Niels undrer sig: Hvorfor er benzinpriserne de samme, uanset hvilket selskab jeg tanker ved?

Fra 2003 til 2017 havde vi i Danmark et brændstofmarked, hvor priserne svingende rigtig meget. Men de seneste år har benzin- og dieselpriserne været stort set ens på tværs af landsdele og virksomheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Hvorfor er prisen på benzin den samme, uanset hvor man tanker, spørger Niels Spørg Os på Tv 2 Kosmopol. (arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

- Jeg tanker i ny og næ, derfor holder jeg øje med priserne, men det er den samme pris alle steder. 

- Uanset hvilken tankstation, jeg kigger på, så er det samme pris der er på standerne. Den sættes op og ned alle stederne på samme tid. Jeg undrer mig derfor, hvor konkurrencen er blevet af. 

Sådan siger Niels Hansen fra Espergærde. Han er bilejer og tanker med egne ord i ny og næ. Derfor holder han øje med priserne, og her har han de seneste år gjort sig en iagttagelse. 

- For år siden kunne man køre rundt og "shoppe" lidt. Jeg bor i Espergærde og kunne være heldig, at priserne var lavere, når jeg kørte gennem Fredensborg. Men sådan er det ikke mere, fastslår han.

Og det har Niels Hansen helt ret i, forklarer Torben Kudsk, der er afdelingschef i økonomisk politisk sekretariat hos motorejernes organisation, FDM. 

Her har man også konstateret, at priserne på benzin og diesel stort set er ens på tværs af landsdele og virksomheder. 

Enkelt tiltag dræbte priskrigen 

Men spoler vi tiden seks år tilbage, så var det en helt anderledes situation, som bilisterne stod i, når de skulle tanke bilen.

- Fra 2003 til 2017 havde vi i Danmark et brændstofmarked, hvor priserne svingende rigtig meget – også mere end i udlandet, siger Torben Kudsk og uddyber:

- Hver dag klokken 10.00 blev priskrigen neutraliseret, og så blev der konkurreret frem til næste dag klokken 10.00. Man kunne i løbet af dagen se udsving på op til 1,5 kroner per liter. Så ved at fylde på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, kunne man spare rigtig meget.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Spørg Os

  • Denne artikel er blevet til på baggrund af TV 2 Kosmopols brugerinddragende fællesskab Spørg Os.

  • Her kan alle skrive ind med deres spørgsmål eller undren fra hverdagen som borger i hovedstadsområdet.

  • Følg med i afstemningen og stil dit eget spørgsmål ved at klikke ind på Spørg Os-siden her.

Men i 2017 skete der ifølge Torben Kudsk noget, som førte til et skred i markedet.

Her gik Circle K nemlig ud og ændrede måden, hvorpå virksomheden prissatte benzinen på.

Tidligere havde virksomheden fastsat brændstofprisen dagligt, men i 2017 valgte man kun at ændre prisen, hvis der eksempelvis opstod store udsving i oliepriserne på verdensmarkedet eller i dollarkursen. 

”Det vil sige, at vi fjerner de store daglige udsving i brændstofpriserne og sænker startprisen med 40 øre. Det er den besparelse, man førhen gennemsnitligt kunne få i løbet af dagen – den får alle kunder nu hele tiden”, udtalte Peter Rasmussen dengang i en pressemeddelelse.

Hos Circle K fortæller Peter Rasmussen, der er brændstof- og energiekspert, til TV 2 Kosmopol, at man lavede ændringen i 2017 for at imødegå forbrugerne.

-  Vi kunne se, at der var stor bevægelse og mange kunder frem mod klokken 10.00. Det var ineffektivitet. 

- At vi ændrede det havde den effekt, at trafikken på tankstationerne blev mere jævnet ud henover hele døgnet. Men det er klart, at det er svært som konkurrent ikke at reagere, når nogen går 40 øre ned. Så det gjorde mange andre også hurtigt derefter, tilføjer Peter Rasmussen. 

Og ifølge FDM har Circle K's beslutning altså været afgørende for, hvordan andre brændstofselskaber har prissat sig i Danmark.

- Da Circle K gik ud og sænkede priserne, tog det luften ud af markedet. Dengang var der flere, der forudsagde, at det ville dræbe priskrigen - og man må sige, at den forudsigelse blevet til virkelighed, siger Torben Kudsk.

Et ulovligt greb? 

Man kunne måske ligefrem fristes til at tro at konkurrenceloven ikke overholdes, nu hvor priserne på benzin og diesel i en længere periode har været ens på tværs af tankstationer og lokalområder. 

Sidste år kunne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i hvert fald fortælle, at styrelsen havde modtaget mange henvendelser om netop de meget enslydende priser på benzin og diesel. 

Det fik Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at gennemføre undersøgelser af markedet og undersøge, om brændstofselskaberne overtræder konkurrenceloven.

Undersøgelsen konkluderede, at de ens priser ikke var opstået på grund af overtrædelser af konkurrenceloven.

- Det kan synes påfaldende, når priserne er ens hos alle brændstofselskaber, og derfor har vi undersøgt det nøje. Vi har dog ikke konstateret overtrædelser af konkurrenceloven i form af aftaler eller lignende mellem selskaberne, udtalte direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald, i den forbindelse

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad jeg gøre som forbruger?

Ifølge konkurrence- og forbrugerstyrelsen skal forbrugerne ikke undervurdere deres egen betydning for konkurrencen. 

De kan selv bidrage til igen at skærpe priskonkurrencen gennem deres adfærd, når de tanker.

  • Benyt ubemandede tankstationer i stedet for bemandende
     

  • Tank når prisen er lav, i stedet for når tanken er tom 

  • Benyt lokale tilbud, selvom der er længere imellem dem end tidligere  

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 

Spørger man en række brændstofvirksomheder selv, så afviser de da også, at det skulle være tilfældet.

Det gælder blandt andet hos Circle K. Her forklarer Peter Rasmussen, at han af konkurrencemæssige hensyn ikke kan komme direkte ind på, hvordan Circle K prissætter deres benzin- og dieselpriser. 

Han vil dog gerne fortælle, at man køber ind på de store verdensmarkeder og følger markedet. 

- Og så holder vi selvfølgelig øje, om der er aktiviteter hos vores konkurrenter i området. Hvis prisen er lavere, så regulerer vi ned.

Men er de ens priser resultatet af aftalt spil benzinselskaberne imellem?

- Det kan jeg garantere for, at det ikke er, lyder det fra Circle K's brændstof- og energiekspert.

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Fængselsdom til mand med LTF-tatovering i ansigtet

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

En 28-årig mand er fredag idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have fået tatoveret "LTF" under sit ene øje, efter at banden var blevet opløst ved dom, oplyser specialanklager Andreas Christensen fra Københavns Politi til Ritzau.

Link kopieret!
Lige nu

Flere meldinger om havarerede biler på isglat motorvej

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Ifølge Vejdirektoratet er der fredag eftermiddag ganske glat på de nordsjællandske motorveje.

Således fremgår det, at flere biler i øjeblikket er havareret på Helsingørmotorvejen i retning mod København.

Uheldene skal særligt være sket mellem afkørsel 7 Kokkedal og Rasteplads Isterød Vest.

Også på hovedvejen Isterødvejen i Hillerød er det sket et uheld som har spærret hele vejen.

"Vintervejret har især ramt vejene på Nordsjælland. På statsvejsnettet, herunder Helsingørmotorvejen, kører vintertjenesten og fjerner sneen og glatførebekæmper. Trafikanter bør væbne sig med tålmodighed og være forberedt på forsinkelser i området", skriver Vejdirektoratet på X.

Link kopieret!

Tidligere badmintondronning sætter millionvilla til salg

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Den tidligere danske badmintonstjerne Camilla Martin har sat sin villa i Holte til salg.

Det skriver Boliga.

For intet mindre end 11.995.000 kroner får du en bolig på 230 kvadratmeter, der er fordelt på syv værelser over to plan.

Camilla Martin købte villaen i Holte tilbage i 2017 for 7.800.000 kroner. Hvis salgsprisen holder, står hun til en imponerende boliggevinst på 4.195.000 kroner.

Link kopieret!
Lige nu

Uheld spærrer central hovedvej ved Hillerød

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Et uheld på Isterødvejen mellem Hillerød Nord og Hillerød Øst spærrer fredag eftermiddag vejen i sydgående retning.

Det beretter P4 Trafik.

Både politi og redning er ankommet til stedet, men selvom uheldet er sket i ét spor, er der praktisk talt spærret i begge retninger, da så få kan komme forbi.

Link kopieret!

40-årig tilstår besiddelse af 68 kilo amfetamin

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

En 40-årig mand fra Amager er fredag blevet idømt ti års fængsel for besiddelse af en større mængde amfetamin samt ecstasy.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Dommen er faldet ved Retten i Holbæk, hvor den 40-årige tilstod, at han 11. april 2024 modtog 68 kilo amfetamin og 5,4 kilo ecstasy på en parkeringsplads i Ringsted.

Herefter transporterede han efter aftale med andre narkotikaen til først Tårnby Torv i én bil, hvorefter han i en anden bil sammen med en anden sigtet i sagskomplekset fragtede den ulovlige last til Svallerup Kirke ved Kalundborg.

Her mødtes den dømte ifølge sin tilståelse med en tredje person, hvorefter narkotikaen blev kørt til en landejendom syd for Kalundborg.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til eventuel anke af dommen. Han blev varetægtsfængslet efter dom.

Link kopieret!

Paludan er skyldig i at komme med racistisk udtalelse i 2019

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Partistifter Rasmus Paludan er skyldig i at have overtrådt racismeparagraffen på baggrund af en udtalelse i en video fra 2019.

Videoen blev offentliggjort på hans parti Stram Kurs' YouTube-kanal i sommeren 2019 og er filmet under en demonstration på Nørrebrogade i København.

Her siger partistifteren, at den gennemsnitlige IQ i Somalia er 68, og at det for en orangutang "vist nok" er 69.

Det er Københavns Byret, der fredag har fundet stifteren af Stram Kurs skyldig i forhold til videoen.

I fredagens dom frifindes Paludan for en anden anklage, som drejede sig om en video, som blev offentliggjort på YouTube-kanalen kort før jul i 2018. Retten mener, at der er "rimelig tvivl" om, hvorvidt det er Paludan, som er lagt videoen op på YouTube.

Paludan modtager dommen og vil altså ikke anke til landsretten. Anklagemyndigheden har mulighed for at anke inden for 14 dage.

Link kopieret!

Store udfordringer kan ramme myldretrafikken

Mange synes, at det er dyrt at rejse med offentlig transport i hovedstaden, men der er heldigvis et par ting, der kan gøre rejsen billigere.

Når mange tager på weekend fredag eftermiddag, kan snevejret stadig give problemer i trafikken.

Særligt Østdanmark har udsigt til et udbredt snevejr, som vil påvirke eftermiddagens trafik i Hovedstadsområdet og de mange danskere, der skal på tværs af landet.

- Eftermiddagens myldretrafik risikerer at blive udfordret med store forsinkelser på grund af snevejret, siger Andreas Nyholm, meteorolog ved TV 2.

Han forudser, at selv et par centimeter sne kan være nok til at give trafikale udfordringer i form af glatte veje.

- Vi så på Sydsjælland, hvordan sneen lammede trafikken i flere timer torsdag aften, lyder det fra Andreas Nyholm.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google