Når kulden kommer: Sådan tænder du rigtigt for varmen
Bliv klædt på til vinterens kulde. Her kan du læse, hvordan du kan spare penge på opvarmningen af dit hjem.
Selvom temperaturerne i september og i starten af oktober har ligget stabilt over de 15 grader, så lurer køligere vejr forude, og så det betyder også, at der skal skrues på termostaterne derhjemme for at holde boligen varm.
Men når varmen skal tændes, så skal det gøres på en helt bestemt måde, hvis man vil spare både energi og penge. Der skal nemlig tændes langsomt op for varmen.
Sådan lyder opfordringen fra HOFOR til alle villaejere med fjernvarme.
- Energipriserne er stadig højere end før energikrisen sidste år, derfor er der ekstra mange penge at spare ved at tænde langsomt for dit fjernvarmeanlæg. Hver gang man skruer en grad ned for varmen, så siger en tommelfingerregel, at man sparer op til fem procent på varmeregningen, siger John Halkjær Christensen, der er områdechef i HOFOR til TV2 Kosmopol.
Selvom energipriserne ikke forventes at stige så kraftigt, som de gjorde sidste år under energikrisen, så vurderer Energistyrelsen at det hurtigt kan ændre sig, fortæller han.
- Vi skal stadig være opmærksomme. Der kan opstå hændelser, som får priserne til at stige igen. Der er for eksempel stadig en krig i Ukraine, som kan have konsekvenser for priserne, siger han.
I København er fjernvarmeprisen for eksempel steget med syv procent siden årsskiftet, skriver HOFOR i en pressemeddelelse.
Sådan tænder du langsomt for varmen
Når du skal tænde langsomt for fjernvarmen i dit hus, så starter du med at sætte fremløbstemperaturen på dit fjernvarmeanlæg på 30 til 35 grader, forklarer HOFOR i pressemeddelelsen.
Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber til dine radiatorer.
- Når det bliver koldere i oktober eller november, hæver du fremløbstemperaturen fem grader, og når kulden sætter yderligere ind senere på vinteren, hæver du med endnu fem grader, fortæller John Halkjær Christensen og tilføjer:
- Sæt for eksempel et par remindere på din telefon eller kryds i kalenderen på køleskabet, så det er let at huske.
Gælder også i lejligheden
Selvom HOFOR målretter opfordringen til villaejere med fjernvarme, så gælder de gode råd også dem, der bor i lejlighed med radiatorer.
Selvom det ofte vil være en varmemester, der regulerer, hvor meget varme, der kan løbe i radiatoren i en lejlighed, så er der også her en strategi for energibesparelser.
Sådan skal radiatorerne reguleres
Fælles for alle der har radiatorer gælder det om at tænde for samtlige radiatorer på samme tid. Derudover er det vigtigt, at alle radiatorer indstilles ens.
Du sparer flere penge og mere energi ved at have fire radiatorer, der alle varmer lidt op frem for én, der banker derudaf med varme.
Ifølge HOFOR så skal alle rum i din bolig helst være opvarmet - også soveværelset. Derved holder du bedre på varmen.
Når du skal lufte ud råder HOFOR til, at der luftes grundigt ud i fem minutter og frem for at have et vindue stående på klem hele dagen.
Til slut er det også en god idé at flytte møbler væk fra radiatorerne, så sørger du for, at varmen kan komme godt ud i rummet.
Kilde: HOFOR