Rædselsvækkende vidnesbyrd fra bosteder: Handicappede vil have minister til at tage ansvar nu
Den er helt gal med plejen på landets bosteder, mener handicaporganisationen LEV, som har indsamlet 188 vidnesbyrd fra handicappede, pårørende og ansatte. Nu vil de aflevere de mange vidnesbyrd til socialministeren, som samtidig opfordres til at handle.
For 23 år siden blev Thea Pedersen mor til Sarah. En drøm gik i opfyldelse.
Men relativt hurtigt kunne hun se, at Sarah ikke var helt som alle andre børn.
- Efter et år, kunne vi se, at hun ikke udviklede sig aldersvarende. Hun har svært ved at lære at gå og snakke, siger Thea Pedersen, da TV 2 Kosmopol møder hende i hendes lejlighed i Hedehusene.
Foto: Privatfoto
Sarah havde fået den meget sjælden sygdom Rett syndrom. En genmutation, som gjorde hende udviklingshæmmet, både kognitivt og fysisk.
Hun har ikke rigtig et verbalt sprog og sidder i kørestol.
Foto: Privatfoto
Da Sarah bliver 18 år, bliver hun visiteret til et bosted. Men livet som handicappet på et bosted kan være stressende.
For der mangler personale og ressourcerne er små.
- Nu har Sarah været på bostedet i fem år. Og jeg kan se en negativ udvikling, hvor der i højere og højere grad mangler kvalificeret personale. Bostedets leder gør hvad hun kan, men det er meget svært at fastholde personalet. Der er ekstremt meget udskiftning i personalegruppen, påpeger Thea Pedersen.
(Artiklen fortsætter under boksen)
Mister funktionsevner
Den manglende kvalificerede pædagogiske hjælp har konsekvenser. For det er vigtigt, at de handicappede får den rette hjælp ellers mister de færdigheder som sprog og motorik.
- Hun kan ikke længere gå selv, og hun bruger ikke ligeså mange ord som tidligere. Hun har simpelthen givet op. For der kommer hele tiden nyt personale og nye vikarer. Hendes sprog forsvinder langsomt, siger Thea Pedersen.
Thea Pedersens historie er langt fra enestående og langt fra det værste eksempel på omsorgssvigt. For nylig kunne man i TV 2’s dokumentar 'Nødråb i natten' se skjulte optagelser afsløre, hvordan svært handicappede bliver behandlet på bostedet Lynghuset i København.
Blandt andet ser man en medarbejder sidder og se Netflix-serie, mens en beboer slår sig højlydt i hovedet igen og igen uden at medarbejderen reagerer.
I handicaporganisationen LEV har man efter dokumentaren indsamlet vidnesbyrd fra pårørende til udviklingshæmmede på landets bosteder. Uddrag fra vidnesbyrd kan læses i faktaboksen herunder.
Her kan du læse nogle af LEV's 188 vidnesbyrd
Lena
Min datter blev massivt omsorgssvigtet på bosted for 2 1/2 år siden. Hun levede i fæces, urin, madrester, slik og cola samt myrer og biller over alt, og fik ikke gjort rent. Hun tabte alt håret og havde eksem på 40% af kroppen. Hun er ødelagt psykisk for resten af livet.Helge
Hver 4. medarbejder er sparet væk, siden vores datters bosted startede i 2009.
Kun én nattevagt til 40 udviklingshæmmede - ofte 1 vikar til 10 beboere.Susanne
Min datter med autisme bor på bosted, hvor hun var understimuleret. Hun tog 40 kilo på. Hun blev selvskadende og skar i sig selv.Birgitte
Han bliver ikke skiftet om aftenen, derfor er sengetøjet vådt hver morgen. Vi har også oplevet, at der er afføring på væggen ved sengen. Ofte går han med tis og afføring i ble i mange timer,Jeff
Vores søn er blevet omsorgssvigtet på 3 bosteder med alvorlige skader på kroppen, brækket skamben, kniv i hovedet, flænger i ansigtet. Han har tabt mange færdigheder, pga. grov omsorgssvigt, fx ved at ligge alene i krampeanfald uden hjælp. Det er mere held end forstand, han ikke døde i deres varetægtHelle
Stor udskiftning af pædagoger. De ansatte gør, hvad de vil og sidder i stuen med deres mobiltelefoner i stedet for at tag sig af beboerne.Annemette
Min søn boede i 1 år på bostedet, og han blev totalt omsorgssvigtet. Han gik fra at være en glad og aktiv ung mand, der spiste sundt til at være passiviseret, udadreagerende, selvskadende og kun i stand til at spise junk food.Birte
Der er regulær personaleflugt fra vores datters bosted. Kun halvdelen af medarbejderne er faguddannede. Det er helt unge vikarer, der kun er ansat ganske kort tid.Du kan læse alle 188 vidnesbyrd her: https://hvempasserpaaos.lev.dk/vidnesbyrd/
De omkring 200 vidnesbyrd er hårrejsende læsning. Men desværre har forråelsen på bostederne stået på længe, mener de i LEV.
- Det er desværre ikke enkeltstående tilfælde, vi ser i TV 2-dokumentaren. Der er massive problemer på botilbud i hele Danmark. Derfor skal der tages politisk ansvar nu, understreger LEV's landsformand, Anni Sørensen.
Opråb til ministeren
De mange vidnesbyrd vil LEV aflevere til socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (A) i næste uge. Sammen med en underskriftsindsamling med over 5000 underskrifter.
- Vi håber selvfølgelig, at vores opråb vil få det politiske system til at tage ansvar og gennemføre de fuldstændigt nødvendige reformer på handicapområdet. Bostederne er som udgangspunkt et kommunalt anliggende. Men i sidste ende er det Folketinget og socialministerens ansvar at sikre, at der er de rigtige rammer, den rette lovgivning og en tilstrækkelig økonomi, så kommunerne kan forvalte det specialiserede område ordentligt, siger Anni Sørensen.
I Hedehusene mener Thea Pedersen slet ikke at ansvaret for handicapområdet burde ligge ude i kommunerne. Hun er skuffet over, at regeringens aktuelle finansforslag for 2024 ikke har fokus på bostederne og de handicappede.
Der er rigtig meget plads til forbedring. Staten eller regionerne burde forvalte dette område, for det bliver bare værre og værre ude i kommunerne, siger Thea Pedersen.
TV2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (A). Men det har ikke været muligt.