Forening lagde lokaler til blodpenge-forhandlinger, mens skattekroner tikkede ind
Københavns Kommune skal nu kulegrave, om kommunale støttekroner er røget i lommen på udskældt moske.
Alt imens der er foregået forhandlinger om blodpenge i deres moske, har en islamisk forening modtaget tusindvis af kroner i støtte fra Københavns Kommune.
Alene i 2023 fik foreningen Islamisk Center for de Europæiske Lande (ICEL) – der driver Al-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter - 137.257 kroner i tilskud fra kommunen.
Det viser TV 2’s gennemgang af foreningens regnskaber.
Dermed kom 43 procent af foreningens samlede indtægter fra kommunekassen, og en række partier vil nu have kulegravet støtten til foreningen.
- Er der gået kommunale støttemidler til parallelle retssystemer, skal vi ikke bare stoppe støtten. Så skal vi også undersøge, om vi har mulighed for at kræve støtten betalt tilbage, siger overborgmester i København, Lars Weiss (S), til TV 2.
“Opsigtsvækkende”, siger ekspert
TV 2 kunne tirsdag fortælle, at der er foregået forhandlinger om blodpenge i moskeen Al-Hidayyah med deltagelse af bandefolk efter et drab i en frisørsalon i Rødovre.
Ifølge politiaflytninger skulle en imam derudover have fastsat et beløb, der skulle ”rense” konfliktens ene part.
Flere partier i Københavns Borgerrepræsentation er derfor også særdeles betænkelige ved, at ICEL som en folkeoplysende forening har modtaget offentlige støttekroner.
Forhandlede om blodpenge i moske
TV 2 kunne tirsdag fortælle, at der er foregået forhandlinger om blodpenge i AL-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter.
Oplysningerne om blodpengeforhandlingerne er kommet frem i en verserende retssag ved Retten i Glostrup, hvor tre personer er tiltalt for drab og drabsforsøg efter et drab på en 17-årig bulgarsk frisørelev i Rødovre 3. december 2021.
Det er aflytninger af ledende bandemedlemmer samt vidneudsagn, der afslører, at der har været forhandlinger om blodpenge i moskeen. Ifølge et vidne var også en imam tilstede.
Foreningen bag moskeen, Islamisk Center for de Europæiske Lande, afviser over for TV 2, at bestyrelsen, den daglige ledelse eller moskeens imam har “været involveret i eller har kendskab til" den slags forhandlinger. Det afvises dog ikke, at de kan have fundet sted.
Det er uvist, om der er blevet udbetalt blodpenge i sagen.
Da sagen skulle for retten, kunne et centralt vidne pludseligt stort set ikke huske noget fra skyderiet. Over for TV 2 afviser han at skulle have løjet i retten
Sagen har fået flere partier til at kræve handling fra regeringen. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) kalder sagen ”fuldstændig uacceptabel” og har nu bedt politiet og sit ministerium om at undersøge, hvordan man kan sætte hårdt ind over for imamer og andre involverede i parallelle retssystemer.
Både Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokratiet beder derfor nu Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøge, om støtten bør stoppes, og om foreningen skal tilbagebetale sine tilskud.
- At vi rent faktisk legaliserer det her og blåstempler dem ved at give tilskud igennem kommunen, det er jeg stærkt fortørnet over, siger eksempelvis Morten Melchiors, der er gruppeformand for de konservative i Københavns Borgerrepræsentation, til TV 2.
Støtte kan være ulovlig på flere måder
Det er ikke kun politikere, der bider mærke i tilskuddet til foreningen.
Religionssociolog og islamforsker Lene Kühle fra Aarhus Universitet kalder støtten fra Københavns Kommune for ”opsigtsvækkende” og vurderer, at den kan være ulovlig.
Tilskud samtidig med blodpengeforhandlinger
Islamisk Center for de Europæiske Lande – der driver Al-Hidayya-moskeen – har modtaget tilskud fra Københavns Kommune, mens der er foregået blodpengeforhandlinger i moskeen.
Ifølge både politiaflytninger og en vidneafhøring i retten har forhandlingerne fundet sted efter drabet på en 17-årig dreng i en frisørsalon.
Drabet skete i december 2021, og i foreningens regnskaber kan man se, at den i både 2021, 2022 og 2023 har modtaget tilskud á et samlet beløb på 408.396 kroner.
Tilskuddet dækker både over lokaletilskud og medlemstilskud.
Her er overblikket over, hvor meget den årligt har modtaget i tilskud:
2023: 137.257 kroner
2022: 136.008 kroner
2021: 135.131kroner
Blandt andet på baggrund af TV 2’s afsløring om, at der er foregået blodpengeforhandlinger i moskeen.
Siden 2016 har det været lovstridigt at give tilskud til foreninger, hvis de ”modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder”.
Og dermed kan blodpengesagen få konsekvenser for foreningens tilskud, vurderer religionssociolog Lene Kühle.
- Det lyder jo ekstremt problematisk, og hvis jeg var Københavns Kommune, ville jeg godt nok løfte øjenbrynene over den oplysning, siger hun.
Men det er ikke det eneste lovbrud, der kan være sket i forbindelse med tilskuddet til moskeen.
I folkeoplysningsloven, der sætter rammerne for, hvornår foreninger kan modtage tilskud, står der, at der ikke kan ydes tilskud til ”aktiviteter som har karakter af gudsdyrkelse eller kirkelige handlinger”.
Det vil derfor være et brud på reglerne, hvis tilskuddet bruges på at finansiere moskeen, vurderer Lene Kühle.
Ligner, at kommunen "nærmest driver en moske"
I foreningens årsregnskab står der ikke specifikt, hvilke penge – eller hvor mange penge – der går til at drive selve moskeen.
Men det fremgår, at 99 procent af alle udgifter i 2023 gik til "lokaleomkostninger".
Foto: TV 2
Når kommunen med sit tilskud samtidig stod for næsten halvdelen af foreningens samlede indtægter samme år, er det nærliggende at tro, at kommunen også bidrager til at holde moskeen åben, vurderer Lene Kühle.
- Det ligner jo, at Københavns Kommune nærmest driver en moske eller i hvert fald bidrager substantielt til at holde moskeen åben, siger hun.
Korsang, madlavning og fodbold?
ICEL kalder sig på sin hjemmeside et ”kulturelt, socialt, sportsligt og uddannende center”, der “tilbyder mange aktiviteter”.
Men det er syv år siden, foreningen senest over for kommunen har redegjort for, hvilke aktiviteter de faktisk udbyder. Det fremgår af en oversigt, TV 2 har fået udleveret af Københavns Kommune.
Perspektiv: Tidligere kritisk omtale
Islamisk Center for Europæiske Lande (ICEL) ligger på Bispevej 4 i Københavns Nordvestkvarter og driver Al-Hidayyah- moskeen, som ligger inde i centeret.
ICEL har tidligere fået kritisk opmærksomhed, da Berlingske i 2020 skrev, at centeret ”agerer som islamisk domstol”. Mediet begrundede det med ICELs egen beskrivelse på Kirkeministeriets liste over anerkendte trossamfund:
- Derudover udsteder centeret legale islamiske domme og besvarelser i alle sager vedrørende den islamiske tro, skrev ICEL ifølge Berlingske om sig selv.
Det fik daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at blive ”virkelig harm langt ned i maven” og kræve et opgør med moskeer, der har etableret "sharia-domstole".
Opmærksomheden fik ICEL til at udsende en pressemeddelelse, hvor den ”på det kraftigste” afviste Berlingskes beskrivelse af centeret som en domstol.
- Den eneste juridiske bevilling, vi har, er udstedelse af officielle vielsesattester i henhold til Kirkeministeriets tilladelse, lød det blandt andet.
På ICELs hjemmeside står der i dag, at centeret er grundlagt i 1991 som et “religiøst, kulturelt, socialt, sportsligt og uddannende center, der tilbyder aktuelle tjenester, tager sig af muslimernes anliggender og løser de problemer eller konflikter, som de måtte støde på”.
Dengang oplyste foreningen, at den i 2016 have tilbudt ”korsang/teater,” ”madlavning” og ”fodbold og andre udflugter”.
ICEL har ikke villet svare TV 2 på, hvilke aktiviteter de udbyder – og får støttekroner til – i dag. Og Københavns Kommune henviser blot til oversigten over aktiviteter i 2016.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Overborgmester Lars Weiss (S) undrer sig over, at kommunen ikke har tjekket op på aktiviteterne siden..
- Det kommer bag på mig, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke har fulgt op på, hvad pengene er blevet brugt til siden 2016. Det skal de undersøge nu, siger overborgmester Lars Weiss til TV 2.
Selv hvis foreningen stadig skulle tilbyde korsang, madlavning eller andre aktiviteter, skal samtlige af støttekronerne til foreningen sløjfes, hvis der er foregået blodpengeforhandlinger, mener Konservative.
- Tilskuddet gør, at de kan opretholde deres lokaler, og det vil sige, at vi indirekte er med til at understøtte, at der kan laves de her møder omkring blodpenge, siger gruppeformand Morten Melchiors.
Foreningen skriver selv under
TV 2 har spurgt Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, hvordan den løbende sikrer sig, hvad de årlige tilskud rent faktisk går til.
Forvaltningen skriver i en mail, at der hvert år er kontrol af foreningens regnskab, men at det er op til foreningen selv at beslutte, hvordan den vil anvende sine midler.
Foreningen skal blot hvert år skrive under på, at “pengene er anvendt, som de skal, og at foreningen fortsat lever op til tilskudsbetingelserne”, oplyses det.
TV 2 ville gerne have svar på, hvordan kommunen helt konkret kontrollerer regnskabet, men forvaltningen er ikke vendt tilbage med svar inden TV 2's deadline.
TV 2 ville også gerne have interviewet kommunens kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) og foreholdt hende kritikken af kommunens tilskud til foreningen.
Men kultur- og fritidsforvaltningen har i stedet henvist til Frederik Kronborg (EL), formand for folkeoplysningsudvalget, der godkender de foreninger, som modtager støtte fra kommunen.
Har bedt om redegørelse
Han fortæller, at han bedt forvaltningen om en redegørelse over, hvad der præcis er givet støtte til. Før han har modtaget den, vil han ikke forholde sig til, om tilskuddet bør fjernes.
- Men hvis vi på nogen måder har givet støtte til det, I beskriver, så er det et kæmpe problem. Og jeg vil antage, at det er voldsomt ulovligt, siger han.
Frederik Kronborg afviser ikke, at der kan være grund til at drøfte nødvendigheden af hyppigere og grundigere tjek af, hvad kommunens tilskud i sidste ende bliver brugt på.
Han tilføjer dog, at kommunen støtter mere end tusind foreninger, og at der derfor kan resultere i et stort bureaukrati for både kommunen og for foreningerne.
- Så det er en balance, siger han.
TV 2 har sendt en række spørgsmål til Islamisk Center for de Europæiske Lande om tilskuddet fra Københavns Kommune.
TV 2 ville blandt andet gerne have svar på, hvad moskeen bruger tilskudskronerne til, og om pengene går til de lokaler, hvor der drives moske. Foreningen er ikke vendt tilbage på TV 2’s henvendelser.