TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Forening lagde lokaler til blodpenge-forhandlinger, mens skattekroner tikkede ind

Københavns Kommune skal nu kulegrave, om kommunale støttekroner er røget i lommen på udskældt moske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Lokalerne i Københavns Nordvestkvarter.
Foto: TV 2

Alt imens der er foregået forhandlinger om blodpenge i deres moske, har en islamisk forening modtaget tusindvis af kroner i støtte fra Københavns Kommune.

Alene i 2023 fik foreningen Islamisk Center for de Europæiske Lande (ICEL) – der driver Al-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter - 137.257 kroner i tilskud fra kommunen.

Det viser TV 2’s gennemgang af foreningens regnskaber. 

Det ligner jo, at Københavns Kommune nærmest driver en moske

— Lene Kühle, islamforsker ved Aarhus Universitet

Dermed kom 43 procent af foreningens samlede indtægter fra kommunekassen, og en række partier vil nu have kulegravet støtten til foreningen.

- Er der gået kommunale støttemidler til parallelle retssystemer, skal vi ikke bare stoppe støtten. Så skal vi også undersøge, om vi har mulighed for at kræve støtten betalt tilbage, siger overborgmester i København, Lars Weiss (S), til TV 2.

“Opsigtsvækkende”, siger ekspert

TV 2 kunne tirsdag fortælle, at der er foregået forhandlinger om blodpenge i moskeen Al-Hidayyah med deltagelse af bandefolk efter et drab i en frisørsalon i Rødovre.

Ifølge politiaflytninger skulle en imam derudover have fastsat et beløb, der skulle ”rense” konfliktens ene part.  

Flere partier i Københavns Borgerrepræsentation er derfor også særdeles betænkelige ved, at ICEL som en folkeoplysende forening har modtaget offentlige støttekroner. 

Forhandlede om blodpenge i moske

TV 2 kunne tirsdag fortælle, at der er foregået forhandlinger om blodpenge i AL-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter.

Oplysningerne om blodpengeforhandlingerne er kommet frem i en verserende retssag ved Retten i Glostrup, hvor tre personer er tiltalt for drab og drabsforsøg efter et drab på en 17-årig bulgarsk frisørelev i Rødovre 3. december 2021.

Det er aflytninger af ledende bandemedlemmer samt vidneudsagn, der afslører, at der har været forhandlinger om blodpenge i moskeen. Ifølge et vidne var også en imam tilstede.

Foreningen bag moskeen, Islamisk Center for de Europæiske Lande, afviser over for TV 2, at bestyrelsen, den daglige ledelse eller moskeens imam har “været involveret i eller har kendskab til" den slags forhandlinger.  Det afvises dog ikke, at de kan have fundet sted.

Det er uvist, om der er blevet udbetalt blodpenge i sagen.

Da sagen skulle for retten, kunne et centralt vidne pludseligt stort set ikke huske noget fra skyderiet. Over for TV 2 afviser han at skulle have løjet i retten

Sagen har fået flere partier til at kræve handling fra regeringen. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) kalder sagen ”fuldstændig uacceptabel” og har nu bedt politiet og sit ministerium om at undersøge, hvordan man kan sætte hårdt ind over for imamer og andre involverede i parallelle retssystemer.

Både Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokratiet beder derfor nu Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøge, om støtten bør stoppes, og om foreningen skal tilbagebetale sine tilskud.

- At vi rent faktisk legaliserer det her og blåstempler dem ved at give tilskud igennem kommunen, det er jeg stærkt fortørnet over, siger eksempelvis Morten Melchiors, der er gruppeformand for de konservative i Københavns Borgerrepræsentation, til TV 2.

Støtte kan være ulovlig på flere måder

Det er ikke kun politikere, der bider mærke i tilskuddet til foreningen.

Religionssociolog og islamforsker Lene Kühle fra Aarhus Universitet kalder støtten fra Københavns Kommune for ”opsigtsvækkende” og vurderer, at den kan være ulovlig.  

Tilskud samtidig med blodpengeforhandlinger

Islamisk Center for de Europæiske Lande – der driver Al-Hidayya-moskeen – har modtaget tilskud fra Københavns Kommune, mens der er foregået blodpengeforhandlinger i moskeen.

Ifølge både politiaflytninger og en vidneafhøring i retten har forhandlingerne fundet sted efter drabet på en 17-årig dreng i en frisørsalon.

Drabet skete i december 2021, og i foreningens regnskaber kan man se, at den i både 2021, 2022 og 2023 har modtaget tilskud á et samlet beløb på 408.396 kroner.

Tilskuddet dækker både over lokaletilskud og medlemstilskud.

Her er overblikket over, hvor meget den årligt har modtaget i tilskud:

2023: 137.257 kroner

2022: 136.008 kroner

2021: 135.131kroner

Blandt andet på baggrund af TV 2’s afsløring om, at der er foregået blodpengeforhandlinger i moskeen.

Siden 2016 har det været lovstridigt at give tilskud til foreninger, hvis de ”modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder”. 

Og dermed kan blodpengesagen få konsekvenser for foreningens tilskud, vurderer religionssociolog Lene Kühle.

- Det lyder jo ekstremt problematisk, og hvis jeg var Københavns Kommune, ville jeg godt nok løfte øjenbrynene over den oplysning, siger hun.

Men det er ikke det eneste lovbrud, der kan være sket i forbindelse med tilskuddet til moskeen.

I folkeoplysningsloven, der sætter rammerne for, hvornår foreninger kan modtage tilskud, står der, at der ikke kan ydes tilskud til ”aktiviteter som har karakter af gudsdyrkelse eller kirkelige handlinger”.

Det vil derfor være et brud på reglerne, hvis tilskuddet bruges på at finansiere moskeen, vurderer Lene Kühle.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Ligner, at kommunen "nærmest driver en moske"

I foreningens årsregnskab står der ikke specifikt, hvilke penge – eller hvor mange penge – der går til at drive selve moskeen.

Men det fremgår, at 99 procent af alle udgifter i 2023 gik til "lokaleomkostninger".

Et kig på ICEL's regnskaber bestyrker Religionssociolog og islamforsker Lene Kühles i, at kommunen formentlig bidrager til at drive moskeen og ikke kun bidrager til andre aktiviteter. Siden 2021 har foreningen brugt 0 kroner på posten "aktiviteter".
Foto: TV 2

Når kommunen med sit tilskud samtidig stod for næsten halvdelen af foreningens samlede indtægter samme år, er det nærliggende at tro, at kommunen også bidrager til at holde moskeen åben, vurderer Lene Kühle.

- Det ligner jo, at Københavns Kommune nærmest driver en moske eller i hvert fald bidrager substantielt til at holde moskeen åben, siger hun.

Korsang, madlavning og fodbold?

ICEL kalder sig på sin hjemmeside et ”kulturelt, socialt, sportsligt og uddannende center”, der “tilbyder mange aktiviteter”.

Men det er syv år siden, foreningen senest over for kommunen har redegjort for, hvilke aktiviteter de faktisk udbyder. Det fremgår af en oversigt, TV 2 har fået udleveret af Københavns Kommune.  

Perspektiv: Tidligere kritisk omtale

Islamisk Center for Europæiske Lande (ICEL) ligger på Bispevej 4 i Københavns Nordvestkvarter og driver Al-Hidayyah- moskeen, som ligger inde i centeret.

ICEL har tidligere fået kritisk opmærksomhed, da Berlingske i 2020 skrev, at centeret ”agerer som islamisk domstol”. Mediet begrundede det med ICELs egen beskrivelse på Kirkeministeriets liste over anerkendte trossamfund:

- Derudover udsteder centeret legale islamiske domme og besvarelser i alle sager vedrørende den islamiske tro, skrev ICEL ifølge Berlingske om sig selv.

Det fik daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at blive ”virkelig harm langt ned i maven” og kræve et opgør med moskeer, der har etableret "sharia-domstole".

Opmærksomheden fik ICEL til at udsende en pressemeddelelse, hvor den ”på det kraftigste” afviste Berlingskes beskrivelse af centeret som en domstol.

- Den eneste juridiske bevilling, vi har, er udstedelse af officielle vielsesattester i henhold til Kirkeministeriets tilladelse, lød det blandt andet.

På ICELs hjemmeside står der i dag, at centeret er grundlagt i 1991 som et “religiøst, kulturelt, socialt, sportsligt og uddannende center, der tilbyder aktuelle tjenester, tager sig af muslimernes anliggender og løser de problemer eller konflikter, som de måtte støde på”.

Dengang oplyste foreningen, at den i 2016 have tilbudt ”korsang/teater,” ”madlavning” og ”fodbold og andre udflugter”.

ICEL har ikke villet svare TV 2 på, hvilke aktiviteter de udbyder – og får støttekroner til – i dag. Og Københavns Kommune henviser blot til oversigten over aktiviteter i 2016. 

Overborgmester i Københavns Kommune Lars Weiss (S) er en af flere politikere, der nu vil have kulegravet støtten til den islamiske forening bag Al-Hidayyah-moskeen.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Overborgmester Lars Weiss (S) undrer sig over, at kommunen ikke har tjekket op på aktiviteterne siden..

- Det kommer bag på mig, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke har fulgt op på, hvad pengene er blevet brugt til siden 2016. Det skal de undersøge nu, siger overborgmester Lars Weiss til TV 2.

Selv hvis foreningen stadig skulle tilbyde korsang, madlavning eller andre aktiviteter, skal samtlige af støttekronerne til foreningen sløjfes, hvis der er foregået blodpengeforhandlinger, mener Konservative.

- Tilskuddet gør, at de kan opretholde deres lokaler, og det vil sige, at vi indirekte er med til at understøtte, at der kan laves de her møder omkring blodpenge, siger gruppeformand Morten Melchiors.

Foreningen skriver selv under

TV 2 har spurgt Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, hvordan den løbende sikrer sig, hvad de årlige tilskud rent faktisk går til.

Forvaltningen skriver i en mail, at der hvert år er kontrol af foreningens regnskab, men at det er op til foreningen selv at beslutte, hvordan den vil anvende sine midler.

Foreningen skal blot hvert år skrive under på, at “pengene er anvendt, som de skal, og at foreningen fortsat lever op til tilskudsbetingelserne”, oplyses det.

TV 2 ville gerne have svar på, hvordan kommunen helt konkret kontrollerer regnskabet, men forvaltningen er ikke vendt tilbage med svar inden TV 2's deadline.

TV 2 ville også gerne have interviewet kommunens kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) og foreholdt hende kritikken af kommunens tilskud til foreningen.

Men kultur- og fritidsforvaltningen har i stedet henvist til Frederik Kronborg (EL), formand for folkeoplysningsudvalget, der godkender de foreninger, som modtager støtte fra kommunen.

Har bedt om redegørelse

Han fortæller, at han bedt forvaltningen om en redegørelse over, hvad der præcis er givet støtte til. Før han har modtaget den, vil han ikke forholde sig til, om tilskuddet bør fjernes.

- Men hvis vi på nogen måder har givet støtte til det, I beskriver, så er det et kæmpe problem. Og jeg vil antage, at det er voldsomt ulovligt, siger han.

Frederik Kronborg afviser ikke, at der kan være grund til at drøfte nødvendigheden af hyppigere og grundigere tjek af, hvad kommunens tilskud i sidste ende bliver brugt på.

Han tilføjer dog, at kommunen støtter mere end tusind foreninger, og at der derfor kan resultere i et stort bureaukrati for både kommunen og for foreningerne.

- Så det er en balance, siger han.

TV 2 har sendt en række spørgsmål til Islamisk Center for de Europæiske Lande om tilskuddet fra Københavns Kommune.

TV 2 ville blandt andet gerne have svar på, hvad moskeen bruger tilskudskronerne til, og om pengene går til de lokaler, hvor der drives moske. Foreningen er ikke vendt tilbage på TV 2’s henvendelser. 

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2.dk
Bandemedlemmer afsløret i aflytning: - Imamen har fastsat et beløb, der skal rense os
Ingen må kunne betale sig fra straf med 100 kameler, siger minister efter moske-afsløring
Kommune varsler lukning af moske efter TV 2-afsløring

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Ung svømmestjerne fra Kastrup hædret med pris

Alexander Hillhouse fik overrakt prisen af kulturminister Jakob Engel-Schmidt og sidste års vinder af prisen, cykelrytteren Emma Lund.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den 20-årige svømmer Alexander Hillhouse fra Kastrup er vinder af årets parasportspris.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Alexander Hillhouse fik overrakt prisen lørdag ved DR’s sportsgalla ”Sport 2024” af kulturminister Jakob Engel-Schmidt og sidste års vinder af prisen, cykelrytteren Emma Lund.

Alexander Hillhouse har allerede etableret sig som verdensklassesvømmer. Til De Paralympiske Lege i Paris vandt han guld i 100 m butterfly i S14-klassen og satte samtidig paralympisk rekord med tiden 54,61 sekunder.

Med parasportsprisen følger 100.000 kroner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Frustrerede butiksejere undlader at anmelde tyverier

Der blev i de første tre kvartaler af 2024 anmeldt flere end 20.000 butikstyverier i Danmark. Men det reelle antal kan ifølge en analyse fra Dansk Erhverv være langt højere. (Arkivfoto).
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Butikstyverier er blevet en stigende plage i detailhandlen landet over. Alene i de tre første kvartaler af 2024 blev der ifølge Dansk Erhverv anmeldt flere end 20.000 butikstyverier.

Men antallet af butikstyverier er ifølge erhvervsorganisationen i virkeligheden langt højere.

Det er nemlig ikke alle tyverier, der bliver anmeldt, fremgår det af en analyse blandt Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.

Hver anden virksomhed - 49 procent - begrunder de manglende anmeldelser med utilstrækkelige ressourcer hos politiet til at følge op på sagerne.

- Det er meget nedslående og udtryk for, at tilliden til politiet kan ligge på et meget lille sted ude i butikkerne, siger chef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark.

Ritzau arbejder på en kommentar fra Rigspolitiet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Clara Tauson vinder første WTA-finale i fire år

Den danske tennisspiller Clara Tauson har vundet sin første finale på WTA-touren siden 2021, efter at hendes modstander, japanske Naomi Osaka, trak sig efter første sæt i newzealandske Auckland.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Så mange kvitter alkohol i januar

12 procent af danskerne vil droppe alkohol i årets første måned - altså holde såkaldt hvid januar. Det viser en rundspørge, som Voxmeter har lavet for Alkohol og Samfund. Sidste år var tallet 10 procent.

Det skriver Alkohol og Samfund i en pressemeddelelse.

Organisationen lancerer i forbindelse med rundspørgen en kampagne om at være såkaldt sober curious. Ifølge Alkohol og Samfund er man sober curious, hvis man "ikke absolut er helt afholdende over for alkohol, men man bliver mere opmærksom på sit forbrug og kontrollerer mængden."

Ifølge Janne Tolstrup, bestyrelsesforkvinde i Alkohol & Samfund, kan fænomener som sober curious være med til at påvirke, at vi i mindre grad binder alkohol sammen med sociale arrangementer.

- Alkohol fylder meget i vores kultur, og alkohol indgår ofte i vores sociale liv. Derfor kan alkoholfrie perioder hjælpe vores kultur til at blive mere rummelig, så det bliver endnu mere naturligt ikke at drikke alkohol. Forhåbentlig når vi dertil, hvor folk stopper med at spørge, hvad der er årsagen til, at man vælger at sige nej tak til alkohol i forskellige situationer, som ellers er forbundet med alkohol, siger Janne Tolstrup i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Motorvej spærret efter uheld

Et uheld betyder sent lørdag eftermiddag, at Rute 21 Holbækmotorvejen er spærret i retning mod Ballerup. Det skriver Vejdirektoratet på X. Vejen er spærret i Motorvejskryds Taastrup, hvor vejen går i retning mod henholdsvis Ballerup og København. Vejen ventes genåbnet først på aftenen, oplyser Vejdirektoratet.

Opdatering 17.50: Der er nu ryddet op efter uheldet. Alle spor er åbne

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Restaurantkæde runder tab på 46 millioner de seneste fem år

Det samlede tab for Vivaldi-restaurantkæden de seneste fem år er nu over 46 millioner kroner. Det viser et netop offentliggjort regnskab ifølge mediet FødevareWatch. I regnskabet præsenterer selskabet Vivaldi Gruppen en rød bundlinje på 10,4 millioner kroner. Kæden har nu igangsat en ”gennemgribende ændring af organiseringen af virksomheden og de enkelte cafeer.” Vivaldi gruppen har 20 restauranter - 11 i hovedstadsområdet.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google