Søndagsmagasinet
Magasinet med nære historier, lokale virksomhedsportrætter og underholdende reportager fra det lokale foreningsliv og meget mere.
Søndagsmagasinet
De grønne metrohegn i København er begyndt at forsvinde som et tegn på, at byggeriet af den kommende metrocityring er gået ind i næste fase. På mange af cityringens byggepladser er de store huller i jorden lukket, og arbejdet med selve stationspladserne er i gang og står på frem til åbningen i 2019. Under jorden bliver der lagt skinner og nu er de første testkørsler begyndt på en del af strækningen
Søndagsmagasin om giftgrunde
Modstandsmand blev mirakuløst reddet i KZ-lejr - hør hans historie her
Jørgen Kieler planlagde likvideringer og sabotager under 2. Verdenskrig. Senere blev han arresteret og sendt til en KZ- lejr i Tyskland. Jørgen Kieler var i 2014 en af de sidste store modstandsfolk, der var tilbage, da vi besøgte ham i hans hjem i Hørsholm. Han døde i 2017.
Til fods fra Nordkap til Nice
Det begyndte som en skør idé, men når kæresteparret Jesper og Aïscha er sammen, udvikler den slags ideer sig hurtigt. Pludselig stod de to under midnatssolen på Nordkap med en vandretur på over 5000 kilometer foran sig. Uden nogen erfaring med den slags lange vandringer kastede de to eventyrere sig ud i det, og nu – cirka 200 dage senere – er de tilbage i Danmark, hvor de holder julepause, inden turen går videre mod Nice.
Hvad er det med Raadvad?
Men lige nu føler de sig udfordret. For staten er ved at sælge bygningerne til et privat investeringsselskab, og det gør dem usikre på fremtiden. Usikre på om det arbejdsliv og det fællesskab, de har i Raadvad, snart er fortid. Mere end 3600 borgere har skrevet under på en protest mod salget, som også har fået borgmestrene i Lyngby-Taarbæk og Rudersdal til at reagere. De to borgmestre vil gøre, hvad de kan for at bevare Raadvad, som det er. Men for dem, der bor til leje i bygningerne, kan det være en ringe trøst, hvis det viser sig, de ikke har råd til at være der.
Danmarks mest populære museum
På Louisiana er kurator Anders Kold i færd med at forberede årets første store udstilling med den belgiske kunstner Ann Veronica Janssens. De seneste år har museet igen og igen sat besøgsrekord, og forhåbentlig vil den kommende udstilling tiltrække mange gæster. Søndagsmagasinet har fulgt forberedelserne og fortæller samtidig historien om landets mest populære museum.
Som ringe i vandet
For blot fem år siden var det at gå i havet og i særdeleshed at få hovedet under vand en overvindelse for 50-årige Annelies Hayes Andersen. Men det ville hun ikke acceptere, og siden har hun gang på gang flyttet sine egne grænser. Senest da hun deltog i DM i issvømmning i Gilleleje. Søndagsmagasinet har mødt Annelies Hayes Andersen og fulgt forberedelserne til det første danmarksmesterskab i issvømning. Et stævne, der begyndte som en lille tanke i en sauna en novemberdag sidste år. Men tanken og planerne fik hurtigt vokseværk. og det, som bare skulle have været et lille arrangement en søndag formiddag, endte som to dage med vinterbadefestival og DM i issvømning. Alt sammen båret igennem af en masse ildsjæle.
Indflytterfest på museet
Søndagsmagasinet følger nogle af de sidste forberedelser inden åbningen. Museumsinspektør Vivi Andersen har stået for et hav af udstillinger i løbet af de 19 år, hun har arbejdet på Københavns Museum – men hun har aldrig før åbnet et helt museum! Flere års planlægning er gået forud for genåbningen af hovedstadens bymuseum, og nu skal det hele helst falde på plads til den store åbning.
Zoo Version 2.020
En isbjørneunge forrige år og to kinesiske pandaer sidste år forklarer en stor del af publikumssuccessen. Men Zoologisk Have har også lavet en målrettet strategi om at blive en helårsforretning, hvor gæsterne kommer igen og igen. Det giver flere penge i kassen og giver Zoo mulighed for at lave endnu bedre anlæg til dyrene. Jørgen Nielsen kan se, at planen indtil videre ser ud til at virke. Det er derfor han kan være tilfreds.
Mathias har angst
Der stilles flere og flere psykiatriske diagnoser. Og det er ikke noget, der behøver gemmes væk, mener Mathias og to andre unge mænd, der har diagnoser inde på livet.
Shelter
Jens og Emilie Truelsen hører til den skare af passionerede friluftsmennesker, som vælger at overnatte i naturen. Og dem bliver der flere og flere af. Siden 2013 har Naturstyrelsen oplevet en fordobling af personbookinger på de mange lejr- og shelterpladser. Og selv en blæsende og regnfuld vinterdag har ikke holdt Jens og Emilie Truelsen tilbage. De har ovenikøbet valgt at tage to overnatninger i det fri.
Danmarks mest populære museum
Vi fulgte kurator Anders Kold i færd med at forberede årets første store udstilling med den belgiske kunstner Ann Veronica Janssens på Louisiana. De seneste år har museet igen og igen sat besøgsrekord, og forhåbentlig vil udstillingen tiltrække mange gæster. Søndagsmagasinet om landets mest populære museum.
Legekunst
Danmarks største enkeltstående børnekulturprojekt Legekunst er nu kommet til Hovedstadsområdet. Søndagsmagasinet leger med når børn, kunstnere, pædagoger og forskere tager hul på det nye storstilede projekt, der ved hjælp af kunst og kultur skal bringe mere leg og kreativitet ind i børneinstitutionerne. En ny undersøgelse viser nemlig at 3 ud af 5 børn tilbringer flere vågne timer i en institution, end de gør derhjemme. Samtidig er kvaliteten i hele 75% procent af landets institutioner KUN “tilstrækkelig” - i 6 % er den decideret “dårlig”.
Det træ man falder ved
Den 29. december 2017 blev en skæbnesvanger dag i Hans Hansens liv. Den dag styrtede han ned fra fire meters højde og brækkede ryggen, da han var i færd med at hjælpe en bekendt med at fælde et træ. Faldet betød, at Hans Hansen blev lam i hele underkroppen, og med et skulle han til forholde sig til en ny og helt anderledes tilværelse i og uden for hjemmet i Frederiksværk. Et, liv der fra nu af foregik i en kørestol. Med venners hjælp - og en stålsat vilje – er Hans Hansen på sin helt egen måde ved at finde tilbage til det liv, han havde før ulykken for lidt over to år siden. Et liv, hvor ikke mindst svømning spiller en helt central rolle i hans tilværelse.
Tilbageblik på corona-historier i uge 13
Denne uge ser Søndagsmagasinet tilbage på en uge, hvor nedlukningen af Danmark på grund af Covid-19 har fyldt det meste i nyhederne. Her er et potpourri af nogle af de historier fra TV 2 Lorry, som har vist, hvordan man også kan håndtere krisetiden.
24 timer i coronaland (1)
I marts måned blev Danmark ramt af corona. Vi har bedt en række danskere i Lorryland om at lave videodagbog fra en hverdag, der pludselig blev vendt op og ned.
Frihedsmuseet
Sammen med sin familie flygtede Abraham Steinbock under krigen til Sverige i fiskerbåden Ternen. Båden og fortællingen om flugten kan man opleve i det nye Frihedsmuseum i København, som indtil videre dog har fået åbningen udskudt på grund af coronakrisen. Frihedsmuseet fortæller historien om Danmark under besættelsen med masser af lyd, levende billeder og originale effekter fra krigsårene.
24 timer i coronaland (2)
I marts måned blev Danmark ramt af Corona. Vi har bedt en række danskere i Lorryland om at lave videodagbog fra en hverdag, der pludselig blev vendt op og ned.
Broen
I år er det 20 år siden Øresundsbron blev indviet. Det skete under stor festivitas med deltagelse af regenter og statsministre fra Danmark og Sverige, som broen forbinder. Søndagsmagasinet har taget turen over Øresundsbron i både fortid og nutid. Rejst tilbage til dengang Folketinget under højlydte protester fra både borgere og borgmestre vedtog, at der skulle bygges en bro. Og været med under selve byggeriet af den 16 kilometer lange Øresundsforbindelse, som har budt på alt fra masser af fejl til masser af fester.
Nørrebro: En mangfoldig historie
Nørrebro i København er berømt, og måske også berygtet, for at være den bydel i landet, hvor den etniske mangfoldighed er størst. Her vælger mange børnefamilier, unge tilflyttere fra resten af landet og indvandrere fra udlandet at slå sig ned. Men kigger man mere end 100 år tilbage, så tegner der sig et billede af et meget mangfoldigt område allerede i 1800-tallet. Vi møder i Søndagsmagasinet tre beboere fra Nørrebro, der alle er kommet til Nørrebro for at blive.
Cannabis mod smerter
Kitt Wulff har haft store smerter i de seneste 20 år af sit liv. Nu forsøger hun at slippe af med smerterne ved hjælp af cannabisolie. På Rigshospitalet har man siden 2019 tilbudt behandling med den omdiskuterede plante, for der er stor efterspørgsel på cannabis til medicinsk brug i hovedstadsområdet. Se om Kitt får sit ønske om et smertefrit liv opfyldt i dagens søndags Magasin
Vikingekongernes Hal
Den store Kongehal i Sagnlandet Lejre er endelig blevet åbnet for offentligheden. Søndagsmagasinet har i to uger fulgt medarbejderne i Sagnlandet Lejre, mens de har arbejdet hårdt for at gøre den imponerende hal klar til den officielle indvielse. Og selvom de hedengangne vikingekonger for længst er borte, så kan den store Kongehal godt imponere vores nulevende majestæt, Dronning Margrethe.
Den første festival
Det skulle ellers bare have været en engangs-begivenhed. Festivalen på Roskilde Dyrskueplads i 1971. Men vi skulle helt frem til festival nummer 50. for at opleve den første aflysning af Roskilde Festival. Vi har mødt de to gymnasievenner, der arrangerede den første festival, hvor der pludselig stod tre gange så mange gæster som ventet. Drømmen var at lave en dansk Woodstock.
Vikinger og verdensarv
Hanus Jensen er bådebygger på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og sammen med sine kolleger holder han en mere end 1000 år gammel bådbygningstradition i hævd. Den dag i dag bliver der nemlig stadig bygget efter samme forskrift som den, vikingerne benyttede sig af; klinkbyggede både, som man finder i hele Norden. Men frygten er, at denne viden og kunnen er ved at gå tabt for eftertiden. Derfor bliver der nu arbejdet på at få UNESCO til gøre den helt særlige bådbygningstradition til verdensarv.
Jagten på danefæ
Mange steder ligger der rester fra fortiden lige under vores fødder. Og hvis det er lavet af guld, sølv eller bronze, så er der en god chance, for at det kan findes med en metaldetektor. I takt med at de er blevet billigere, er mange begyndt at gå med metaldetektorer i fritiden. Men ifølge veteranerne i faget, så kan nybegyndere gøre stor skade på ikke bare hobbyen, men hele Danmarks kulturhistorie.
Kærlighed til Kronborg
Først blev der bygget en fæstning. Siden blev det omdannet til et slot. Kronborg i Helsingør er 600 års Danmarkshistorie. Og for dem, som i dag driver det verdenskendte slot videre, er det ikke bare en arbejdsplads. Stedet og dets historie kommer ind under huden på dem, og de føler, det er en ære at få lov at arbejde der. Føler kærlighed til Kronborg..
De hurtige drenge
Søndagsmagasinet har fulgt dem op til et løb, hvor en af dem slår ny dansk ungdomsrekord på 5000 meter.
24 timer i Coronaland afsnit 3
Dengang bad vi en række danskere i Lorryland lave videodagbog fra en hverdag, der pludselig ændrede sig. Her fem måneder senere har de lavet endnu en dagbog.
Næste stop – Jernbanebyen
I mere end 100 år man vedligeholdt togvogne og lokomotiver i DSB’s centrale værksteder i København. Engang var stedet arbejdsplads for mere en 1400 ansatte, i dag er her bare 250 tilbage. Inden længe lukker værkstederne, og et stykke dansk industrihistorie når sin endestation. I stedet skal her bygges op imod 5000 boliger i det, der bliver Københavns nye bydel.
Mere for pengene
Hvis man virkelig gør sig umage, hvor meget kan man så lægge til side hver måned? Søndagsmagasinet har besøgt to unge familier, der gør alt, hvad de kan for at spare op.
Branden i Roskilde
Danmarks største havebål har de sidste par uger brændt lige uden for Roskilde. Vi har mødt Roskilde Brandvæsen, som 24 timer i døgnet overvåger flammerne.
I Herrens tjeneste
Bispekåben i Helsingør vejer 15 kg, et symbol på det tunge ansvar, som følger med embedet. Efter næsten 26 år skifter kåben ejermand, når biskop Lise-Lotte Rebel inden længe går på pension. Men hvilke arbejdsopgaver venter den kommende biskop? Søndagsmagasinet har besøgt Lise-Lotte Rebel til en snak om jobbet som overhoved for Danmarks folkerigeste stift, Helsingør Stift.
Den sidste bastion
For om få år skal Søværnet forlade Nyholm, som er den sidste rest af det, der indtil 1993 var kendt som Flådestation Holmen. Med udflytningen slutter en æra. Og tilbage står spørgsmålet om, hvad der skal ske med stedet og de bygninger og skibe, der fortæller 330 års marinehistorie.
Franks farvel
Søndagsmagasinet har været i arkiverne og tegner et portræt af manden, der i knap 11 år har stået i spidsen for København.
Musik på hjernen
Hvad sker der egentlig i vores hjerne, når vi lytter til musik? Og hvordan lyder et godt nummer, hvis man spørger hjernen? Det kan du få svar på i denne udgave af Søndagsmagasinet, som i selskab med en hjerneforsker og tre nominerede varmer op til DMA Jazz 2020.
På rottejagt
Da Camilla Bundgaard og hendes lille familie fik høns, fulgte andre og mindre velkomne dyr lige efter: Rotter. Familien, som bor i Lejre kommune, har derfor ad flere omgange haft besøg af en professionel rottefænger, så de undgår de skader og sygdomme, rotterne kan bringe med sig. Søndagsmagasinet er taget på rottejagt i Lorryland.
Kamp til stregen
Den professionelle bokser Sarah Mahfoud har igen og igen bevist, at hun besidder viljen og evnen til at nå sine mål Lige om ringhjørnet venter den næste store kamp; VM i boksning i Las Vegas. Men noget kan knuse VM-drømmene, før hun overhovedet er kommet afsted; nemlig corona. Søndagsmagasinet har fulgt den 31-årige bokser, der trods den usynlige modstander kæmper for at nå sit mål.
Instrumenternes dronning
Et almindeligt kirkeorgel indeholder typisk op til 2000 piber - fra de mindste på nogle få centimeter til de største, som er flere meget høje. Det er intonatør Ole Høyers opgave at sikre, at hver eneste af piberne i et nyt orgel lyder perfekt. Han er ansat hos Frobenius i Birkerød, et af landets eneste orgelbyggerier. Søndagsmagasinet har besøgt virksomheden for at få et indblik i den fascinerende byggeproces, som ofte varer flere år.
Da corona kom til Kastrup
Siden marts har mere end 5000 mennesker mistet deres job i Københavns Lufthavn. Vi har fulgt to tidligere lufthavnsansatte i tiden efter at corona kom til Kastrup.
Året der gik 2020 (1:2)
2020 blev på mange måder noget helt andet end forventet. I to udsendelser ser vi tilbage på et coronaramt år. Selvom en pandemi overskyggede det meste af 2020, så var der lyspunkter i coronamørket. Året bød på rørende øjeblikke, store følelser og sammenhold. Vi har samlet noget af det bedste fra 2020, som det tog sig ud på TV 2 Lorry.
Året der gik 2020 (2:2)
2020 blev på mange måder noget helt andet end forventet. I to udsendelser ser vi tilbage på et coronaramt år. Selvom en pandemi overskyggede det meste af 2020, så var der lyspunkter i coronamørket. Året bød på rørende øjeblikke, store følelser og sammenhold. Vi har samlet noget af det bedste fra 2020, som det tog sig ud på TV 2 Lorry.