Spørg Os: Hvorfor koger vi klejner, når vi frituresteger al anden mad?

Det er i høj grad historisk betinget, at vi koger klejner, mens vi frituresteger ting som fiskefileter, forårsruller og fritter.

Det er højsæson for de sprøde, søde og lidt fedtede klejner hos byens bagere.
Foto: Nanna Holst / TV 2 Kosmopol

Svaret Kort

  • Da klejnen var ny, kogte man alting

  • Frituren er kommet sammen med det franske køkken

  • I moderne tid har man typisk kogt i palmin og stegt i olie

Klejnen er en af vores ældste julesmåkager. Den lille - kleine - sirligt vredne kage var populær allerede i 1700 tallet, og den er stadig en fast del af vores juletraditioner.

Hvis man ikke er gået over til at airfrye sine hjemmelavede klejner - jo, der findes opskrifter på det - sænker man dem ned i varm palmin eller fritureolie, indtil de er passende brune og sprøde.

Kim Nielsen fra Frederiksberg undrer sig over, at vi har et særligt ord for det, når det er klejner, vi lader syde i varmt fedtstof, så han har han skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

- Hvorfor hedder det "at koge klejner" når det hedder at "friturestege fiskefileter", og det er den samme proces der udføres?, spørger han.

Det undersøger vi he

Vær med i vores journalistik

  • Hver uge besvarer vi spørgsmål fra jer om livet i hovedstadsområdet

  • Hver uge lægger vi tre nye spørgsmål ud til afstemning

  • Du kan stemme på denne uges spørgsmål og stille dit eget her i artiklen

Søde sager som æbleskiver, klejner og pandekager var populære dengang, man kun havde et ildsted i køkkenet, fordi de kunne laves i ens egne gryder og pander.

Dengang skelnede man ikke mellem at koge i vand og stege i fedt, som vi gør i dag.

- Historisk set koger vi klejner, fordi vi kogte alting over det åbne ildsted, inden vi i løbet af1800-tallet fik støbejernskomfurerne med mindre ovne ind i hjemmene, siger Anja Jørgensen, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet, til TV 2 Kosmopol.

I 1840'erne fik flere og flere hjem deres egne ovne, og bagte småkager vandt frem.
Foto: Nanna Holst / TV 2 Kosmopol

Man kogte typisk klejner i svinefedt, for det var det eneste, man havde at koge i ud over vand. Smør var alt for kostbart, siger Anja Jørgensen.

Netop på den her tid af året fik husholdningerne friske forsyninger af svinefedtet, som museumsinspektøren kalder både 'velegnet og smagfuldt' at stege i.

- I 1700 og 1800 tallet slagtede man en gris til jul og udnyttede fedtet til at tilberede alt muligt i juleslagtemåneden, siger Anja Jørgensen.

Friturens oprindelse

  • Ordet friture kommer af fransk frire 'stege' og frit ‘stegt’, fra latin frigere 'riste'

  • Friture - også omtalt som fritering eller friturestegning- er en teknik, hvor fødevarer nedsænkes i meget varmt fedtstof

  • Målet med friteringen er at give den færdige ret en sprød yderside og tilstrækkelig mørhed inden i

  • For at opnå en sprød, lukket yderside og et mørt indre må friteringen foregå hurtigt og ved høj temperatur

  • Det, som skal dybsteges, kan dyppes i en lind dej eller paneres før stegningen.

Kilde: Lex, Danmarks Nationalleksikon; Wikipedia

Havde færre gastro ord

I 1700 og 1800 tallet boede langt hovedparten af danskerne på landet, og kontakten med udlandet var begrænset. Et ord som friture var ikke en del af det normale ordforråd.

- At friturestege er fransk, så det ville en dansk bondekone ikke bruge. Om det var vand, grød eller svinefedt, så kogte man det, siger Anja Jørgensen fra Frilandsmuseet.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

I dag tænker vi typisk friturestegning som noget, vi sænker ned i hed olie.

- I dag koger de fleste klejner i palmin fra kokosolie. Så måske giver det mening i den dag i dag, at man 'koger' på de faste, fede ting og frituresteger i de vegetabilske olier, funderer Anja Jørgensen.

Det er en klejne lavet af

Æg, sukker, citronskal, smeltet smør, kardemomme, hjortetaksalt, hvedemel, fløde og palmin til kogning

Dejen rulles ud med en kagerulle til en tykkelse på omkring en halv centimeter

Den skæres i "ruder" eller “romber” med en klejnespore, og et snit laves i midten af hver firkant

Den ene ende trækkes igennem hullet, og klejnen rettet ud

Palminen skal være omkring 180 grader, inden nogle klejner lægges i

Kogetiden er ca. 30 sekunder på hver side, og klejnerne vendes når de er gyldne ved hullet på midten

Klejner er bedst, når de er sprøde og nykogte, da de let suger fugt til sig under opbevaring

Kogekoner og kogekunst

Peter Juel Henrichsen er seniorforsker i Dansk Sprognævn, der værner om den danske retskrivning.

Han bekræfter, at kogning havde en bred betydning i gamle dage.

- At koge betød at sænke noget ned i varm væske. Det hed også en kogekone, når en kvinde kom og hjalp med at lave maden, og hun kunne meget mere end at koge

- Vi taler også om stor kogekunst, uden at det er relateret til selve det at koge, siger Peter Juel Henrichsen til TV 2 Kosmopol.

Hvad er en kogekone?

  • Kogekone er en betegnelse, der typisk er blevet brugt om en selvlært kvinde, der går ud og laver maden til middagsselskaber og lignende

  • I modsætning til kokkepiger og kogersker er hun ikke ansat, men hyres fra gang til gang

  • Kogekoner kunne have en baggrund i husholdningslære til forskel for kokke, som har en egentlig professionel uddannelse

  • Kogekoner bidraget væsentligt til at bevare den danske madkultur knyttet til festmiddage

  • Siden slutningen af 1900-tallet er kogekoner næsten udkonkurreret af catering- og diner transportable-firmaer

    Kilde: Lex - Danmarks Nationalleksikon

Først et dansk ord i 1950'erne

Peter Juel Henrichsen afsøger straks nogle af nævnets historiske kilder for at opklare, hvornår det blev normalt at fritere herhjemme og ikke bare koge alt.

Den første er 'Allers illustrerede konversationsleksikon' fra 1894, som fylder en hel hyldemeter.

- Det er et stort og grundigt værk om det, man talte om dengang. Begrebet 'frite' eller friture findes ikke, så redaktør Georg Lütken og hans hold har ikke på det tidspunkt skønnet det nødvendigt at forklare nogen, hvad det betyder, siger Peter Juel Henrichsen.

Reinh. van Hauen, hvor vi fik lov til at fotografere, koger i dag deres klejner i olie og ikke fedt.
Foto: Nanna Holst / TV 2 Kosmopol

'Meyers Fremmedordbog' fra 1830 er den første store bog, der forklarer fremmede ord for danskerne. I udgaven for 1924 finder seniorforskeren faktisk ordet fritere.

- Her forklares det som: I en pande brunes smør eller olie, fortæller Peter Juel Henrichsen.

Da vi når til 1955, er ordet blevet dansk og kræver ikke længere en forklaring.

- Man har siden dengang kunnet tjekke i Retskrivningsordbogen hvordan man staver fritere, friture og deres afledede ord korrekt, men det viser ikke noget om, hvordan de blev optaget i vores almindelige ordforråd, erkender Peter Juel Henrichsen fra Dansk Sprognævn.

Den franske forbindelse

Jonatan Leer forsker i madkultur og er professor ved Örebro universitet i Sverige.

- Der var en stor bølge af fransk mad i 1950'erne og 1960'erne, der bredte sig i den bedre middelklasse, siger han til TV 2 Kosmopol.

Jonatan Leer er også medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi, som i år fejrer 60 års jubilæum.

- Akademiet blev stiftet i 1964 af en række ekstremt frankofile, passionerede amatørkokke som skuespillerne og kogebogs forfatterne John Price og Mogens Brandt, fortæller Jonatan Leer.

Skuespiller og instruktør John Price var med til at få franske ord ind i dagligdagens madlavning.
Foto: Jette Reinholdt / Ritzau Scanpix

Og her ved vi med sikkerhed, at friturestegning var en af bølgens madlavningsteknikker.

- Mogens Brandt fortalte, at han havde en 'fritøse', hvor han friterede mad i svinefedt, ligesom han havde adskillige opskrifter i sine kogebøger med friturestegning, siger Jonatan Leer.

Før det havde det franske køkken og dets termer mest været for eliten.

Kær juletradition

Så når vi i dag stadig "koger" klejner, er det fordi den oprindelige sprogbrug hænger ved som en del af den traditionelle julehygge og minder os om både småkagens og vores egne historiske rødder.

Tak til Kim Nielsen for spørgsmålet!

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder. Så kan det være, at det er dit spørgsmål, vi undersøger næste gang.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Seneste nyt

Borgmester glæder sig over at Ishøj er røget af "ghetto-listen"

Merete Amdisen (S).
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Søndag aften har Social- og Boligministeriet offentliggjort listen over parallelsamfund, og boligområdet Vejleåparken i Ishøj Kommune er ikke længere at finde på listen.

Og det glæder borgmester Merete Amdisen (S).

 - Jeg er rigtig glad for, at der ikke er nogen boligområder i Ishøj på listen længere. Det er jo voldsomt stigmatiserende for både boligområder og kommune at være på den liste. Og så er det også dyrt og har store menneskelige omkostninger, fortæller borgmesteren til TV 2 Kosmopol.

Selvom Vejleåparken kun har været på listen i et enkelt år, så har det ifølge borgmesteren kostet kommunen hele 16,75 millioner kroner.

- Jeg er dybt frustreret over, hvad det har kostet os. Men nu kan vi ranke ryggen og være stolte af de indsatser, vi har lavet gennem årene. Det går den helt rigtige vej i forhold til både kriminalitet, uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet, siger hun.

Ishøj Kommune har i forbindelse med de enorme omkostninger, der har været forbundet med at have Vejleåparken på listen over parallelsamfund, sendt en faktura til Social- og Boligministeriet. Det kan du læse mere om her.

Link kopieret!

Kendt maleri udsat for hærværk - nu er skaderne vurderet

Foto: Presse-fotos.dk

Lærredet på maleriet "Woman in Chemise" er ikke blevet beskadiget efter aktivister hældte maling på maleriet, som hænger på Statens Museum for Kunst (SMK), søndag middag.

Det oplyser museets direktør, Astrid La Cour, til TV 2.

Rammen er til gengæld blevet ramt ifølge den konservator, som har besigtiget maleriet.

Link kopieret!

To uheld skabte kø på motorveje

Foto: Presse-fotos.dk

Opdatering:

Der er nu ryddet op efter begge uheld. Alle spor er derfor farbare igen, og begge strækninger er stort set fri fra kø. Det oplyser P4 Trafik.

Der er lige nu voksende kø på både Køge Bugt Motorvejen samt Motorring 3.

Det skriver P4 Trafik.

På Køge Bugt Motorvejen har der været et uheld i retningen mod København mellem 25 Vallensbæk S og motorvejskryds Avedøre, hvorfor de to spor til højre er spærret.

På Motorring 3 har der været et uheld i sydgående retning kort efter 24 Roskildevej. Både det højre og det midterste spor er derfor spærret.

Link kopieret!

Fra hashsalg til skøjteløb - ny skøjtebane på Christiania indviet af Lukas Graham

Foto: Lene Andreassen/TV 2 Kosmopol

Hvor du før kunne købe hash, kan du nu løbe på skøjter.

For søndag klokken 16 åbnede hovedstadens nye skøjtebane på Pusher Street på Christiania.

Den 660 kvadratmeter store skøjtebane, der også har en såkaldt oplevelsesbane på 120 meter, der bugter sig ud af området, ned af Pile Allé og tilbage til Pusher Street, blev åbnet af den danske musiker Lukas Graham.

Skøjtebanen vil være åben helt frem til den 16. februar 2025.

- Det er vores måde at fastholde den positive forandring i Pusher Street. I de mørke måneder har vi bygget en skøjtebane som indbyder til leg, fællesskab og naboskab, siger Risenga Manghezi, forandringsleder for Pusher Street i en pressemeddelelse som TV 2 Kosmopol har fået.

Link kopieret!

Nu reagerer Statens Museum for Kunst på hærværk af mere end 100 år gammelt maleri

Foto: Presse-fotos.dk

Søndag formiddag blev værket "Woman in a Chemise" af André Derain udsat for hærværk.

Nu reagerer Statens Museum for Kunst, hvor værket er udstillet, på episoden, hvor en gruppe klimaaktivister kastede orange væske på det mere end 100 år gamle værk.

- Som museum er en af vores vigtigste opgaver at passe på kunsten. For nutiden og for fremtidige generationer. Derfor tager vi det selvfølgelig meget alvorligt, når vores fælles kulturarv bliver udsat for hærværk, oplyser Astrid La Cour, direktør på Statens Museum for Kunst, i en mail til TV 2 Kosmopol.

Hun skriver videre, at det endnu er for tidligt at sige noget om skadens omfang.

- Heldigvis var der glas på værket, men vores konservator er netop nu ved at besigtige værket og kortlægge skadens omfang. 

TV 2 Kosmopol har spurgt til værkets værdi, men museet oplyser, at de aldrig deler værdien på deres værker.

Politiet modtog anmeldelsen klokken 12.25. Tre aktivister er blevet anholdt og sigtet for hærværk.

Link kopieret!

Kunstner brugte måneder på at male dronning Margrethes blomsterkjole

Kunstneren Allan Otte med flere af hans værker i baggrunden.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Gennem sine 52 år på tronen er dronning Margrethe blevet portrætteret mange gange.

Men det nyeste portræt, som kunstner Allan Otte står bag, er både det første efter dronningens abdikation og det sidste af hende som regent.

Allan Otte besøgte dronningen en julidag i 2023. De spiste frokost, og efterfølgende havde de to timer sammen, hvor han fotograferede hende.

Han tog næsten 300 billeder. Men det var ikke ét bestemt, han malede portrættet efter. I stedet udvalgte han omkring 25 fotografier, som tilsammen blev forlæg for maleriet. Det sværeste har været at male hendes kjole, fortæller han.

- Det tog tre måneder at male blomstermotivet, og det var ved at tage livet af mig. Men jeg havde besluttet, at jeg ville male alle detaljerne i den, fordi det er et billede, som ellers er meget enkelt.

Værket er skabt til Gråsten Slot, dronningens sommerbolig, hvor det får en fast plads. Det var dronningen selv, der foreslog Allan Otte til opgaven.

- Jeg har portrætteret andre tidligere, hvor de er gået mest op i, om det ligner dem godt. Men dronningen har været mere optaget af, hvordan jeg maler, og hvordan jeg er som kunstner, fortæller han.

Link kopieret!

Aktivister sigtet for hærværk på over 100 år gammelt maleri

Foto: Presse-fotos.dk

Tre aktivister har søndag kastet det, der ligner orange maling på et maleri hos Statens Museum for Kunst.

Det oplyser vagtchef Jonathan Wald fra Københavns Politi til TV 2 Kosmopol.

Politiet modtog anmeldelsen klokken 12.25, og de tre aktivister er blevet anholdt og sigtet for hærværk.

Maleriet, der er begået hærværk mod, er Woman in a Chemise af André Derain. Maleriet er fra 1906.

Foto: Presse-fotos.dk
Link kopieret!

Forskere advarer mod udbredt gruppe af fødevarer

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En stor del af den mad, vi hver dag spiser, bliver nu af forskere verden rundt i stigende grad kædet direkte sammen med en øget risiko for stribevis af kroniske, livsstilsrelaterede sygdomme og helbredsproblemer som fedme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdom, angst og visse kræftformer.

Det skriver Politiken.

- Ultraforarbejdede fødevarer - altså al den mad fra fødevareindustrien, som vi alle køber i supermarkeder, på tankstationer og i kiosken, og som vi alle spiser mere og mere af - er måske en af de helt store trusler mod folkesundheden, som i alt for lang tid er gået under radaren, siger Anne Tjønneland, overlæge og seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Ultraforarbejdet mad er eksempelvis kødpålæg, pølser, dressinger, plantedrikke, langtidsholdbart brød og light- og fedtreducerede produkter.

Ifølge Anne Tjønneland kan du eksempelvis undgå mad, der indeholder mere end fem ingredienser, eller ikke spise noget, der indeholder ingredienser, som du ikke selv ville bruge i dit køkken, hvis du vil undgå ultraforarbejdet mad.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
beyondwords no-domain

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google