Peter studerer de tidlige galakser – nu kan du få ham hjem i stuen til foredrag
Helt almindelige mennesker kan i sidste uge af april få nogle af landets fremmeste forskere på besøg til et gratis foredrag hjemme i stuen under Forskningens Døgn.
Galaksernes tilblivelse, opklaring af mordsager og kunstig intelligens.
Det er bare tre af de 265 foredrag, som du har mulighed for at booke under videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, som Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag.
Festivalen giver mulighed for, at du kan booke en forsker fysisk hjem i stuen, der vil holde et foredrag om sit ekspertområde.
En af dem er astrofysiker og videnskabsformidler ved forskningscenteret Cosmic Dawn Center, Peter Laursen.
Han glæder sig til at skulle holde foredrag:
- Det giver mig en fed følelse at se folk begejstres af det, jeg selv begejstres over, siger han til TV 2 Kosmopol.
Det er noget helt særligt at skulle ”oversætte” et så kompliceret emne som galaksers dannelser, eksploderende stjerner og sorte huller til almindelige mennesker:
- Min forskning er jo ikke kuren for kræft, forskning i astronomi er at udvide den menneskelige horisont, og det kan man gøre ved sådan nogle foredrag, så det er fedt at give noget tilbage, siger han.
- Og så lærer jeg sindssygt meget selv, fordi jeg er nødt til at forstå det, jeg siger, til bunds. Jeg får altid nogle gode spørgsmål, som er lidt anderledes formuleret, siger han.
Teorier om galaksedannelse kan ændres
Noget af det, Peter Laursens forskning går ud på, er at kigge nærmere på de helt tidlige galakser, der blandt andet kan gøre os klogere på universets tilblivelse.
Sammen med sine forskerkolleger på Cosmic Dawn Center, der er et samarbejde mellem DTU og Niels Bohr Instituttet, har han blandt andet haft adgang til James Webb-teleskopet.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI
Gennem teleskopet kan man kigge tilbage til de helt fjerne galakser omkring 13-14 milliarder siden, omkring universets tilblivelse. For når astronomerne gennem teleskoper kigger på meget fjerne galakser, så ser de reelt på lys, der har været undervejs i flere hundrede, tusinder - og nogle gange milliarder af år
Og her har Peter Laursen været med til at finde banebrydende nyt, der potentielt kan vælte nuværende teorier om galaksedannelse:
- Det er stadig meget nyt, men det tyder på, at de her allertidligste galakser kort tid efter Big Bang (teori om universets udvidelse, red.) er meget større, end vi havde forestillet os ud fra vores teorier om universets opbygning.
Selvom forskningen stadig er ny, så kan det pege på, at vores opfattelse af astronomi i dag skal revurderes.
- Det er foruroligende, at galakserne har vokset sig så store på så kort tid. Så vores teorier om galaksedannelse er muligvis i fare.
Det er blandt andet noget af det, han kan gå nærmere ind i under sit foredrag i forbindelse med forskningens døgn. Titlen er ”Galakser – Universets byggesten”, og det kan bookes af beboere i hovedstadsområdet.
Galakseteorier på computeren
Peter Laursen kom med egne ord ”sent” i gang med astrofysikken. Han begyndte på Roskilde Universitet som 24-årig efter fire sabbatår som cykelbud. Han ville egentlig læse kemi, men fik ikke taget det fag, og fik i stedet fysik og matematik.
Først som 27-årig blev han for alvor interesseret i astronomien og det skete gennem en populærvidenskabelig bog om sorte huller. Her fra specialiserede han sig og er ph.d. og postdoc.
Selvom Peter Laursens stofområde lyder meget nørdet, så er det ikke et ord, han bryder sig om.
- En nørd lyder som en, der kun interesserer sig for én ting, og det er egentlig ikke sådan, jeg ser mig selv og mine kolleger. Vi har mange interesser, også ude i samfundet.
Han medgiver dog, at dele af hans arbejdsmetode kan være lidt svært at forstå for udefrakommende.
- Jeg laver meget simuleringer af galakser på computeren, og det kan tage lang tid, før der kommer noget frem, og når det kommer frem, er det tal som man så kan sammenligne med de rigtige galakser.
Selv det her med at kigge på teleskopers billeder foregår via en computer.
Peter Laursen har dog også tidligere stået på en klippetop i Chile for at operere det 20 meter høje teleskop med det opfindsomme navn 'Very Large Telescope'.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Der er det heller ikke sådan, at man står og kigger ind i kikkerten, men man skal styre den og så kommer billederne ind digitalt.
Det kræver det at få en forsker hjem
Hvis du er blevet interesseret i Peter Laursens foredrag eller vil se nærmere på de mange andre, der tilbydes, så kan det gøres her.
Foredragene kan bookes mellem den 20. februar og 27. marts.
For at få et gratis foredrag skal du kunne samle et publikum på mindst 20 lyttende personer "i passende ramme", eksempelvis en stor stue.
Hvis foredragsholderen ikke er tilknyttet et universitet eller en professionshøjskole, skal man kunne dække eventuelle transportomkostninger for forskeren.
Det er ikke alle foredrag, der tilbydes i hele landet.
Foredragene afholdes under den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn for 19. gang mellem lørdag den 22. april til og med fredag den 28. april.