Er det nødvendigt at skylle affald før sortering? Ikke rigtig, lyder svaret

Vi sorterer både glas, plastik og metal fra især emballage fra madvarer. Men giver det ud fra et miljømæssigt synspunkt mening at skylle det, før man smider det ud?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Laura Nielsen fra Amager undrer sig over, om det miljømæssigt kan svare sig at skylle affald, inden det skal sorteres.

Glas, plastik, metal, hvordan er det nu lige, man rengør det, så det kan genbruges? 

Vi skal sortere vores affald mere og mere. Så kan det egentligt betale sig at skylle det først, hvis man tænker på miljøet? 

Det har Laura Nielsen fra Amager spurgt TV 2 Kosmopol om gennem Spørg Os.

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det er miljømæssigt forsvarligt, at jeg står og bruger så meget vand på at skylle nogle dåser af, der skal genanvendes, spørger Laura Nielsen.

Laura Nielsen i sit køkken på kollegiet på Amager
Foto: Julius A.B. Petersen, TV 2 Lorry

Og det er der faktisk rigtigt mangeaf jer, der har spurgt os om. 

Vi har allieret os med Nana Winkler, der er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening, for at finde svaret.

Vær med på Spørg Os siden!

• Se, hvad vi allerede har svaret på

• Stem på ugens udvalgte spørgsmål

• Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk

Kom ind på siden her

- Der er oftest ikke noget, man skal skylle. Der er mange, der gerne vil skylle deres emballage. Men det er, fordi de opbevarer det inde i deres køkken i længere tid, inden de bærer det ned til skraldespanden. Så får man lyst til at skylle det, og det vigtigste budskab her er: Hvis du har behov for at skylle det, så gør det i dit opvaskevand. Lad være med at bruge rent vand til at skylle dit affald, siger Nana Winkler, specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

Man kan med fordel lige fjerne de værste madrester fra emballagen, før man smider det i den rigtige skraldespand.

Nana Winkler med noget emballage, mange nok ville tro, skulle skylles.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry

Dårligt for miljøet

Miljømæssigt kan det ikke betale sig, at man skyller sit affald, før man sorterer det. For selvom det ikke kræver store mængder vand, er det unødvendige ressourcer, man bruger på at skylle sit affald, ifølge Nana Winkler: 

- Det har en konsekvens for det samlede miljøregnskab, i forhold til den effekt vi får ud af at sende materialer til genanvendelse. Så nytter det ikke noget, at vi bruger meget vand. Og hvis vi bruger varmt vand, er det endnu værre. 

Her kan resterne lige skrabes ud, men ellers er den klar til at komme til sortering.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry

Svaret kommer bag på Laura Nielsen, der troede, det var en selvfølge, at man skyllede, før man sorterede.

- Det er jo helt vildt, at man slet ikke skal vaske de her ting, inden man lægger dem til affaldssortering, siger Laura Nielsen.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Hvad så med lugt og mider?

Her må man overveje med sig selv, hvad man stille op, for ud over hensynet til miljøet skal man også leve med sit affald, indtil det bliver hentet. Og hvad man vil byde skraldemændene.

Men for miljøets skyld skal man bruge så lidt vand som muligt og helst noget, der alligevel er til overs, som det sidste vand i el-kedlen, brugt opvaskevand eller vandet, der flyder ned i vasken, når du skyller grønsager.

Hvad betyder det for arbejdsmiljøet?

Arbejdstilsynet har i efteråret 2021 sat fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af, at skraldemænd i dag skal håndtere sorteret affald, der kan indeholde madrester. 

Tilsynet kommer med dette råd, der kan være med til at nedsætte skraldemændenes sundhedsrisiko: 

Pak dit affald ind, hvis der kan være mikroorganismer i det. 

Hvad skal vi ellers undersøge?

Er der noget, du går og undrer dig over, og som nok vil undre mange andre også? Så kan du stille dit spørgsmål i formularen herunder.

Hvis du nu ikke sidder med et spørgsmål, kan du stemme på ugens udvalgte spørgsmål og på den måde hjælpe os til at lave journalistik, der vedrører dig.

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Politi opfordrer borgere til at indlevere våben i mobilstation

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Københavns Politi opfordrer på X endnu engang københavnerne til at indlevere våben ved frit lejde-aktionen i november måned.

"Vores mobile indleveringssted ved Station Bellahøj holder åbent alle hverdage fra klokken 13-19", skriver politikredsen, som samtidig kommer med en klar opfordring, hvis det gælder eksplosiver:

"Husk, at det er forbundet med stor fare selv at fragte granater og andre eksplosiver, så ring endelig 1-1-4, så skal vi nok stå for afhentningen, hvor man stadig kan være anonym."

Frit lejde-aktionen løber i hele november.

Link kopieret!

Mand idømt fængsel for voldtægt mod sovende kvinde

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

En 32-årig mand er mandag blevet idømt fængsel i et år og to måneder for at have forgrebet sig på kvinde, som lå og sov.

Det skriver Vestegnens anklagere på X.

Manden blev dømt for voldtægt. Han har anket dommen.

Link kopieret!

Svensk teenager stoppet på Øresundsbroen med flere automatvåben

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

En svensk dreng på 15 år blev i weekenden anholdt på Øresundsbroen i forbindelse med en rutinekontrol. Med sig i den danske taxi havde drengen et mindre våbenarsenal.

Det oplyser politiet i Malmø til det svenske medie TV4 Nyheterna. Arsenalet bestod ifølge mediet af tre automatvåben, to pistoler og en håndgranat.

Drengen fra Stockholm var angiveligt stukket af fra et HVB-hjem, der er et slags børnehjem. Taxien havde kurs mod Malmø. Senere samme weekend blev en 18-årig mand anholdt for medvirken.

- Begge er anholdt. Vi kan ikke udelukke, at flere personer har været involveret i den her hændelse. Om det var en våbentransport eller noget andet, må efterforskningen vise, siger Nils Norling, der er pressetalsperson for politiet i Malmø, til TV4 Nyheterna.

Det fremgår ikke, hvordan de to forholder sig til sigtelserne mod dem, eller hvad de eventuelt selv måtte have forklaret. Også i Danmark er flere svenske unge mistænkt for at have deltaget i grov kriminalitet.

Denne uge ventes Københavns Byret eksempelvis at afsige dom i den første sag om drabsforsøg i hovedstadsområdet, efter at der siden foråret har været en bølge af anholdelser for grov våbenkriminalitet samt drabsforsøg.

I den sag er en 16-årig dreng fra et HVB-hjem tiltalt. Ifølge anklagemyndigheden blev han hyret til at slå en eller flere personer ihjel, hvilket mislykkedes, da drengen blev anholdt, inden han fik overdraget våbnet.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

/ritzau/

Link kopieret!

Tidligere formand for Venstre bliver ny vicedirektør i Dansk Erhverv

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Godt et år efter, at Jakob Ellemann-Jensen stoppede i politik, har han fundet sig et nyt job.

Den 51-årige tidligere formand for Venstre skal være ny vicedirektør i Dansk Erhverv.

Det fortæller erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

Jakob Ellemann-Jensen får et ansvarsområde, der spænder bredt. Lige fra digitalisering og teknologi, det internationale område, for rådgivning, medier og finans samt forsvar og beredskab.

- Dansk Erhverv er en vigtig og vægtig stemme, som indtager en central rolle i den samfundspolitiske debat.

- Jeg glæder mig voldsomt til at bidrage fra en ny vinkel med at sikre danske virksomheder de bedst mulige vilkår, for at skabe vækst og global handel i en ny geopolitisk verdensorden, siger han om sit nye job.

Link kopieret!

Populær Rejsekort-app udvides i 2025

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Den nye digitaliserede app-version af Rejsekortet er på kort tid blevet ganske populær blandt danskerne, hvor appen har opnået hele 1,7 millioner downloads siden lanceringen i september, skriver Metroselskabet i en pressemeddelelse.

Og særligt borgerne i hovedstaden har taget muligheden for at droppe det fysiske rejsekort til sig.

Det viser en ny undersøgelse fra Metroselskabet, hvor det står klart, at særligt metroens passagerer bruger appen.

I 2025 bliver appen udvidet med flere funktioner, som gør det lettere at rejse i hverdagen, når både hunde, cykler og børn kan tjekkes ind i. Samtidig bliver det muligt at indchecke flere personer ad gangen, og så vil personer med handicap og førtidspension kunne rejse med den rette rabat direkte i appen.

Link kopieret!

Uheld på Køge Bugt Motorvejen

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Der er indtruffet et uheld på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning cirka en kilometer før 32 Køge. Der holder flere biler i venstre spor, hvorfor der advares mod pludselige opbremsninger og vognbaneskift. Det skriver P4 Trafik.

Link kopieret!

Mand fundet død på Frederiksberg

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

En ældre herre er fundet død i en have på Hoffmeyersvej på Frederiksberg.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2 Kosmopol mandag formiddag.

- Vi fik en anmeldelse 07.59 fra en beboer på Frederiksberg, som havde fundet en død mand i sin have, siger vagtchef Dyre Sønnichsen.

Manden formodes at have fået et ildebefindende, hvorefter han er faldet om i haven.

- Man formoder, at han der er tale om en naturlig død. Der er ikke noget, som tyder på noget mistænkeligt, siger vagtchefen.

De pårørende er endnu ikke underrettet.

Link kopieret!

Lokalpolitikere udsat for chikane, viser ny undersøgelse

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

En ny undersøgelse fra Helsingør Kommune viser, at knap halvdelen af de politikere, som har svaret, er blevet udsat for chikane og trusler.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Alle byrådets 25 medlemmer er blevet spurgt, om de har oplevet chikane inden for det seneste år, men kun 13 har svaret.

Af de 13 har fem oplevet chikane, mens fire har modtaget trusler. Tre betegner truslerne som alvorlige.

Nu overvejer byrådet, om de skal tilbyde øget hjælp til politianmeldelser, psykologbistand og mulig advokatbistand ved chikane.

I 2022 blev Helsingør Rådhus udsat for et brandattentat. Siden da har sikkerheden været skærpet ved byrådsmøderne.

Link kopieret!

Flere klager om vold og mobning - nu sættes skole under tilsyn

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Efter flere klager om blandt vold og mobning, har Undervisningsmiljøtilsynet nu startet en tilsynssag på Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Mediet har set flere af klagerne og beskriver på den baggrund, at den ene klage vedrører et barn, der er blevet slået tre gange i hovedet af en anden elev.

formand for Skoleudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune., Mette Schmidt Olsen (K), ser positivt på, at der nu skal føres en tilsynssag på skolen.

- Det er godt, at man undersøger problemets omfang, så Engelsborgskolen kan få den rette rådgivning, og så skolen på den måde kan få de bedste forudsætninger for det videre arbejde, siger hun til Sjællandske Nyheder.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google