SF-kronprins trækker sig fra politik - har fået et nyt job
Han er blevet spået poster i toppen af dansk politik, men noget har ændret sig for Jacob Mark. Han er ikke den samme, og han vil ikke mere.
33-årige Jacob Mark har i manges øjne været et oplagt bud på en arvtager til formandsposten i SF. "Kronprins", er han blevet kaldt, som en naturlig følge af sin popularitet og mangeårige arbejde i partiet.
Men nu er det slut, fortæller han til TV 2. For Jacob Mark har truffet beslutningen, at han inden årets udgang forlader dansk politik.
- Jeg forlader politik 1. december efter 15 år som folkevalgt. Jeg var 18 år, da jeg blev valgt til Køge Byråd, og det vil sige, at jeg hele mit voksenliv har været politiker og folkevalgt, siger Jacob Mark til TV 2.
Noget ændrede sig
I 2015 blev Jacob Mark valgt ind i Folketinget for SF med 2948 personlige stemmer – et antal, han senere skulle vise at kunne mangedoble som partiets absolut største stemmesluger.
Det har været "spændende", det har været "meningsfuldt" og "helt vildt", fortæller Jacob Mark om sin tid i politik, men noget har ændret sig.
- Det, der fylder allermest for mig lige nu, er, at jeg lige er blevet far. Jeg har levet et voksenliv, hvor jeg har haft rigtig meget fart på, og på et tidspunkt så meget fart, at jeg faktisk blev syg af det, siger han.
Han har bestredet et væld af ordførerposter og blev i 2016 valgt til partiets gruppeformand, men i 2021 blev han syg.
I bogen 'Fartblind' fra 2022 fortæller han, at han sad i folketingssalen og blev blændet af lyset. Alting stod skiftevis skarpt og uskarpt, og da han rejste sig fra sin stol, konstaterede han, at han havde mistet synet.
Blå bog: Jacob Mark
Jacob Rene Mark, født 16. okrober 1991 i Køge.
Meldte sig som 14-årig ind i SF Ungdom.
Har en bachelor i journalistik, politik og administration fra Roskilde Universitet fra 2013 til 2017.
Folketingsmedlem for SF i Sjællands Storkreds fra 2015.
Gruppeformand fra 2016.
Børne- og undervisningsordfører fra 2019.
FGU-ordfører fra 2022.
Gift med Christina K. Hansen – socialdemokratisk borgmester i Holbæk. Parret har sønnen Theodor på et år.
Jacob Mark var ramt af en voldsom stresssygdom, som dømte ham ude i et år. Da han raskmeldte sig, indså han, at hans prioriterer ikke var de samme som før.
- Da jeg kom tilbage, kiggede jeg på det og tænkte, at jeg var meget forandret. Jeg fik lyst til at have en bondegård og have en familie og at have fri sammen med mine drenge. Jeg har ikke lyst til at arbejde hele tiden, siger han.
TV 2 Kosmopol mødte Jacob Mark i forbindelse med udgivelsen af 'Fartblind'. Her fortalte om angst, sammenbrud og den stress, der bogstaveligt talt var ved at koste ham synet. Se eller gense indslaget nedenfor.
Farvel til ministerpost og formandspost
Egentlig ville toppolitikeren i sine unge år gerne være journalist. Snørklede veje ville det dog anderledes, og når Jacob Mark nu træffer beslutningen, er det også i erkendelse af, at hele hans voksne arbejdsliv har været som politiker.
- Når folk siger, at “de der politikere skulle tage at få sig et arbejde”, kan jeg sige, at jeg har arbejdet som biografoperatør i Køge Bio, og jeg har solgt wienerbrød i Hammershus Bageri i Herfølge. Og egentlig har jeg aldrig tænkt, at jeg skulle være politiker, siger han.
Han har nu fået en nyt arbejde i en privat virksomhed, men han vil endnu ikke løfte sløret for, hvad det er.
- Jeg vil gerne lige ud og give de sidste politiske lussinger til dem, der fortjener det, fortæller han.
Du er et af SF’s store håb. Du kunne have været minister, og du bliver nævnt som et bud på en fremtidig formand. Er det ikke meget at sige farvel til?
- Det er det. Det er også det, der gør det ret svært, og noget der gør, at jeg har tænkt meget over det.
Der venter ikke en møgsag
Når en højprofileret politiker forlader dansk politik, melder der sig spørgsmål. Ét kunne være, om den pludselige afsked nu også er helt så frivillig, som den pågældende politiker selv mener, at den er.
Men der venter ingen møgsager forude, forsikrer Jacob Mark.
- Om et år vil jeg nok fortælle mere om, at det var sværere at komme tilbage fra den der stresssygemelding, end jeg troede, at det ville være. Når man kommer tilbage fra en stresssygemelding, er man et comeback kid. Vi elsker i Danmark de der formater med, at “jeg var syg, og nu er jeg rask”, siger han.
Sådan er virkeligheden bare ikke, fortæller han.
Selvom han i to år har været tilbage, er han på en måde aldrig helt kommet tilbage. Han har det i dag godt, men han ønsker ikke at komme tilbage til det liv, han havde inden sin sygemelding.
Med egne ord bar hans arbejdsliv dengang præg af "idiotiske" beslutninger, som han kun kan fakturere sig selv for.
- Jeg lavede utrolig meget, som var fuldstændig idiotisk, før jeg blev syg. Jeg sad på News morgen, middag og aften. Klokken 06 om morgen og 22 om aftenen. Jeg sagde ja til alle formater, siger han.
Smækker ikke med døren
Ved folketingsvalget i 2022 fik Jacob Mark det femtehøjeste antal stemmer blandt samtlige politikere.
31.235 vælgere satte deres kryds ud for SF'eren, men de må nu sige farvel til deres foretrukne kandidat før tid.
Svigter du ikke dem ved at stoppe midt i en valgperiode?
- Det har også fyldt for mig, om det var bedre og mere rent at blive til næste valg. Men jeg tror godt, at folk kan forstå mit valg. Folk ved godt, at jeg er blevet far, og mange følger med i vores gård og familieliv på godt og ondt – mest godt heldigvis, siger han:
- Jeg har det selv sådan, at jeg har lavet politik hele mit voksenliv. Jeg har mistet 20 procent af mit syn permanent af at lave politik, fordi jeg blev syg. Jeg har fået en masse god politik igennem, så nu tænker jeg, at det er okay, at jeg lader andre tage over lidt.
Når politikere før ham har takket af, er det til tider sket med en hudløst ærlig afskedssalut til tingenes tilstand på Christiansborg. Men Jacob Mark ønsker ikke at smække med døren, fortæller han.
Men når det så er sagt...
- Det har været fristende at give et svirp, siger han.
Han indrømmer, at hans kone, den socialdemokratiske borgmester i Holbæk, Christina K. Hansen, har advaret ham imod at "nævne det for meget"; børneområdet, som Jacob Mark mener bliver groft underprioriteret.
- Mest kan jeg godt blive lidt frustreret over, hvorfor man ikke tager det mere seriøst, at vores mindste væsner er dem, der har de dårligste vilkår i vores velfærdssamfund. Dét fatter jeg ikke. Men det er, hvad det er, siger han.
Han kommer til at savne fællesskabet i SF og at lave politik, som bliver til virkelighed og gør en forskel, fortæller han. Han kommer ikke til at savne offentligheden, og én ting siger han glædeligt farvel til:
- Folk siger, at jeg kommer til at savne, at telefonen ringer, og jeg kan sige, at dét kommer jeg ikke til at savne, siger han.
Er det her et endegyldigt farvel til dansk politik?
- Jeg lukker ikke nogen døre. Jeg lukker døren for nu, men med tiden ved man aldrig, hvad der kommer til at ske. Men det er det rigtige at gøre lige nu for mig og for min familie, siger han.