Birgit undrer sig: Hvordan får man plads til sortering af affald i små boliger?
Hvis man bor småt, kan det være svært at få plads til affaldssortering i hjemmet. Vi har spurgt jer, hvordan I har indrettet jeres små boliger, så der både er plads til jer og jeres affaldssortering.
Svaret Kort
Der findes ikke en one size fits all-løsning til affaldssortingen
Hvis man bor småt, kan det være en fordel at tænke i højden
De gode løsninger handler ofte om at bruge kendte containere på en ny måde
Det kan godt være svært at finde den helt rigtige løsning til affaldssortering.
Vores affald skal sorteres i ti fraktioner, og hvis man ikke har så mange kvadratmeter i sit hjem, skal man tænke kreativt for at skabe et godt system.
Den smarte løsning er også noget, Birgit Jørgensen fra Brønshøj leder efter. Så hun har skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os.
- Hvad gør beboere i de små københavner-lejligheder, hvor der ikke er plads til at sortere affald?, spørger Birgit Jørgensen.
Der findes ikke den perfekte universelle løsning, og derfor tog vi spørgsmålet videre til jer.
Ud af jeres mange gode bud har vi samlet 12 eksempler, som forhåbentligt kan inspirere til, hvordan man kan gøre plads til affaldssortering i små og skæve køkkener.
(Artiklen fortsætter under boksen.)
Oversigt: Her er de 10 fraktioner, vi skal sortere
Papir
Pap
Glas
Metal
Plast
Mad- og drikkekartoner
Farligt affald
Tekstilaffald
Madaffald
Restaffald
1. Væghængte skraldespande
Ingelise Hoffmann fra Vanløse har hængt sine affaldsbeholdere på væggen, så hun undgår, at det fylder i skuffer eller på gulvet.
Foto: Privatfoto
2. Sortering som en del af indretningen
Hos Kirsten Bøgh er affaldssorteringen en æstetisk del af indretningen. Hun bruger japanske spande til at sortere sit affald med. Rest- og madaffald er under vasken.
Foto: Privatfoto
3. Stofnet på væggen
I Louise Heerwagens køkken på fem kvadratmeter i Kastrup har hun plast og madspande under håndvasken. Pap, glas og metal kommer i et stofnet. Louises gode råd er, at man hyppigt skal gå ned med sit affald.
Foto: Privatfoto
Ugens Vinderspørgsmål
39% af ugens stemmer gik til Birgit Jørgensen spørgsmål
Du kan selv stemme på ugens spørgsmål her i artiklen
Så er du med til at bestemme, hvad vi skal kaste os over næste gang
4. Bæreposer i entreen
Michael Krarup fra Virum har tre ens bæreposer til plast, pap og papir ophængt i sin lille entre. Og så står madaffaldet i vindueskarmen i køkkenet.
5. Det hele under vasken
Janne Bodenhoff fra Rødovre har fået plads til det hele under vasken. I et Ikea-udtrækssystem har hun en spand til restaffaldet og en til plastik, glas og metal. Ved siden af står madaffaldet, der lige kan være der for vandrørene.
6. Skoskabe på gulv eller væg
En af de meget populære løsninger er Ikea-skoskabe. Dem har Mette Sys Christensen, der bor på 30 kvadratmeter også derhjemme. De kan stables, vaskes nemt og så kan de indeholde to slags affald i hver.
Foto: Privatfoto
7. Vægskabe og kasser
Inge Paldan fra Hvidovre har lidt den samme løsning som Mette. Hun har vægskabe med fire affaldsspande til plast, glas, rest- og madaffald. Ovenpå har hun kasser til metal, batterier og pap. Ved siden af har hun to små skabe til papir og genbrugskaffekapsler.
8. Affaldstasker fra kommunen
I en lejlighed på 65 kvadratmeter i Lyngby-Taarbæk Kommune bor Berit Strauss. Og her har kommunen fået lavet nogle særlige “affaldstasker” med fire rum, hvor man kan indsamle forskellige typer affald. Dem håber hun, at andre kommuner lader sig inspirere af.
(Artiklen fortsætter under boksen.)
Skal plastaffald i plastikposer?
Dit plastikaffald skal helst afleveres løst i beholderen, og skal altså IKKE i en plastikpose
Plastikposen gør det svære at sortere affaldet, da plastikaffald skal eftersorteres for at adskille de forskellige plastiktyper
Hvis plastaffaldet er i en pose, skal posen opsprættes, og ikke alle steder har de såkaldte pose-opsprættere
Det betyder, at man kan risikere, at plasten ikke bliver sorteret og genbrugt
Kilde: Bolius
9. Under køkkenskabene
Da Miriam Widmann fra Valby fik nyt køkken, sørgede hun for, at der ikke var paneler under bordene. Det skabte noget plads, hvor hun har rulleskuffer til affald.
10. Tredelt system
Hjemme hos Karin Vinther har de et system under vasken til restaffald, madaffald, metal og elektronik og en pedalspand til plast. På køkkendøren hænger der et rør med kroge, der holder net til pap, glas og pant, og en lille pose til batterier.
11. Alt-i-en
Det behøver ikke fylde så meget, mener Anne Dueholm. Alt der skal sorteres, som ikke er mad- eller restaffald, kommer i en almindelig plastikpose, og så bliver den tømt i de rigtige containere, når den er fyldt.
Foto: Privatfoto
12. Affaldstårn
Irene Schledermann fra København K har et affaldstårn med stablede Ikea-kasser. Selvom de jævnligt skal tørres af, og de fylder, så kan det være i køkkenet.
Foto: Privatfoto
Hvad er den gode løsning?
Det går igen for mange, der bor i små boliger, at lave affaldssortering oppe i højden, i stedet for at bruge de dyrebare kvadratmeter på gulvet.
Det kan både være i form af skraldespande monteret på væggen, skoskabe, der har fået nyt formål eller blot indkøbsnet, der hænger på knager.
En anden god løsning for små boliger er at bruge den samme spand eller pose til flere forskellige typer affald og sortere det nede ved containerne.
Københavns Kommune har lavet en inspirationsside til affaldssortingen på sin hjemmeside: AFFALD KBH. Her kan man også finde ideer til, hvordan man kan indrette sine affaldsspande.
På samme hjemmeside kan man også se, hvor den nærmeste container eller genbrugsstation er, hvis man skal af med affald, som man ikke kan smide ud i sin gård eller have.
Den kan du finde her.
(Artiklen fortsætter under boksen.)
Guide fra Bolius: Syv måder du kan skabe plads til at sortere affald
Tænk ikke kun i kvadratmeter, men også kubikmeter og brug væggen til at hænge dit sorteringssystem på. Det kan se fint ud med et par farverige kasser, muleposer eller kurve under hinanden på væggen. Hæng for eksempel en smuk knagerække op, de kan hænge på.
Udnyt, at døren er en flade, der sjældent bliver brugt, og hæng dine beholdere på den. Brug eventuelt bagsiden af en dør, eller benyt indersiden af skabslågen i kosteskabet eller et højt skab i køkkenet.
Stabel kasser oven på hinanden, og lav på den måde et rummeligt og pladsbesparende sorteringstårn. Vælg kasser, du stadig kan komme til, selvom de ikke står øverst.
Udnyt, at store dele af affaldet er tørt – for eksempel papir, pap, glas og flasker – og derfor kan opsamles i andre dele af boligen. For eksempel i kasser under en bænk i entreen. Så er de også altid klar til at blive taget med ned i affaldsrummet i gården.
Hæng flere små poser frem for en stor på skabslågen under vasken. Som bonus undgår du overfyldte poser, der ikke kan lukkes.
Opsæt kroge i loftet, der kan hænge beholdere ned fra. For eksempel stofposer eller kurve.
Læg to typer affald i én beholder, for eksempel papir med glas og pantflasker. Har du ikke plads til flere opbevaringssteder, kan de tørre affaldstyper godt dele plads og først siden sorteres.
Kilde: Bolius
Tak til Birgit Jørgensen for spørgsmålet!
Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder: