De bliver hyppigere. De bliver værre. Og det ved de af bitter erfaring langs Køge Bugt
Sidste år blev Køge Bugt ramt af en voldsom stormflod - et fænomen, der forventes mange flere af i fremtiden.
Den var næsten lige ved at skylle væk – Køge Marina - da stormfloden den 20. oktober sidste år væltede ind over kommunerne langs Køge Bugt.
Derfor har marinaen smidt masser af både tid og penge i at sikre områdets faciliteter og de mange både mod fremtidens voldsomme vejr.
- Vi har hævet hele området øst for marinaen med flere meter for at undgå, at vandet igen kan skylle den vej indover, siger Kenneth Højrup, der er havnemester på Køge Marina.
Men på trods af det store anlægsarbejde, er der måske alligevel gjort for lidt.
For nu viser en ny analyse fra DTU og Navigating 365, at fremtidens stormfloder bliver hyppigere og voldsommere end hidtil antaget.
- Noget af det, der overraskede os rigtig meget, var, at en 10-årshændelse i slutningen af århundredet vil medføre en højere vandstand, end en 100 års-hændelse gør i dag, siger Kirsten Halsnæs, der er medforfatter på analysen og arbejder som professor på DTU.
22.000 borgere i fare for oversvømmelse.
Der er altså et stort behov for at forholde sig til de udfordringer, som klimaforandringerne medfører for landets kystnære byer.
Det arbejde har de taget hul på i blandt andet Køge Kommune, hvor de næste år går i gang med at etablere et 11 kilometer langt dige.
Et dige der skal beskytte 22.000 mennesker samt værdier for 3,9 milliarder mod oversvømmelsernes ødelæggelser.
- Det er et meget omfattende projekt. Diget skal kunne imødegå en vandstandsstigning på hele 2,8 meter og kommer til at koste i omegnen af 150 millioner kroner, siger Marie Stærke (S), der er borgmester i Køge Kommune.
Foto: Grafik: Fie Fisker/TV 2 Kosmopol
Det er altså ikke nogen billig øvelse at sikre byen mod fremtidens vandmasser. Men det er til gengæld en nødvendig øvelse, fortæller borgmesteren.
- Oversvømmelser har jo enorme konsekvenser for folks hjem og deres værdier, men de har også konsekvenser for kommunens infrastruktur, som vores veje, folkeskoler og plejehjem.
Fra Køge til København
Det er dog langt fra kun Køge Kommune, der ser ind i en fremtid, hvor havet ikke blot udgør en smuk udsigt, men også en trussel.
Derfor er flere kommuner i hovedstadsområdet i gang med enten at planlægge eller anlægge kystsikring.
Spørgsmålet er blot, om projekterne kan stå mål med fremtidens vandmasser.
Med de kystsikringer i har vedtaget, er i så i mål?
- Det ville jeg ønske, jeg kunne garantere. Vi har forsøgt at komme så godt i mål med den viden, vi har, så vi synes, vi er rigtig godt på vej, siger Marie Stærke (S), borgmester i Køge Kommune.