Sårbare piger kæmper for hestene: "Jeg blev virkelig sur"

En gruppe unge piger med diagnoser har besluttet sig for at samle ind til en sag, der går lige i hjertet på dem selv.

Det var ikke et syn for sarte sjæle, da politiet og fagspecialister fra Fødevarestyrelsen i sidste uge fandt nedgravede heste på et stutteri i Viborg, som i forvejen er sigtet for en række overtrædelser af dyrevelfærdsloven.

Historien gav genlyd over hele landet – også i Roskilde - hvor en gruppe elever fra Next Step, som er en skole med særligt tilrettelagt undervisning for sårbare unge, blev forfærdede over de groteske forhold, hestene har været udsat for.

En af eleverne fra skolen er 17-årige Ayse Yildiz, som lever med borderline, depression og angst. Og så elsker hun heste.

Det var derfor en hård nyhed for hende, da historien om de makabre fund rullede ud i alle medier den 23. august.

- Jeg blev virkelig sur. Det var hårdt at se på. Jeg fik lyst til at reagere selv, men man er nødt til at gøre tingene på den rigtige måde, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Har aldrig følt sig hørt

Sammen med en række skolekammerater vil hun derfor gøre en særlig indsats i denne weekend, hvor der tilfældigvis er ’Store Hestedag’, som er Danmarks største udendørs hestearrangement, som foregår i Roskilde Dyrskue.

Selv om det er en stor ting at organisere, så har Ayse Yildiz besluttet sig for at tage et initiativ til at starte en indsamling for at hjælpe organisationen Hestens Værn. En indsamling, som hun har fået flere af sine skolekammerater fra Next Step med på.

Det er anden gang Ayse Yildiz, som står yderst til højre, er med til Store Hestedag, og hun glæder sig.
Det er anden gang Ayse Yildiz, som står yderst til højre, er med til Store Hestedag, og hun glæder sig.
Foto: Next Step

På grund af sine diagnoser har Ayse Yildiz altid følt sig lidt ved siden af. Med hendes egne ord har hun haft en hård opvækst, hvor hun allerede som toårig blev frivilligt anbragt.

Siden har hun boet på flere børnehjem. Hun har aldrig rigtigt gået i skole, hendes mor har ikke været til stede, og hendes far snakker hun ikke med.

Op gennem børneårene og teenageårene har Ayse følt, at hun aldrig er blevet forstået eller hørt. Men da hun på et tidspunkt endte på et opholdssted, hvor der også var heste, slappede hun mere af – og kærligheden til de firbenede venner blomstrede.

- I dag er heste min passion. Det var her, jeg fandt ro, da jeg var lille og havde det svært, fortæller hun.

De viser et fantastisk overskud

Det er derfor, at hun står i spidsen for indsamlingen til Hestens Værn, som hun gerne vil hjælpe, så man fremover kan undgå den slags ubehagelige sager, som kom frem i sidste uge.

Helt konkret vil Ayse og hendes venner stå for en række aktiviteter ved dyrskuet, som spænder over lodtrækninger med store præmier fra sponsorer til at sælge bluser i stande.

- Præmierne har nogle tal, og nogle af loddene har tilsvarende tal. Man betaler for et lod, og trækker man ét med et nummer på, får man en præmie. Hvis man trækker et blankt lod, har man alligevel støttet Hestens Værn, så det er win-win, fortæller Ayse Yildiz.

Hos Hestens Værn betyder det meget, at der findes denne slags initiativer, lyder det fra Ghita Zangger Madsen, som er sekretariatsleder hos Hestens Værn, som er en privat fond, der er afhængige af, hvad folk donerer.

- Jeg synes, at deres overskud er helt fantastisk. De her piger sidder måske selv og har mange ting, som de døjer med, og alligevel samler de ind til os. Så vi er virkelig glade for, at der kommer fokus på os og vores arbejde, gennem pigerne siger Ghita Zangger Madsen.

Skoleleder stolt af initiativ

 Lone Hansen, som er skoleleder hos Next Step, er stolt af sine elevers indsats, fordi hun om nogen ved, hvor passionerede de kan være, når de virkelig brænder for en sag – men også hvor hårdt det kan tage på dem, fordi pigerne på en måde relaterer til hestene.

- Det svigt, hestene har været udsat for, kan ramme pigerne særligt hårdt, fordi de selv har oplevet et svigt på én eller flere fronter. For mange af eleverne rammer den her sag lige ned i deres egen smerte, og de kan spejle sig i dem.

- Jeg har en skole med psykisk sårbare unge, som ikke er blevet hørt i systemet. Men med det her initiativ føler pigerne endelig, at der er nogen, der lytter til dem, siger Lone Hansen.

Ayse Yildiz håber bare, at hendes initiativ vil være med til at sprede budskabet om at hjælpe hestene i Danmark, så de ikke lider nød.

- Vi har brug for alle derude. Det handler om hestene. De har brug for hjælp, og det er os, der kan hjælpe, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik