Stikket, vi alle har ventet på
Kampen mod corona går ind i en ny fase, når alle borgere i løbet af de næste måneder får tilbuddet om at blive vaccineret. At vaccinere en hel befolkning på så kort tid kræver intense forberedelser. Søndagsmagasinet har fulgt arbejdet i Region Hovedstadens særlige taskforce op til åbningen af de store vaccinationscentre, hvor op imod 30.000 borgere hver dag skal have et stik i armen.
Kongen af lys og mørke
For Jesper Kongshaug er legen med lys og mørke ikke bare hans arbejde. Det er blevet en livslang passion. En passion, han har haft, fra han var helt ung, og som har gjort ham så dygtig, at der er bud efter ham fra både ind- og udland. Han underviser, laver lys til teater og opera, arbejder med de bedste arkitekter og har ansvaret for lyset i Tivoli. Og så han står i spidsen for den københavnske lysfestival, der for fjerde år i træk løber af stablen til februar.
Bag museernes lukkede døre
På Statens Naturhistoriske Museum i København er konservator Abdi Hedayat i gang med en helt usædvanlig opgave; nemlig at støvsuge en cirka 3,5 meter høj og 12 meter lang Tyrannosaurus rex. Og på kunstmuseet Arken i Ishøj bliver kostbare effekter pakket ud for at indgå i den kommende udstilling Guld og Magi. Søndagsmagasinet har fået lov at komme bag de coronalukkede museumsdøre, hvor der på ret så forskellig vis bliver arbejdet på at tage imod et - længe ventet - nyt rykind af gæster.
24 timer i coronaland (4)
I gennem et år vi fulgt en række danskere i deres hverdag med coronaudfordringer.
En anderledes arbejdsdag
Da coronaen sidste år spændte ben for deres forretning, måtte virksomheden Nærenergi fra Søborg nytænke deres måde at arbejde på. Løsningen, de fandt, var så god, at den bliver almindelig praksis fremover. Deres historie er bare ét eksempel på, hvordan coronaen ændret vores allesammens arbejdsliv – på godt og ondt.
Motion med begrænsninger
Hvordan går det med din træning under corona-restriktionerne? Hvis det er gået ned ad bakke, så er du ikke alene, for Danmarks nedlukning, har en stor effekt på vores muligheder for at røre os. Men man kan faktisk godt bevæge sig uafhængigt af fitnesscenteret og sportsklubberne. Se hvordan og hør sundhedsekspert Bente Klarlund fortælle om faren ved manglende motion i Søndagsmagasinet.
Elbil - fordele og forhindringer
Hurtig acceleration og en næsten lydløs kørsel gør det behageligt at køre elbil. Og med 14.000 nyindregistreringer sidste år tog antallet af solgte elbiler et ordentligt spring opad i forhold i 2019. Næsten halvdelen af dem blev solgt i Region Hovedstaden. Men der er ulemper ved at køre elbil. For eksempel kan det være en udfordring at komme til at lade bilen op. Især i København, hvor ladepladsen tit og ofte bliver brugt som parkeringsplads af andre elbilister. Søndagsmagasinet ser på plusser og minusser ved elbiler - og hvad der bliver gjort for at løse de problemer, der er.
Mændenes Nye Hjem
I over 100 år har Mændenes Hjem på Vesterbro hjulpet de mest udsatte borgere. Nu har bygningen selv brug for en kærlig hånd og skal over de næste to år totalrenoveres. Der er usædvanlig stille på hjørnet foran Mændenes Hjem på Istedgade. De 48 beboerne er flyttet til Valby, mens den ramponerede bygning skal renoveres fra kælder til kvist. For Nicky Juhl, der bor fast på Mændenes Hjem, har flytningen væk fra Vesterbros hektiske stofscene givet ham en ny start.
Castberg, Kaos & Kunst
Kunstmuseet Arken i Ishøj kan i år fejre sit 25 års jubilæum. Og se tilbage på en start, som var alt andet end kedelig. Masser af drama med politiske sværdhug. Og direktøren, Anna Castberg, som efter kort tid måtte forlade sin stilling, fordi ikke alt var, som det så ud på overfladen. Søndagsmagasinet er dykket ned i arkivet og i Arkens brogede fortid.
Zero Waste - sådan lever du (næsten) uden affald
Kan man leve uden af efterlade sig affald - eller i hvert fald næsten? I dette magasin kan du møde to kvinder, der har sat sig for at reducere deres affald, så meget som muligt.
Mester uden lærling
Vi møder Brian, der udstopper dyr og Bernt, der stadig kan fixe din mormors gamle pladespiller. Begge er mestre i fag, der har svært ved at tiltrække lærlinge. Men fagligheden er høj og de bliver ved, så længe de kan.
Et puslespil under mulden
Arkæologerne i Nordsjælland har mere travlt end nogensinde. Fundene vælter op af jorden og giver ny viden om egnens tidlige historie. En vandmølle fra middelalderen og en jernalderlandby ved Espergærde. Det er blot et par af de udgravninger, som Museum Nordsjællands arkæologer er i gang med. ”Gravergruppen” har i disse år travlt som aldrig før. Under mulden giver fundene ny viden om fortidens Nordsjælland.
Krigsskæbner
Et lille brev fra 2. Verdenskrig rummer en meget større fortælling i familien Gylche Munchs familiehistorie. Brevet, der omhandler noget så hverdagsagtigt som undertøj, skjorte og sokker, dækker i virkeligheden over en tragedie udløst af endnu en tragedie. En familie ramt af familiens gru. Brevet er skrevet i Vestre Fængsel. Kort før 18-årige Preben Gylche blev henrettet af tyskerne.
Gigantbyggeri: Nyt Naturhistorisk Museum
Midt i hjertet af København er det store byggeri af Statens Naturhistoriske Museum nu gået ind i sin slutfase. Her på byggepladsen arbejder flere hundrede specialister med at realisere arkitekternes drømme, overholde budgettet og ikke mindst overholde tidsplanen. Samtidig ligger byggeriet lige op af bevaringsværdige bygninger, som for alt i verden ikke må beskadiges. Kom med indenfor hegnet, og få et smugkig på et af de største museumsbyggerier i Danmark i nyere tid.
Bygget i fællesskab
Det var kulminationen på fire års arbejde, da 74-årige Dorethe Pedersen for nylig overtog nøglerne til sin nye lejlighed i bofællesskabet Fællesbyg i Køge. Beboerne har nemlig selv stået i spidsen for byggeprojektet. Det er første gang i Danmark, et projekt af den slags og i den skala bliver realiseret.
Lokale lækkerier
De har kastet deres kærlighed på at producere alt fra håndlavet chokolade, til øl, vin og økologisk fuldkornsmel. Og de gør det lokalt. Det er noget der tiltaler os forbrugere, For ikke bare er vi er vilde med, at det, vi køber, ikke har været transporteret langt. Vi er også fascineret af mennesker, der udlever en drøm og brænder for det, de laver. For Søren og Birthe Søndergaard har drømmen ført til, at vinen fra deres lille nordsjællandske vingård har fundet vej til lokale spisesteder, forretninger - og til masser af gæster, der besøger området.
Det spirer på Refshaleøen
Det spirer af liv og kreativitet på Refshaleøen, hvor restauranter, kulturtilbud og nu også et bylandbrug har indtaget det gamle værftsområde. Nordens største bylandbrug, Øens Have, er flyttet ind på Refshaleøen, på den grund, hvor B&W's kantine lå for 25 år siden. I det hele taget spirer det af liv på den gamle værftsø, som indtil for få år siden var en mennesketom afkrog af København. I dag er øen blevet en kreativ legeplads for iværksættere, festivaler, restauranter og meget, meget mere.
Forældre på fuld tid
Louise Balslev Garnæs har valgt at sætte karrieren på hold og passe sine tre børn selv derhjemme. Og hun er ikke den eneste. Søndagsmagasinet følger nogle af de forældre, der har taget det svære valg. For hvilke fordele og ulemper er der ved at være sammen med sine børn 24/7.
Vinge - i modgang og medvind
Da Peter Aabling og hans familie som de første flyttede til Vinge i Frederikssund Kommune, var det virkeliggørelsen af en drøm om at kunne sætte deres eget præg på en helt ny by, der voksede op på en bar mark. Men for kommunen begyndte Vinge at ligne et økonomisk mareridt. Der manglede investorer - og en planlagt s-togsstation lod vente på sig. Trods alle bumpene på vejen mod en ny by er Vinges nybyggere vilde med stedets natur og det fællesskab, de har med hinanden
Vild med vikinger
Karl Jakob Lamberth er fascineret af vikingerne, og sammen med sine kolleger fra Vikingelandsbyen i Albertslund lader han skolebørn prøve, hvor vanskeligt det var, og hvad det krævede, at leve for 1000 år siden. Mens Nationalmuseet lagde sidste hånd på sin nye, store udstilling om vikingerne, fik Karl Jakob Lamberth lejlighed til at besøge udstillingen - og endnu engang lade sig sig fascinere af vikingerne og deres store håndværksmæssige evner.
Eventyret
En hverdagsaften i 2018, tog Henriette og Johnny en markant beslutning: De ville udleve en gammel drøm og sejle jorden rundt i tre år. Henriette Duus-Kirk var ked af sit arbejde. Oveni havde hun og Johnny Duus Kirk inden for en kort årrække mistet en række familiemedlemmer og venner, som alle var døde af kræft. Skulle drømmen om en jordomsejling udleves, skulle det være nu. Dagen efter blev lejligheden sat til salg, og så gik planlægningen i gang.
Pride på trods
I mere end seks år har Lars Henriksen, forperson i Copenhagen Pride, arbejdet hen mod denne begivenhed. Men undervejs i planlægningen af WorldPride i København stod han og arrangørerne over for en stor og uventet udfordring. For hvordan stabler man et arrangement i denne størrelse på benene midt under en pandemi?
Racisme i hverdagen
Tosset med gin
Bo Nygard Larsen fra Solrød er så vild med gin, at han ligefrem har skrevet en bog om emnet. Og begejstringen for den stærke enebær-drik er han så langt fra ene om. Salget af gin er nærmest eksploderet de senere år, hvor også en stribe små, lokale gindestillerier er skudt op. Lige nu findes der mindst 15 producenter af gin i Lorrys sendeområde. Og mange af deres produkter er at finde hjemme hos Bo Nygaard Larsen, som skønner, at hans samling er oppe på 200 forskellige flasker gin.
Medicinsk succes fylder 100 år
I starten af 1900-tallet var diagnosen diabetes det samme som en dødsdom. Men i 1921 opdagede canadiske forskere insulinet, en opdagelse, der fik afgørende betydning for alle med diabetes. Et heldigt tilfælde betød, at hovedstadsområdet blev centrum for den globale insulinproduktion. Få den spændende historie i Søndagsmagasinet.
Ordblind i en verden af ord
23-årige Gry Nicolaisen er på trods af sin ordblindhed i gang med en lederuddannelse i Salling Group. Gennem hele sin folkeskoletid er Gry blevet mobbet med sit handikap. Nu kæmper hun som næstformand i Dyleksi Ungdom for en bedre verden for folk med læse- og skrivevanskeligheder.
At bygge et nyt hospital
34-årige Carsten Mesnikow står med noget af et ansvar. Han koordinerer alt betonarbejdet på Nyt Hospital Nordsjælland, der i disse år skyder op i Hillerød. Alene til bundpladen i den 118.000 kvadratmeter store bygning, er der blevet brugt 20.000 kubikmeter beton. Her kan du møde Carsten Mesnikow og flere af de andre, der er involveret i arbejdet med det enorme hospital.
Idans store udfordring
Idan Zach har givet sig selv en fysisk udfordring ud over det sædvanlige. Han vil gennemføre en af de hårdeste træningsserier inden for crossfit - igen og igen i 24 timer. ”Murph” er navnet på den nok hårdeste workout i crossfit. Idan Zach vil forsøge at sætte uofficiel verdensrekord i flest murphs på 24 timer og samtidig samle penge ind til kronisk syge børn. Se, hvordan det går, i Søndagsmagasinet.
De vilde katte
Siden 1933 har Kattens Værn kæmpet for at forbedre forholdene for de danske katte. Nu har en ny lov gjort det nemmere at regulere bestanden af vilde katte.
Med knofedt og kærlighed
20-årige Lukas Koch fra Helsingør har kastet sin kærlighed på et 119 år gammelt træskib. Et skib, som skal være et sted for unge, der kæmper med stress, angst, depression eller blot søger fællesskabet. Han ved, der følger en masse slid med at sætte det gamle skib i stand, og han gør det gerne. Kærligheden til projektet er ganske enkelt for stor.
Tror du på spøgelser?
Lamper, der bevæger sig af sig selv, skub i ryggen og stemmer i mørket. Meget kunne tyde på, at det spøger på traktørstedet Malerklemmen uden for Borup. Kim Søndergaard, som er paranormal efterforsker, rykker ud sammen med sin kollega for at undersøge de mystiske hændelser.
Fluffy idé - eller fremtidens skole?
Casper Madsen står i spidsen for den helt nye skole Læringshuset i Høje-Taastrup Kommune. En skole, der adskiller sig fra de fleste andre folkeskoler i landet. For eksempel har skolen ingen traditionelle klasseværelser. Til gengæld er der masser projektarbejde. Og så har Casper Madsen en vision om, at det skal være så sjovt at gå i skole, at eleverne ikke har lyst til at tage hjem, når skoledagen er forbi.
Da corona kom til Kastrup - 2021
Mere end 5000 mennesker mistede deres faste job i Københavns Lufthavn, da corona sidste år lagde flypladsen øde. Vi har mødt to af de fyrede igen et år efter. Og fulgt udviklingen udviklingen på det, der engang var Danmarks største arbejdsplads.
Da hollænderne kom til Amager
I år er det 500 år siden, at 24 hollandske familier blev inviteret til Amager af kongen for at dyrke jorden. Vi møder Neel Seerup Hansen, der dyrker de samme marker, som hendes familie har dyrket i 500 år.
2021 - Året der gik (1:2)
Corona, kommunalvalg, fodboldfeber og finurlige fortællinger - 2021 bød på lidt af hvert. Vi har samlet nogle af højdepunkterne fra året, som det så ud her på TV 2 Lorry.
2021 - Året der gik (2:2)
Corona, kommunalvalg, fodboldfeber og finurlige fortællinger - 2021 bød på lidt af hvert. Vi har samlet nogle af højdepunkterne fra året, som det så ud her på TV 2 Lorry.
2021 - Året der gik på Søndagsmagasinet
Husker du ægteparret, der solgte alt, hvad de ejede, for at sejle jorden rundt? Eller Nicky fra Mændenes Hjem, som fik en ny start i Valby? Vi har samlet noget af det bedste fra Søndagsmagasinet i 2021.