Mor leverer festival-service: "Jeg elsker mine børn og vil gøre det bedste for dem"
Årets Roskilde Festival er i fuld gang,. På parkeringspladsen holder forældrene i kø. Det rejser spørgsmålet, om forældrene curler deres børn.
- Jeg er her for at hente min datter.
- Jeg skal ud med et telt til en af mine døtre.
- Han ringede og sagde, at jeg vil gerne hjem. Så tænkte jeg, at jeg kommer fra arbejde og tager ham med.
Ja, der er flere grunde til, at forældrene holder i kø på parkeringspladsen på Roskilde Festival. Men en ting går igen.
- Det er fordi, jeg elsker mine børn og gerne vil gøre alt det bedste, jeg kan for dem, siger Sabrina Loumann, der bor i Roskilde, og som gerne kører forbi festivalpladsen med fornødenheder til sine festende børn.
Og det rejser et omdiskuteret spørgsmål. Nemlig om der er tale om 'curlingforældre', når der hjælpes til ved en festival.
- Jeg synes, der er forskel på at være curlingmor og på at hjælpe. Og så på at gøre alt arbejde for ens børn, for det gør jeg ikke, siger Josefine Skotte, der er kommet forbi festivallen for at hente sønnen og et par af hans kammerater hjem til et bad og et godt måltid mad.
Begrebet bliver misbrugt
Spørger man sociolog og forfatter Emilie van Hauen, så er der da heller ingen grund til at bruge begrebet 'curling', der i nogens optik er et meget nedladende begreb om forældrenes hjælp til de unge.
- Vi skal passe på ikke at forveksle almindelig venlighed med en eller anden form for sygeliggørelse af den venlighed, siger hun.
Det er nemlig ifølge sociologen en helt naturlig udvikling, at unge får mere hjælp, som generationerne skrider frem.
- Dengang jeg var ung, jeg er fra generation X, blev vi jo også forkælede af vores forældre i forhold til, hvad de selv var blevet. Det følger jo bare den øgede rigdom og velstand, der er i samfundet, siger Emilia van Hauen.
Derfor skal man da også passe på med at skære alle unge over en kam, når man vurderer de unge.
- Der vil altid være nogle unge, der er dårligt opdraget, forkælede og egoistiske. Men det siger meget mere om personligheden end ungdommen generelt, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Hjælpen er værdsat
For forældrene, vi møder i dag, så handler turene til og fra festivalpladsen da også mest om at hjælpe lidt til med at gøre oplevelsen endnu bedre.
- Jeg tror, at det giver mere frihedsfølelse, og det er nemmere at nyde, når man ved, at hvis man har glemt noget, eller man kommer i bekneb, at så er mor bare ikke så langt væk, og så finder vi en løsning, siger Sabrina Loumann.
- Altså, så er man ikke overladt til sig selv. Det, tror jeg, giver en bedre festival også, faktisk, fortsætter hun.
Og til det svarer datteren Felicia:
- Jeg tror heller ikke, at jeg føler mig i panik. Jeg tror bare, at jeg synes, det er megasødt og hyggeligt.
Og så er der altså også noget, der tyder på, at den hjælpende hånd er meget værdsat.
- Tusind tak mor, siger Felicia Loumann.
- Ja, det er jo det, jeg kan bidrage med. Og det er ikke, fordi jeg har uselvstændige børn. Tværtimod, så har jeg meget selvstændige børn, siger Sabrina Loumann.