Får du snaps til din firmajulefrokost i år? Mange virksomheder dropper den hårde alkohol
Næsten hver fjerde virksomhed har ikke hård spiritus på bordene, når årets julefrokoster skal afvikles.
Klokken er 02.45.
I sofaen i lobbyen ligger Johan og sover tungt. Han har et tæppe over sig, og det er smurt ind i lidt bræk. På bænken ude foran hovedindgangen sidder Birthe med en kollega og venter på en taxa. Birthe har knækket hælen på sin ene sko og taler så uforståeligt, at kollegaen har ringet efter taxaen og forklaret, hvor den skal hen.
Imens står de sidste rester af årets julefrokost på dansegulvet og bevæger sig zombieagtigt. Kvindernes makeup er tværet ud, og mændenes pæne tøj ser ud som noget, der for længst har set bedre tider - og rent er det ikke mere.
Festen er ved at være slut.
Situationen her er fiktiv, men nok et godt billede på en type julefrokost, mange af os har oplevet. Det starter så pænt: Elegant tøj, velkomstdrink og høje forventninger. Og så ender det et sted, de færreste ønsker at blive mindet om dagen efter.
Men noget er ved at ændre sig. For et stort antal danske virksomheder meddeler nu, at de helt dropper hård spiritus, som en del af julefrokosten. Ingen snaps til sildemaden, og ingen gin tonic, vodka eller dark and stormy efter maden.
25 procent nøjes med vin og øl
Den faglige organisation Lederne har spurgt sine medlemmer om holdningen til årets julefrokost.
Og her svarer næsten 25 procent af de cirka 1.000, der har deltaget, at der kun bliver serveret vin og øl på deres arbejdsplads. Altså ingen hård spiritus.
54 procent svarer, at de personligt drikker - men kun moderat, og 13,3 procent svarer direkte, at de ikke ønsker at være berusede sammen med kolleger.
I samme forbindelse svarer lige godt halvdelen, at de gennem de seneste par år er blevet mere opmærksomme om deres adfærd til julefrokosterne - efter de sidste par år.
Her skal man selvfølgelig være opmærksom på, at det er ledere - altså chefer, der har bidraget til undersøgelsen.
- Udviklingen gør, at vi er blevet mere opmærksomme ude på arbejdspladserne, og også på hvordan vi er sammen socialt. Så det handler om at finde en god balance, hvor man både hygger sig og er professionel, siger Lars Andersen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i Lederne.
- Der skal være plads til ledere, til unge, til ældre til folk, der drikker - og til folk, der ikke drikker, forklarer han.
De senere år har samfundsdebatten handlet om #metoo og overgreb, der blandt andet sker til firmafester. Men Lars Andersen ser ikke debatten som hovedårsag til udviklingen.
- Diskussionerne i vores samfund har selvfølgelig også betydning for de beslutninger, der træffes på arbejdspladserne. Og før var der måske en holdning om, at du kan komme - eller du kan blive væk - det bestemmer du selv. Men igen er det vigtigt, at der er plads til alle. Hvis man laver en fest for eksempel kun for de unge, så misser man pointen ved at holde en fest på arbejdet, hvor vi kan være sammen på en lidt anden måde end til dagligt, siger han.
Hård alkohol er svær at styre
Men han understreger samtidig, at reaktionerne ikke handler om øl eller snaps - det er alene et spørgsmål om, hvor meget man drikker.
Spørger man Troels Wesenberg Kjær, der er speciallæge og hjerneforsker, giver det god mening at droppe den hårde spiritus.
- Alkohol er et nydelsesmiddel, der stimulerer gabareceptorerne i hjernen. Alkoholen hæmmer vores adfærd på forskellige tidspunkter. Vi starter jo med at opføre os pænt, men allerede efter den første genstand løsnes der op. Når man drikker mere, begynder det at påvirke koordination og reaktionstid - det hæmmer de motoriske systemer. Fortsætter man, bliver man træt og begynder at miste bevidstheden, siger han.
- Men stærk alkohol er sværere at styre. Drikker man øl, så skal man også ud og tisse. Det tager længere tid. Jeg tror alligevel at det vil kunne gøre en forskel. Langt de fleste vil have den samme adfærd, men der vil være nogle få, som får en anden adfærd Derfor kan det godt være et fornuftigt træk at få den stærke alkohol væk, siger han.
Få vil fortælle om politikken
TV 2 Kosmopol har været i forbindelse med flere store virksomheder. Ingen af dem ønsker dog at oplyse om deres politik i forhold til alkohol ved julefrokosterne.
Novo Nordisk oplyser dog, at de holder julefrokost flere steder, da virksomheden har mange afdelinger, og at der ikke er et generelt forbud mod at servere stærk alkohol.
Til gengæld har TV2 Danmark besluttet, at der på stationens adresser ikke serveres spiritus til julefrokosterne - og at festerne skal slutte senest klokken 24. Det har mediet Radio 4 tidligere fortalt. Den beslutning er truffet på bagrund af en række krænkelsessager på TV 2.
I ølhøjborgen Carlsberg bliver der selvfølgelig serveret øl og andre af koncernens produkter - både med og uden alkohol. Men spiritus bliver der ikke serveret.
Og trods tendensen med at skrue ned for den stærke alkohol, så bliver der stadig holdt julefrokoster for fuld skrue.
I Ledernes undersøgelse svarer 87,3 procent af de spurgte, at der holdes julefrokost på deres arbejdsplads.