1000 år efter biskop Gerbrand
Peter Fischer-Møller er biskop nummer 64 i Roskilde, og sammen med det øvrige stift kan han i år fejre Roskildes 1000 års jubilæum som bispesæde. Et jubilæum, der byder på en til tider farverig og dramatisk historie. Den første biskop i Roskilde, man kender til, hed Gerbrand. Han nåede at blive taget til fange af ærkebiskoppen i Hamburg-Bremen-området, inden han for alvor kunne tage fat på opgaven med at gøre danerne kristne.
Venslevs lovløse fortid: Tre mord og 180 forbrydelser
Tre mord, 180 forbrydelser, 43 dømte og to henrettelser – i én landsby. 1800-tallets Venslev var en røverrede. For 180 år siden rystede et trippelmord i Ejby hele Hornsherred. Morderne var to mænd fra Venslev, og opklaringsarbejdet afslørede, at den lille landsby var en sand røverrede, hvor lovløsheden herskede.
Farvel Fredens Havn
Det sidste fartøj er nu væk fra Fredens Havn. Søndagsmagasinet følger de sidste dage med ham, der startede det hele tilbage i 2006.
Farvel til hamsterhjulet
Jens Aage Skare Nielsens karriere hos Mærsk Olie og Gas kørte på skinner. Alligevel valgte han at sige jobbet op for at få mere tid til sin familie. Så først uddannede han sig til lærer. Siden blev han SFO-leder i Dragør. Og han er ikke ene om at sige farvel til et godt job for at kaste sig ud i noget helt nyt. I Helsinge bor Ann-Jeanette Bakbøl, som forlod en stilling som afdelingschef i et forsikringsselskab for at blive vinbonde.
Evig trængsel - kommer der en god løsning i morgen?
Det er 10 år siden at planen om en storstilet betalingsring om København kuldsejlede og siden er der bare kommet flere biler på vejene. Men i Sverige fik de i 2007 en betalingsring – vores Søndagsmagasin er taget til Stockholm for at se på de svenske erfaringer.
Musikken flytter ind
Københavns Kommune havde egentlig sat det historiske palæ på Vesterbrogade 59 til salg. Men Viktor Wennesz og en gruppe ildsjæle ville det anderledes. Nu får København et klassisk musikhus. I to år har Viktor Wennesz brugt det meste af sin fritid på at arbejde for sin drøm: et nyt koncertsted i København til den klassiske musik. I efteråret kom belønningen i form af en bevilling på 90 millioner kroner fra Københavns Kommune.
Læg stressen på is
Birger Hanzen træner sit åndedræt i iskoldt vand. Han underviser private og nogle af Danmarks bedst betalte e-sportsudøvere i at få styr på vejrtrækningen - Fordi det er sundt.
Kvanterevolutionen på Blegdamsvej
Niels Bohr Institutet markerer i år sit 100-års jubilæum. 100 år med fysik og forskning i absolut verdensklasse. Man siger, at fremtidens kvantecomputere kan få de bedste computere, vi har i dag, til at ligne kuglerammer. På Niels Bohr Institutets kvanteafdeling undersøger Morten Kjærgaard og hans kolleger et af videnskabens pt varmeste emner - og de er med helt i front.
Før togtet med Georg Stage
Skoleskibet Georg Stage skal atter på togt. Et togt, der skal gøre de 63 elever til ubefarne skibsassistenter, som bagefter har mulighed for en karriere i den maritime verden. I ugerne inden afgang skal eleverne igennem en masse undervisning og lære helt nye rutiner. Og på rekordtid skal de lære, at privatliv er noget, man deler med andre.
Fremad Amager Forever
De er fans i en klub, som ikke bare er nedryknings- men også konkurstruet. Men år efter år holder de ved. For de har prøvet det hele før. Og for dem er Fremad Amager meget, meget mere end en fodboldklub. Det er i mindst lige så høj grad et sted, de kommer på grund af fællesskabet.
Gladsaxe hjælper Ukraine
TV 2 Lorry var med, da en gruppe frivillige fra Gladsaxe kørte til Polen med nødhjælp – og vendte hjem med en bus fuld af ukrainske flygtninge. Rap Richardt driver et autophug i Søborg, og Serdal Benli er viceborgmester i Gladsaxe. Da krigen brød ud i Ukraine, gik de sammen for at hjælpe nogle af de ukrainere, hvis liv er vendt på hovedet. De startede en nødhjælpsindsamling, skaffede en bus og satte kurs mod Polen.
Letbanen - En moderne sporvogn?
I 2025 åbner Hovedstadens Letbane. Halvvejs gennem anlægsarbejdet har vi besøgt byggeriet af Hovedstadens Letbane.
Flid og fokus - på vej mod Skills
Kalle Brammer er i gang med at uddanne sig til møbelsnedker. Indtil videre har han gjort det så godt, at han er blevet udvalgt til at deltage i DM i Skills. Over flere dage konkurrerer omkring 300 unge fra landets erhvervsskoler om at vinde danmarksmesterskabet inden for netop deres fag. Men at nå dertil kræver masser af flid og fokus.
Brøndbys skyline skrumper
Brøndby Strands stolte skyline skrumper, ét betonelement ad gangen. Fem ud af 12 højhuse skal jævnes med jorden i Danmarks største nedrivning.
Cannabis i København
I Tyskland er der nu flertal for fri hash. Det vil man også gerne på Københavns Rådhus. Men hvad er erfaringerne fra udlandet? Vil det stoppe bandekriminaliteten? Og vil mange flere begynde at ryge?
At miste alt og begynde fra 0
På bare en enkelt eftermiddag i slutningen af marts blev 130 familier gjort hjemløse. På rekordtid spredte ilden sig fra den ene - til den anden ende - af den store gule ejendom. Og opslugte lejlighederne i det 84 år gamle byggeri. Vi følger i Søndagsmagasinet nogle af dem, der mistede alt til branden.
Branden i Vanløse - hvorfor gik det så galt?
Chris Garfort var indsatsleder på den brand, der i marts kostede 130 familier hjemmet. For første gang siden branden - er han tilbage ved brandstedet Vanløse.
Frikirken Hillsong har fat i unge med musik, fællesskab og sociale medier
Hillsong Church appellerer til unge i hele verden og også i København. Søndagsmagasinet har besøgt frikirken for at forstå, hvad det er, de kan i forhold til de unge.
Vridsløse - et godt sted at bo
Vridsløselille Fængsel vil i de kommende år gennemgå den største forvandling i sin 163-årige historie. Det enorme fængselsområde er forlængst forladt. Det skal nu omdannes til en helt ny bydel i Albertslund. Men fortiden som fængsel kommer til at sætte sit aftryk på Vridsløse, som den nye bydel kommer til at hedde.
Talentfabrikken i Roskilde
I Roskilde har de en cykelklub, hvor rytterne har vundet alt, hvad der er værd at vinde. Mere end halvdelen af de 24 danskere, der i dag kører professionelt landevejsløb, har i deres ungdomsår kørt for det lokale hold.
Aktivist
Tusindvis af unge har kastet sig ind i kampen for køn og klima. Søndagsmagasinet følger to unge aktivister, for at undersøge, hvad der driver dem.
Den første festival
Roskilde Festival nummer 50 bliver nu langt om længe afholdt. Søndagsmagasinet har mødt de to gymnasievenner Jesper og Mogens, der tilbage i 1971 lavede den første festival. Og så har vi mødt Claus Niller, der ser frem til at fejre guldbryllup med Nordeuropas største festival.
Spis grønt for fremtiden (1:2)
Andrea Donau og hendes kolleger arbejder benhårdt på at lave en vegetarisk ost, som rent faktisk smager godt, og Christian Christensen har succes med produktion af plantebaseret drik. Vi har besøgt nogle af de iværksættere, som har sat sig for at producere de fødevarer, vi skal indtage i en fremtid med mindre kød.
Spis grønt for fremtiden (2:2)
Produktionen af kød koster dyrt i klimaregnskabet. Men hvis vi skal spise mere plantebaseret mad, skal vi kunne lide det vi putter i munden. Christian Bugge Henriksen står i spidsen for et stort forskningsprojekt, der skal være med til at forbedre kvaliteten af de råvarer, vi bruger til at producere de plantebaserede fødevarer.
Jernlady med fire børn
Janette Dommer er mor til fire og flere gange verdensmester for ikke-professionelle på en Ironman-distance i hendes aldersgruppe. Søndagsmagasinet har fulgt hendes Ironman rundt i København og Nordsjælland for at se, hvad det kræver at vinde den ene Ironman efter den anden - når man også har en stor familie derhjemme. Og konklusionen blev måske lidt overraskende, at det kan være en fordel med en stor familie – i hvert fald når den bakker så meget op, som familien Dommer gør.
20 år med GAME - Er de stadig relevante?
I 20 år har GAME lavet kultur- og sportsbegivenheder rundt om i udsatte boligområder. Søndagsmagasinet har besøgt GAME og undersøgt om projektet stadig er relevant den dag i dag.
Køge Bugt ... Liv eller losseplads?
Livet i Køge Bugt lider under sandsugning og har også måttet stå model til dumpning af slam og mange andre menneskelige påfund. For en passioneret lystfisker som Allan Scheller gør det ondt at se, hvordan vi behandler havbunden. Men han gør sit for at få lidt af det tabte liv tilbage i Køge Bugt.
Nye tider på Sankt Hans
Vil du bo på et (tidligere) sindssygehospital? Snart kommer muligheden, når en stor del af Sankt Hans Hospital i Roskilde bliver lavet om til boliger. Kom med indenfor på de tomme stuer, hvor op imod 3000 patienter engang var indlagt.
Detaljens mestre
Virksomheden 10 Tons kan noget, som kun de færreste behersker. De kan bygge detaljerede modeller af alt fra fortidsøgler og kæmpestore dinosaurer til modeller af små, nærmest gennemsigtige, fimredyr, der lever i vandet. I år kan virksomheden fejre 25 års jubilæum. Og de er endnu ikke færdige med at forfine deres færdigheder. For det bliver de aldrig.
Superhund med hjælpsomme poter
28-årige Therese sidder i kørestol og er lam i benene. Men snart flytter servicehunden Ginny ind. En specialtrænet superhund, som altid er klar til at hjælpe med hverdagens praktiske udfordringer. Men der risikerer at blive færre hunde som Ginny. For organisationen bag mangler frivillige hundepassere.
Brøndbys fans protesterer mod salget
Efter salget af Brøndby IF er den ellers så trofaste fangruppe blevet splittet i to. Dem der er vil protestere - Og dem der stadig støtter holdet på banen.
Haidars knive og knækprosa
Haidar Ansari er vokset op i Urbanplanen på Amager, hvor han fra helt ung blev draget af myten om det seje gangsterliv. Bare 17 år gammel fik han en dom for drabsforsøg.
Mændenes Hjem - Tilbage til Vesterbro
Mændenes Hjem er blevet frisket op for 100 millioner kroner. En ekstra etage er blevet bygget på, så det nu går op til 5. sal. Søndagsmagasinet følger beboeren Heidi på den store flyttedag fra Valby tilbage til Vesterbro.
De største øjeblikke 2022 (1:2)
Den største brand i nyere tid, den højeste inflation i årtier og så lige verdens største cykelløb. De store historier stod simpelthen i kø 2022. Vi tager vi et tilbageblik på det hæsblæsende år, som snart er slut.
De største øjeblikke 2022 (2:2)
En skyline på skrump, skyderi i Fields, ukrainske familier på flugt og en rejsekonges eftermæle til revision. I denne del to af vores tilbageblik giver vi et regionalt resumé af 2022.
Her får kunsten nyt liv
På Kunstkonserveringens værksted i Helsingør arbejder konservator Ioana Rosca Tind på et 400 år gammelt loftsmaleri fra Kronborg. Tiden har sat sine spor, så det kræver tålmodighed og stor ekspertise at restaurere værket. Kom med indenfor i værkstedet og mød konservatorerne, der giver nyt liv til vores allesammens kulturhistorie.