Halvanden times kø til nyt tysk-tyrkisk spisested: "Det er meget rørende"
To kammerater sagde skrivebordsjobbet op og åbnede Berlin Döner på Vesterbro. Succesen har nærmest været overvældende.
Christian Kloster har længe været döner-fan.
En af hovedattraktionerne i Berlin er at sætte tænderne i en lun döner med marineret kalvekød, krydret dressing og sprød salat med urter.
- Jeg og en kammerat har jo i mange år jamret over, at der ikke fandtes noget tysk döner i Danmark og klynket og været rystede og forargede over det, og så til sidst tænkte vi, at vi måtte gøre noget ved det, siger Christian Kloster, der er medejer af Döner Kebab.
Så de opsagde deres arbejde og etablerede Berlin Döner Kopenhagen i de små lokaler på hjørnet af Sundevedsgade på Vesterbro.
Det er knap en måned siden, de åbnede, og det er lynhurtigt blevet en næsten overvældende succes.
Der har været dage, hvor de döner-hungrende gæster måtte vente endog temmelig lang tid på at få en bid af Berlin.
- Vi har haft op imod halvanden times kø, og det er selvfølgelig ikke noget, vi ønsker. Vi har nogle servicemål, der går ud på, at folk skal ekspederes indenfor 10 minutter, så det arbejder vi meget hårdt på at forhindre, siger Christian Kloster.
- Det er rørende for os, at vi har så mange gæster, siger han.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Hvad er en döner
Her er ingredienserne hos Berlin Döner Kopenhagen:
Sprødt fladbrød smurt med kräuter (urte),- knoblauch (hvidløg) eller scharfdressing, let-marineret kalvekød dertil frisk rødkål, zittauer, urter, agurk, tomat og iceberg.
Lidt Berlin på Vesterbro
Der er øjensynligt mange, der som Christian Kloster har savnet noget nyt at sætte tænderne i, for hver dag strømmer folk dertil, og heldigvis ser de også mange gengangere.
- Jeg tror, at vi har fundet et hul i markedet, siger Christian Kloster og fortsætter:
- Mange københavnere orienterer sig mod Tyskland, særligt Berlin. Der er nærmest en luftbro mellem København og Berlin, så mange rejser i Berlin og har selvfølgelig allerede opdaget den her delikatesse, som vi mener, en döner er.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
I programmet OPLEV var vi forbi for at smage den hypede döner, og allerede fra vi ankom 20 minutter inden åbningstid, begyndte kunder at komme dertil og hive i døren.
Så da Döner Kebab åbnede klokken 12.00, var der allerede kø.
Det gik dog ret hurtigt med at komme frem og få fingre i en lun döner.
To herrer sad og spiste ved bordet ved siden af mig, og da de gik, sagde den ene:
- Så behøver vi ikke tage til Berlin længere, nu kan vi bare spise her...
Det må da være tegn på en godkendt mission for Berlin Döner.
Lidt Döner-historie
Sådan skriver Berloin Döner Kopenhagen på hjemmesiden om oprindelsen af deres opskrift på den populære spise.
- Opskriften på vores Döner blev udviklet i Berlin i 1972 af den tyrkiskfødte migrantarbejder Kadir Nurman (1934-2013)
- I dag findes der cirka 1.000 dönersteder i Berlin
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol
Se med i videoen herunder, hvor vi Berlin Döner Kopenhagen og andre interessante steder i hovedstadsområdet: