Selskabslege, mange nye ansigter og alkohol i stride strømme et sted langt ude på landet.
Det indrammer måske meget godt, hvad en rustur er for noget.
En af de uddannelser, der stadig inviterer nye elever på gruppetur, er medicinstudiet på Københavns Universitet.
Her kalder man det ikke længere for en rustur, men for en introtur.
Konceptet er dog det samme, og i seks dage er de nye studerende samlet med deres tutorer, som er studerende, der er længere fremme på studiet, og som skal hjælpe de nye studerende godt i gang.
- Det er en tur, hvor de nye studerende kan stille os tutorer en masse spørgsmål om studiet, og så er det en god måde at lære sine medstuderende at kende på, fortæller Thea Ebbe Brich, der har været tutor de seneste to år på medicinstudiet. Hun udtaler sig i denne artikel ikke på vegne af tutorgruppen.
Alkohol efter klokken 17.00
På turen var der både faglige oplæg fra gæster udefra, men også lege, hvor de studerende blandt andet skulle sy i bananer og lytte til hinandens hjerte og lunger. Alt sammen uden alkohol.
Men efter klokken 17.00 kom der alkohol på bordet – der må nemlig ikke være alkohol tidligere end det ifølge reglerne fra København Universitet.
- Vi har nogle lege om aftenen, som også indeholder alkohol. Men der er altid et alkoholfrit alternativ, og vi gør meget ud af at fortælle, at alle aktiviteter samt at drikke alkohol er valgfrit, fortæller Thea Ebbe Brich.
Jeg oplever, at der er mere opmærksomhed på at være inkluderende og ikke grænseoverskridende
Netop alkohol på rusture har før skabt stor debat. I 2019 skrev DR, at CBS, Copenhagen Business School, havde bortvist 25 introvejledere, da flere studerende klagede over blandt andet "krænkende begivenheder" på rusturen. Og det fik CBS til helt at skrotte rusturen.
For to år siden var Thea Ebbe Brich selv ny studerende på rustur, og hun oplever, at der er sket en stor forandring allerede siden dengang.
- Jeg oplever, at der er mere opmærksomhed på at være inkluderende og ikke grænseoverskridende, og gør vi meget ud af at tale med de nye studerende om det.
- Jeg synes ikke, at der dengang var lige så meget opmærksomhed på det usynlige pres, der kan være de studerende i mellem, og det er man blevet bedre til de senere år, forklarer Thea Ebbe Brich.
En god oplevelse for de studerende
Olivia Kristensen og Isabella Westring er to af de medicinstuderende, der har været på introtur denne sommer, og de havde begge en god oplevelse i forbindelse med turen.
- Jeg havde også hørt alle de der skrækhistorier fra rusture, men det var der slet ikke noget af. Ingen blev presset til noget, og samtidig var der ingen stærk spiritus, og det var rart, så ingen blev for fulde, fortæller Isabella Vestring.
De fremhæver begge, at de med en rustur har haft mulighed for at lære flere fra studiet at kende.
- Du får et helt andet bånd til de andre studerende, for på studiet har man en tendens til at sidde med de samme, men på rusturen kommer man tæt på mange forskellige, fordi man har tid til at lære dem at kende. Og så giver tutorerne svar på mange af de bekymringer, man har omkring studiet, fortæller Olivia Kristensen.
DTU dropper rusturen helt
Mens man på medicinstudiet altså fortsætter med gruppeturene, har man på DTU i Lyngby valgt helt at afskaffe rusturen i 2024, som erstattes af et kortere introforløb med større fagligt indhold.
Manden, der traf beslutningen om, at rusturen skulle afskaffes her, var dekan for uddannelser og studiemiljø, Lars D. Christoffersen:
- Det lykkedes kun at få lidt over 50 procent af de studerende til at deltage i rusturen. Derudover var turen meget præget af alkohol, og derfor skulle posen rystes, siger Lars D. Christoffersen.
Beslutningen om at droppe rusturen blev allerede truffet sidste år. Argumentet lyder, det er på tide at følge med kulturændringen i samfundet, nu hvor vi ønsker, at unge skal drikke mindre.
Positive tilbagemeldinger
Det nye introforløbs faglige indhold byder på en rundvisning på campus, et møde med undervisere og en introduktion af studiet.
Introforløbet har givet Lars D. Christoffersen positive tilbagemeldinger.
- De studerende fortæller mig, at de er glade for det faglige indhold, og at man fik en god introduktion af de medstuderende.
Selvom introugen handler om alkohol, blev dag to afsluttet med blandt andet rundbold, dans og en fælles fest om aften.
Det er stadig vigtigt at fejre sin nye uddannelse, påpeger Lars D. Christoffersen:
- Vores nye forløb overgik min vildeste fantasi, og det skal selvfølgelig afsluttes med en fest. Det var et brag af en fest med en masse deltagere. Det gør mig virkelig glad, at det var en stor succes, siger Lars D. Christoffersen.
Spørg Os - Afstemning
_
Ærgerlig udvikling, mener medicinstuderende
Thea Ebbe Brich mener, at man bør holde fast i rusturen, men forstår samtidig DTU’s beslutning.
- Det er jo ærgerligt. Men jeg forstår godt, hvis det er noget, som folk ikke gad tilmelde sig, og der ville jeg som tutor se indad og se på, hvad man kunne gøre anderledes i stedet for, siger hun.
Også Olivia Kristensen er ærgerlig på de studerendes vegne på DTU.
- Det tænker jeg, er vildt synd, for det er en tradition, og der bliver gjort meget ud af det, og det giver bare vildt meget. På gymnasiet tog det lang tid, før man blev tætte med folk, men det er jeg blevet langt hurtigere her på grund at rusturen, slutter hun.