken Kristensen (V) er det dog vigtigt, at tilvæksten ikke bare stikker helt af.
- Der bliver kunsten balancegangen, hvor vi i takt med udviklingen også lige stopper op en gang imellem og får det hele menneske med forstået på den måde, at vores sociale fællesskaber, altså vores foreningsliv, vores idrætsliv, vores kulturliv stadigvæk kan følge med, så mennesker kan mødes i deres fritid og danne de her sociale relationer, som jo er så vigtige i ethvert samfund, siger Ken Kristensen (V).
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Har tænkt sig at blive
Tilbage på Køge Torv er de nye tilflyttere heller ikke i tvivl om, at det var det rette valg at forlade København til fordel for oplandet.
- Jeg er meget glad for beslutningen, siger Amalie Sophie Viberg.
- Så sent som i går snakkede vi igen om, at det har været det helt rigtige for os, siger Kathrine Blæsbjerg Sørensen
Og tilflytterne har i hvert fald tænkt sig at blive.
- Det regner vi helt bestemt med, siger Kathrine Blæsbjerg Sørensen.
- Ja, det er bestemt planen. Hvis ikke min familie, mine venner og min omgangskreds stikker af, så bliver jeg her. Byen har det, den skal bruge, siger Amalie Sophie Viberg og fortsætter:
- Så ja, jeg synes bare, at det er rart at være.