Stor forskel: Derfor er elpriserne lavere i Norge end i Danmark

Udviklingen i elpriser i Europa hænger både sammen med andelen af vedvarende energi og elnettets evne til at transportere el rundt i Europa.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Der er stor forskel på elpriserne i Danmark, Norge og Sverige.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Nok er elpriserne i disse uger væsentligt lavere, end de var i sensommeren sidste år, men der er stadig stor forskel på, hvad det koster at tænde elkedlen og tørretumbleren i de skandinaviske lande.

Priserne er således fortsat en del højere i Danmark, end de er i både Norge og Sverige.

Det har fået Niels Christensen fra Espergærde til at undre sig, og derfor har han spurgt TV 2 Kosmopols Spørg Os-redaktion, hvorfor priserne er lavere i eksempelvis Norge.

TV 2 Kosmopol har taget spørgsmålet med videre til Marie Münster, der er professor i energisystemanalyse ved DTU.

Hun forklarer, at det er det sidste værk - eksempelvis et vandværk, gasværk, vindkraftværk eller atomkraftværk - der bliver sat i gang i en given time, der bestemmer prisen på strømmen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Spørg Os

  • Denne artikel er blevet til på baggrund af TV 2 Kosmopols brugerinddragende fællesskab Spørg Os.

  • Her kan alle skrive ind med deres spørgsmål eller undren fra hverdagen som borger i hovedstadsområdet.

  • Følg med i afstemningen og stil dit eget spørgsmål ved at klikke ind på Spørg Os-siden her.

Nogle gange kan vi i Danmark nøjes med at sætte gang i vindkraftværkerne, og så er prisen lav. Men nogle gange har vi brug for at sætte gang i eksempelvis et gasværk, og her har priserne som bekendt været højere i en længere periode.

- Der, hvor vi har de højeste priser, er der, hvor vi eksempelvis bliver nødt til at bruge gas til at levere. Og der, hvor vi har de billigste priser, er der, hvor vi kan klare os med vedvarende energi og i nogen omfang også atomkraft, siger Marie Münster.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvor kommer strømmen i min stikkontakt fra?

Danmark er forbundet med Norge, Sverige, Tyskland og Holland via store elkabler og ledninger. Derfor består vores strøm af en blanding af den strøm, vi selv producerer og blandt andet også af norsk vandkraft, svensk a-kraft og tysk kulkraft. Elprisen fastsættes hver time ved at krydse udbud med efterspørgsel, når blandt andet danske, norske, tyske, svenske elproducenter og elleverandører melder produktion og forbrug ind til elbørsen Nord Pool Spot.

Kilde: Green Power Denmark

I Norge er der omvendt oftere kun brug for de billige vandkraftværker, og så sætter de prisen. 

Danmark er i elmarked-samarbejde med blandt andet Norge, og hvis strømmen kunne vandre frit mellem de billige vandværker i Nordnorge og Danmark, ville priserne være ens.

Men som det er nu, er der ikke tilstrækkeligt med plads i kablerne.

- Når der er forskel på priserne, så er det fordi, at der er nogle flaskehalse, der gør, at man ikke kan få strøm fra det billige til det dyre område, siger Marie Münster til TV 2 Kosmopol.

Derudover er Tyskland også en del af samme elmarked. Det er et stort marked med en god såkaldt transmissionsforbindelse - altså plads i kablerne - og det betyder, at Tyskland i høj grad også er med til at bestemme priserne i Danmark.

Herunder følger en Q&A med professor i energisystemanalyse ved DTU, Marie Münster, som svarer på spørgsmål til elpriserne:

Hvornår og hvordan bliver strømmen billigere?

Er der udsigt til, at vi får bedre infrastruktur mellem Norge og Danmark, så vi kan få mere ens priser?

- Danmark er nogle af dem, der er allerbedst forbundet til vores naboer, men vi er jo ikke en kobberplade. Der er planer om en udvidelse af transmissionskapaciteten, og det må man også forvente, der kommer. For når vi siger, at vi regner med at elektrificere rigtig meget - og at vi måske oven i købet kommer i gang med at lave noget power-to-x, så kan vi godt få et elforbrug, der er fire gange så stort som i dag. Så får vi nok brug for ekstra eltransmission for at få det hele til at fungere, siger Marie Münster, professor i energisystemanalyse ved DTU.

Men hvis strømmen kan blive billigere, hvis vi får en bedre infrastruktur, hvorfor er der så ikke flere, der er optaget af at lave nogle bedre forbindelser op til vandværkerne i Norge?

- For det første diskuterer nordmændene, om de skal sælge deres billige el til deres naboer, eller om de ikke bare skal beholde den selv. Så nordmændene har i nogen grad en diskurs, der er lidt småprotektionistisk for tiden. De taler jævnligt om, at de måske skulle stoppe med at eksportere til omverdenen. Lige for tiden tror jeg ikke, det er super populært at bygge store transmissionsforbindelser fra Norge til de omkringliggende lande.

- Der er også hele tiden analyser af data i transmissionssystemoperatørerne. Energinet laver jævnligt analyser af, hvor det kan betale sig at udvide. Og der kommer en 10-årsplan fra EU, hvor den europæiske organisation af transmissionssystemoperatører laver planer for, hvor meget der nu skal udvides. Der er hele tiden udvidelsesplaner, men der er også hele tiden befolkninger, der siger, at de ikke gider at have en transmissionsledning hen over hovedet, siger Marie Münster, professor i energisystemanalyse ved DTU.

Hvornår er der udsigt til, at vi får normale priser på el igen?

- Der er ikke rigtig nogen, der ved, hvornår vi har udsigt til at få normale gaspriser igen. Vi kan jo også se på elpriserne, at de ikke er lige så høje, som de var, da gaspriserne var rigtig høje.

- Men det er sket noget spændende i forbindelse med den her triste krise. Vi er begyndt at blive meget opmærksomme på, at vi selv kan flytte noget af vores forbrug. At man eksempelvis kan køre tørretumbleren om natten. Det er super godt, hvis folk og virksomheder og andre begynder at reagere - altså siger, at man venter, når prisen er rigtig høj. Folk bliver forhåbentlig ved med at være opmærksomme på det her og tager den læring med sig. Det vil betyde mere stabile priser, lavere elpriser og mere integration at vedvarende energi. Det er noget af det, der kan komme ud som en positiv sideeffekt af denne triste situation, vi er i, siger siger Marie Münster, professor i energisystemanalyse ved DTU.

Reform af EU's elmarked skal sikre forbrugere mod høje regninger

Kommer der i fremtiden en ny energikrise, skal EU have løsninger klar, så borgere og virksomheder ikke rammes af tårnhøje elregninger.

Det var budskabet fra EU-Kommissionen, da denne i midten af marts fremlagde sit forslag til en reform af EU's elmarked i kølvandet på de voldsomme prishop på elmarkedet.

Konkret foreslår kommissionen, at alle forbrugere skal kunne vælge en kontrakt, hvor elprisen ligger fast i en periode.

Derfor har en omfattende reform været på tale i kommissionen, hvor der skulle findes en helt ny måde at fastsætte elpriserne.

Det har flere lande, herunder Danmark, været imod.

Frygten er, at en sådan reform ville svække den grønne omstilling, fordi den ville gøre det mindre attraktivt at investere i grøn energi.

Kommissionen har øjensynligt lyttet til modstanden. Den foreslår nu i stedet nogle mindre gennemgribende ændringer.

Ambitionen om at sikre forbrugere mod høje elregninger lever dog fortsat.

EU-Kommissionen foreslår derfor, at landene i tilfælde af en ny energikrise vil kunne indkræve såkaldte overnormale profitter fra elproducenter for derefter at kunne give pengene til de forbrugere, der har svært ved at betale deres regninger.

Den mulighed blev givet i efteråret. Det var dog kun midlertidigt, og kommissionen foreslår altså nu at gøre det til en permanent del af strukturen på elmarkedet.

Kommissionen understreger, at det ikke bliver op til medlemslandene selv at vurdere, hvornår der er tale om en krise. Der vil være faste kriterier, som situationen skal leve op til.

Ud over at sikre forbrugere bedre skal den foreslåede reform gøre det mere attraktivt at investere i vedvarende energi. Samtidig skal de europæiske virksomheders konkurrencekraft styrkes.

Det skal blandt andet ske ved at sikre, at mindre virksomheder på samme måde som de store kan indgå langsigtede kontrakter for deres elforbrug.

/ritzau/

EU’s elmarked

For at harmonisere og liberalisere EU's indre energimarked er der siden 1996 vedtaget foranstaltninger vedrørende markedsadgang, gennemsigtighed og regulering, forbrugerbeskyttelse, støtte til sammenkobling og passende forsyningsniveauer.

Disse foranstaltninger har til formål at skabe et mere konkurrencedygtigt, kundeorienteret, fleksibelt og ikke-diskriminerende elektricitetsmarked i EU med markedsbaserede forsyningspriser.

Derved styrkes og udvides de individuelle kunders rettigheder og energifællesskaber, energifattigdom bekæmpes, roller og ansvarsområder for markedsdeltagere og tilsynsmyndigheder afklares, og forsyningssikkerheden for elektricitet, gas og olie samt udbygningen af de transeuropæiske net til transport af elektricitet og gas tackles.

Siden Ruslands invasion af Ukraine og den deraf følgende energikrise har strukturen på EU's energimarked gennemgået gennemgribende strukturelle ændringer.

Kilde: EU

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Muligt Superliga-comeback til Rezan Corlu

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Lyngby har netop offentliggjort sin trup til kampen mod FCK senere i dag, og her er Rezan Corlu med for første gang siden sin alvorlige meniskskade tilbage i januar. 

Du kan læse mere om Rezan Corlus vej tilbage til fodboldbanen her.

Link kopieret!

Amagers næstældste værtshus sat til salg

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Går man med en drøm om at eje et historisk værtshus, har man nu chancen for at erhverve sig Amagers næstældste af slagsen.

Vinstuen, som ligger på Christmas Møllers Plads, er nemlig sat til salg.

I et opslag på Facebook annoncerer ejerne bag værtshuset, at man søger en ny ejer, der kan drive vandhullet videre.

Bodegaen Vinstuen åbnede i 1917 i det, der dengang var en nyopført ejendom ud mod Christianshavns voldanlæg.

Værtshuset har faktisk været til salg længe – faktisk omkring et år – men på grund af manglende interesse tyer ejerne bag Vinstuen nu til Facebook i håb om at komme igennem med salget.

Ifølge avisen AmagerLiv er Guldhuset i Woltersgade i øvrigt det eneste værtshus på Amager med flere år på bagen end Vinstuen.

Link kopieret!

Danmark vinder sølv ved EM i en af verdens hurtigst voksende sportsgrene

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

To københavnske udøvere af sporten pickleball sikrede lørdag Danmark sølvmedaljer ved historiens første europamesterskaber i pickleball.

Ved turneringen i Southampton i England nåede duoen Karin Ptaszek-Kochis og Anders Bergholdt, der begge spiller i klubben Pickleball Copenhagen, hele vejen til finalen i mixed double i aldersgruppen 50 +, hvor man dog måtte se sig slået af et engelsk par.

- Vi er rigtig stolte. Det betyder meget. Jeg mener, der er 24 lande med, og vi bliver nummer to, udtaler Karin Ptaszek-Kochis i en pressemeddelelse.

For Ptaszek-Kochis er ketsjersport ikke en fremmed størrelse. Hun tidligere landsholdsspiller i tennis, hvor hun ni gange har repræsenteret Danmark i Federation Cup.

Pickleball er en ketsjersport, der spilles på en bane i badmintonstørrelse med en let bold og et paddle-bat, og hvor trækkes på sportslige elementer fra spil som tennis, badminton og bordtennis.

Ifølge Dansk Tennis Forbund er pickleball en af verdens hurtigst voksende sportsgrene målt på udbredelse og antal udøvere.

Link kopieret!

En million elkunder advares

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Andel Energi advarer sine cirka 1,1 million elkunder om "svindelbølge" af falske mails med Andels navn og logo, hvor der gives en påmindelse om en ubetalt regning.

Det skriver Andel Energi i en pressemeddelelse, hvori der opfordres til at ignorere og slette mailen.

Link kopieret!

Beredskab rykkede ud til røg fra kælder: Viste sig at være noget helt andet

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Hovedstadens Beredskab rykkede søndag morgen ud til melding om røg fra en kælder. Anmeldelsen kom fra Kalkbrænderihavnsgade på Østerbro.

Af billeder fra stedet fremgår det, at både politi, ambulance og brandvæsen var hurtigt fremme på stedet.

Det blev dog ikke behov for hverken livreddende førstehjælp eller en større brandslukning. Det skriver beredskabet på X.

- Det viste sig at være damp fra utæt damprør. Vi har forlade skadestedet.

Link kopieret!

Københavnsk bro spærres igen i dag - søg andre veje

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Mellem kl. 8 og 12 søndag bliver Nyhavnsbroen i København spærret i begge retninger.

Det skriver Københavns Kommune på X.

Den 112 år gamle Nyhavnsbro skal nemlig have et eftersyn. Det skulle den også tilbage i september. Men man er åbenbart ikke helt færdig.

Nyhavnsbroen forbinder Holbergsgade på Gammelholm med Toldbodgade i Frederiksstaden.

Og skulle man være historisk interesseret er den elektriske klapbro fra 1912. Den har været renoveret to gange. I 1960 og 1993. 

Foto: Københavns Kommune
Link kopieret!

Tusindvis af sager om flykompensation presser på Københavns byret

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Landets byretter bliver presset af sager om kompensation i forbindelse med flyrejser. Det skriver Politiken.

Sidste år fik byretterne i København, Kolding og Aalborg, hvor de største danske lufthavne hører under, 14.315 sager. I år har de foreløbigt modtaget 11.037 sager.

I Københavns Byret udgør flysagerne to tredjedele af de civile sager. I januar beskrev Danmarks Domstole i en artikel, at Københavns Byret har fem kontorfunktionærer ansat, som fast behandler sagerne.

Det stigende antal sager, som kompensationsfirmaer ofte hjælper passagerne med, medfører "et øget pres på disse byretters kapacitet", skriver Domstolsstyrelsen til Politiken.

Bag mange af sagerne står virksomheder, som tilbyder at hjælpe med at søge kompensation. Det gør de mod et gebyr, som ofte lyder på mindst 25 procent af kompensationen.

Et af dem er selskabet Flyhjælp, hvor Benedikte Bolvig Lund er juridisk direktør. Hun siger til Politiken, at deres hjælp ikke vil være nødvendig, hvis flyselskaberne selv udbetalte den rette kompensation.

Link kopieret!

Søndag byder på to-cifrede varmegrader

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Det er slut med frost og sne i denne omgang. Vejret i dag bliver overskyet og perioder kommer der regn. Men i løbet af eftermiddagen bliver det mest tørt.

Det oplyser DMI til Ritzau.

Let til frisk vind omkring syd, ved kysterne op til hård vind.

Temperaturen stiger til op mellem 9 og 11 grader. I nat kan det tal stige til hele 13 grader.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google